icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalrekening voor zzp'er

Knab en SNS waren de eerste banken met een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel). Deze zijn een stuk goedkoper dan normale zakelijke rekeningen. Zakelijke rekeningen zijn meestal een stuk duuder dan particuliere rekeningen. Tussen welke betaalrekeningen kun je kiezen en welke extra kosten zijn er?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 februari 2022

bankrekening-zzp-vrouw-kat-zolder

Voordelige tarieven

ASN Bank, Knab, Rabobank, Regiobank en SNS bieden rekeningen aan speciaal voor ZZP-ers. De betaalrekening voor ZZP-ers van de Rabobank is gratis, maar je betaalt dan wel €0,39 per transacties. Bij de andere banken betaal je een vast bedrag en krijg je 1.000 transacties per jaar gratis. Deze rekeningen zijn vaak een stuk een voordelig dan gewone zakelijke rekeningen.

Maar er zijn ook andere voordelige alternatieven. De Duitse bank N26 bijvoorbeeld biedt zelfs een gratis rekening voor zelfstandigen aan. De rekening is bedoeld voor zzp'ers en freelancers en is alleen online te beheren. Nadeel voor Nederlandse klanten is wel dat de communicatie in het Engels is. Heb je al een particuliere rekening bij N26, dan mag je helaas geen zakelijke rekening meer openen. 

Verschil in kosten

Bij zakelijke betaalrekeningen zit het verschil in kosten vooral in de hoogte van de gebruikskosten. Deze kosten komen bovenop de vaste pakketkosten. In onderstaande tabel staan de vaste kosten en de bijkomende kosten voor bij- en afschrijvingen. De bank kan ook nog allerlei andere kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld voor andere soort transacties, zoals incasso's en betaalverzoeken en het storten van contant geld.

Wil je de exacte kosten weten, bekijk dan het uitgebreide tarievenoverzicht op de website van de banken waartussen je wilt kiezen.

Bank

Product

Vaste kosten per jaar

Bijkomende kosten

ABN Amro

Volop Ondernemen Slim

€118,80

Kosten bij- en afschrijving €0,15

ASN

ASN Betalen Zelfstandigen

€78

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

Bunq

Easy Bank Business

€59,88

Kosten bij- en afschrijving €0,11

ING

ING Ondernemerspakket

€118,80

Kosten bij- en afschrijving €0,13

Knab

Knab Zakelijk

€72

1.000 transacties per jaar gratis, daarna kosten €0,10

N26

N26 Business account

€0

Geen

Rabobank

ZZP Rekening

€0

Kosten bij- en afschrijving €0,39

Regiobank

ZZP Rekening

€90

1.000 transacties per jaar gratis, daarna een transactiebundel voor een vast bedrag

SNS

SNS ZZP Rekening

€90

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

Triodos

Triodos Internet Zaken Rekening

€150

€20 voor betaalpas

Kosten bij- en afschrijving  €0,15

Wise Wise Business €0 Geen

Peildatum: 18 februari 2022

Verschil in mogelijkheden van de zakelijke betaalrekening

Naast de prijs zitten er verschillen in de mogelijkheden van de betaalrekening. Heb je bijvoorbeeld een winkel met een pinautomaat? Of wil je kunnen incasseren van je klanten? Bekijk dan goed welke mogelijkheden de betaalrekening biedt. Bekijk ook welke extra kosten daarvoor in rekening worden gebracht. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.