icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Relatie: Van wie is wat?

De wet bepaalt bij een huwelijk dat je je inkomen moet delen. Als je dit niet wilt, kun je hier andere afspraken over maken. Maar hoe zit dit met de spullen die je koopt of met schulden? En welke regels gelden er als je ongehuwd samenwoont of een geregistreerd partnerschap hebt?  
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteGepubliceerd op:24 juni 2024

Van wie is wat v2

Als je net gaat samenwonen of in het huwelijksbootje stapt denk je niet aan uit elkaar gaan of overlijden. Maar op die momenten ontstaan de grootste ruzies over wat van wie is. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over wat van wie is als alles goed gaat. Dit maakt een toch al emotionele tijd als je gaat scheiden of 1 van jullie er niet meer is makkelijker. 

Trouwen: geregeld in de wet

Het grote verschil tussen trouwen en ongehuwd samenwonen is dat bij de eerste de wet bepaalt wat van wie is. Bij het samenwonen bepaal je dat onderling. In de wet staat dat alles na de huwelijksdatum gezamenlijk is, dat heet de beperkte gemeenschap.

Alles is gezamenlijk

Beperkte gemeenschap wil zeggen dat alle spullen die jullie kopen, van jullie samen zijn. Het salaris en uitkeringen zijn van jullie samen en ook de schulden die na de trouwdatum ontstaan zijn van jullie samen. Zelfs als de schuld of de spaarrekening op 1 naam staat. Een voordeel is dat dit overzichtelijk is bij een scheiding of een overlijden. Ieder bezit dan de helft./p>

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen