icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Betaalrekening kiezen: waar let je op?

Een betaalrekening kun je bij verschillende banken nemen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe bankrekening opent of wilt overstappen van bank?

Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering


1
Bankrekening openen

Kosten

Voor een betaalrekening- of pakket betaal je vaste kosten. Deze kosten lopen per bank en pakket uiteen van zo'n €18 tot meer dan €90 per jaar. Maar het bedrag dat je uiteindelijk aan je bank betaalt, bestaat meestal ook nog uit andere kosten, bijvoorbeeld:

Vergelijk betaalrekeningen en bekijk wel voor jou het goedkoopst is.

Ervaringen van klanten

Bij het openen van een bankrekening kun je ook ervaringen van klanten meenemen in je beslissing. Wij houden de mening van consumenten over hun bank jaarlijks bij. De rapportcijfers die consumenten aan hun bank geven vind je ook terug in de vergelijker. Of bekijk welke bank volgens ons panel het beste presteert.

Koopadvies_channel1

2
Beleid van banken

Het beleid van een bank kan reden zijn om over te stappen naar een andere bank. Veel consumenten zijn ontevreden over het beleid met betrekking tot duurzaamheid en bonussen die bankdirecteuren ontvangen. Daarom onderzoekt de Eerlijke Bankwijzer jaarlijks het beleid van banken op het gebied van bonussen en andere maatschappelijke thema’s. Uit dit onderzoek komen een aantal banken naar voren, die geen bonussen geven aan hun directie, zoals Triodos Bank en ASN Bank.

Kijk in de vergelijker of op Eerlijke Bankwijzer hoe banken scoren op dit thema.

3
Internet en mobiel bankieren

Houd bij het openen van een betaalrekening ook rekening met de mogelijkheden van internetbankieren en mobiel bankieren.

Internetbankieren

De mogelijkheden van internetbankieren verschillen per bank. Zo vind je bij de ene bank je afschriften van de afgelopen 10 jaar terug, terwijl dit bij een andere bank maar tot 15 maanden terug kan.

Heb je een creditcard van je bank? Dan kun je bij een aantal banken ook je transacties van je creditcard terugzien in het internetbankierprogramma. Ook bieden sommige banken de mogelijkheid om je uitgaven bij te houden via een digitaal huishoudboekje.

Mobiel bankieren

Ook de mogelijkheden van mobiel bankieren lopen uiteen. Bij sommige banken maak je standaard naar alle Nederlandse IBANs geld over. Bij andere banken moet je het instellen als je dat wilt, anders kun je alleen overboeken naar rekeningen waarin je de afgelopen periode geld hebt overgemaakt. Een aantal bankapps bieden handige mogelijkheden, zoals het blokkeren van je pas bij diefstal of verlies, het zoeken naar de dichtstbijzijnde geldautomaat of het (de)activeren van je betaalpas voor betalen in het buitenland.

Kijk in de vergelijker voor alle belangrijke mogelijkheden van internetbankieren en mobiel bankieren per bank.

Zonder internet bankieren

Wil je juist een bankrekening openen waar je geen gebruik hoeft te maken van internetbankieren of mobiel bankieren? Lees bij welke banken je nog terecht kunt.

Koopadvies_channel3_readers

4
Overstappen van bank

Vraag bij het overstappen van bank de overstapservice bij je nieuwe bank aan. Met deze service regelt je nieuwe bank 13 maanden lang dat nieuwe overboekingen en automatische incasso’s via je nieuwe rekening lopen.

Wat moet je zelf doen?

  • Download de lijst van periodieke overboekingen of vraag de bank als je dit niet zelf kunt.
  • Zet overboekingen stop en laat ze lopen via je nieuwe rekening.
  • Download je bij- en afschrijvingen van je oude bank als je geen papieren afschriften meer ontvangt.
  • Stuur een overstapkaart naar je werkgever, uitkeringsinstantie, verzekeraar of een andere instantie.
  • Spreek met de nieuwe bank dezelfde incassomaatregelen af die je op je oude rekening had.

Lees meer over het overstappen van bank.

Vergelijk betaalrekeningen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Moet je een speciaal hoesje gebruiken om je chip voor contactloos betalen af te schermen? En zijn er speciale betaalrekeningen voor kinderen? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

Community-channel

Topics over Betaalrekeningen