icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kies je voor prepaid of een abonnement?

Wat is het verschil tussen prepaid en een abonnement? En waar moet je precies op letten? Wij leggen je uit hoe prepaid en een abonnement werken.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:25 april 2024

Artikel_prepaidofabonnement

Hoe werkt prepaid?

Met prepaid betaal je vooraf. Je zet een tegoed op een simkaart via de website van je provider of je koopt tegoed in de winkel. Als je belt, sms't of internet gaat dit van je tegoed af. Je krijgt dus achteraf geen rekening. Als je tegoed op is, kun je niet meer bellen (met uitzondering van 112). Je kunt nog wel gebeld worden.

Met prepaid zijn de tarieven per minuut, sms en MB hoger dan bij een abonnement. Maar als je weinig verbruikt kun je toch goedkoper uit zijn. Bij alle providers betaal je eerst het standaard- of basistarief.

Overstappen op een goedkoper tarief

Wil je overstappen naar een voordeliger tarief? Dan moet je je registreren bij je provider door een account aan te maken. Daarna kun je het voordeeltarief aanzetten. Dit kan vaak via de klantenservice, of met een sms’je naar een bepaald nummer. Ook op de website van je provider kun je instellingen wijzigen.

Houdbaarheid tegoed

Prepaid tegoed is bij de meeste aanbieders onbeperkt houdbaar. Dat is als je regelmatig (bijvoorbeeld eens per half jaar) je telefoon gebruikt of opwaardeert. Doe je dat niet? Dan sluit de provider je telefoonnummer af en verlies je het tegoed.

Voor een nieuwe aansluiting moet je weer aansluitkosten betalen en krijg je een nieuw nummer. Ook als je overstapt naar een nieuwe provider raak je het prepaid tegoed bij je oude provider kwijt.

Prepaid internet

Net zoals bij bellen en sms'en gaat ook internetverbruik van je prepaid tegoed af. Je betaalt een bepaald tarief per MB. Vaak kun je een voordeelbundel voor internet 'aanzetten'. Die betaal je vooraf van het tegoed dat op je prepaid-kaart staat. Daarna gebruik je de MB's uit deze bundel.

Als je tegoed of MB's uit je bundel op zijn, kun je vaak niet meer internetten. Maar er zijn ook bundels die 'doorlopen'. Aan het begin van elke maand betaal je dan automatisch voor een nieuwe bundel. Maar niet als je geen tegoed meer hebt, dan wordt de bundel uitgezet.

Hoe werkt een abonnement?

Contract

Bij een abonnement ga je een contract aan met een provider. Je betaalt elke maand een bepaald bedrag. Daarvoor krijg je 1 of meer bundels met belminuten, sms'jes en MB's. Meestal duurt zo'n contract 1 of 2 jaar.

Sommige providers hebben ook abonnementen die je per maand kunt opzeggen. Maandcontracten zijn wel een stuk duurder. Hoe langer je contract duurt, hoe goedkoper je abonnement. Als de contractduur voorbij is, kun je ook 1- en 2-jarige contracten per maand opzeggen.

Je kunt kiezen voor een abonnement met telefoon. Of voor een sim-only waarbij je alleen een simkaart krijgt die je gebruikt in het toestel dat je al hebt. 

Rekening

Bij een abonnement ontvang je achteraf een rekening. Als je genoeg hebt aan de minuten, sms’jes en MB’s in je bundel dan heb je geen extra kosten. Verbruik je meer, dan moet je bijbetalen. Vaak betaal je een hoger buitenbundeltarief. Als je internetbundel op is, gaat de internetsnelheid vaak omlaag. Maar er zijn ook nog providers die een buitenbundeltarief rekenen voor internetten.

Voorwaarden

Een abonnement ga je aan voor langere tijd. Sommige voorwaarden kunnen voor extra kosten zorgen. In onze vergelijker staan per provider wat de kosten en voorwaarden zijn. 

Vergelijk prepaid en abonnement

Vergelijk mobiele abonnementen om te zien wat het beste bij je past. Ook als je prepaid belt, is het handig om te weten wat je maandelijkse kosten ongeveer zijn. 

In onze vergelijker staan prepaidkosten. Dit zijn de kosten voor prepaid bellen per maand voor het verbruik dat je hebt opgegeven. Dit bedrag kun je vergelijken met het maandbedrag van een abonnement. Zo zie je wat voor jou het goedkoopste is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.