icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankieren zonder internet: hoe doe je dat?

Internetbankieren en mobiel bankieren zijn inmiddels ingeburgerd. Maar hoe bankier je zonder internet? Ontdek welke banken nog overschrijvingskaarten hebben en wat ze kosten.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:3 juni 2024

Artikel_bankierenzonderinternet

Garantie op niet-digitale bankdiensten

Iedereen die dat wil, moet overschrijvingskaarten en papieren afschriften kunnen gebruiken. Dat is een belangrijke voorwaarde om zelfstandig te kunnen bankieren. Het is daarom belangrijk dat deze middelen beschikbaar en betaalbaar blijven. Hiervoor voeren we al lang actie. Met succes! De 4 grote banken garanderen dat niet-digitale klanten gebruik kunnen maken van niet-digitale basisbankdiensten, zoals overschrijvingskaarten, zolang als dat nodig is.

Hulp bij overstappen naar digitaal bankieren

Banken bieden ouderen die willen overstappen naar internet- of mobiel bankieren verschillende soorten hulp, bijvoorbeeld cursussen of persoonlijke hulp. De meeste banken hebben sinds de aandacht voor de toegankelijkheid van bankieren een aparte pagina waar alle informatie over hulp bij (online) bankieren staat:

Papieren bankafschriften

Maandelijks

De kosten voor het maandelijks ontvangen van papieren afschriften verschillen per bank:

Kosten per jaar: maandelijks papieren afschriften
ABN AMRO €15 (gratis voor klanten geboren voor 1-1-1945)
ASN Bank gratis (op aanvraag)
Bunq niet mogelijk
ING €15* (OranjePakket, niet mogelijk bij het OranjePakket met korting)
Knab niet mogelijk
Rabobank

€14,40 (Basis- en TotaalPakket), gratis als de rekening niet gekoppeld is aan internetbankieren en voor het RiantPakket. Niet mogelijk voor klanten met het DirectPakket.

RegioBank gratis
SNS gratis
Triodos Bank €26,40

Peildatum 3 juni 2024
*ING Basis-, Betaal- en RoyaalPakket (niet meer te openen): gratis. Als je internetbankieren en/of de mobiel bankieren-app gebruikt, ontvang je niet meer standaard maandelijkse afschriften, maar alleen op aanvraag.

Wekelijks en tweewekelijks 

Wil je meer dan 1 keer per maand papieren afschriften ontvangen? Dat kan bij deze banken (inclusief kosten per jaar):

Kosten per jaar Tweewekelijkse afschriften

Wekelijkse afschriften

ABN AMRO €24 (gratis voor klanten geboren voor 1-1-1945) €42
ING €21 Niet meer mogelijk vanaf 1 maart 2024
Rabobank (behalve DIrectPakket) €30 €64,80
RegioBank €15 €33
SNS €15 €33

Peildatum 3 juni 2024

Fysieke bankkantoren

ABN AMRO, ING, Rabobank, RegioBank en SNS hebben fysieke bankkantoren. Hier kun je langsgaan om bepaalde zaken te regelen en hulp te krijgen. 

ABN AMRO en Rabobank hebben steeds minder kantoren. RegioBank en SNS hebben op dit moment de meeste filialen. ING heeft minder kantoren, maar breidt wel het aantal servicepunten uit. Op zo’n servicepunt kun je hulp krijgen met online bankieren en bijvoorbeeld een nieuwe pincode aanvragen, persoonsgegevens wijzigen of een betaalpas activeren.

ASN Bank, Bunq, Knab en Triodos Bank hebben helemaal geen filialen.

Contant geld ophalen

Bij ING, Rabobank en SNS kun je op kantoor contant geld ophalen als je betaalpas gestolen, verloren of defect is. ABN AMRO stopte begin 2021 met deze service.

Verder kan contant geld opnemen aan een balie of bestellen bij geen enkele bank meer. Alleen klanten van de RegioBank kunnen dit nog doen als het kantoor een kasfunctie heeft.

Geldmaat plus assistentie

Er zijn ook steeds minder geldautomaten in bankkantoren. In de toekomst zijn die er helemaal niet meer.

Voor klanten die binnen willen pinnen en/of hulp nodig hebben is er Geldmaat plus assistentie. Winkelmedewerkers helpen dan bij geldautomaten in winkels. Deze dienst wordt in bepaalde van filialen van Bruna, Primera en The Read Shop aangeboden.

Overschrijvingskaarten

Als je je overschrijvingen nog op papier doet, heb je overschrijvingskaarten en verzendenveloppen nodig. Die hebben de volgende banken:

 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank
 • RegioBank
 • SNS 

Wat kan niet met een overschrijfkaart?

Toch kun je niet alles met een overschrijvingskaart regelen. ING-klanten kunnen geen periodieke overboekingen meer doen. Dit kan alleen nog via internetbankieren of via de app. Bij SNS kan dit alleen via een SNS-winkel.

Wat kosten overschrijvingskaarten en enveloppen?

 • Bij ABN AMRO betaal je €11 voor een boekje met 22 overschrijvingskaarten en €18,75 voor 25 verzendenveloppen. Dit is gratis voor klanten die geboren zijn voor 1 januari 1945.
 • Bij ING is een boekje van 20 overschrijvingskaarten €12,50 (OranjePakket). Voor klanten met het BasisPakket, het BetaalPakket of het RoyaalPakket (niet meer te openen) zijn overschrjivingskaarten sinds maart 2024 gratis. Verzendenveloppen kosten €15 (OranjePakket) voor 20 stuks en zijn gratis voor bestaande klanten met het Basis-, Betaal- en RoyaalPakket. 
 • Bij de Rabobank kost een overschrijving met een overschrijvingskaart €1. Alleen met een RiantPakket is een overschrijving gratis. Enveloppen zijn voor alle pakketten gratis. Afgeven bij een bankfiliaal kan ook.
 • Voor RegioBank-klanten zijn overschrijvingskaarten €7,50 voor 20 stuks. De verzendenveloppen gratis. Je betaalt wel portokosten voor het versturen.
 • SNS-klanten betalen €7,50 voor 20 overschrijvingskaarten. Ook zijn er portokosten voor het versturen van de overschrijvingskaarten. Je moet daarvoor je eigen enveloppen gebruiken.

Overschrijfkaarten en/of enveloppen bestellen 

Neem contact op met je bank als je overschrijfkaarten en/of enveloppen wilt bestellen.

Internationale overschrijvingen

Papieren internationale overschrijvingen naar landen buiten het SEPA-gebied en/of in vreemde valuta zijn helemaal niet meer mogelijk. Bij ABN AMRO, RegioBank, Rabobank en SNS kun je het nog via een lokaal kantoor regelen. ING-klanten kunnen alleen via internetbankieren overboeken.

Acceptgiro's

Per 1 juni 2023 zijn er geen acceptgiro's meer. Sinds 1 maart sturen bedrijven en instellingen ook geen acceptgiro's meer. Papieren overschrijvingskaarten blijven wel.

Overboeken per telefoon

Bij een aantal banken is het nog mogelijk je betalingen per telefoon te regelen. En dan bedoelen we niet via de app van de bank, maar door een telefoonnummer te bellen.

Rabofoon van de Rabobank

De Rabobank biedt met de Rabofoon de mogelijkheid:

 • Je saldo op te vragen.
 • Bij- en afschrijvingen te beluisteren.
 • Geld over te boeken tussen betaal- en spaarrekeningen.
 • Rekeningen te betalen.
 • Overschrijvingen te plannen.

De kosten zijn €0,20 per gesprek.

De Saldolijn van ING

Met de Saldolijn met betaalfunctie van ING maak je geld over. Je checkt ook je saldo en je af- en bijschrijvingen. Je betaalt voor dit telefoontje alleen de kosten van je eigen telefoonaanbieder. ING-klanten met een OranjePakket betalen €0,20 per gesprek.

Bij RegioBank, Triodos Bank en Knab is deze mogelijkheid er helemaal niet. Bij ABN AMRO alleen voor klanten met een visuele beperking.

Bankzaken door iemand anders laten regelen

Je kunt iemand machtigen voor je betaalrekening. De gemachtigde voert dan betalingen voor jou uit via internetbankieren of mobiel bankieren. Iemand die gemachtigd is, kan geen producten aanvragen of wijzigen. De rekeninghouder is verantwoordelijk voor de handelingen van de gemachtigde.

Machtig je iemand of open je met iemand een en/of-rekening die internetbankiert? Dan moet deze persoon de af- en bijschrijvingen minstens eens per 2 weken controleren. Ontvang je alleen papieren afschriften, dan moet je die binnen 2 weken na ontvangst controleren. Dit staat in de uniforme veiligheidsvoorschriften.

Betaalrekeningen vergelijken

Vergelijk betaalrekeningen op kosten van bankieren zonder internet, internetbankieren en mobiel bankieren per bank.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.