icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen

Wil je alvast belastinggeld over dit jaar terugkrijgen? Of zie je aankomen dat je volgend jaar zomer ineens een groot bedrag moet betalen? Dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 17 januari 2023

voorlopige-aanslag-2019

Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag is heel letterlijk een aanslag die je krijgt voordat de Belastingdienst je aangifte definitief vaststelt. De bedragen die erin staan zijn geschat. Geschat door de Belastingdienst of gebaseerd op de informatie die je zelf doorgegeven hebt.

Je kunt deze voorlopige aanslag al aan het begin of tijdens het jaar krijgen waar de aanslag over gaat. Je betaalt dan maandelijks een bedrag aan de Belastingdienst. Of je maandelijkse belastingvoordeel alvast terugkrijgen. Maar je kunt ook na het indienen van je definitieve belastingaangifte een voorlopige teruggave krijgen. Al krijg je steeds vaker direct een definitieve aanslag.  

Na een voorlopige aanslag volgt altijd nog een definitieve aanslag.

Waarom een voorlopige aanslag?

De Belastingdienst kan pas na afloop van een kalenderjaar vaststellen hoeveel belasting je moet betalen. Blijkt dat je meer belasting betaald hebt in een jaar? Dan krijg je een teruggave. Soms het fijner als je deze teruggave al eerder krijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende situaties:

Hoge aanslag voorkomen

Een voorlopige aanslag kan ook handig zijn als je elk jaar juist geld moet overmaken aan de Belastingdienst.

Vraag je een voorlopige aanslag aan? Dan voorkom je een grote eindafrekening, over het huidige jaar en toekomstige jaren. Je betaalt maandelijks een gedeelte van de eindafrekening. Zo weet je beter waar je aan toe bent.

Zo’n aanvraag heeft wel een belangrijk nadeel. In het jaar van de aanvraag moet je voor 2 jaren belasting betalen. Die voor het jaar zelf en die voor het jaar daarvoor.

Ongevraagde voorlopige aanslag opgelegd door de Belastingdienst

In januari worden belastingplichtigen vaak verrast door een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Deze voorlopige aanslag mag je in 11 gelijke termijnen betalen. Je krijgt deze aanslag omdat de Belastingdienst verwacht dat je over 2023 moet bijbetalen. Dit baseren ze op je aangifte over 2021. Zo willen ze voorkomen dat je achteraf moet bijbetalen. Wil je dit niet? Wijzig dan online je voorlopige aanslag. 

Voorlopige aanslag 2023 aanvragen

Een voorlopige aanslag vraag je eenvoudig aan op de website van de Belastingdienst. Dan moet je inloggen op Mijn Belastingdienst. Lees eerst het stappenplan van de Belastingdienst goed door. Hier vind je ook een overzicht van alle gegevens die je bij de hand moet hebben,

Heb je een fiscale partner? Dan kun je kiezen of je hem alleen voor jezelf of voor jullie allebei aanvraagt.

Daarna krijg je de keuze om de gegevens alvast zoveel mogelijk vooraf te laten invullen. De Belastingdienst gebruikt daarvoor je gegevens van 2 jaar geleden. Zijn er vergeleken met toen veel verschillen? Dan kun je beter een leeg formulier openen. Gebruik je de vooraf ingevulde aangifte? Controleer dan goed wat er al staat.

Jaarlijks controleren en wijzigen

De Belastingdienst stuurt eind december/begin januari de voorlopige aanslagen van het nieuwe jaar. Deze gegevens zijn gebaseerd op de informatie van 2 jaar eerder. In 2023 dus op de gegevens van 2021. Het kan zijn dat deze gegevens niet meer kloppen. Neem deze rustig door en ga na of je iets moet aanpassen. Dat doet de Belastingdienst niet voor je. Die houdt alleen rekening met de wijziging van belastingregels.

Wanneer moet je iets aanpassen?

Zorg ervoor dat de voorlopige aanslag actueel blijft. Vergeet hem bijvoorbeeld niet aan te passen bij:

 • Het oversluiten van je hypotheek.
 • Een nieuw rentetarief voor de hypotheek.
 • Een verhoging of gedeeltelijke aflossing van je hypotheek.
 • Meer zzp-inkomsten of een hogere winst in je onderneming.
 • Inkomen dat ingrijpend wijzigt (een extra (bij)baan, pensioen, etcetera).
 • Als je een kind krijgt.
 • Als je net een echtscheiding achter de rug hebt.
 • Bij (wegvallen van) eenmalige uitschieters, zoals een ontslaguitkering

Hoe wijzig ik een voorlopige aanslag?

Als er iets veranderd is, geef je de wijziging via mijnBelastingdienst zelf door. De Belastingdienst heeft hiervoor een handig stappenplan en een checklist met de gegevens die je nodig hebt.

Waar vind ik mijn voorlopige aanslag?

Deze vind je in de online omgeving van de Belastingdienst. 

 • Log in op MijnBelastingdienst.nl.
 • Kies voor inkomstenbelasting.
 • Standaard kom je terecht op belastingaangifte, maar kies dan voor 'Voorlopige aanslag'.

Je kunt hier je voorlopige aanslag inzien, maar ook kiezen voor wijzigen of stopzetten van je voorlopige aanslag.

Je krijgt de voorlopige aanslag ook nog steeds op papier toegestuurd.

Voorlopige aanslag 2023 stopzetten

Heb je eenmaal een voorlopige aanslag aangevraagd bij de Belastingdienst, dan kom je er niet gemakkelijk meer van af. In de volgende jaren krijg je automatisch wéér een voorlopige aanslag. Dat gebeurt alleen niet altijd als je de aanvraag pas in de laatste maanden van het jaar hebt ingediend.  

Stopzetten kan meestal niet zomaar. Het stopzetten van de voorlopige aanslag kan via een formulier in MijnBelastingdienst.nl. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het stopzetten van de voorlopige aanslag.

Wanneer stopzetten?

Het stopzetten van je voorlopige aanslag is verstandig als je ziet dat je geen recht meer hebt op een belastingteruggave. Zo voorkom je dat je achteraf het ontvangen geld weer terug moet betalen aan de Belastingdienst. Vaak werkt het ook goed om je voorlopige aanslag te wijzigen. Je past dan de gegevens aan. Vervolgens heb je geen recht meer op een teruggave of wordt de teruggave lager.

Betaal je maandelijks een bedrag aan de Belastingdienst? Dan kun je deze stopzetten als je ziet dat dit niet meer nodig is. Bijvoorbeeld als je geen eigen bedrijf meer hebt en je weer in loondienst bent. Zet je de voorlopige aanslag niet stop? Dan krijg je na afloop van het jaar een teruggave. Achteraf geld terugkrijgen is meestal minder erg dan achteraf bijbetalen.

Voordeel in box 3

Het betalen van een voorlopige aanslag kan ook een voordeel opleveren voor de vermogensbelasting. Is je vermogen op 1 januari 2024 naar verwachting meer dan het vrijgestelde bedrag? Dan scheelt het belasting in box 3 als je de voorlopige aanslag over 2022 of 2023 betaalt vóór 31 december. Hierdoor is het saldo van je vermogen per 1 januari 2024 lager. Dat heeft vooral zin bij een hoge aanslag

Toch voordeel

Vroeg je ruim 8 weken voor het einde van het jaar een voorlopi­ge aanslag aan, maar heb je hem niet ontvangen vóór 1 januari? Dan mag je het hele aanslagbedrag aftrekken van de waarde van je bezittingen in je aangifte. Daarvoor moet je een door de Belastingdienst ingevuld banksaldo handmatig verlagen.

Betalingskorting

De voorlopige aanslag kun je in termijnen betalen, maar ook in 1 keer. In dat geval geeft de Belas­tingdienst een betalingskorting. Dat kan best aantrekkelijk zijn als je het geld anders maar op een spaarrekening zou laten staan.

Na daling nu weer stijging percentage betalingskorting 

De betalingskorting was heel lang 4%. Maar tussen maart 2020 en juli 2022 was de betalingskorting maar 0,01%. Dat is volgens de Belastingdienst de keerzijde van een corona-tegemoetkoming voor uitstel van betaling. 

Vanaf 1 juli 2022 wordt de betalingskorting stap voor stap weer verhoogd. Vanaf 1 juli 2022 is de betalingskorting 1% en loopt op tot 4% vanaf 1 januari 2024.

Werkelijke voordeel is lager

Als je betalingskorting wilt, dan moet je deze zelf van het hele belastingbedrag aftrekken. De korting staat op de aanslag. In praktijk krijg je maximaal 1,7% korting. Dat het geen 4% is van het totale belastingbedrag, komt omdat het gaat om 4% op jaarbasis. De maand januari betaal je bijvoorbeeld met een betaling ineens niet eerder dan met een gespreide betaling. En de maanden tot en met de zomer bijvoorbeeld maar ietsje eerder. 

Hoe later in het jaar de voorlopige aanslag wordt opgelegd, hoe minder vooruitbetalen oplevert. Vraag je ‘m tijdens het jaar aan en heeft de voorlopige aanslag een dagtekening na 30 september? Dan wordt er geen betalings­korting meer aangeboden.