! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heffingskortingen voor AOW'ers

In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen in de heffingskortingen bij het bereiken van de AOW-leeftijd op een rij. En we vertellen hoe je de heffingskortingen waar je recht op hebt ook echt krijgt. Dat gaat namelijk lang niet altijd vanzelf.  
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2020

Ouderenkorting

Heb je eind 2020 de AOW-leeftijd bereikt? En was je inkomen in box 1, box 2 en box 3 in 2020 niet hoger dan €37.372? Dan heb je in je aangifte over 2020 recht op een ouderenkorting van €1622. Deze heffingskorting vermindert de belasting die je moet betalen.

Bij een inkomen tussen de €37.372 en €48.185 heb je ook recht op ouderenkorting. Maar dan is het bedrag lager. De ouderenkorting wordt geleidelijk afgebouwd tot deze €0 is bij een inkomen van €48.185. Het is de bedoeling dat je deze korting automatisch krijgt toegekend als je aangifte doet en hier recht op hebt. Meestal gaat dat ook goed. Soms moet op je hoede zijn om te krijgen waar je recht op hebt.

Tip bij laag inkomen en een partner

Als je heffingskortingen hoger zijn dan de belasting die je moet betalen, betaalt de Belastingdienst het verschil niet uit. Heb je een fiscale partner, dan is het slim om samen aangifte te doen. Ook als je zelf nooit aangifte hoeft te doen.

We merken dat mensen vaak bang zijn om vrijwillig aangifte te doen. Ze zijn dan bang dat ze misschien toch moeten bijbetalen. Meestal is dat niet zo. Dat blijkt nadat de de belastingaangifte invult. Je kunt zo bijvoorbeeld aftrekposten verzilveren of meer heffingskortingen binnen hengelen.

Algemene heffingskorting
Doe samen met je partner aangifte. Dan je vaak de algemene heffingskorting krijgen op basis van het inkomen van je partner.

Ouderenkorting
Ouderenkorting wordt niet toegekend op basis van het inkomen van je partner. Dit is anders dan de algemene heffingskorting, Bij ouderenkorting moet je zelf voldoende belasting betalen om de heffingskorting mee te verrekenen.

Eerst wordt de algemene heffingskorting met je belasting verrekend. Pas daarna de (alleenstaande) ouderenkorting. Maar die kun je soms alsnog krijgen als je samen aangifte doet. Reken dan zoveel mogelijk van jullie gezamelijk inkomen aan jezelf toe. Dat doe je in het scherm 'verdelen' aan het einde van de online aangifte. Daardoor hoeft je partner minder belasting te betalen. Jij betaalt meer belasting, maar kan de heffingskortingen daarmee verrekenen. Het kost jou dus geen euro extra. Jullie kunnen bijvoorbeeld zoveel mogelijk van jullie vermogen in box 3 bij jou aangeven. Dat heet in het verdeelscherm in de online aangifte de ‘grondslag sparen en beleggen’. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Het is de moeite van het proberen waard.

Tip bij bereiken AOW-leeftijd

Heb je precies in 2020 de AOW-leeftijd bereikt en was je inkomen onder de €48.185? Dan heb je voor heel 2020 recht op  ouderenkorting en eventueel ook op alleenstaande ouderenkorting. Maar via de loonheffing is er pas een deel toegekend, waarvan je profiteerde via je salaris of uitkering.

Om het hele bedrag van deze kortingen te krijgen, moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Doe in dit jaar dus ook aangifte als je een brief krijgt van de Belastingdienst waaruit blijkt dat aangifte doen niet verplicht is.

Korting voor alleenstaanden

Heb je recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden? Dan heb je bovenop de normale ouderenkorting recht op alleenstaande ouderenkorting. In 2020 is die korting €436. Dit bedrag is onafhankelijk van de hoogte van je inkomen. Ook deze wordt alleen verrekend met je eigen belasting. Dat is net zoals bij de ouderenkorting,

Tip bij opname in zorginstelling

Vanaf het jaar waarin je partner wordt opgenomen in een zorginstelling, krijg je beiden recht op alleenstaande ouderenkorting. Je krijgt die korting door in de belastingaangifte  ‘ja’ te antwoorden op de vraag ‘Had je recht op AOW voor alleenstaanden?’ Je mag ook ‘ja’ antwoorden als jullie nog steeds AOW-voor gehuwden ontvangen.

Dit is verwarrend en de Belastingdienst legt dit helaas niet goed uit. Dat kost stellen waarvan er één in een verpleeghuis woont jaarlijks ongeveer €850. Het zit zo. Je hebt volgens de Sociale Verzekeringsbank de mogelijkheid om na opname in een zorginstelling AOW voor alleenstaanden aan te vragen. Daarom mag je ‘ja’ antwoorden op de vraag of je recht hebt op alleenstaande ouderenkorting, zelfs als je geen AOW voor alleenstaanden aanvraagt. Het is voldoende dat je ‘recht hebt’ op AOW voor alleenstaanden. Het doet er voor de alleenstaande ouderenkorting niet toe of je van dat recht gebruikt maakt.

De kans is groot dat de inspecteur je na het indienen van je aangifte een brief stuurt waarin staat dat hij van plan is af te wijken van je aangifte. Daarin staat dan dat er volgens zijn gegevens geen recht bestaat op alleenstaande ouderenkorting. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen.

Stuur een reactie op die brief om de korting voor alleenstaanden alsnog voor beiden binnen te halen. Daarin maak je gebruik van de uitleg hierboven (je hebt het recht op AOW voor alleenstaanden omdat je ervoor mag kiezen hem aan te vragen na opname in een zorginstelling).

Tip bij overlijden partner

Ook als je partner in 2020 overleed, heb je recht op €436 alleenstaande ouderenkorting in 2020. Je krijgt die korting alleen als je in de belastingaangifte  ‘ja’ antwoordt op de vraag ‘Had je recht op AOW voor alleenstaanden?’ Je mag zelfs 'ja' antwoorden als je partner op 31 december overleden is. In dat geval had je namelijk heel december recht op AOW voor alleenstaanden.

De Belastingdienst blijkt ook dan soms een brief te sturen waarin dit recht wordt afgewezen. Neem de moeite een korte reactie te sturen waarin je uitlegt dat je in deze situatie wel recht hebt op alleenstaande ouderenkorting. Het levert je €436 op.

Andere heffingskortingen

Er zijn ook heffingskortingen die vanaf de AOW-leeftijd lager worden. Zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Als je al recht houdt op arbeidskorting. Bij stoppen met werken vervalt die helemaal.

Meer over belasting: