! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor huizenbezitters

In de aangifte inkomstenbelasting kun je kosten voor je koopwoning aftrekken. Met deze checklist ben je goed voorbereid en weet je hoe je geld terug moet vragen. En ook waar je verder aan moet denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 januari 2020

belastingaangifte-maart

3 highlights uit het artikel

1. Let op bij verhuizing naar ander koophuis

Verkoop je je eigen huis voordat je een nieuw huis koopt? Dan verhogen je maandlasten voor je nieuwe huis enorm als je niet op tijd weer een nieuw huis koopt. Ten minste als je renteaftrek wilt behouden. Dat wil niet iedereen, want soms ben je beter af zónder renteaftrek.

2. Wat moet er in de aangifte over je koopwoning?

Aftrekbaar zijn: een heleboel kosten die je maakt om de lening van je keuze te krijgen, de aftrekbare hypotheekrente. En soms ook nog periodieke erfpachtbetalingen of een aftrekpost die is bedacht voor mensen met een kleine schuld.

Daartegenover staat trouwens ook belasting die je moet betalen voor het bezit van je huis: het eigenwoningforfait.

3. Wat moet er in de aangifte over andere panden?

Heb je een huis dat je verhuurt of een vakantiehuis? Deze panden tellen mee met je belast vermogen (box 3). Net als de bijbehorende schuld. De rente geef je niet op, want die is niet aftrekbaar. Bij verhuur mag je de belaste waarde verminderen. De hoogte van de vermindering is afhankelijk van de huurprijs.

Heb je al jaren dezelfde eigen woning en heb je in 2019 geen geld geleend voor verbetering of onderhoud van de woning? Ga dan direct door naar punt 5: Aftrekbare kosten van een lening

Huis verkocht in 2019

Heb je in 2019 een huis verkocht en heb je nog geen nieuwe koopwoning? Dan moet je vragen invullen om de eigenwoningreserve (overwaarde) te bepalen. De uitkomst van die berekening heeft voor dit jaar nog geen gevolgen. Maar als je binnen 3 jaar een andere eigen woning koopt, kan dit bedrag je renteaftrek vanaf dan beperken. Dit komt door de bijleenregeling.

  Renteaftrek belasting eigen huis

  Vergeet niet de eventuele kosten van doorhaling van de hypotheek op te geven als aftrekbare kosten.

  Let op

  Als je na verkoop in 2019, uiterlijk op 31 december 2019 weer een nieuw huis koopt, mag je daarvoor weer een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek afsluiten. Zonder dat je het recht op renteaftrek verliest. Tenminste voor zover je al een aflossingsvrije of (bank)spaarhypotheek had met renteaftrek.

  Als je voor je oude huis (op 31 december 2012) een (bank)spaarhypotheek had, kun je je bestaande kapitaalverzekering of geblokkeerde spaarrekening ook weer koppelen aan de woning. Dat is dan ook een aanrader.

  Als je een duurder huis koopt, en de hypotheek daarom moet verhogen, is de rente op het meerdere alleen aftrekbaar als je het verhoogde deel van de lening annuïtair of lineair aflost.

  Benieuwd naar dit artikel?

  Word lid en krijg direct toegang tot alle artikelen van onze experts.

  Word lid

  Al lid? Log dan in

  Arrow_Blue