icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone met 4G of 5G?

Koop een smartphone met minimaal 4G-ondersteuning. Kies een smartphone met 5G-ondersteuning als je klaar wilt zijn voor de komende jaren.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:29 april 2020

telecommast

5G

Vanaf 2020 heeft Nederland 5G. Dat staat voor ‘5e generatie’ en is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet.

Lees ook: Wat is 5G en wat kun je ermee?

T-Mobile

T-Mobile belooft in 2020 landelijke dekking voor 5G, als eerste in Den Haag. De provider wil het 5G-netwerk inschakelen zodra de benodigde frequentie (700 MHz) is geveild door de overheid. Dit staat gepland voor het tweede kwartaal van 2020.

KPN

KPN zegt óók in het tweede kwartaal te starten met 5G.

Vodafone

Sinds eind april biedt Vodafone 5G in een deel van Nederland.

Wat heb je aan 5G?

5G kan zorgen voor:

  • Sneller mobiel internet
  • Snellere reactiesnelheid
  • Betere dekking en bereik
  • Minder overbelasting van het netwerk

Je kunt nu al kiezen voor een smartphone met 5G-ondersteuning:

Recent geteste smartphones met 5G

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

4G en 4G+

Kies op zijn minst voor een smartphone die 4G LTE-telecomnetwerken ondersteunt. Je hebt sneller internet via 4G, een grotere dekking en soms een betere gesprekskwaliteit.

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, kunnen maar een beperkte snelheid halen via het mobiele netwerk.

Providers in Nederland bieden 4G aan op meerdere radiofrequenties: 800, 900, 1800, 2100 en 2600 MHz. Hoe meer frequenties je smartphone ondersteunt, hoe beter de dekking en snelheid kan zijn. Wij testen de ondersteunde frequenties en vermelden in de telefoonspecificaties als je smartphones vergelijkt.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel

2G en 3G

Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G. Sommige providers stoppen volledig met 2G of 3G: