icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiel abonnement vergelijken

Overal goed bereik en ongestoord internetten? Wij testen de service en kwaliteit van aanbieders. Vergelijk ze en maak de beste keuze!

Wat is het beste mobiele of sim only-abonnement voor jou?

Onbeperkt internet
Toestel bij abonnement

Mobiel abonnement kiezen: waar let je op?

Kies je voor sim-only, een abonnement met telefoon of ben jij goedkoper uit met prepaid? En hoe groot moet je bundel zijn? Wij geven je een aantal adviezen zodat jij de beste keuze kunt maken.

Stefan Vrijdag_S
Stefan VrijdagExpert mobiel abonnementen
 1. 1

  Kies je voor prepaid of een mobiel abonnement?

  Prepaidkaart instaleren

  Prepaid

  Kies voor prepaid als je:

  • minder dan 30 minuten of sms'jes  gebruikt per maand.
  • onverwachte kosten wilt voorkomen. Met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden.

  Internetten met prepaid is relatief duur, dus dat doe je beter via wifi.

  Lees meer over:
  Hoe prepaid werkt

  Mobiel Abonnement

  Abonnement

  Kies voor een abonnement als je:

  • meer dan 30 minuten of meer dan 30 sms'jes gebruikt per maand.
  • elke dag internet gebruikt op je telefoon.

  Let op: kijk goed naar de voorwaarden om onnodige kosten aan het einde van de maand te voorkomen.

  Lees meer over:
  Hoe een abonnement werkt

  Inklappen
 2. 2

  Met telefoon of sim-only?

  Abonnement met telefoon

  Je betaalt dan voor het toestel een eenmalig bedrag. En/of een maandelijks bedrag dat bovenop je abonnementskosten komt.

  Let op: Is je toestel duurder dan €250? Dan wordt dit ook geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek.

  Sim-only

  Bij een sim-only betaal je alleen de kosten voor het abonnement. Je bent over het algemeen een stuk voordeliger uit. Als je (oude) telefoon dus nog even mee kan, stap over naar een sim-only abonnement. Dat kan tientallen euro's per maand schelen.

  Video: kooptips mobiele abonnementen

  Inklappen
 3. 3

  Hoe kies je het voordeligste abonnement?

  Vebruik

  Maak een schatting van je verbruik

  Bekijk je facturen en maak een schatting hoeveel je belt en smst. Gebruik je veel wifi? Dan is misschien een kleinere internetbundel voldoende. Gebruik een datateller-app voor inzicht in je verbruikte MB’s.

  Let op: stap niet te hoog in bij een abonnement. Opschalen is meestal geen probleem, verlagen soms wel.

  Abonement Buitenbundel

  Bekijk de voorwaarden

  Bekijk de voorwaarden van de provider en lees ze goed door. Deze kunnen hoge tarieven rekenen voor bellen buiten de bundel of het afronden van gesprekken. Dit kan onverwacht voor hoge kosten zorgen.

  Bekijk en vergelijk:
  Sim only en mobiele abonnementen

  Totaal pakket

  Kies voor een totaalpakket

  Sommige providers bieden internet, vast bellen en tv met een mobiel abonnement erbij. Het kan voordelig zijn om alles bij 1 provider af te nemen. In onze vergelijker voor internet, tv en bellen geven we per provider aan welk voordeel je krijgt. Meestal gaat het om een verdubbeling van een databundel en gratis tv-zenders. 

  Let op: wanneer je het abonnement aanpast of stopt, dan vervallen de kortingen en cadeaus, zoals gratis pakketten. 

  Inklappen
 4. 4

  Welke snelheid moet je kiezen?

  4G 

  Bij alle abonnementen in onze sim-only en mobiele abonnementen vergelijker is 4G de standaard snelheid. De snelheid die je kunt behalen is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals je telefoon en de afstand tot de zendmasten. Over het algemeen kun je met 4G zeer vlot internetten.

  5G

  Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden 5G. Het verschilt per provider en per abonnement of je toegang hebt tot 5G. Het is de vraag of je het verschil tussen 4G en 5G goed merkt. Voor 5G heb je een geschikte smartphone nodig. 

  Lees meer over:
  Wat is 5G en wat kun je ermee?

  antennes van je telecomaanbieder
  Inklappen
 5. 5

  Een telefoonabonnement voor je kind

  Prepaid

  Heeft je kind zijn eerste smartphone? Prepaid is dé manier om de kosten in de hand te houden. Onderweg kan je kind bellen of een berichtje sturen via WhatsApp. Video's kijken of gamen kan dan thuis via wifi.

  Sim-only 

  Voor tieners is een goedkoop sim-only abonnement interessant. Vooral apps als Instagram en Snapchat en YouTube zijn populair. Voor minder dan €10 per maand heb je een internetbundel van 5000 MB. Let goed op de voorwaarden. Buiten de bundel internetten kan erg duur zijn.

  Een mobiel voor je kind
  Inklappen
 6. 6

  Abonnement met eSIM?

  Smartphone met eSIM

  Bij een eSIM zit de sim al ingebouwd in je telefoon. Heb je een geschikte smartphone, dan moet je de ingebouwde sim koppelen aan het abonnement van je provider. Een aantal providers biedt abonnementen met eSIM-ondersteuning.

  Twee abonnementen

  In een toestel met eSIM is ook ruimte voor een los simkaartje. Zo kun je er 2 abonnementen mee gebruiken: bijvoorbeeld zakelijk en privé. Op vakantie kun je geld besparen met een lokale simkaart. 

  Lees meer over:
  eSIM en mobiel bellen

  Abonnement met eSIM
  Inklappen

Nieuw & interessant

 • Wat is 5G?

  Wat is 5G?

  KPN, T-Mobile en Vodafone hebben al 5G-abonnementen. Ook zijn er smartphones met 5G-modem. De belofte: supersnel mobiel internet.
 • Beste mobiele provider

  De beste mobiele provider

  Elk kwartaal vergelijken we mobiele providers. Onze panelleden melden storingen en geven aan hoe tevreden ze zijn over hun provider. Welke provider komt als Beste uit de Test in het eerste kwartaal van 2024?
 • antennes van je telecomaanbieder

  Smartphone met 4G of 5G?

  Met een 5G-smartphone kun je met alle antennes van je telecomaanbieder verbinden. En je bent klaar voor de komende jaren. We verwachten dat 4G-telefoons de komende jaren gewoon blijven werken, maar 5G zal wel steeds belangrijker worden.
 • Gebruikstips_Haalmeeruitjeinternet

  Gigabit internet: hoge snelheid

  Internetproviders leveren gigabit-internet zodat je al ‘klaar bent voor de toekomst’. Maar hoeveel sneller is het echt en heb je er nu al wat aan?
 • Sim only of mobiel abbo

  Sim only of telefoon met abonnement

  Wat is nu de beste en voordeligste keuze: een abonnement met telefoon nemen, of het toestel los kopen en combineren met een sim-only abonnement?
 • Vergelijken mobiele providers

  Zo vergelijken wij mobiele abonnementen

  Met onze Mobiel Abonnement Vergelijker kun je abonnementen van alle Nederlandse providers vergelijken.