icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte

Partners mogen bij bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Er zijn geen regels om zelf te bepalen welke verdeling het voordeligst is. Wat het beste is, hangt van je persoonlijke situatie af.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:6 februari 2024

optimale verdeling belasting

Tips verdeling

In dit artikel geven we tips over de optimale verdeling. De optimale verdeling vind je vrij gemakkelijk in de belastingaangifte. Antwoord daarvoor in de rubriek ‘partner’ altijd ‘ja’ op de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Dan helpt de Belastingdienst je namelijk een handje tijdens het invullen van de aangifte. Er verschijnt dan een rekenhulp in de rubriek ‘verdelen’ die direct na het invullen van de gekozen verdeling aangeeft hoeveel belasting je bij die verdeling samen betaalt. Als je ‘nee’ antwoordt, loop je die rekenhulp mis.

Automatische verdeling

In de aangifte van 2023 zit een tool voor het automatisch verdelen. Deze tool zoekt automatisch de beste verdeling van de gezamenlijke posten. In de eerste testen lijkt de tool inderdaad steeds de voordeligste optie voor te stellen. Zo houdt de tool ook rekening met de aanslaggrens van €51. Maar probeer ook vooral een andere verdeling.

Helaas werkt de tool nog niet voor alle situaties. Betaal je bijvoorbeeld belasting over je vermogen? De zogeheten box 3-heffing. Of vul je winst uit onderneming in? In die situaties moet je nog steeds zelf op zoek naar de beste verdeling. Ook als je niet het hele jaar elkaars toeslagpartner bent, moet je opletten bij de verdeling.

Optimale verdeling belastingaangifte

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing zie je meteen of de belasting daardoor afneemt.

Op de bovenste regel van het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen of terugkrijgt. Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld bij €100 de een en €800 bij de ander. Het komt regelmatig voor dat juist een 'gekke' ongelijke verdeling het gunstigst uitpakt.

Schuiven heeft niet bij alle posten hetzelfde effect. Kijk dus per regel wat er gebeurt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen