icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Mobiel abonnement kiezen: waar let je op?

Kies je voor sim-only, een abonnement met telefoon of ben jij goedkoper uit met prepaid? En hoe groot moet je bundel zijn? Wij geven je een aantal adviezen zodat jij de beste keuze kunt maken.

1

Kies je voor prepaid of een mobiel abonnement?

bellen-smartphone

Prepaid

Kies voor prepaid als je:

  • minder dan 30 minuten of sms'jes  gebruikt per maand.
  • onverwachte kosten wilt voorkomen. Met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden.

Internetten met prepaid is relatief duur, dus dat doe je beter via wifi.

Hoe werkt prepaid?

internetten-smartphone

Abonnement

Kies voor een abonnement als je:

  • meer dan 30 minuten of meer dan 30 sms'jes gebruikt per maand.
  • bijna elke dag internet gebruikt op je telefoon.

Let op: kijk goed naar de voorwaarden om onnodige kosten aan het einde van de maand te voorkomen.

Hoe werkt een abonnement?

2

Met telefoon of sim-only?

Abonnement met telefoon

Je betaalt dan voor het toestel een eenmalig bedrag. En/of een maandelijks bedrag dat bovenop je abonnementskosten komt.

Let op: Is je toestel duurder dan €250? Dan wordt dit ook geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek.

Sim-only

Bij een sim-only betaal je alleen de kosten voor het abonnement. Je bent over het algemeen een stuk voordeliger uit. Als je (oude) telefoon dus nog even mee kan, stap over naar een sim-only abonnement. Dat kan tientallen euro's per maand schelen.

Video: kooptips mobiele abonnementen

3

Hoe kies je het voordeligste abonnement?

Vebruik

Maak een schatting van je verbruik

Bekijk je facturen en maak een schatting hoeveel je belt en smst. Gebruik je veel wifi? Dan is misschien een kleinere internetbundel voldoende. Gebruik een datateller-app voor inzicht in je verbruikte MB’s.

Let op: stap niet te hoog in bij een abonnement. Opschalen is meestal geen probleem, verlagen soms wel.

Abonement Buitenbundel

Bekijk de voorwaarden

Bekijk de voorwaarden van de provider en lees ze goed door. Deze kunnen hoge tarieven rekenen voor bellen buiten de bundel of het afronden van gesprekken. Dit kan onverwacht voor hoge kosten zorgen.

Je vindt de verschillende voorwaarden van providers in onze vergelijker van sim only en mobiele abonnementen.

Totaal pakket

Kies voor een totaalpakket

Sommige providers bieden internet, vast bellen en tv met een mobiel abonnement (quad play) erbij. Het kan voordelig zijn om alles bij 1 provider af te nemen. In onze vergelijker voor internet, tv en bellen geven we per provider aan welk voordeel je krijgt. Meestal gaat het om een verdubbeling van een databundel en gratis tv-zenders. 

Let op: wanneer je het abonnement aanpast of stopt, dan vervallen de kortingen en cadeaus, zoals gratis pakketten. 

4

Welke snelheid moet je kiezen?

4G 

Bij alle abonnementen in onze sim-only en mobiele abonnementen vergelijker is 4G de standaard snelheid. De snelheid die je kunt behalen is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals je telefoon en de afstand tot de zendmasten. Over het algemeen kun je met 4G zeer vlot internetten.

5G

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden 5G. Het verschilt per provider en per abonnement of je toegang hebt tot 5G. Het is de vraag of je het verschil tussen 4G en 5G al merkt. Voor 5G heb je een geschikt toestel nodig. 

Lees meer over:
Wat is 5G en wat kun je ermee?

5G beeld v2

5

Een mobiel voor je kind

Een smartphone voor je kind hoeft niet duur te zijn. Bekijk goedkope smartphones in onze productvergelijker. Begin met prepaid als je kind zijn eerste smartphone krijgt. Dat is dé manier om de kosten in de hand te houden.

Voor een brugklasser is een goedkoop sim-only abonnement interessant. Ga je uit van 5000 MB, dan kun je met minder dan €10 per maand klaar zijn.

telefoon-kinderen

6

Abonnement met eSIM?

Bij een eSIM zit de sim al ingebouwd in je telefoon. Heb je een geschikte smartphone, dan moet je de ingebouwde sim koppelen aan het abonnement van je provider. Een aantal providers biedt abonnementen met eSIM-ondersteuning.

In een toestel met eSIM is ook ruimte voor een los simkaartje. Zo kun je er 2 abonnementen gebruiken: bijvoorbeeld zakelijk en privé. Op vakantie kun je misschien geld besparen met een lokale simkaart. 

Lees meer over:
eSIM en mobiel bellen

e-sim mobiel

Test mobiele abonnementen