icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Internetbankieren

Internetbankieren verschilt van bank tot bank. Bij de ene bank kun je bijvoorbeeld wel digitale acceptgiro's ontvangen en een digitaal huishoudboekje bijhouden, terwijl dat bij de andere bank niet kan. Je kunt ook niet bij elke bank even lang je oude rekeningoverzichten inzien.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel_internetbankierenvanbanktotbank

Inloggen

Om te internetbankieren heb je bij de meeste banken een bankpaslezer of digipas nodig. Dit is een apparaatje dat codes genereerd, zodat je bijvoorbeeld een betaling kunt doen. Bij internetbankieren gaat betalen en soms inloggen altijd in 2 stappen, ook wel 2-stapsverificatie genoemd. De klant moet zijn inlog- of rekeninggegevens invoeren en daarna een unieke code.

Alleen bij ING werk je met TAN-codes in plaats van een bankpaslezer. Deze codes ontvang je per sms op je mobiele telefoon of je krijgt een lijst met TAN-codes. Helaas is dit niet altijd even veilig, omdat sms-verkeer kan worden ‘afgeluisterd’. De bankpaslezer lijkt daarom veiliger, omdat dan ook de bankpas en/of pincode nodig zijn om in te breken in het programma. Maar ook dit heeft nadelen: je moet bijvoorbeeld bij veel banken altijd je bankpas meenemen, én de bijbehorende pincode intoetsen. Leest een kwaadwillende mee, dan kan hij daarvan misbruik maken.

Mogelijkheden per bank

Bij de Rabobank kun je maar tot 13 maanden terugzoeken in je af- en bijschrijvingen, terwijl dit bij een aantal banken tot wel 10 jaar terug kan. Het ontvangen van digitale acceptgiro’s kan alleen bij ABN Amro en de Rabobank. Het inzien en beheren van andere financiële producten (zoals verzekeringen en hypotheken) is alleen mogelijk bij de grote banken.

Heb je ook een creditcard van je bank? Bij ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en SNS zie je de creditcardgegevens en -transacties ook terug als je internetbankiert.

Met internetbankieren kun je hogere bedragen overmaken dan met mobiel bankieren. Het limiet verschilt per bank en varieert van €25.000 (ASN Bank, RegioBank en SNS) tot wel €250.000 (ABN Amro, Knab en Rabobank). Maak je zulke bedragen niet vaak over? Verlaag dan je limiet. Dit kan bij de meeste banken, behalve bij ABN Amro (betalingen met de bankpaslezer). Bij deze bank is het wel mogelijk om overboekingen naar het buitenland uit te zetten.

Lees welke rapportcijfers de banken scoren in het jaarlijkse panelonderzoek.

Internetbankieren versus mobiel bankieren

Steeds meer mensen regelen hun bankzaken via de app van hun bank. Maar sommige zaken kun je bij de meeste banken alleen via internetbankieren regelen. Voorbeelden zijn:

 

veilig online


Het boek Veilig online van de Consumentenbond is voor iedereen die verstandig wil internetbankieren, downloaden en online bestellingen wil doen. Veilig, maar ook plezierig en gemakkelijk.

Vergelijk betaalrekeningen