! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscaal partner: voor- en nadelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van fiscaal partnerschap? Dat is handig om te weten als je de belastingaangifte invult. Ook als je al een fiscaal partner hebt. Voor de meeste voordelen moet je wel iets doen. Bijvoorbeeld in het verdeelscherm van de belastingaangifte.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2020

Let op: we hebben het hier over de inkomstenbelasting over 2020. Die heb je nodig in de aangifte die sinds 1 maart 2020 voor je klaarstaat in Mijn Belastingdienst.

Voordelen

  • Je kunt inkomsten en aftrekposten verdelen
  • Je kunt extra heffingskorting krijgen
  • Je kunt de belasting over jullie vermogen verminderen
  • Je kunt beter profiteren van de aanslaggrens

Wanneer ben je fiscaal partner?

Je mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk gedeelte van het gezamenlijke bedrag aangeeft in de aangifte. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. De belastingbesparing is dan groter.

Extra heffingskorting

Belastingvoordeel als 1 van jullie nauwelijks inkomen heeft
Als je in 2020 geen inkomen (of maar een paar duizend euro) ontvangt, heb je normaal gesproken geen recht op (volledige) uitbetaling van de zogeheten algemene heffingskorting. Maar als je een fiscaal partner hebt wél. Dat levert maximaal €2711 belastingvoordeel op. Voor AOW'ers is het maximaal €1412.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue