icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je mobiel abonnement

Je hebt een mobiel abonnement afgesloten. Mooi, maar hoe nu verder? Vaak kun je met een mobiel abonnement meer dan je denkt. Wij geven je een aantal tips om je kosten zo laag mogelijk te houden.

1

Waar vind je je dataverbruik?

Op de smartphone

  • Android: Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik
  • iOS: Instellingen > Mobiel netwerk.

Lees de tips voor Android en iOS om je dataverbruik in de hand te houden.

Datateller-app

Een datateller-app waarschuwt als je bijna je datalimiet bereikt. Houd ruime marges aan voor het instellen van zo’n waarschuwing. De telling van de provider kan namelijk verschillen van de waardes van de app. 

App van de provider

De datateller-app van je provider is gekoppeld aan je telefoonnummer en abonnement. De informatie in de app komt overeen met de factuur die je ontvangt.

Factuur van de provider

Op de maandelijkse factuur van je abonnement zie je hoeveel dataverkeer je de afgelopen maand hebt verbruikt. Soms is het verbruik per dag aangegeven, soms op de seconde nauwkeurig.

2

Gebruik internet via wifihotspots

Op veel plekken in Nederland kun je een gratis wifinetwerk gebruiken. Gebruikers van Ziggo kunnen WifiSpot gebruiken via een persoonlijke inlognaam en wachtwoord. KPN heeft publieke netwerken onder de naam Wifi Hotspots. 

De snelheid van de wifiverbinding is vrijwel altijd trager dan de wifi bij je thuis. Dit komt door de afstand tot de zender, gebruikte techniek en het aantal gebruikers.

Over het algemeen is openbare wifi gratis. Bij veel openbare wifinetwerken log je in met of zonder een wachtwoord. Let er op dat het gegevensverkeer vaak niet is versleuteld en dus onveilig is.

Lees meer: 
Internet via wifihotspots

Gebruikstips_internetwifithotspots

3

Muziek luisteren via je provider

Bij sommige mobiele providers kun je een abonnement nemen op een muziekstreamingdienst. Vodafone heeft Apple Music, KPN biedt Spotify en T-Mobile heeft Deezer.  

Het voordeel van het afnemen van een muziekdienst via je provider is dat je er korting op kunt krijgen. Bedenk wel dat je bij een eventuele overstap ook je muziekabonnement weer moet ontkoppelen of opzeggen. 

Gebruikstips_muziekluisterenprovider

4

Bellen en internetten in het buitenland

Bij bellen of internetten in het buitenland, gebruik je het netwerk van een andere provider. Dit heet roaming. De kosten die je maakt geeft de buitenlandse provider door aan je eigen provider. Jouw provider zet de kosten weer op je factuur.

Vooral buiten de EU zijn de tarieven nog steeds hoog. Let daar dus goed op met het gebruik van je smartphone. 

Een aantal tips om de kosten in het buitenland laag te houden:

  • Gebruik zoveel mogelijk wifi.
  • Zet dataroaming alleen aan als je via het netwerk wilt internetten.
  • Video’s bekijken en versturen en online muziek luisteren kosten veel data. Doe dit dus zo min mogelijk via het netwerk.​

Lees meer:
Internet en bellen in het buitenland

Thailand whats up

5

Neem op tijd een nieuw abonnement

Ben je tevreden over je provider? Bespaar dan door zelf actief je abonnement te verlengen. Providers willen je graag als klant behouden. Daarom geven ze vaak korting als je verlengt. Bovendien zijn er geen aansluitkosten. Die kunnen bij een overstap naar een nieuwe provider oplopen tot €30.

Verlengen kan vaak al 3 maanden voordat een 1-jarig contract afloopt. Bij 2-jarige contracten kan soms al 6 maanden van tevoren.

Blijf je aan het einde van je contract bij dezelfde provider, dan zijn er 3 opties:

  1. Stap over op sim-only als je hetzelfde toestel behoudt.
    Je betaalt dan alleen voor het abonnement en niet voor je toestel. Vergelijk mobiele abonnementen voor de nieuwste aanbiedingen.
  2. Verleng je huidige abonnement.
    Je legt je opnieuw vast voor 1 of 2 jaar voor hetzelfde abonnement. Je provider is vaak bereid korting te geven. Soms kan dat al 3 maanden voordat je contract afloopt.
  3. Vernieuw je abonnement.
    Doordat je klant blijft is je provider vaak bereid om je korting te geven. Ook als je een ander abonnement kiest.
Gebruikstips_neemoptijdnieuwabo

6

Apps en hun rechten

Alle ingestalleerde apps op je telefoon hebben toegang tot verschillende soorten informatie op je telefoon. Daarvoor heb je ze machtigingen gegeven bij het installeren. Maar het is lang niet altijd duidelijk waarvoor je precies toestemming hebt gegeven. 

Ook in iOS heb je te maken met apps die toegang willen tot de informatiebronnen op je telefoon. De informatie die Apple geeft is veel beperkter. Maar je mag ervan uitgaan dat nieuwsgierige apps in de App Store minder kans krijgen. Apple's toezicht op wat er in de App Store verschijnt is namelijk strenger dan Android.

Soms zijn die machtigingen nodig, omdat de app anders niet goed functioneert. Maar sommige apps zijn gewoon nieuwsgierig. Ze willen toegang tot meer informatie dan ze eigenlijk nodig hebben. Kijk goed naar de machtigingen die een app vraagt. En of het wel logisch is voor de functionaliteit van de app.

Gebruikstips_apps

Test mobiele abonnementen