! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte

Partners mogen bij bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Het is soms erg lastig om op eigen kracht te beredeneren welke verdeling het voordeligst is. Wat optimaal is, hangt van je persoonlijke situatie af.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 februari 2021

optimale verdeling belasting

3 highlights uit het artikel

1. De meest gemaakte fout bij de verdeling

Heb je een gezamenlijk vermogen in box 3 van meer dan €134.489? Dan daalt de belasting over het vermogen als je het gelijkmatig(er) over beide partners verdeelt. Hier lieten heel veel Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. Voor de heffing over het vermogen is een fifty-fifty verdeling altijd goed. Voor andere onderdelen van de aangifte is een andere verdeling soms toch beter. Ook met de eigen woning is het voortaan oppassen. Dikke kans dat de verdeling van die post die jarenlang het gunstigst was nu ineens geld kost.

2. Onderling verrekenen

Hebben je partner en jij (deels) gescheiden financiën? Dan vind je het misschien wel zo eerlijk om het voordeel van een optimale belastingaangifte op een eerlijke manier onderling te verrekenen. Niet iedereen vindt dat makkelijk. Wij doen daarvoor een suggestie. Met voorbeeld.

3. Verdeling aanpassen

Ontdek je bij het lezen van dit artikel dat je in de vorige aangiftes geld hebt laten liggen bij de verdeling? Lees dan verder in welke gevallen je dit belastingvoordeel nog kunt binnenhalen.

De optimale verdeling vind je vrij gemakkelijk in de belastingaangifte. Antwoord daarvoor in de rubriek ‘partner’ altijd ‘ja’ op de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Dan helpt de Belastingdienst je namelijk een handje tijdens het invullen van de aangifte.

Er verschijnt dan een rekenhulp in de rubriek ‘verdelen’ die direct na het invullen van de gekozen verdeling aangeeft hoeveel belasting je bij die verdeling samen betaalt. Als je ‘nee’ antwoordt, zet je die ongemerkt buitenspel.

Tips verdeling

In dit artikel geven we uiteenlopende tips over de optimale verdeling. Als je niet oppast, schakel je de functie in het aangifteprogramma die je helpt bij het vinden van de optimale verdeling uit. Zonder dat je er erg in hebt.

Mogelijk heb je in de afgelopen jaren niet meegekregen dat het door nieuwe regels soms belangrijk is geworden om jullie vermogen over jullie beiden te verdelen. Of je werkt al jaren mee aan een gunstige verdeling in de belastingaangifte, maar realiseerde je niet dat je jezelf daarmee benadeelt ten gunste van je partner. Of andersom: misschien benadeelde je juist partner, terwijl je daar niet op uit was.

Optimale verdeling belastingaangifte

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing zie je meteen of de belasting daardoor afneemt.

Op de onderste regel van het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen of terugkrijgt. Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld bij €100 de een en €800 bij de ander. Het komt regelmatig voor dat juist een 'gekke' ongelijke verdeling het gunstigst uitpakt.

Schuiven heeft niet bij alle posten hetzelfde effect. Kijk dus per regel afzonderlijk wat er gebeurt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue