icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw in belastingaangifte over 2023

Op 1 januari 2023 is een aantal fiscale regels aangepast. Ook het aangifteprogramma is weer aangepast. Bij velen zal de uitkomst van de belastingaangifte verschillen met die van de vorige jaren. De grootste verandering dit jaar is de box-3-heffing. We zetten de belangrijkste wijzigingen en actuele ontwikkelingen voor je op een rij. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:2 januari 2024

nieuw-in-aangifte-over-2017

Belasting over vermogen verandert of toch niet?

In 2023 verandert de belastingheffing in box 3. Dat gaat over de belasting die je betaalt als je spaargeld, beleggingen of een tweede huis hebt. In 2021 en 2022 waren er 2 manieren om belasting te berekenen. In 2023 is er nog maar 1 manier. Dit is de forfaitaire spaarvariant.

Je vermogen is verdeeld in 3 categorieën:

  • Spaargeld
  • Beleggingen/andere bezittingen
  • Schulden

Iedere groep kent een eigen fictief rendementspercentage. Hierdoor betaal je minder belasting als je veel spaargeld hebt. En juist meer over je beleggingen, uitgeleend geld aan bijvoorbeeld familie of over je papieren schenking.

Gevolgen aangifte 2023

Veranderingen in de aangifte

Welke aftrekposten zijn er veranderd in 2023? En hoe zit het nu met de belasting over je vermogen? We geven toelichting op de veranderingen in de aangifte inkomstenbelasting.

Heffingskortingen

Aan het einde van de aangifte wordt een bedrag afgetrokken van de belasting die tot dan toe is berekend. Dat bedrag is een optelsom van alle zogenoemde 'heffingskortingen'. Deze veranderen ieder jaar.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen