icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internetbankieren

Internetbankieren verschilt van bank tot bank. Bij de ene bank kun je bijvoorbeeld wel digitale acceptgiro's ontvangen en een digitaal huishoudboekje bijhouden, terwijl dat bij de andere bank niet kan. Je kunt ook niet bij elke bank even lang je oude rekeningoverzichten inzien.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Artikel_internetbankierenvanbanktotbank

Inloggen

Om te internetbankieren heb je bij de meeste banken een bankpaslezer of digipas nodig. Dit is een apparaatje dat codes genereert, zodat je bijvoorbeeld een betaling kunt doen. Bij internetbankieren gaat betalen en soms inloggen altijd in 2 stappen, ook wel 2-stapsverificatie genoemd. De klant moet zijn inlog- of rekeninggegevens invoeren en daarna een unieke code.

ING werkt nu nog met met TAN-codes in plaats van een bankpaslezer, maar stapt in 2018 over op het bevestigen van betaalopdrachten met de mobiel bankieren-app.

Ook bij andere banken gaan internetbankieren en mobiel bankieren steeds meer op elkaar lijken en is de paslezer niet altijd meer nodig bij internetbankieren. Klanten van ABN Amro, Knab en Rabobank kunnen hun betaalopdrachten via internetbankieren ook bevestigen met de mobiel bankieren-app. Bij deze banken kunnen klanten nog wel kiezen tussen bevestigen met paslezer of mobiel bankieren-app.

Rabobank noemt bankieren via de browser (bijvoorbeeld Internet Explorer, Chrome of Safari) ook geen 'Internetbankieren' meer, maar 'Online Bankieren'. De oude internetbankieromgeving ziet er voortaan hetzelfde uit als de mobiel bankieren-app. 

Mogelijkheden per bank

Hoe ver je kunt terugzoeken in je af- en bijschrijvingen verschilt per bank. Het inzien en beheren van andere financiële producten (zoals verzekeringen en hypotheken) is alleen mogelijk bij de grote banken.

Heb je ook een creditcard van je bank? Bij ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en SNS zie je de creditcardgegevens en -transacties ook terug als je internetbankiert.

Met internetbankieren kun je hogere bedragen overmaken dan met mobiel bankieren. Het limiet verschilt per bank en varieert van €25.000 (ASN Bank, RegioBank en SNS) tot wel €250.000 (ABN Amro, Knab en Rabobank). Maak je zulke bedragen niet vaak over? Verlaag dan je limiet. Dit kan bij de meeste banken. Bij ABN Amro is het mogelijk om overboekingen naar het buitenland uit te zetten.

Lees welke rapportcijfers de banken scoren in het jaarlijkse panelonderzoek.

Internetbankieren versus mobiel bankieren

Steeds meer mensen regelen hun bankzaken via de app van hun bank. Maar sommige zaken kun je bij de meeste banken alleen via internetbankieren regelen. Voorbeelden zijn:

Vergelijk betaalrekeningen