icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

Ga je (bijna) met pensioen? Dan verandert er veel voor je op het gebied van belastingen. Met deze checklist ben je voorbereid.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:3 maart 2020

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check je AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. 

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum, dan krijg je een periode minder of helemaal geen inkomen. Dat komt doordat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaan. Kijk vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen.

  • Kijk of je het werkgeverspensioen eerder kunt laten ingaan
  • Gebruik levenslooptegoed of spaargeld
  • Zet een lijfrente in als die  voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente

Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Overweeg een voorlopige aanslag 

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt doordat je na je pensionering meestal meerdere inkomensbronnen hebt. Bijvoorbeeld een pensioen én AOW. Omdat die fiscaal niet zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden.

Wil je voorkomen dat je elke zomer moet bijbetalen, dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar. Meestal krijg je een korting als je in 1 keer betaalt.

Maar: een voorlopige aanslag heeft ook nadelen. Controleer daarom - voordat je overstag gaat - de voor- en nadelen van een voorlopige aanslag.

Vraag belasting terug

Controleer een paar jaar nadat je gestopt bent met werken of je geld kunt terugkrijgen met een ‘verzoek om middeling’. Middeling is bedacht als tegemoetkoming voor mensen met   wisselende inkomsten. Soms betaal je door wisselende inkomsten namelijk veel meer belasting dan als je een gelijkmatig inkomen hebt.

Bij het bereiken van de AOW-leeftijd of stoppen met werken valt je inkomen meestal ver terug. Dat leidt niet altijd tot recht op een belastingteruggave door middeling. De kans op een flinke belastingteruggave via een middelingsverzoek is met name groot als je jaarinkomen vóór je pensioen meer dan €70.000 was.  Of als je helemaal geen pensioen hebt opgebouwd tijdens je werkende leven.

Met de onderstaande rekenhulp zie je zo waar je recht op hebt.

BLOK: hulp bij belastingaangifte

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die (gedeeltelijk) af te lossen. Het belastingtarief waartegen je de renteaftrek kunt verzilveren bij het bereiken van de AOW-leeftijd daalt voor de meeste huiseigenaren. Daarom is aflossen vanaf 1 januari van het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt nog vaker een lucratieve beslissing.

Controleer de aangifte

Schrik bij het controleren van de aangifte niet van alle nieuwe bedragen die gelden als je gepensioneerd bent. Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. In het belastingtarief zijn namelijk premies voor volksverzekeringen verwerkt.

  • Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een premie voor de AOW die na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Daardoor daalt het tarief in de eerste 2 schijven in het jaar dat je de AOW bereikt. In het jaar daarna daalt het tarief nog verder. De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.
  • Ook sommige heffingskortingen kennen een AOW-deel (zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting). Vanaf de AOW-leeftijd gaan die heffingskortingen flink omlaag.

Claim heffingskortingen

Je loopt als AOW’er al gauw heffingskortingen mis waarop je recht hebt. Dat komt omdat sommige vragen in de aangifte onduidelijk zijn geformuleerd. En omdat je er soms ‘onverplicht’ een belastingaangifte voor moet indienen.

Ook op de website van de Belastingdienst is de informatie waaruit blijkt dat je recht hebt op deze kortingen in sommige bijzondere situaties niet of lastig te vinden. En als je de BelastingTelefoon erover belt, weten de medewerkers ook niet altijd hoe het zit. Het kan dus echt nodig zijn om het onderstaande te lezen om te krijgen waar je recht op hebt.

We zetten de belangrijkste veranderingen in de heffingskortingen bij het bereiken van de AOW-leeftijd voor je op een rijtje. En we vertellen je over de valkuilen en hoe je de heffingskortingen waar je recht op hebt krijgt.

Meer over belasting:

Vind je dit artikel waardevol? Met jouw steun kunnen we iedereen blijven helpen. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€2 €5 €10 

of kies een ander bedrag

Traject-Lidmaatschap-doneer-vriend