icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Belastingaangifte tips het hele jaar door

Met een paar tips en trucs kun je geld halen uit je aangifte. In sommige gevallen kun je veel geld terugkrijgen, vooral als je recht hebt op een aftrekpost.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 januari 2023

Home belastingaangifte tips

Belastingaangifte scherp invullen

Door scherp te zijn bij het invullen van de belastingaangifte kun je een hoop belasting besparen. Soms doe je tijdens het invullen van de aangifte ook goede ideeën op voor volgende jaren. Bijvoorbeeld als je in de toelichting van de online aangifte ziet dat je dit jaar nèt een belastingvoordeel misloopt. Als je volgend jaar iets anders doet, pak je zo'n voordeel misschien wel mee.

Alle bedragen die je invult, mag je op hele euro's in jouw voordeel afronden. Aftrekposten rond je dus naar boven af, loon en vermogen naar beneden.

Aftrekposten benutten

Vooral op het gebied van aftrekposten laten mensen soms wel honderden euro's belastingvoordeel liggen. Zowel door het jaar heen als bij het invullen van de belastingaangifte.

De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Je moet dus zelf iets doen om voordeel te krijgen. Als je de regels kent, dan kun je het hele jaar fiscaal slimme keuzes maken en bij de volgende belastingaangifte alles binnenhalen waar je recht op hebt.

Haal het maximale uit zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Bekijk welke aftrekbare zorgkosten vaak vergeten worden.

Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, dan tellen allerlei kosten mee waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Bijvoorbeeld de reiskosten voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes opgeteld, kunnen een behoorlijke afstand opleveren en dus een hoge aftrekpost.

Eenvoudig is het helaas niet, maar we helpen je op weg met een aantal tips voor aftrekbare vervoerskosten.

Giften aan het goede doel

Ben je trouw aan een goed doel? Dan kun je veel belasting besparen als je de gift voor 5 jaar vastlegt. Blijf je liever flexibel in je giften? Dan kan het belastingvoordeel opleveren om het ene jaar veel en het volgende jaar niets te schenken.

Slim schuiven

Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteed dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt. Zonder dat je daarvoor alle lastige regels hoeft te begrijpen. Gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

Partners: gebruik de aanslaggrens van €48

Komt de aanslag van een van jullie rond de €0 uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies €48 is. Bij bedragen tot en met €48 legt de Belastingdienst namelijk geen aanslag op.

Die €48 zie je niet terug in het verdeelscherm van het aangifteprogramma. Daar staat dan namelijk bij diegene “0” als te betalen belasting. Maar door de verdeling nóg iets verder te verschuiven en de heffing met €1 te laten oplopen, springt hij ineens naar €49.

In het overzicht achterin de aangifte kun je de €48 wel weer terugvinden. Zo zie je dat het schuiven goed is gelukt.

Voorlopige aanslag

Let op: als je over 2022 een voorlopige aanslag hebt gehad waarbij je moest betalen, geldt deze aanslagdrempel van €48 niet. En let ook op dat je door te schuiven met het vermogen de totale belasting niet hoger wordt. Bijvoorbeeld omdat de belasting op je spaargeld en beleggingen erdoor toeneemt.

Wisselend inkomen? Middelen loont

Verdien je het ene jaar veel en het jaar daarop weinig? Met een ‘verzoek om middeling’ kun je al snel honderden euro's tot zelfs meer dan €1000 belasting besparen. Hiermee kun je dus belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Bijvoorbeeld bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten.

Als je niet om deze belastingteruggave vraagt, dan krijg je hem nooit. Je moet dus zelf scherp zijn. De inkomensschommeling moet wel in de afgelopen 7 jaar hebben plaatsgevonden. Afhankelijk van je belastingtarief kan het voorkomen dat je geen teruggave krijgt. Ondanks dat je wel wisselende inkomsten hebt.

Let op! De middelingsregeling wordt afgeschaft. Het tijdvak 2022-2024 is het laatste tijdvak dat je kunt middelen.

Berekening toevoegen

Het stappenplan voor de berekening van de teruggave van de Belastingdienst is niet gemakkelijk. Maar het is niet verplicht om dit stappenplan te gebruiken. Een print van de berekening van berekenhet.nl bijvoegen bij het verzoek volstaat. 

Doe aangifte over oude jaren

Tot 31 december 2023 kun je nog aangifte doen over het jaar 2018. Daarna niet meer. We merken dat veel mensen ten onrechte bang zijn belasting te moeten (bij)betalen als ze aangifte inkomstenbelasting doen.

Als ze geen brief krijgen waarin staat dat ze verplicht zijn aangifte te doen, laten ze dat zitten. Soms wordt het ook simpelweg vergeten of als te veel moeite gezien. Honderdduizenden mensen laten hierdoor een belastingteruggave schieten. 

We geven een paar voorbeelden waarin je een grote kans hebt op een belastingteruggave. Naast die voorbeelden zijn er nog veel meer situaties.

Het is een aanrader om uit te zoeken of je nog belasting kunt terugkrijgen over 2018, 2019, 2020, 2021 of 2022. Dat kan ook zijn door middeling. Ons advies: probeer het uit.