icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscaal partner: voor- en nadelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van fiscaal partnerschap? Dat is handig om te weten als je de belastingaangifte invult. Ook als je al een fiscaal partner hebt. Voor de meeste voordelen moet je wel iets doen. Bijvoorbeeld in het verdeelscherm van de belastingaangifte.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 januari 2020

alternatief Wiebes bagataliseert problemen

Let op: we hebben het hier over de inkomstenbelasting over 2019. Die heb je nodig in de aangifte die vanaf 1 maart 2020 voor je klaarstaat in Mijn Belastingdienst.

Voordelen

  • Je kunt inkomsten en aftrekposten verdelen
  • Je kunt extra heffingskorting krijgen
  • Je kunt de belasting over jullie vermogen verminderen
  • Je kunt beter profiteren van de aanslaggrens

Inkomsten en aftrekposten verdelen

Je mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk gedeelte van het gezamenlijke bedrag aangeeft in de aangifte. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. De belastingbesparing is dan groter.

Extra heffingskorting

Belastingvoordeel als 1 van jullie nauwelijks inkomen heeft
Als je in 2019 geen inkomen (of maar een paar duizend euro) ontvangt, heb je normaal gesproken geen recht op (volledige) uitbetaling van de zogeheten algemene heffingskorting. Maar als je een fiscaal partner hebt wél. Dat levert maximaal €2477 belastingvoordeel op. Voor AOW'ers is het maximaal €1268.

Als je fiscale partner jonger is dan de AOW-leeftijd, krijg je dit volledige bedrag alleen als hij of zij een belastbaar jaarinkomen heeft in 2019 boven de grofweg €14.000. Is hij of zij ouder, moet dit inkomen nog iets hoger zijn: vanaf ongeveer €20.000. Is het inkomen van de meestverdienende partner lager dan de hierboven genoemde bedragen, dan kan er vaak nog wel een gedeelte van de algemene heffingskorting worden uitbetaald aan de minstverdienende partner.

Ben je ná 1962 geboren, dan wordt niet de hele heffingskorting uitbetaald, maar maximaal €661.

Let wel op: je krijgt de algemene heffingskorting op basis van het inkomen van je fiscale partner alleen als je ervoor kiest om samen belastingaangifte te doen. Dus ook voor degene zonder inkomen. Vaak krijgt diegene een brief van de Belastingdienst waaruit blijkt dat hij of zij geen aangifte hoeft te doen. Dat advies kun je dan beter in de wind slaan.

Andere heffingskortingen
Heb je zelf een erg laag inkomen? Soms kun je ook levensloopverlofkorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting in de wacht slepen op basis van het inkomen van je partner. We zullen dit hier niet helemaal uitleggen, maar als je samen aangifte doet zie je vanzelf of je ook nog recht hebt op uitbetaling van één van deze kortingen.

Vermogen verdelen

Partners hebben samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €60.720 in plaats van ieder €30.360. Dat was altijd al handig als 1 van de 2 nauwelijks vermogen heeft en de ander meer dan €30.260.

Rekenvoorbeeld

De ene partner heeft geen vermogen en de ander een vermogen van €200.000.

Als fiscaal stel profiteren zij van een gezamenlijk heffingsvrij vermogen van €60.720. Dat bespaart in dit geval €405 belasting.

Verdelen zij het belaste vermogen ook nog gelijk tussen beiden? Dan profiteren ze ook nog van een tariefsvoordeel van €511.

Aanslaggrens

Bij de verdeling van de posten kun je ook rekening houden met de aanslaggrens. Verdeel de posten zo dat de te betalen belasting voor een van jullie precies €46 is. Bij bedragen tot en met €46 legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Een voorlopige aanslag met een te betalen bedrag wordt daarbij niet meegerekend, een voorlopige teruggave wel.

Nadelen

  • Soms loop je een aftrekpost mis of haal je er minder uit
  • Het is niet voordelig fiscaal partner te zijn als je allebei een koophuis hebt

Aftrekpost mislopen

Soms loop je juist een aftrekpost mis, die je in je eentje wel gekregen zou hebben. Voor aftrek van zorgkosten en aftrek van losse schenkingen aan goede doelen kom je namelijk minder snel in aanmerking als je een fiscaal partner hebt. Dit komt door drempels die gelden.

Rekenvoorbeeld

Stel je verdient €40.000 en je partner ook. Jullie niet-aftrekbare drempel voor zorgkosten schiet omhoog als jullie elkaars ‘fiscale partners’ worden. Zonder fiscale partner is de drempel bij dat inkomen €660 (per persoon). Als je het hele jaar een fiscale partner hebt, wordt die ineens €2951 (samen).

Dat betekent dat je in 2019 mét fiscaal partner alleen nog maar zorgkosten mag aftrekken voor zover je samen meer dan €2951 aan aftrekbare zorgkosten hebt. Geef je €3000 uit aan een behandeling door een arts die niet vergoed wordt door de verzekering, dan houd je een aftrekpost van maar €49 over. Tenminste als je partner geen aftrekbare medische kosten heeft. Zonder fiscale partner had je een aftrekpost van €2340 gekregen. Dat scheelt nogal!

Renteaftrek voor één huis

Soms hebben beide partners een koophuis, bijvoorbeeld van voordat jullie gingen samenwonen. Als je beide huizen wilt aanhouden om er afwisselend te kunnen wonen, is fiscaal partnerschap niet aan te raden. Fiscale partners mogen samen maar van 1 huis de hypotheekrente aftrekken. Als ze allebei een ander hoofdverblijf hebben, moeten ze kiezen welke van de 2 ze als eigen woning aanmerken. De andere woning valt in box 3. Gehuwden die duurzaam gescheiden leven, mogen wel ieder een eigen woning aangeven. Ook al zijn ze elkaars fiscale partner. 

Tip: ben je evenveel bij je partner als in je eigen huis? Schrijf je dan niet in op het adres van je partner. Dan ben je niet elkaars fiscale partner en kunnen jullie beiden de renteaftrek voor je eigen pand behouden. Zolang geen van beide huizen in de praktijk een tweede huis wordt. Dit werkt niet als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Dan ben je sowieso elkaars fiscaal partner. 

Lees ook: