! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorlopige aanslag aanvragen

Wil je alvast belastinggeld over dit jaar terugkrijgen? Of zie je aankomen dat je volgend jaar zomer een groot bedrag ineens moet betalen? Dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 juli 2021

voorlopige-aanslag-2019

Normaal gesproken geef je pas volgend voorjaar je huidige inkomsten en aftrekposten op. Dan ontvang je de definitieve afrekening daarvan in de zomer. Maar met een voorlopige aanslag kun je op de zaken vooruitlopen.

Teruggave eerder ontvangen

Heb je dit jaar een hypotheek afgesloten om een huis te kopen en verwacht je renteaftrek? Werk je, heb je een kind gekregen vóór 1 juli en krijg je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting? Of krijg je na de aangifte meestal in 1 keer een smak geld van de fiscus? 

Dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Zodat je het belastingvoordeel alvast maandelijks op je rekening krijgt. Of je dit wilt, is een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden het prettig om ieder jaar rond de zomer in 1 keer een groot bedrag te ontvangen. Anderen hebben meer grip op hun geld als er maandelijks een vast bedrag binnenkomt.

Hoge aanslag voorkomen

Een voorlopige aanslag kan ook handig zijn als je ieder jaar juist geld moet overmaken aan de Belastingdienst.

Als je een voorlopige aanslag aanvraagt, voorkom je een grote eindafrekening. Tenminste: over het huidige jaar en toekomstige jaren. De belastingdienst verrekent maandelijks waar je naar schatting recht op hebt.

Zo’n aanvraag heeft wel een belangrijk nadeel. In het jaar van de aanvraag moet je voor 2 jaren belasting ophoesten. Die voor het jaar zelf én die voor het voorgaande jaar.

Voordeel in box 3

Soms heb je ook een klein voordeel als je een voorlopige aanslag aanvraagt in box 3. Is je vermogen op 1 januari 2021 naar verwachting meer dan €50.000? Of meer dan €100.000 als partners? Dan scheelt het belasting in box 3 als je de voorlopige aanslag over het lopende jaar betaalt vóór 31 december. Dat heeft vooral zin bij een hoge aanslag.

Vroeg je ruim 8 weken voor het einde van het jaar een voorlopi­ge aanslag aan, maar ontving je hem niet vóór 1 januari? Dan mag je het hele aanslagbedrag aftrekken van de waarde van je bezittingen in je aangifte. Je moet daarvoor een door de Belastingdienst ingevuld banksaldo handmatig verlagen.

Hoe je hem aanvraagt

De voorlopige aanslag vraag je aan in Mijn Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, kun je kiezen of je hem alleen voor jezelf of voor jullie beiden aanvraagt.

Vervolgens krijg je de keuze om de gegevens alvast zo veel mogelijk vooraf te laten invullen. De Belastingdienst gebruikt daarvoor je gegevens van 2 jaar geleden. Zijn er in vergelijking met toen veel verschillen, dan kun je beter een leeg formulier openen. Gebruik je de vooraf ingevulde aangifte, controleer dan goed wat er al staat.

Lastig stop te zetten

Heb je eenmaal een voorlopige aanslag aangevraagd bij de Belastingdienst, dan kom je er niet gemakkelijk meer van af. Je krijgt in de jaren erop automatisch wéér een voorlopige aanslag. Dat is alleen niet altijd zo als je de aanvraag pas in de laatste maanden van het jaar indiende. 

Stopzetten kan meestal niet zomaar. Wij vragen ons af waarom dit niet makkelijker kan. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het stopzetten van de voorlopige aanslag.

Jaarlijks controleren

Ieder jaar, in december en januari, stuurt de fiscus weer de nieuwe voorlopige aanslagen van het nieuwe jaar. Neem deze rustig door en ga na of je iets moet aanpassen. Dat doet de Belastingdienst niet voor je. Die houdt alleen rekening met de wijziging van belastingregels.

Wanneer moet je iets aanpassen?

Zorg ervoor dat de voorlopige aanslag actueel blijft. Vergeet hem bijvoorbeeld niet aan te passen bij:

  • het oversluiten van je hypotheek
  • een nieuw rentetarief voor de hypotheek
  • een verhoging of gedeeltelijke aflossing van je hypotheek
  • meer zzp-inkomsten
  • inkomen dat ingrijpend wijzigt (extra (bij)baan, pensioen etc.)
  • als je een kind krijgt
  • als jenet een echtscheiding achter de rug hebt
  •  bij (wegvallen van) eenmalige uitschieters, zoals de levensloopuitkering.

Betalingskorting

De voorlopige aanslag kun je in termijnen betalen, maar ook in 1 keer. In dat geval geeft de Belas­tingdienst gewoonlijk een betalingskorting van 4% op jaarbasis. Dat is dus best aantrekkelijk als je het geld anders maar op een spaarrekening zou laten staan.

2021 is een uitzondering

Voor het jaar 2021 is de betalingskorting bijna helemaal geschrapt. Dat is volgens de Belastingdienst de keerzijde van een corona-tegemoetkoming voor uitstel van betaling. Wij twijfelen of dit niet toch anders kan en hebben hierover kritische vragen gesteld aan de Belastingdienst.

Andere jaren

Als je betalingskorting wilt, dan moet je deze zelf van het hele belastingbedrag aftrekken. De korting staat op de aanslag. In praktijk krijg je hoogstens 1,7% korting. Dat het geen 4% is van het totale belastingbedrag, komt omdat het gaat om 4% op jaarbasis. De maand januari betaal je bijvoorbeeld met een betaling ineens niet eerder dan met een gespreide betaling. En de maanden tot en met de zomer bijvoorbeeld maar ietsje eerder. 

Hoe later in het jaar de voorlopige aanslag wordt opgelegd, hoe minder vooruitbetalen oplevert. Vraag je ‘m tijdens het jaar aan en heeft de voorlopige aanslag een dagtekening na 30 september? Dan wordt er geen betalings­korting meer aangeboden.

Minder inkomsten door corona?

Krijg je al jaarlijks een voorlopige aanslag en verwacht je voor dit jaar minder inkomsten als gevolg van het coronavirus? Dan kun je een verzoek indienen voor verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Dit is vooral aan de orde bij ondernemers en zzp’ers.

Meer over: Fiscale steun aan ondernemers bij corona

Lees ook: