icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?

Wat is een geregistreerd partnerschap precies en heeft het ook financiële gevolgen? Wat zijn eigenlijk de verschillen met trouwen? We zetten alles overzichtelijk op een rij.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteGepubliceerd op:3 juni 2024

Verschil trouwen of geregistreerd partnerschap

Twijfel jij ook?

Veel mensen twijfelen tussen trouwen, een geregistreerd partnerschap of gewoon blijven samenwonen. Met of zonder samenlevingscontract. Als je weet wat de verschillen zijn, maak je makkelijker een keuze.

 

 

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een officiële manier om vast te leggen dat jullie partners zijn. Je regelt het net als een huwelijk bij de gemeente. Het geregistreerd partnerschap is sinds 1998 mogelijk. Destijds bedoeld voor stellen van hetzelfde geslacht om de relatie officieel vast te leggen.  

Financiële gevolgen geregistreerd partnerschap

Na de handtekening van het partnerschap hebben jullie een beperkte gemeenschap. Dat betekent dat bijna alles vanaf die datum van jullie samen is. Het salaris dat je ontvangt is van jullie samen, de spullen die jullie kopen, maar ook de schulden die je aangaat. 

Maar er zijn uitzonderingen. Namelijk alles dat voor het geregistreerde partnerschap alleen van jou was, blijft van jou. Denk aan je eigen auto, je spaarrekening of je schuld bij DUO. Voor schenkingen en erfenissen geldt ook een uitzondering. Deze zijn ook privévermogen. Zowel de schenkingen en erfenissen voor de datum van ondertekening als die je daarna ontvangt. 

Wil je zeker weten dat dit geld van jou blijft? Hou dit geld dan apart en zet er geen nieuw spaargeld meer bij. Dit is belangrijk voor als je uit elkaar gaat. Je moet dan aantonen welke spullen en welk spaargeld van 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen