icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte doen

Hoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Met onze tips heb je alles bij de hand en haal je het maximale uit je aangifte inkomstenbelasting. We helpen je enkele valkuilen te omzeilen en geven een paar belangrijke tips.  
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 februari 2022

Home belastingaagifte doen

Informatie verzamelen

Leg van het hele jaar een aangiftemap aan. Dat kan digitaal of gebruik een multomap of schoenendoos. Stop hier alles in wat je nodig hebt bij je aangifte. Zoals de jaaropgaven van je werkgever, van je uitkeringsinstantie en bank. En als je een huis hebt, ook de papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning. Maar dat is nog niet alles. 

Dit moet je bewaren in de map voor de aangifte inkomstenbelasting.

Is aangifte doen verplicht voor mij?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, dan is aangifte doen verplicht. Ook als je niets hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari. Heb je vóór 1 maart 2022 geen aangiftebrief over 2021 ontvangen? Dan is aangifte doen alleen verplicht als je meer dan €48 belasting moet bijbetalen.

Vul bij twijfel de aangifte in. Je ziet dan ook meteen of je recht hebt op een teruggave. Lees hoe het precies zit en waarom aangifte doen als dat niet verplicht is vaak toch wel slim is.

Zo doe je aangifte

Je kunt aangifte op 3 verschillende manieren doen:

Wanneer moet je aangifte doen?

De aangifte over 2021 moet je vóór 1 mei 2022 verzenden naar de Belastingdienst. Haal je dit niet? Dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2022. Je kunt de aangifte het beste indienen in de tweede helft van maart. Hieronder lees je waarom. 

Oude aangifte als leidraad

Pak de aangifte van vorig jaar erbij in Mijn Belastingdienst en print die uit. Dat is meestal een goed voorbeeld van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Zeker als er in een jaar niet veel is veranderd in jouw situatie. 

Aangifte controleren en aanvullen

Bij aangifte via Mijn Belastingdienst of de app is er al heel veel vooraf ingevuld. Doe je de aangifte op papier, dan moet je natuurlijk alles handmatig invullen.

Controleer de vooraf ingevulde gegevens en pas ze aan of vul ze aan als dat nodig is. We hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet.

Verdeling tussen partners

Hulp inschakelen

Kom je er zelf niet uit, of bevind je je in een bijzondere situatie? Schakel dan hulp in. Je hebt de volgende mogelijkheden:

Aangiftehulp is aan te raden als je in 2021  een nieuw huis kocht, gescheiden bent of een onderneming hebt. In die situaties kun je trouwens beter niet de aangifteperiode afwachten, maar zo snel mogelijk advies inwinnen.

Vergelijken met vorig jaar

Ben je klaar met het invullen van de aangifte? Vergelijk hem dan met die van vorig jaar. Zijn jouw omstandigheden hetzelfde gebleven, dan zul je ongeveer hetzelfde moeten betalen of terug ontvangen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.

Wijziging situatie

Als je veel meer moet bijbetalen of minder terugkrijgt dan anders, kan dat natuurlijk komen doordat je situatie is gewijzigd. Wijzigden je omstandigheden niet? Dan vind je de verklaring hiervoor misschien in het overzicht nieuw in de aangifte over 2021

Andere veelvoorkomende oorzaken voor een tegenvallende aangifte in 2021 zijn: 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Kreeg je tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021 een eerste kind? Dan krijg je vaak een nieuwe meevaller in de belastingaangifte. Of in die van je partner. Je krijgt als werkende ouder(s), als je aan de voorwaarden voldoet voortaan inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een voordeel van €2881 bij een arbeidsinkomen vanaf ongeveer €30.000. Met een lager inkomen krijg je ook een inkomensafhankelijke combinatiekorting, maar dan is het bedrag lager. 

Verzenden van de aangifte

Heb je de aangifte als partners ingevuld? Denk dan vlak vóór verzending van de aangifte nog 1 keer aan het verdeelscherm. Is de gekozen verdeling van inkomsten, vermogen en aftrekposten tussen partners (nog steeds) de beste ? Heb je na het invullen van het verdeelscherm nog ergens in de aangifte iets gewijzigd? Dan kan het zijn dat een andere verdeling daarna beter is.

Vergeet niet de aangifte te verzenden. Je hebt ook dan weer je DigiD nodig. Bij partners die samen aangifte doen de DigiD van allebei. 

Sla de aangifte op

Bewaar een print of pdf van de aangifte en stop hem in je aangiftemap voor volgend jaar. Dan kun je deze volgend jaar als voorbeeld gebruiken. Bovendien kun je sommige belastingvoordelen later alleen claimen als je nog (zeer) oude belastingaangiftes kunt laten zien.

Je kunt je aangifte nog 5 jaar bekijken op Mijn Belastingdienst. Het opslaan van je aangifte is zo minder noodzakelijk geworden. Maar na die periode heb je je eigen administratie nodig om belastingvoordeel te krijgen op basis van oude aangiftes.

Méér voordeel bij de Belastingdienst

Sta er na de aangifte nog even bij stil of je nog (meer) voordeel kunt halen bij de Belastingdienst: 

Foutje ontdekt na verzenden?

Ontdek je na verzending van de aangifte dat je een fout hebt gemaakt? Fouten in de aangifte kun je eenvoudig herstellen zolang de Belastingdienst nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de aangifte opnieuw openen op Mijn Belastingdienst, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen. De fiscus gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte.

Belastingvoordeel alsnog ontvangen

Tot en met 2026 kun je belasting terugvragen als je een belastingvoordeel uit 2021 over het hoofd hebt gezien. Ontdekte je tijdens het invullen van deze aangifte dat je een aftrekpost hebt laten liggen in eerdere belastingaangiftes? Dien een verzoek tot vermindering in en ontvang dat belastingvoordeel alsnog.

Ga je bij de verdeling tussen partners de mist in, dan krijg je helaas veel minder tijd om de aangifte op dat punt te verbeteren. Dat is vervelend, want laat dat nu net het onderdeel zijn waar mensen het vaakst belastingvoordeel laten liggen.

Lees ook: hoe doe ik een verzoek voor een vermindering?

Meer over de aangifte 2021: