Voorlopige aanslag aanvragen

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 maart 2022

Normaal gesproken geef je pas volgend voorjaar je huidige inkomsten en aftrekposten op. De definitieve afrekening daarvan ontvang je in de zomer. Maar met een voorlopige aanslag kun je op de zaken vooruitlopen.
Teruggave eerder ontvangen
Heb je dit jaar een hypotheek afgesloten om een huis te kopen en verwacht je renteaftrek? Werk je, heb je een kind gekregen vóór 1 juli en krijg je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting? Of krijg je na de aangifte meestal in 1 keer een smak geld van de Belastingdienst?
Maandelijkse teruggave
Dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Zodat je het belastingvoordeel alvast maandelijks op je rekening krijgt. Of je dit wilt, is een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden het prettig om ieder jaar rond de zomer in 1 keer een groot bedrag te ontvangen. Anderen hebben meer grip op hun geld als er maandelijks een vast bedrag binnenkomt.
Voorlopige aanslag aanvragen
Een voorlopige aanslag vraag je eenvoudig aan op de website van de Belastingdienst. Dan moet je inloggen op Mijn Belastingdienst. Lees eerst het stappenplan van de Belastingdienst goed door. Hier vind je ook een overzicht van alle gegevens die je bij de hand moet hebben,
Heb je een fiscale partner? Dan kun je kiezen of je hem alleen voor jezelf of voor jullie allebei aanvraagt.
Daarna krijg je de keuze om de gegevens alvast zoveel mogelijk vooraf te laten invullen. De Belastingdienst gebruikt daarvoor je gegevens van 2 jaar geleden. Zijn er vergeleken met toen veel verschillen? Dan kun je beter een leeg formulier openen. Gebruik je de vooraf ingevulde aangifte? Controleer dan goed wat er al staat.
Voordeel in box 3
Het betalen van een voorlopige aanslag kan ook een voordeel opleveren voor de vermogensbelasting. Is je vermogen op 1 januari 2023 naar verwachting meer dan het vrijgestelde bedrag? Dan scheelt het belasting in box 3 als je de voorlopige aanslag over 2022 betaalt vóór 31 december. Hierdoor is het saldo van je vermogen per 1 januari 2023 lager. Dat heeft vooral zin bij een hoge aanslag
Vroeg je ruim 8 weken voor het einde van het jaar een voorlopige aanslag aan, maar heb je hem niet ontvangen vóór 1 januari? Dan mag je het hele aanslagbedrag aftrekken van de waarde van je bezittingen in je aangifte. Daarvoor moet je een door de Belastingdienst ingevuld banksaldo handmatig verlagen.
Hoge aanslag voorkomen
Een voorlopige aanslag kan ook handig zijn als je elk jaar juist geld moet overmaken aan de Belastingdienst.
Vraag je een voorlopige aanslag aan? Dan voorkom je een grote eindafrekening, over het huidige jaar en toekomstige jaren. De Belastingdienst verrekent maandelijks waar je naar schatting recht op hebt.
Zo’n aanvraag heeft wel een belangrijk nadeel. In het jaar van de aanvraag moet je voor 2 jaren belasting betalen. Die voor het jaar zelf en die voor het jaar daarvoor.
Lastig stop te zetten
Heb je eenmaal een voorlopige aanslag aangevraagd bij de Belastingdienst, dan kom je er niet gemakkelijk meer van af. In de volgende jaren krijg je automatisch wéér een voorlopige aanslag. Dat gebeurt alleen niet altijd als je de aanvraag pas in de laatste maanden van het jaar hebt ingediend.
Stopzetten kan meestal niet zomaar. Wij vragen ons af waarom dit niet makkelijker kan. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het stopzetten van de voorlopige aanslag.
Jaarlijks controleren
Elk jaar in december en januari, stuurt de Belastingdienst de nieuwe voorlopige aanslagen van het nieuwe jaar. Neem deze rustig door en ga na of je iets moet aanpassen. Dat doet de Belastingdienst niet voor je. Die houdt alleen rekening met de wijziging van belastingregels.
Wanneer moet je iets aanpassen?
Zorg ervoor dat de voorlopige aanslag actueel blijft. Vergeet hem bijvoorbeeld niet aan te passen bij:
- Het oversluiten van je hypotheek.
- Een nieuw rentetarief voor de hypotheek.
- Een verhoging of gedeeltelijke aflossing van je hypotheek.
- Meer zzp-inkomsten.
- Inkomen dat ingrijpend wijzigt (een extra (bij)baan, pensioen, etcetera).
- Als je een kind krijgt.
- Als je net een echtscheiding achter de rug hebt.
- Bij (wegvallen van) eenmalige uitschieters, zoals de levensloopuitkering.
Betalingskorting
De voorlopige aanslag kun je in termijnen betalen, maar ook in 1 keer. In dat geval geeft de Belastingdienst gewoonlijk een betalingskorting van 4% op jaarbasis. Dat is dus best aantrekkelijk als je het geld anders maar op een spaarrekening zou laten staan.
2022 is een uitzondering
Voor het jaar 2022 is de betalingskorting fors verlaagd naar 0,01%. Dat is volgens de Belastingdienst de keerzijde van een corona-tegemoetkoming voor uitstel van betaling. Wij twijfelen of dit niet toch anders kan en hebben hierover kritische vragen gesteld aan de Belastingdienst.
Vanaf 1 juli 2022 wordt de betalingskorting stap voor stap weer verhoogd. Vanaf 1 juli 2022 is de betalingskorting 1% en loopt op tot 4% vanaf 1 januari 2024.
Andere jaren
Als je betalingskorting wilt, dan moet je deze zelf van het hele belastingbedrag aftrekken. De korting staat op de aanslag. In praktijk krijg je maximaal 1,7% korting. Dat het geen 4% is van het totale belastingbedrag, komt omdat het gaat om 4% op jaarbasis. De maand januari betaal je bijvoorbeeld met een betaling ineens niet eerder dan met een gespreide betaling. En de maanden tot en met de zomer bijvoorbeeld maar ietsje eerder.
Hoe later in het jaar de voorlopige aanslag wordt opgelegd, hoe minder vooruitbetalen oplevert. Vraag je ‘m tijdens het jaar aan en heeft de voorlopige aanslag een dagtekening na 30 september? Dan wordt er geen betalingskorting meer aangeboden.
Minder inkomsten door corona?
Krijg je al jaarlijks een voorlopige aanslag en verwacht je voor dit jaar minder inkomsten door het coronavirus? Dan kun je een verzoek indienen voor verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Dit is vooral aan de orde bij ondernemers en zzp’ers.
Lees op de website van de Belastingdienst wat zij doen om je te helpen en waar je recht op hebt.