icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiel bankieren

Mobiel bankieren is bij alle banken mogelijk. Maar met de ene app kun je meer dan met de andere. Bijvoorbeeld de gegevens van spaarrekeningen en creditcard inzien. Bankieren met een app is handig, want je hebt geen card-reader of TAN-codes nodig. Maar is het wel veilig?
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Gebruikstips_spoedoverboeking

Inloggen en overboeken

Mobiel bankieren is bankieren via een app op je smartphone of tablet. Het grote verschil met internetbankieren is de manier van inloggen en het verifiëren van bijvoorbeeld betaalopdrachten. Bij internetbankieren gaat betalen en soms inloggen, altijd in 2 stappen, ook wel 2-stapsverificatie genoemd. De klant moet zijn inlog- of rekeninggegevens invoeren en daarna een unieke code. Mobiel bankieren werkt met 1 stap: een 4-, 5- of 6-cijferige mobiele pincode.

Tegenover dit lagere beveiligingsniveau staat dat de mogelijkheden beperkter zijn. Zo is het bedrag dat je kunt overmaken via de app lager. De limiet verschilt per bank. Bij ASN Bank, RegioBank en SNS kun je maximaal €1000 per dag overmaken. Bij ING is de standaardlimiet €5000, maar je kunt deze zowel naar boven als beneden aanpassen. Daarnaast zijn er een aantal banken waar je standaard alleen geld kunt overmaken naar bekende rekeningnummers en nummers waar in de afgelopen periode al geld naar is overgemaakt via internetbankieren.

Deze beperkingen worden steeds minder. Bij de meeste banken kun je instellen dat alle bankrekeningen (IBAN) toegankelijk worden voor overboeken met alleen een mobiele code.

Andere mogelijkheden

Naast het checken van je saldo en het overboeken van geld bieden apps vaak nog meer handige mogelijkheden, zoals het inzien van je creditcards en spaarrekeningen, een incasso terugboeken en je pas direct blokkeren via de app. Handig als je pas kwijt of gestolen is. Ook handig is het ‘aanzetten’ van je betaalpas voor betalen buiten Europa, het aan- en uitzetten van contactloos betalen en het verhogen en verlagen van de limieten van je betaalpas.

Met de mobiel bankieren-app van ING en Rabobank kun je ook een betaalverzoek sturen. Je kunt zo bijvoorbeeld makkelijk geld terugvragen aan iemand aan wie je iets hebt voorgeschoten. ABN Amro heeft een apart app om betaalverzoeken te versturen: Tikkie.

Veiligheid van mobiel bankieren

Smartphones hebben meestal geen virusscanner en een kaartlezer of TAN-code is bij het betalen via je mobiel niet nodig. Is mobiel bankieren dan wel veilig? De Fraudehelpdesk (landelijk loket voor vragen en meldingen over fraude) krijgt nog nauwelijks meldingen van misbruik.

Toch is de verwachting dat ook deze vorm van bankieren op termijn met fraude in aanraking komt. Banken nemen wel maatregelen, maar de mogelijkheden worden steeds meer opgerekt. Dit roept de vraag op hoe het zit met de veiligheid. De Nederlandsche Bank heeft een tijdje terug de banken erop gewezen dat zij het evenwicht tussen gebruiksgemak en veiligheid goed moeten bewaken bij uitbreiding van de functionaliteiten.

Zorg zelf in ieder geval dat je veilig gebruikmaakt van de app door de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Lees ook deze tips:

Tips voor veilig gebruik

  • Download altijd de nieuwste en officiële versie van de app.
  • Kies een 'slimme' pincode die niet makkelijk te raden is, en houd die geheim.
  • Beveilig je smartphone ook met een pincode.
  • Gebruik geen open wifinetwerk in bijvoorbeeld een café, hotel of trein.
    Ook niet als dat beveiligd is met een wachtwoord. Onderweg mobiel bankieren kan het best via de databundel van je prepaidtegoed of telefoonabonnement.
  • Log uit en sluit de sessie altijd af.
  • Installeer geen illegale software.
  • Verlaag het maximale bedrag dat je alleen met mobiele pincode kunt overboeken.

Lees ook de veiligheidsvoorschriften van banken voor betalen, internetbankieren en mobiel bankieren.

Vergelijk betaalrekeningen