icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone met 4G of 5G kiezen

Met een 5G-smartphone kun je met alle antennes van je telecomaanbieder verbinden. En je bent klaar voor de komende jaren. We verwachten dat 4G-telefoons de komende jaren gewoon blijven werken, maar 5G zal wel steeds belangrijker worden.
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink   Expert ElektronicaBijgewerkt op:21 augustus 2024

antennes van je telecomaanbieder

5G

In Nederland wordt 5G aangeboden door telecomaanbieders. Het staat voor ‘5e generatie’ en het is een verzameling technieken voor mobiel telefoneren en mobiel internet.

Met een 5G-smartphone kun je met alle antennes van je telecomaanbieder verbinden. En je bent klaar voor de komende jaren.

Wat heb je aan 5G?

5G kan zorgen voor:

  • sneller mobiel internet
  • snellere reactiesnelheid
  • betere dekking en bereik
  • minder overbelasting van het netwerk

Wat heb je nodig voor 5G?

  • Een geschikt abonnement. Alle Nederlandse telecomnetwerken hebben 5G, maar het verschilt per aanbieder en per abonnement of je toegang krijgt tot 5G.
  • Een smartphone met 5G-ondersteuning. 5G kan niet op elke telefoon.

5G en gezondheidsrisico's

Sommige Nederlanders maken zich zorgen over de effecten van 5G op onze gezondheid. De Gezondheidsraad is nagegaan of blootstelling aan elektromagnetische velden potentie heeft om de gezondheid te schaden. Zoals die van 5G. De Gezondheidsraad concludeert onder meer:

  • Dat er mogelijk samenhang is tussen blootstelling en het optreden van kanker, mannelijke vruchtbaarheid, slechtere zwangerschapsuitkomsten en geboorteafwijkingen. Voor deze en andere onderzochte aandoeningen is de samenhang echter niet aangetoond en niet waarschijnlijk.
  • Dat er mogelijk samenhang is tussen blootstelling en veranderingen in biologische processen:
    • De samenhang met veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen is waarschijnlijk. Maar het is onbekend of dat gunstig of ongunstig is voor de gezondheid.
    • Er is geen samenhang gevonden voor veranderingen in het afweersysteem en hormoonspiegels.
    • Samenhang met de meeste andere biologische processen, zoals slaap en cognitie, is mogelijk, maar niet aangetoond en niet waarschijnlijk.

De Gezondheidsraad ziet geen bezwaar om 5G te gebruiken op lage frequenties. Zoals 700 MHz en 3,5 GHz. Want lage frequenties zijn al jaren in gebruik voor telecom en wifi. Zonder dat het heeft geleid tot bewezen gezondheidsschade.

Over effecten van 5G op de hoge frequentie 26 GHz (mmWave) is weinig bekend. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om deze niet te gebruiken tot er onderzoeksresultaten zijn. In Nederland wordt mmWave nog niet aangeboden. In andere landen al wel.

4G en 4G+

Kies je geen 5G-smartphone, neem dan op zijn minst een smartphone die 4G LTE-telecomnetwerken ondersteunt. Je hebt snel internet via 4G, een grotere dekking en soms een betere gesprekskwaliteit.

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, halen een beperkte snelheid via het mobiele netwerk.

2G en 3G

Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G en 5G. Sommige providers stoppen volledig met 2G of 3G:

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.