icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

Internet en bellen in het buitenland

Wil je je telefoon in het buitenland gebruiken, zonder een hoge telefoonrekening als je weer thuiskomt? Wij geven je een aantal tips over hoe je toch kunt bellen en internetten zonder dat de kosten hoog oplopen.
Celine Burgering

Expert Elektronica


Wat is roaming?

Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dat heet roaming. Bij mobiel internet wordt ook wel gesproken over dataroaming. De buitenlandse provider berekent de kosten voor het gebruik van het netwerk door aan jouw provider. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere tarieven dan in Nederland.   

EU-regels

De kosten voor het gebruik van je mobiel in het buitenland worden binnen de EU gereguleerd door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Daardoor zijn de kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland de afgelopen jaren flink gedaald. Eind 2017 moeten de extra roaming kosten helemaal verdwenen zijn.

Buitenlandtarieven binnen de EU:

 Bellen per minuutGebeld worden per minuutSms versturenInternet per MB
 2008 €0,65€0,31--
 2009€0,61€0,27€0,13-
 2010€0,56€0,21€0,13-
 2011€0,42€0,13€0,13-
 2012€0,35€0,10€0,11€0,70
 2013€0,29€0,08€0,10€0,45
 2014€0,23€0,06€0,07€0,24
 2015€0,23€0,06€0,07€0,24
 2016€0,06*-€0,02€0,06

*Dit is een maximale toeslag. Je betaalt het thuistarief dat hoort bij je abonnement plus deze toeslag.

Wat verandert er per 30 april 2016

Per 30 april 2016 dalen de tarieven verder, maar het werkt net even anders. De providers mogen dan het thuistarief rekenen dat hoort bij je Nederlandse abonnement met daar bovenop een maximale toeslag (zie tabel). In 2017 vervalt deze toeslag en moet het verbruik in de EU uit je bundel gaan.

T-Mobile  is goed voorbereid: bij het Stel Samen & Stel Bij-abonnement zet je al 120 minuten van het Nederlandse tegoed in voor bellen in een ander EU land. En voor internetten is dat 50 MB van het kleinste abonnement tot 250 MB bij het grootste. T-Mobile rekent geen toeslag.

KPN en Telfort zijn nog niet zo ver. Om technische redenen kan de provider het buitenlandverbruik nog niet met de Nederlandse bundel verrekenen. Tot die tijd betaal je in de EU alleen de toeslag. Maar als de provider zo ver is, gaat het verbruik in de EU van je Nederlandse tegoed af en komt de toeslag er bovenop.

Bij Robin Mobile krijg je 100 min/sms en 100 MB per maand om te gebruiken binnen de EU. Gratis, want er wordt niets voor in rekening gebracht. Als het op is, moet je extra tegoed kopen om verder te kunnen bellen en internetten in het buitenland. Je betaalt dan alleen de toeslag per minuut, sms of MB.

Vodafone rekent alleen de toeslag en is voorlopig niet van plan om het verbruik in de EU met het nationale tegoed te verrekenen. Dit zelfde geldt voor Tele2.

En wat gebeurt er in 2017?

Met ingang van 15 juni zijn extra roamingkosten echt verleden tijd.

Op 1 februari hebben de lidstaten van de EU (eindelijk) een akkoord bereikt over de kosten die ze elkaar in rekening mogen brengen voor het 'gastgebruik' van hun netwerken. Dat betekent dat je vanaf 15 juni met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU land. En dat je dus geen extra kosten meer hebt bovenop je abonnement. 

Let op buiten de EU!

Binnen de EU hoef je niet meer bang te zijn voor hoge telefoonrekeningen. Maar ga je naar Amerika of Thailand dan is de situatie anders en kunnen de kosten flink oplopen.

Tarieven buiten de EU:

  VSThailandDuurste zone*
KPNbellen per minuut€1,00€2,00€4,25
 gebeld worden per minuut€0,50€1,00€1,75
 sms€0,30€0,30€0,75
 internet per MB€2,50€2,50€10,00
T-Mobilebellen per minuut€1,27€2,29€3,05
 gebeld worden per minuut€0,76€1,09€1,27
 sms€0,51€0,51€0,51
 internet per MB€2,50€5,00€10,00
Vodafonebellen per minuut€1,32€1,52€1,52
 gebeld worden per minuut€1,32€1,52€1,52
 sms€0,56€0,56€0,56
 internet per MB€9,10€9,10€9,10

Peildatum 3 maart 2016
*De zone-indeling verschilt per provider, hier staan de tarieven van de duurste zone

Providers rekenen buiten de EU wat ze willen. Buitenlandse netwerken sturen de Nederlandse providers hoge rekeningen voor het mobielgebruik van de klanten in het buitenland. Zo blijven de kosten voor de gebruiker hoog. De komende tijd gaan we ons hier verder in verdiepen en providers om uitleg vragen. Volg de ontwikkelingen over hoge mobiele tarieven buiten de EU.

Extra voordeel in het buitenland

Voer je tijdens je vakantie lange gesprekken en gebruik je veel MB’s? Dan worden voordeelbundels interessant. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor aan aantal minuten, sms’jes of MB’s zijn wat lager.

Providers KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone bieden voordeelbundels voor bellen sms'en en internetten in het buitenland, ook voor buiten de EU. Kijk op de website van je provider voor de mogelijkheden.

Let op: er zijn voordeelbundels die je niet meer uit kunt schakelen. Daar blijft je dus voor betalen voor de rest van je contractduur, ook al maak je er geen gebruik van.

Tips om je kosten in de hand te houden

Beperk je dataverbruik:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi. Zo voorkom je onverwachte kosten achteraf.
  • Zet de functie dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet hem daarna weer uit. Kijk in de handleiding van je telefoon hoe je deze functie uitzet.
  • Voor internetten in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen. Daarna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je smartphone om zicht te houden op je datagebruik en dus de kosten.
  • Lees wel eerst over de veiligheid bij het gebruik van wifi. Houd er rekening mee dat je je normale internetbundel niet kunt gebruiken in het buitenland. Dat betekent dat de kosten voor dataroaming bovenop je normale maandbedrag komen.
  • Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video's. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar streaming-muziek (via bijvoorbeeld een internetradiostation) verbruik je erg veel data, net als bij het downloaden en versturen van foto's in hoge kwaliteit.
  • Bezoek zo veel mogelijk mobiele websites. Dat is vaak hetzelfde adres, maar dan met m. of mob. voor de url. Voor het laden van deze sites gebruik je veel minder data. Stel op je telefoon in dat automatisch de mobiele variant van een website wordt geladen.
  • Zet automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Facebook, Twitter en e-mail uit. Stel je e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.

Beperk je belkosten:

  • Providers verdelen de wereld in zones. Check in welke zone en welk zonetarief het land van je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitserland) loont het om bij de provider het tarief op te zoeken voor je er met je mobiel naartoe reist.
  • Houd er rekening mee dat de kosten voor gebruik in het buitenland meestal bovenop de kosten van je abonnement komen. De minuten, sms'jes en MB's die je in het buitenland gebruikt gaan niet uit je bundel en worden apart afgerekend.
  • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels zijn bijvoorbeeld niet meer uit te zetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen. 

Bellen naar het buitenland

Voor bellen naar het buitenland gelden de EU-regels overigens niet, ook niet als het een EU-land betreft. Je maakt dan gebruik van het netwerk van je eigen provider, dus ben je niet aan het 'roamen' en zijn de roaming-regels niet van toepassing. Providers kunnen in dat geval rekenen wat ze willen. Binnen de EU betaal je meestal €0,50 tot €0,75 per minuut (vaste nummers) of sms. KPN is een uitzondering: daar betaal je €0,23 per minuut als je vanuit Nederland naar een EU-land belt.

Bel je vanuit Nederland naar een Nederlands nummer in het buitenland, dan ligt het weer anders. Je betaalt dan het normale tarief van je abonnement of prepaid. De ontvanger betaalt het deel vanaf de grens (het tarief voor gebeld worden).

Wil je ook in Nederland niet te veel betalen? Check in onze abonnementenvergelijker wat voor jou het goedkoopste abonnement is!