icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stappenplan belastingaangifte doen

Hoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Met onze tips heb je alles bij de hand en haal je het maximale uit je aangifte inkomstenbelasting. We helpen je enkele valkuilen te omzeilen en geven een paar belangrijke tips.  
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:14 december 2023

Informatie verzamelen

Leg van het hele jaar een aangiftemap aan. Dat kan digitaal of gebruik een multomap of schoenendoos. Stop hier alles in wat je nodig hebt bij je aangifte. Zoals de jaaropgaven van je werkgever, van je uitkeringsinstantie en bank. En als je een huis hebt, ook de papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning. Maar dat is nog niet alles. 

Dit moet je bewaren in de map voor de aangifte inkomstenbelasting.

Let op. Sinds 1 oktober 2022 kun je niet meer inloggen bij de Belastingdienst met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord. Je moet ook je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Of inloggen met de DigiD-app. Lees meer over het koppelen van je telefoonnummer aan je DigiD. Controleer op tijd of je nog kunt inloggen bij de Belastingdienst.

Moet ik belastingaangifte doen?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, dan is belastingaangifte doen verplicht. Ook als je niets hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari. Heb je vóór 1 maart 2024 geen aangiftebrief over 2023 ontvangen? Dan is aangifte doen alleen verplicht als je meer dan €51 belasting moet bijbetalen.

Vul bij twijfel de aangifte in. Je ziet dan ook meteen of je recht hebt op een teruggave. Lees hoe het precies zit en waarom aangifte doen als dat niet verplicht is vaak toch wel slim is.

Zo doe je belastingaangifte

Je kunt op 3 verschillende manieren aangifte doen:

Bij aangifte via Mijn Belastingdienst of de app is er al heel veel vooraf ingevuld. Doe je de aangifte op papier, dan moet je natuurlijk alles handmatig invullen.

Sinds juni 2022 is er ook een verkorte aangifte. De Belastingdienst heeft de aangifte dan al helemaal voor je ingevuld. Je hoeft de aangifte dan alleen nog te controleren en te verzenden. Deze optie krijg je aangeboden als je:

  • Geen fiscale partner hebt.
  • In 2022 alleen inkomen hebt waarop loonheffing is ingehouden.
  • Minder dan €31.747 aan bezittingen hebt.

Heb je dit jaar aftrekposten? Dan kun je beter gewoon via de website aangifte doen.

Wanneer belastingaangifte doen?

De aangifte over 2023 moet je vóór 1 mei 2024 verzenden naar de Belastingdienst. Haal je dit niet? Dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2024. Je kunt de aangifte het beste indienen in de tweede helft van maart. Hieronder lees je waarom. 

Aangifte controleren en aanvullen

Controleer de vooraf ingevulde gegevens en pas ze aan of vul ze aan als dat nodig is. We hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet.

Verdeling tussen partners

Doe je samen met je partner aangifte? Dan is dit stukje speciaal voor jou.

Oude aangifte als leidraad

Ben je klaar met het invullen van de aangifte? Vergelijk hem dan met die van vorig jaar. Dit is een goede leidraad van hoe je aangifte eruit hoort te zien.

Zijn jouw omstandigheden hetzelfde gebleven, dan zul je ongeveer hetzelfde moeten betalen of terug ontvangen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.

Wijziging situatie

Als je veel meer moet bijbetalen of minder terugkrijgt dan anders, kan dat natuurlijk komen doordat je situatie is gewijzigd. 

Andere veelvoorkomende oorzaken voor een tegenvallende aangifte in 2023 zijn: 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Kreeg je tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2023 een eerste kind? Dan krijg je vaak een nieuwe meevaller in de belastingaangifte. Of in die van je partner. Je krijgt als werkende ouder(s), als je aan de voorwaarden voldoet voortaan inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een voordeel van €2694 bij een arbeidsinkomen vanaf ongeveer €29.000. Met een lager inkomen krijg je ook een inkomensafhankelijke combinatiekorting, maar dan is het bedrag lager. 

Hulp inschakelen

Kom je er zelf niet uit, of heb je een bijzondere situatie? Schakel dan hulp in. Je hebt de volgende mogelijkheden:

We raden hulp aan als je in 2023 een nieuw huis kocht, gescheiden bent of een onderneming hebt. In die situaties kun je trouwens beter niet de aangifteperiode afwachten, maar zo snel mogelijk advies inwinnen.

Aangifte verzenden

Heb je alles ingevuld? Doorloop dan ons stappenplan nog even. We lopen je aangifte samen nog even door, zodat je niets vergeet.

Heb je de aangifte als partners ingevuld? Denk dan vlak vóór verzending van de aangifte nog 1 keer aan het verdeelscherm. Is de gekozen verdeling van inkomsten, vermogen en aftrekposten tussen partners (nog steeds) de beste? Heb je na het invullen van het verdeelscherm nog ergens in de aangifte iets gewijzigd? Dan kan het zijn dat een andere verdeling daarna beter is.

Vergeet niet de aangifte te verzenden. Je hebt ook dan weer je DigiD nodig. Bij partners die samen aangifte doen de DigiD van allebei. 

Sla de aangifte op

Bewaar een print of pdf van de aangifte en stop hem in je aangiftemap voor volgend jaar. Dan kun je deze volgend jaar als voorbeeld gebruiken. Bovendien kun je sommige belastingvoordelen later alleen claimen als je nog (zeer) oude belastingaangiftes kunt laten zien.

Je kunt je aangifte nog 5 jaar bekijken op Mijn Belastingdienst. Het opslaan van je aangifte is zo minder noodzakelijk geworden. Maar na die periode heb je je eigen administratie nodig om belastingvoordeel te krijgen op basis van oude aangiftes.

Méér voordeel bij de Belastingdienst

Sta er na de aangifte nog even bij stil of je nog (meer) voordeel kunt halen bij de Belastingdienst: 

Foutje ontdekt na verzenden?

Ontdek je na verzending van de aangifte dat je iets vergeten bent of een fout hebt gemaakt? Dit kun je eenvoudig herstellen zolang de Belastingdienst nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de aangifte opnieuw openen op Mijn Belastingdienst, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen. De Belastingdienst gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte.

Belastingvoordeel alsnog ontvangen

Tot en met 2028 kun je belasting terugvragen als je een belastingvoordeel uit 2023 over het hoofd hebt gezien. Ontdekte je tijdens het invullen van deze aangifte dat je een aftrekpost hebt laten liggen in eerdere belastingaangiftes? Dien een verzoek tot vermindering in en ontvang dat belastingvoordeel alsnog.

Ga je bij de verdeling tussen partners de mist in, dan krijg je helaas veel minder tijd om de aangifte op dat punt te verbeteren. Dat is vervelend, want laat dat nu net het onderdeel zijn waar mensen het vaakst belastingvoordeel laten liggen.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen