! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

Ga je (bijna) met pensioen? Dan verandert er veel voor je op het gebied van belastingen. Met deze checklist ben je goed voorbereid.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:4 maart 2021

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

3 highlights uit het artikel

1. Vaak moet je ineens veel belasting bijbetalen

Je zult de eerste niet zijn die schrikt van een onverwacht hoog te betalen belastingbedrag. Ook wie jaar na jaar gewend was geld terug te krijgen, moet vaak (veel) belasting bijbetalen vanaf het jaar nadat de AOW start. We leggen uit waarom.

2. Overweeg een voorlopige aanslag 

Als je niet steeds aan het eind van het jaar belasting wil bijbetalen, kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Daarmee weet je eerder waar je aan toe bent en kun je gespreid betalen. Maar het heeft ook nadelen.

3. Check of je recht hebt op een grote belastingteruggave

Je hebt vaak recht op een interessante belastingteruggave als je jaarinkomen vóór je pensioen meer dan €70.000 was. Of als je nauwelijks pensioen hebt opgebouwd tijdens je werkende leven. Check dan of een verzoek om middeling je geld oplevert.

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum, dan krijg je een periode minder of helemaal geen inkomen. Dat komt doordat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaan. Kijk vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen.

Wel met pensioen, maar nog geen aow

  • Kijk of je het werkgeverspensioen eerder kunt laten ingaan
  • Gebruik levenslooptegoed of spaargeld
  • Zet een lijfrente in als die  voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente

Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Overweeg een voorlopige aanslag 

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt doordat je na je pensionering meestal meerdere inkomensbronnen hebt. Bijvoorbeeld een pensioen én AOW. Omdat die fiscaal niet zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden.

Wil je voorkomen dat je elke zomer moet bijbetalen, dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar. Meestal krijg je een korting als je in 1 keer betaalt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue