! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte

Partners mogen bij bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Het is soms erg lastig om zelf te bepalen welke verdeling het voordeligst is. Wat het beste is, hangt van je persoonlijke situatie af.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 december 2021

optimale verdeling belasting

De optimale verdeling vind je vrij gemakkelijk in de belastingaangifte. Antwoord daarvoor in de rubriek ‘partner’ altijd ‘ja’ op de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Dan helpt de Belastingdienst je namelijk een handje tijdens het invullen van de aangifte. Er verschijnt dan een rekenhulp in de rubriek ‘verdelen’ die direct na het invullen van de gekozen verdeling aangeeft hoeveel belasting je bij die verdeling samen betaalt. Als je ‘nee’ antwoordt, loop je die rekenhulp mis.

Tips verdeling

In dit artikel geven we uiteenlopende tips over de optimale verdeling. Pas op dat je de functie niet per ongeluk uitschakelt, die je in het aangifteprogramma helpt bij het vinden van de beste verdeling. 

Misschien heb je in de afgelopen jaren niet meegekregen dat het door nieuwe regels soms belangrijk is geworden om jullie vermogen over jullie beiden te verdelen. Of je werkt al jaren mee aan een gunstige verdeling in de belastingaangifte. Maar je hebt je nooit gerealiseerd dat je jezelf daarmee benadeelt ten gunste van je partner. Of andersom: misschien benadeelde je juist je partner, terwijl je daar niet op uit was.

Optimale verdeling belastingaangifte

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing zie je meteen of de belasting daardoor afneemt.

Op de onderste regel van het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen of terugkrijgt. Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld bij €100 de een en €800 bij de ander. Het komt regelmatig voor dat juist een 'gekke' ongelijke verdeling het gunstigst uitpakt.

Schuiven heeft niet bij alle posten hetzelfde effect. Kijk dus per regel wat er gebeurt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue