icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internet en bellen in het buitenland

Wil je je telefoon in het buitenland gebruiken, zonder een hoge telefoonrekening bij thuiskomst? Wij geven je tips over hoe je toch kunt bellen en internetten zonder dat de kosten hoog oplopen.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:17 mei 2023

Artikel_houdkostenbuitelandinhand

Wat is roaming?

Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dat heet roaming. Bij mobiel internet wordt dat ook wel dataroaming genoemd. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere regels dan in Nederland.

In onze vergelijker van sim-only en mobiele abonnementen geven we per provider aan welke voorwaarden er gelden in het buitenland. 

EU-regels

De kosten voor het gebruik van je mobiel in het buitenland worden binnen de Europese Unie (EU) bepaald door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Daardoor zijn de kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland de afgelopen jaren flink gedaald. Een MB is wel 1000 keer goedkoper geworden.

Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement.

Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis. Dus als je thuis 5G gebruikt, dan heb je daar in een ander land ook recht op. Als het buitenlandse netwerk het niet ondersteunt, dan moet de provider je daarover informeren.

Let op: geen EU

Noorwegen, Turkije en Zwitserland

Let even op in landen als Noorwegen, Turkije en Zwitserland. Die horen niet bij de EU. Dus de gunstige EU-regels gelden daar niet. Gelukkig passen veel aanbieders de regels ook in deze landen toe, zonder dat ze verplicht zijn dat te doen. Maar controleer het wel even bij je eigen provider. T-Mobile bijvoorbeeld past de regels niet toe in Zwitserland. Daar betaal je dus nog steeds €0,23 per minuut om naar Nederland te bellen. 

Verenigd Koninkrijk 

Sinds de Brexit in 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU. De regels voor roam-like-at-home gelden ook hier niet meer. Bij de meeste providers is je bundel ook in het Verenigd Koninkrijk geldig. Het kan geen kwaad om dat voor je vertrek even te checken. 

Monaco, Andorra, Gibraltar

Ook in Monaco, Andorra, Gibraltar en andere kleine landen kunnen andere regels gelden. Check bij twijfel altijd bij je provider.

Grensgebieden

Let ook op in grensgebieden. Een telefoonnetwerk van een naburig niet-EU-land kan sterker zijn, dan die van het EU-land waar je bent. Je telefoon kan daarop overschakelen, zonder dat je het door hebt. Selecteer in grensgebieden met een niet-EU land handmatig een netwerk. Zo voorkom je onnodige kosten.

Op zee, in internationale wateren en in de bergen

Op zee en in de bergen gelden de gunstige regels ook niet. Op een cruiseschip of ferry in internationale wateren maakt je telefoon via het schip verbinding met een satelliet. Ook in de bergen kan je telefoon overschakelen op een duur satelietnetwerk. Je betaalt dan de hoofdprijs, soms wel €10 per MB. Dat is dus ook zo als je vaart tussen 2 landen die bij de EU horen. Vanaf 1 juli 2022 wordt je als consument beter beschermd. Je provider moet je informeren over onverwachte hoge kosten.  

Zet dataroaming uit op een schip

Je kunt op een schip vaak verbinding maken met een wifi-netwerk. Maar zet dataroaming ook altijd uit op je mobiel. Je telefoon maakt anders automatisch verbinding met het mobiele netwerk wanneer de wifi-verbinding onverwachts verbroken wordt.

Fair Use Policy

Bij abonnementen met onbeperkt internetten in Nederland, mogen providers een Fair Use Policy (FUP) opleggen:

 • T-Mobile heeft  'Unlimited'-abonnement waarbij je in Nederland onbeperkt kunt internetten. In een ander EU-land mag je 35GB gebruiken.
 • Tele2 heeft een alles-onbeperkt-abonnement. Maar in het buitenland mag je 27GB per maand gebruiken.
 • KPN 'Unlimited data' heeft een limiet van 50GB in de EU. Deze limiet geldt ook voor gebruik in Nederland.
 • Vodafone stelt beperkingen aan het gebruik in het buitenland. Je mag maximaal 40GB gebruiken om te internetten (maximaal 50GB bij het Red Pro Unlimted abonnement). 

Ook kunnen providers aangeven hoe lang je je Nederlandse abonnement mag gebruiken in het buitenland. Zien providers dat je je abonnement 4 maanden achter elkaar vaker in het buitenland gebruikt dan in Nederland? Dan mogen ze daar kosten voor in rekening brengen. 

Let op buiten de EU

Binnen de EU hoef je dus niet meer bang te zijn voor hoge telefoonrekeningen. Ga je naar Amerika of Thailand dan is het wel anders en kunnen de kosten flink oplopen. Providers rekenen buiten de EU wat ze willen. Buitenlandse netwerken sturen de Nederlandse providers hoge rekeningen voor het mobielgebruik van de klanten in het buitenland. Zo blijven de kosten voor de gebruiker hoog. 

Tarieven buiten de EU:

    VS Thailand Duurste zone*
KPN bellen per minuut €1,00 €1,00 €4,25
  gebeld worden per minuut €0,50 €0,50 €1,75
  sms €0,30 €0,30 €0,75
  internet per MB €2,50 €2,50 €10,00
T-Mobile bellen per minuut €1,27 €2,29 €3,05
  gebeld worden per minuut €0,76 €1,02 €1,27
  sms €0,51 €0,51 €0,51
  internet per MB €2,50 €5,00 €8,00**
Vodafone bellen per minuut €1,25 €1,25 €3,75
  gebeld worden per minuut €0,25 €0,25 €1,25
  sms €0,25 €0,25 €0,25
  internet per MB €2,50 €2,50 €7,50

Peildatum mei 2023
*De zone-indeling verschilt per provider, hier staan de tarieven van de duurste zone.
** Internet alleen mogelijk met Travel&Surf pas van € 39,99 voor 5MB. 

Tips om je kosten in de hand te houden

Beperk je dataverbruik:

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi. Zo voorkom je onverwachte kosten.
 • Koop een lokale prepaid-simkaart. Daarmee kun je internetten en bellen tegen lokale tarieven. Met een dual sim-telefoon of esim-telefoon ontvang je ook je Nederlandse berichten in het buitenland. 
 • Zet de functie dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet hem daarna weer uit. Kijk in de handleiding van je telefoon hoe je dit uitzet. 
 • Bij Simpel en Youfone is het niet voldoende om buiten Europa dataroaming op je telefoon uit te zetten. Daarom staat internet buiten de EU nu standaard uit. Je kunt dit alleen inschakelen via MyYoufone, op de website van Youfone. Bij Simpel zet je internet aan in 'mijn Simpel'.
 • Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van €60,50. Wil je meer internetten dan moet je de limiet zelf uitschakelen. Daarna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je smartphone, zo hou je zicht op je datagebruik en dus de kosten.
 • Hou er rekening mee dat je je normale internetbundel buiten de EU niet kunt gebruiken in het buitenland. Dat betekent dat de kosten voor dataroaming bovenop je normale maandbedrag komen.
 • Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video's. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar streaming-muziek (via bijvoorbeeld een internetradiostation) verbruik je erg veel data. Net als bij het downloaden en versturen van foto's in hoge kwaliteit.
 • Zet automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Facebook, Twitter en e-mail uit. Stel je e-mail zo in dat berichten of grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.

Beperk je belkosten:

 • Providers verdelen de wereld in zones. Ga na in welke zone en welk tarief het land van je vakantiebestemming valt. Vooral voor landen buiten de EU loont het om vooraf het tarief bij je provider op te zoeken. Zoals voor Turkije of Zwitserland. 
 • Hou er rekening mee dat de kosten voor gebruik buiten de EU meestal bovenop de kosten van je abonnement komen. De minuten, sms'jes en MB's die je in het buitenland gebruikt, gaan niet uit je bundel. Deze worden apart afgerekend.
 • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels kun je bijvoorbeeld niet meer uitzetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen.

Instellingen op je smartphone in het buitenland

Wil je je iPhone in het buitenland gebruiken, loop dan eerst de netwerkinstellingen na. Je vindt ze onder 'Instellingen' -> 'Mobiel netwerk'.

Dataroaming

Deze optie moet aanstaan. Dit zorgt ervoor dat je telefoon verbinding kan maken met een netwerk in het land waar je bent.

VPN-verbinding

Bij Android telefoons kan het gebeuren dat niet vanzelf verbinding wordt gemaakt met een buitenlands netwerk. Dat hangt af van je aanbieder en het toestel. Soms moet je zelf een zogenoemde VPN-verbinding toevoegen. Kijk op de website van je provider en zoek op 'toestelhulp'. Vaak vind je dan een stappenplan voor het toevoegen van zo'n verbinding. Kom je er niet uit, neem dan contact op met je provider.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.