! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte tips het hele jaar door

Met een paar tips en trucs is er geld te halen uit je aangifte. In sommige gevallen kun je veel geld terugkrijgen, vooral als je recht hebt op een aftrekpost.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 juli 2021

Belastingaangifte scherp invullen

Door scherp te zijn bij het invullen van de belastingaangifte kun je een hoop belasting besparen. Soms doe je tijdens het invullen van de aangifte ook goede ideeën op voor volgende jaren. Bijvoorbeeld als je in de toelichting van de online aangifte ziet dat je dit jaar nèt een belastingvoordeel misloopt. Als je volgend jaar iets anders handelt, pak je zo'n voordeel misschien wel mee.

Alle bedragen die je invult, mag je op hele euro's afronden in jouw voordeel. Aftrekposten rond je dus naar boven af, loon en vermogen naar beneden.

Aftrekposten benutten

Vooral op het gebied van aftrekposten laten mensen soms wel honderden euro's belastingvoordeel liggen. Zowel door het jaar heen als bij het invullen van de belastingaangifte.

De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Je moet dus zelf actie ondernemen om voordeel te krijgen. Als je de regels kent, kun je het hele jaar fiscaal slim handelen en bij de volgende belastingaangifte alles binnenhalen waar je recht op hebt.

Haal het maximale uit zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Bekijk welke aftrekbare zorgkosten vaak vergeten worden.

Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, tellen allerlei kosten mee waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Bijvoorbeeld de reiskosten voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes kunnen samen toch een behoorlijke afstand maken, met een hoge aftrekpost tot gevolg. Eenvoudig is het helaas niet, maar we helpen je op weg met een aantal tips voor aftrekbare vervoerskosten.

Giften aan het goede doel

Ben je trouw aan een goed doel? Dan kun je veel belasting besparen als je de gift vooraf voor 5 jaar vastlegt. Blijf je liever flexibel in je giften? Dan kan het belastingvoordeel opleveren om om het jaar veel en niets te schenken.

Slim schuiven

Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteed dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

Let op! Er zijn ook situaties waarin grote inkomensschommelingen helaas niet tot een teruggave leiden. Met een proefberekening zie je zo of middelen jou iets oplevert: alle regels zijn daar netjes in verwerkt.

Partners: gebruik de aanslaggrens van €47

Komt de aanslag van een van jullie rond de €0 uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies €47 is. Bij bedragen tot en met €47 legt de fiscus namelijk geen aanslag op.

Die €47 zie je niet terug in het verdeelscherm van het aangifteprogramma. Daar staat dan namelijk bij diegene “0” als te betalen belasting. Maar als je de heffing 1 euro laat oplopen door de verdeling nóg iets verder te verschuiven, springt hij ineens naar €48.

In het overzicht achterin de aangifte kun je de €47 vervolgens wel terugvinden. Zo zie je dat het schuiven goed is gelukt.

Let op: als je over 2020 een voorlopige aanslag hebt gehad waarbij je moest betalen, geldt deze aanslagdrempel van €47 niet. En let ook op dat je door te schuiven met het vermogen niet ineens meer belasting moet betalen. Bijvoorbeeld omdat de belasting op je spaargeld en beleggingen erdoor toeneemt.

Wisselend inkomen? Middelen loont

Verdien je het ene jaar veel en het jaar daarop weinig? Met een ‘verzoek om middeling’ kun je al snel honderden euro's tot zelfs meer dan €1000 belasting besparen. Hiermee kun je dus belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Bijvoorbeeld bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten.

Als je niet om deze belastingteruggave vraagt, krijg je hem nooit. Je moet dus zelf scherp zijn. De inkomensschommeling moet wel hebben plaatsgevonden in de afgelopen 7 jaar.

Let op! Laat je niet ontmoedigen door het lastige stappenplan voor de berekening van de teruggave van de Belastingdienst. Een print van de berekening van berekenhet.nl bijvoegen bij het verzoek volstaat. 

Ook interessant: