! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscaal partnerschap

Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte. We vertellen je hoe je dat kunt doen, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer je als fiscaal partner aangifte moet doen. Zorg ervoor dat je samen zo min mogelijk belasting betaalt.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 februari 2021

Artikel fiscaal partnerschap

Fiscaal partner of niet?

 • Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zelfs als je niet samenwoont.
 • Maar ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partners als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt.
 • Anders dan je misschien zou verwachten ziet de Belastingdienst samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zelfs ouder en kind (van 27 jaar of ouder) worden soms als elkaars fiscale partner gezien.

Zijn jullie fiscaal partner?

Met keuzehulp Fiscaal partnerschap weet je in een mum van tijd of jullie over het belastingjaar 2020 fiscaal partners waren.

Doe de keuzehulp

voljaarspartnerschap belasting

Fiscaal partner worden

Als je niet getrouwd bent, kun je soms bewust beïnvloeden of je partner ook je ‘fiscale partner’ wordt. Bijvoorbeeld door je partner op te nemen in je pensioenregeling. Of juist nog even niet. Als je degene met wie je samenwoont aanmeldt voor een partnerpensioen, ben je voortaan sowieso elkaars fiscale partner. Dat kan de moeite waard zijn, want fiscaal partnerschap leidt soms tot een jaarlijkse belastingbesparing van meer dan €1000. Er zijn ook situaties waardoor je samen juist ruim €1000 méér belasting betaalt doordat je elkaars fiscale partner wordt. Staar je niet blind op de fiscale gevolgen, want een aanmelding voor partnerpensioen heeft natuurlijk ook belangrijke gevolgen voor het pensioen.

Kiezen voor géén fiscaal partnerschap

Ongehuwden hebben een streepje voor op gehuwden als een van hen wordt opgenomen in een zorginstelling. Zij mogen ervoor kiezen om geen fiscaal partner meer te zijn. Een van hen moet daarvoor een brief sturen aan de fiscus. Het uitgangspunt is voor gehuwden en ongehuwden dat ze elkaars fiscale partner blijven als een van beiden wordt opgenomen in een zorginstelling. Gehuwden kunnen daar niet door een verzoek vanaf wijken.

Voordelen fiscaal partnerschap

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen. Denk daarbij aan:

 • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.
 • Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
 • Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen.
 • Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Lees meer over deze voordelen van fiscaal partnerschap

Nadelen fiscaal partnerschap

Daarnaast kleven er ook nadelen aan als je fiscaal partner bent van elkaar:

Lees meer over de nadelen van fiscaal partnerschap

De optimale verdeling

De bovenstaande lijst voor- en nadelen is nog niet eens compleet. Het is op het eerste gezicht dus nogal ingewikkeld om een goede verdeling te maken. Maar dat valt mee in de praktijk met deze tips voor het vinden van de optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte.

Het hele jaar partners?

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan mag je vaak kiezen of je tóch het hele jaar fiscale partners wil zijn. Het hangt van veel omstandigheden af of dat slim is. 

 

 • Wil je weten wat gunstiger is? Vul dan het oefenprogramma van de Belastingdienst in. Eén keer als voljaarspartners en één keer als deeljaarspartners. Als je beide proefberekeningen uitdraait, kun je makkelijk vergelijken hoe je samen het minste belasting betaalt. Probeer het scherm 'verdelen' uit. Zo zie je of je belasting bespaart als je de verdeling verandert. Met dit oefenprogramma hoef je niet in te loggen met je DigiD. Je kunt zelfs een anoniem burgerservicenummer gebruiken. Maak deze aan op testnummers.nl.
   
 • Heeft één van jullie beiden veel zorgkosten? Kies dan voor de aftrek van zorgkosten om niet het hele jaar fiscaal partners te zijn. Je mogelijkheden om zorgkosten af te trekken zijn namelijk nooit groter dan in de jaren waarin je maar een deel van het jaar een (fiscale) partner hebt. Kies je ervoor om maar een deel van het jaar fiscaal partner te zijn? Dat geldt voor jullie beiden voor het hele jaar de lage drempel voor mensen zonder partner. Tegelijkertijd mag degene die daar het meest aan heeft de uitgaven voor zorgkosten in het deel van het jaar dat je fiscaal partners bent opvoeren. Dat is lucratief als maar één van beiden de drempel haalt. Of als een van beiden meer verdient dan de ander. In het laatste geval kun je de zorgkosten aftrekken tegen een hoger tarief.

Lees meer: