icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscaal partner? Zo werkt het!

Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen bij de belastingaangifte. Dit levert in veel gevallen belastingvoordeel op. We vertellen je wanneer je als fiscaal partner aangifte moet doen en wat de voor- en nadelen zijn. Zorg ervoor dat je samen zo min mogelijk belasting betaalt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:27 februari 2024

Fiscaal partnerschap

Wanneer ben je fiscaal partner?

 • Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zelfs als je niet samenwoont.
 • Maar ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partner als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. 
 • Anders dan je misschien zou verwachten ziet de Belastingdienst samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zelfs ouder en kind (van 27 jaar of ouder) worden soms als elkaars fiscale partner gezien.

Voorwaarden fiscaal partner

Onderstaande voorwaarden gelden voor iedereen die op hetzelfde adres ingeschreven staat, maar niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft. 

Gevolgen fiscaal partners

Als je fiscaal partner bent, heeft dit gevolgen voor je aangifte. Zo mag je bepaalde inkomsten en aftrekposten naar keuze verdelen in je aangifte. En wordt er soms naar de inkomsten en aftrekposten van je partner gevraagd tijdens het aangifte doen. Hierdoor is het slim om samen aangifte te doen.  

Fiscaal partnerschap kan de moeite waard zijn. Het leidt soms tot een jaarlijkse belastingbesparing van meer dan €1000. Er zijn ook situaties waardoor je samen juist ruim €1000 méér belasting betaalt doordat je elkaars fiscale partner wordt. Door slim om te gaan met de verdeling van de gezamenlijke posten en de optimale verdeling te vinden, kun je belasting besparen.

Lees meer over:
Tips om de optimale verdeling te vinden

Fiscaal partner worden

Als je niet getrouwd bent maar wel samenwoont op hetzelfde adres, kun je soms bewust beïnvloeden of je partner ook je ‘fiscale partner’ wordt. Bijvoorbeeld door je partner op te nemen in je pensioenregeling. Of juist nog even niet. Als je degene met wie je samenwoont aanmeldt voor een partnerpensioen, ben je voortaan sowieso elkaars fiscale partner. Staar je niet blind op de fiscale gevolgen. Aanmelding voor partnerpensioen heeft natuurlijk ook belangrijke gevolgen voor het pensioen zelf. 

Fiscaal partner: de voordelen

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen:

 • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.
 • Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
 • Je hebt een hogere vrijstelling voor het gezamenlijke vermogen.
 • Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Lees meer over:
Voordelen van fiscaal partnerschap

Fiscaal partner: de nadelen

Daarnaast kleven er ook nadelen aan fiscaal partnerschap:

 • Sommige aftrekposten zijn lager met een partner of loop je samen helemaal mis.
 • De alleenstaande ouderenkorting vervalt.
 • Hypotheekrente aftrekken mag maar voor 1 huis. Bij een huis dat leeg te koop staat, een huis in aanbouw en een stel dat net uit elkaar is, bestaat er in sommige situaties wel recht op aftrek voor 2 huizen.
 • Soms verlies je een toeslag.

Lees meer over:
Nadelen van fiscaal partnerschap

Deel van het jaar partners

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan mag je vaak kiezen of je tóch het hele jaar fiscale partners wil zijn. Het hangt van veel omstandigheden af of dat slim is.  

Een van die omstandigheden zijn de drempels van de aftrekposten. Deze zijn lager, omdat ze alleen op jouw inkomen berekend worden. Maar je mag ook alleen de bedragen invullen die je zelf betaald hebt. Bij een laag inkomen en veel zorgkosten, kun je ze sneller aftrekken. 

Lees meer over:
Voor- en nadelen van het fiscaal partnerschap

Proefberekening maken 

Wil je weten wat gunstiger is? Vul dan het oefenprogramma van de Belastingdienst in. Kies bij formulier voor IH2023. Een keer als voljaarspartners en 1 keer als deeljaarspartners. Door beide proefberekeningen uit te draaien kun je makkelijk vergelijken hoe je samen het minste belasting betaalt. Probeer het scherm 'verdelen' uit. Zo zie je of je belasting bespaart als je de verdeling verandert. Met dit oefenprogramma hoef je niet in te loggen met je DigiD. Je kunt zelfs een anoniem burgerservicenummer gebruiken. Maak deze aan op testnummers.nl

Apart aangifte doen bij fiscaal partnerschap

Als je samen aangifte moet doen, hoeft dit niet in 1 aangifte te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om allebei apart aangifte te doen.

In dat geval vul je je eigen gegevens in, maar je moet wel overleggen hoe je de aangifte invult. Ook kan het programma vragen hoeveel inkomen je partner had. Dit geldt alleen als je posten hebt die je mag verdelen tussen partners. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, giften, zorgkosten of vermogen. Zelfs als jij alle kosten betaald hebt. Deze posten moeten jullie namelijk allebei invullen en ervoor zorgen dat jullie samen 100% aangeven.

Geen gegevens van partner

Doordat elkaars gegevens nodig zijn en overleg wenselijk is, is het aan te raden om samen aangifte te doen. Het kan voorkomen dat partners elkaar geen inzage willen geven in de gegevens. In dat geval kun je wel aangifte doen en bij de gevraagde gegevens van je partner €0 invullen. Stuur daarna een brief naar de Belastingdienst waarin je uitlegt waarom dit zo gedaan hebt. Je kunt in deze brief ook gelijk verzoeken om jouw gegevens ook niet te delen met je (ex)partner.

Einde fiscaal partnerschap 

Als je eenmaal fiscaal partners bent, kun je het jaar erna geen andere keuze maken. Je blijft elkaars fiscale partner totdat je niet meer aan de voorwaarden voldoet. 

Gehuwden/geregistreerd partnerschap 

Het fiscaal partnerschap eindigt als: 

 • De echtscheiding of scheiding van tafel en bed is aangevraagd én 

 • Jullie niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan 

Aan beide voorwaarden moet je voldoen. Anders blijf je fiscaal partner. 

Ongehuwd samenwonend

Het fiscaal partnerschap eindigt pas als je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven bent. Zelfs als het notarieel samenlevingscontract verbreekt, maar op hetzelfde adres blijft wonen, blijf je fiscaal partners. 

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen