icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Mobiel abonnement kiezen: waar let je op?

Kies je voor sim-only, een abonnement met telefoon of ben jij goedkoper uit met prepaid? En hoe groot moet je bundel zijn? Wij geven je een aantal adviezen zodat jij de beste keuze kunt maken.


1
Kies je voor een abonnement of prepaid?

Abonnement

Een abonnement is interessant als je:

 • meer dan 30 minuten per maand belt
 • of meer dan 30 sms'jes per maand verstuurt
 • of bijna iedere dag internet gebruikt op je telefoon

Bij een abonnement wordt je tegoed automatisch bijgeschreven zonder dat je hier omkijken naar hebt. Let op: kijk goed naar de voorwaarden om onnodige kosten aan het einde van de maand te voorkomen.

Meer over abonnementen

Prepaid

Kies voor prepaid als je zelf niet veel belt, maar vooral gebeld wordt. Prepaid bellen is interessant als je:

 • minder dan 30 minuten per maand belt of sms't. Dat is dus minder dan een minuut of sms’je per dag
 • onverwachte kosten wilt voorkomen. Met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden

Internetten kun je het beste doen via wifi of hotspots. Zo heb je geen kosten voor mobiel internet en hoef je je geen zorgen te maken over tarieven en bundels.

Meer over prepaid

Twijfel je tussen prepaid of een abonnement? Maak dan een schatting van je verbruik in onze abonnementenvergelijker. Die rekent uit wat voor jou de voordeligste optie is.

Koopadvies_channel1

2
Abonnement met telefoon of sim-only?

Abonnement met telefoon

Bij een abonnement met telefoon betaal je eenmalig en/of per maand een bedrag. Als je kiest voor afbetalen, dan moet je even opletten. Een telefoon op afbetaling is namelijk een lening. En daarvoor gelden een aantal regels.

Als het leenbedrag voor je telefoon €250 of meer is vraagt een provider vooraf naar je inkomen en vaste lasten om te beoordelen of je de telefoon wel af kunt betalen. Als je dat niet kunt, kan hij je aanvraag weigeren. Bovendien wordt de lening geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat kan weer gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van het hypotheekbedrag dat je van de bank mag lenen: het scheelt je soms duizenden euro's.

Kies je toch voor afbetalen en wil je een BKR registratie voorkomen? Zorg dan dat de toestelbijdrage:

 • maximaal €10 per maand is bij een 2- jarig contract
 • maximaal €20 per maand is bij een 1- jarig contract

De rest van de toestelprijs betaal je dan in 1 keer.

In onze abonnementenvergelijker kun je zien hoeveel je per maand voor het toestel betaalt bij een abonnement. Vul in welke telefoon je wil en bekijk of je hem zonder BKR registratie kunt krijgen bij een abonnement.

Lees ook het artikel over BKR registraties (PDF) in de Consumentengids van maart 2017.

 

Sim-only en los toestel

Bij een sim-only abonnement krijg je geen telefoon en ben je over het algemeen een stuk voordeliger uit. Loopt je contract af en ben je nog tevreden met je toestel? Laat je abonnement dan niet doorlopen en stap over naar een goedkopere sim-only.

Ben je toe aan een nieuwe telefoon en wil je hem zonder abonnement kopen? Lees de tips bij ons koopadvies zodat je een goede keuze kunt maken. En kijk in onze smartphonevergelijker waar je de telefoon van jouw keuze voordelig kunt krijgen.

3
Zo kies je het voordeligste abonnement

 • Maak een goede schatting van je verbruik

  Maak een schatting van je bel-, sms- en dataverbruik voor je een abonnement afsluit. Bekijk hiervoor je recente facturen. Of gebruik de belstatus-app van de provider. Probeer ook in te schatten of je verbruik de komende tijd gaat veranderen.

  Maak je veel gebruik van wifi? Dan kun je vaak een 2 tot 3 keer kleinere databundel afsluiten. Tip: installeer een datateller op je telefoon om inzicht te krijgen in je verbruikte MB’s.

  Let op dat je bij een abonnement niet te hoog instapt. Opschalen is meestal geen probleem, verlagen soms wel. 

 • Let op de voorwaarden

  Niet alle voorwaarden zijn even aardig voor je portemonnee. Buitenbundeltarieven en de manier van gesprekken afronden kunnen soms voor onverwacht hoge kosten zorgen. 

  Al deze voorwaarden vind je terug in onze abonnementenvergelijker.

  Lees meer over de voorwaarden van een abonnement.

 • Totaalpakket met internet en TV

  Providers KPN, Telfort, Vodafone en Ziggo  (VodafoneZiggo) maken veel reclame voor totaalpakketten. Internet, vast bellen en tv met daarbij een mobiel abonnement (quad play). Het kan voordelig zijn om alles bij 1 provider af te nemen. En je kunt net zo makkelijk weer van je mobiele abonnement af, terwijl het andere doorloopt. Houd er wel rekening mee dat kortingen en cadeaus dan vervallen.

4
Mobiele telefoon voor je kind

 • Telefoon

  Je geeft je kind misschien niet graag de nieuwste, duurste smartphone. Maar internetten is wel handig. Gelukkig hoeft een smartphone niet duur te zijn. En een nieuw toestel is wel zo veilig: de kans is groter dat er een recente versie van het besturingssysteem op staat.

   

 • Prepaid

  Met prepaid weet je 1 ding zeker: als het op is, is het op. Dé manier om de kosten in de hand te houden. En je kunt goede afspraken maken over wat je kind krijgt, en wat hij zelf moet betalen.

  Bekijk ook:

 • Sim-only

  Koop je een goedkope telefoon, dan kun je daar een goedkope sim-only bij nemen. Dus geen maandelijkse afbetaling voor het toestel. Ga je uit van 100 minuten en 500 MB, dan kun je met €7,50 per maand klaar zijn. Let wel even op de buitenbundeltarieven, die zijn niet overal even gunstig.

  Bekijk ook:

Test mobiele abonnementen

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring

Met welk abonnement en welke provider heb jij de beste ervaringen? En heb je in heel Nederland 4G dekking? Deel je ervaringen of stel je vraag op onze Community.

We zijn de topics aan het ophalen...