! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte na een scheiding

Een echtscheiding kan fiscaal zeer gecompliceerd zijn. Daarom hebben wij deze checklist gemaakt. Je kunt hem gebruiken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 december 2019

Artikel belastingaangifte net gescheiden

3 highlights uit het artikel

1. Laatste keer samen aangifte doen

We beschrijven vanaf welk moment de fiscus jullie niet meer als fiscale partners ziet. Dan weet je meteen hoe je fiscaal van elkaar af kunt komen. Over het jaar dat je uit elkaar gaat, kun je nog steeds samen aangifte doen als fiscale partners. Soms is dat ook een aanrader als je nog redelijk met elkaar door een deur kunt.

2. Maak goede afspraken over co-ouderschap

Let goed op als je een kind onder de 12 jaar hebt en het ouderschap min of meer gelijk wilt delen met je ex. Houd je geen rekening met de fiscus bij je ouderschapsplan, dan laat je al snel onnodig (tien)duizenden euro’s belastingvoordeel glippen.

3. Maak goede afspraken over het huis en de hypotheekrente

Heel vaak vergooien mensen rondom de scheiding onnodig hun recht op renteaftrek.

De fiscale aspecten van een echtscheiding kunnen ingewikkeld zijn. Niet alle advocaten en mediators zijn op de hoogte van alle fiscale aspecten. Schakel daarom op tijd een fiscaal expert in. Dat kan heel veel geld schelen. We geven je alvast wat tips om goed voorbereid te zijn.

Gevolgen belasting bij scheiding

Het fiscale partnerschap eindigt pas als je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven én je echtscheiding of scheiding van tafel en bed hebt aangevraagd. Het is meestal het beste om het fiscale partnerschap zo snel mogelijk te laten eindigen. Anders moet je voor de aangifte elkaars inkomen en vermogen invullen en dat willen ex-echtgenoten meestal niet.

Ben je nog duurzaam gescheiden levend (en dus elkaars fiscale partner), dan kun je wel ieder een eigen woning aangeven. De Belastingdienst heeft dat uitdrukkelijk bevestigd.

Het hele jaar fiscaal partner zijn of niet?

Ben je gescheiden of heb je een scheiding aangevraagd in 2019? Dan mag je kiezen voor uitbreiding van het fiscaal partnerschap naar het hele jaar als: 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid en krijg direct toegang tot alle artikelen van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue