! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorlopige aanslag aanvragen

Wil je alvast belastinggeld over dit jaar terugkrijgen of volgend jaar zomer niet een groot bedrag ineens betalen? Dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 februari 2020

voorlopige-aanslag-2019

Normaal gesproken geef je pas volgend voorjaar je huidige inkomsten en aftrekposten op en ontvang je de definitieve afrekening daarvan in de zomer. Maar met een voorlopige aanslag kun je op de zaken vooruitlopen.

Teruggave eerder ontvangen

Heb je dit jaar een hypotheek afgesloten om een huis te kopen en verwacht je renteaftrek? Werken jullie beide en heb je een kind gekregen vóór 1 juli, waardoor je recht krijgt op de inkomensafhankelijke combinatiekorting? Of krijg je gewoonlijk na de aangifte in 1 keer een smak geld van de fiscus? 

Na aanvraag van een voorlopige aanslag krijg je het belastingvoordeel alvast maandelijks op je rekening gestort. Of je dit wilt, is een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden het prettig om ieder jaar rond de zomer in 1 keer een groot bedrag te ontvangen. Anderen hebben meer grip op hun geld als er maandelijks een vast bedrag binnenkomt.

Hoge aanslag voorkomen

Een voorlopige aanslag kan ook handig zijn als je ieder jaar juist geld moet overmaken aan de Belastingdienst.

Hoge aanslag bij pensioen

Veel gepensioneerden moeten een groot bedrag betalen aan de Belastingdienst. Meestal komt dat doordat ze geld ontvangen uit verschilende potjes. Iedere instantie houdt maandelijks belasting in, alsof je geen andere inkomsten krijgt.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), het pensioenfonds en de bank of verzekeraar beginnen allemaal te rekenen met het laagste belasting- en pre­mietarief van 18,75%. Ze houden daardoor gedurende het jaar te weinig belasting in op de uitkeringen. De eindafrekening na afloop van het jaar valt daarom tegen.

In de aangifte komen alle inkomensbestanddelen samen en wordt over een (groter) deel van het inko­men belasting geheven. Dat kan 20,2%, 38,1% of zelfs 51,75% zijn. Bovendien blijkt er vaak te veel heffingskortingen te zijn toegekend via de maandelijkse uitkeringen. Die nemen namelijk meestal af bij het samenvoegen van inkomens.

Hoge aanslag om andere redenen

Een hoge aanslag achteraf komt ook veel voor bij mensen met meerdere banen. En bij mensen die alimentatie ontvangen. Ook dan heb je meerdere inkomstenbronnen.

Heb je inkomen uit freelance werk of als zzp'er? Ook dan krijg  je na het indienen van de aangifte vaak een forse rekening. Over die inkomsten is nog helemaal geen inkomstenbelasting of bijdrage voor de zorgverzekeringswet betaald.  

Gevolgen aanvraag voorlopige aanslag

Als je een voorlopige aanslag aanvraagt, voorkom je een grote eindafrekening in het vervolg. Tenminste: over het huidige jaar en toekomstige jaren. Je krijgt vanaf dan maandelijks verrekend waar je naar schatting recht op hebt.

Zo’n aanvraag heeft wel een belangrijk nadeel. In het jaar van de aanvraag moet je voor 2 jaren belasting ophoesten. Die voor het jaar zelf én die voor het voorgaande jaar.

Voordeel in box 3

Misschien heb je voordeel als je een voorlopige aanslag aanvraagt in box 3. Is je vermogen meer dan €30.360? Of meer dan €60.720 als partners? Dan scheelt het 0,61% tot 1,61% belasting in box 3 als je de voorlopige aanslag over het lopende jaar betaalt vóór 31 december.

Heb je bij de fiscus uiterlijk 8 weken voor het einde van het jaar verzocht om een voorlopi­ge aanslag, maar deze niet ontvangen vóór 1 januari? Dan mag je het hele aanslagbedrag aftrekken van de waarde van je bezittingen in box 3 op peildatum 1 januari. Je moet daarvoor een door de Belastingdienst alvast voor je ingevuld banksaldo handmatig verlagen.

Hoe je hem aanvraagt

De voorlopige aanslag vraag je aan in Mijn Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, kun je kiezen of je de voorlopgie aanslag alleen voor jezelf of voor jullie beiden aanvraagt.

Vervolgens krijg je de keuze om de gegevens alvast zo veel mogelijk vooraf te laten invullen. De Belastingdienst gebruikt daarvoor je gegevens van 2 jaar geleden. Zijn er in vergelijking met toen veel verschillen, dan kun je beter een leeg formulier openen. Gebruik je de vooraf ingevulde aangifte, controleer dan goed wat er al staat.

Lastig stop te zetten

Heb je eenmaal een voorlopige aanslag aangevraagd bij de Belastingdienst, dan kom je er niet gemakkelijk meer van af. Je krijgt in de jaren erop automatisch wéér een voorlopige aanslag. Dat is alleen niet altijd zo als je de aanvraag pas in de laatste maanden van het jaar indiende. 

Stopzetten kan meestal niet zomaar. Wij vragen ons af waarom dit niet makkelijker kan. Het blijkt zelfs zó ingewikkeld dat een van onze leden die een maandelijkse teruggave met hulp van een medewerker van de Belastingtelefoon probeerde te stoppen, vanaf dat moment een hogere voorlopige teruggave kreeg.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het stopzetten van de voorlopige aanslag.

Jaarlijks controleren

Ieder jaar, in december en januari, stuurt de fiscus weer de nieuwe voorlopige aanslagen van het nieuwe jaar. Neem deze rustig door en ga na of je iets moet aanpassen. Dat doet de fiscus niet voor je. Die houdt alleen rekening met de wijziging van belastingregels.

Wanneer moet je iets aanpassen?

Zorg ervoor dat de voorlopige aanslag actueel blijft.Vergeet hem bijvoorbeeld niet aan te passen bij het oversluiten van je hypotheek, een nieuw rentetarief voor de hypotheek of na een verhoging of gedeeltelijke aflossing van je hypotheek.

Of als je meer zzp-inkomsten verwacht te gaan ontvangen, of je inkomen ingrijpend wijzigt doordat je bijvoorbeeld een extra (bij)baan krijgt of met pensioen gaat. Maar ook als je een kind krijgt of net een echtscheiding achter de rug hebt. 

Betalingskorting

De voorlopige aanslag kun je in termijnen betalen, maar ook in 1 keer. In dat geval geeft de Belas­tingdienst een betalingskorting van 4% op jaarbasis. Dat is dus best aantrekkelijk als je het geld anders maar op een spaarrekening zou laten staan.

Vraag je ‘m tijdens het jaar aan en heeft de voorlopige aanslag een dagtekening na 30 september, dan wordt geen betalings­korting meer aangeboden.

Als je belastingkorting wil, dan moet je deze zelf van het hele belastingbedrag aftrekking. De korting staat op de aanslag. In praktijk krijg je hoogstens 1,7% korting. Dat komt doordat je een groot deel van het bedrag bij betaling ineens maar één of enkele maanden eerder betaalt dan bij betaling in termijnen. H

oe later in het jaar de voorlopige aanslag wordt opgelegd, hoe minder vooruitbetalen oplevert. 

Minder inkomsten door corona?

Krijg je al jaarlijks een voorlopige aanslag en verwacht je voor dit jaar minder inkomsten als gevolg van het coronavirus? Dan kun je een verzoek indienen voor verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Dit is vooral aan de orde bij ondernemers en zzp’ers.

Meer over: Fiscale steun aan ondernemers bij corona

Lees ook: