icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kan ik mijn huis zomaar verhuren?

De kosten van je vakantie wat verlagen door je woning te verhuren. Via de verschillende verhuurwebsites gaat dit tegenwoordig steeds gemakkelijker. Maar kan dat belastingvrij? Welke gevolgen heeft dit voor je belastingaangifte? We hebben het voor je uitgezocht.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:12 februari 2024

Gevolgen verhuur eigen woning

Hypotheekrente aftrekbaar 

Je woning verhuren tijdens je vakantie heeft het geen invloed op het wel of niet mogen aftrekken van je hypotheekrenteaftrek. Als je deze mag aftrekken, dan blijft dit zo. In je aangifte vul je eventuele schulden in zoals je gewend bent.

Is huuropbrengst belastingvrij?

Met of zonder hypotheek, het verhuren van je woning heeft wel invloed op je belastingaangifte. De huuropbrengst wordt gedeeltelijk belast. Je betaalt belasting over .... van de netto huur. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je totale inkomen. 

 

Netto huur 

De netto huur is je huuropbrengst verminderd met de kosten die je maakt. Onder de huuropbrengst valt het hele bedrag dat je voor de verhuur krijgt.

 

Welke kosten tellen mee? 

Onder de kosten vallen alleen de kosten die te maken hebben met de verhuur. Bijvoorbeeld de kosten voor gas, water en elektra tijdens de verhuurperiode. Of kosten zoals provisie aan de website of advertentiekosten.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen