icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Betaalrekening voor kinderen

Wil je je kind leren omgaan met geld? Dan kun je een bankrekening voor je kind openen. Bij de meeste banken is dit gratis. Vaak krijgt je kind een eigen bankpas en kan hij of zij vanaf een bepaalde leeftijd zelf internet- of mobiel bankieren. 
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

online-betalen-kinderen

Betaalrekening voor je kind

Als je een betaalrekening voor je kind opent, kun je als ouder vaak meekijken. Bij sommige banken kun je ook bepalen wat je kind al mag (bijvoorbeeld een eigen betaalpas) en wat (nog) niet.

Voor jezelf is het ook handig als je kind een eigen rekening heeft, want je kunt bijvoorbeeld het zakgeld automatisch overboeken. Nooit meer op zoek naar muntjes om je kinderen hun zakgeld te geven!

Let op: bereikt je kind de eindleeftijd, dan wordt de kinderbetaalrekening automatisch omgezet in een daaropvolgende rekening. Dat kan een jongeren- of studentenrekening zijn, maar ook een rekening voor volwassenen. Aan een volwassenrekening zijn wel kosten verbonden. Maak je kind hiervan bewust en laat hem of haar eventueel banken vergelijken

Banken met kinderrekeningen

Bijna alle banken bieden een betaalrekening voor kinderen aan, behalve Bunq en Knab. De mogelijkheden en de leeftijd waarop je een rekening kunt openen verschillen per bank.

 • Triodos Bank is de enige bank die vaste kosten in rekening brengt voor de rekening: €12 per jaar.
 • De Rabobank stopt per 1 december met de TopKidrekening en verandert de voorwaarden, mogelijkheden en aanvangsleeftijd (0 ipv 9 jaar) van de Jongerenrekening,  

 

Bankrekening

Leeftijd (jaren)

Creditrente  

Overschrijven naar andere rekeningen

ABN Amro Jongerengroeirekening

0-18

0,2%

ja

ASN Juniorrekening

6-12

0,4% <€1000 0,2% >€1000

nee

ASN Jongerenrekening

12-25

0,2%

ja

ING Kinderrekening

0-12

0,1%

nee

ING Jongerenrekening

12-18

x

ja

Rabobank Jongerenrekening

9-18

0,1%

ja, vanaf 12 jaar

RegioBank JongWijs

8-18

0,45%

ja, vanaf 12 jaar

SNS Jeugd Betalen

6-12

0,7% <€500

nee

SNS Jongerenrekening

12-25

0,25% <€5000

ja

Triodos Jongeren Rekening

10-18

x

ja

Peildatum: oktober 2017

Ouders kijken mee

De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meestal de ouder of verzorger) moet altijd toestemming geven om een rekening te openen. Als ouder of verzorger kun je vaak ook meekijken op de rekening, soms alleen als je zelf ook een rekening bij dezelfde bank hebt.

 • Bij ABN Amro moet je als ouder zelf ook een ABN Amro-betaalrekening hebben om een rekening voor je kind te openen.
 • Bij de Rabobank en Triodos Bank kun je alleen meekijken als je er zelf ook een rekening hebt; je hebt geen Triodos-rekening nodig om er een te openen voor je kind.
 • Bij ASN Bank, ING, RegioBank en SNS hoef je als ouder geen betaalrekening bij de betreffende bank te hebben en kun je wel meekijken via internet- of mobiel bankieren.

Ouders bepalen

De ABN Amro Jongerengroeirekening is helemaal door ouders in te stellen. De ouders bepalen onder meer wanneer het kind een bepaalpas krijgt en hoeveel hij ermee kan pinnen (max €300 per dag: €150 voor geldopnames en €150 voor betalingen), of het kan internetbankieren en welke betalingen het dan kan doen.

Kinderen met een ING Kinderrekening kunnen maximaal €250 per dag opnemen. Dit bedrag is niet in te stellen. Als je als ouder vindt dat je kind (in dat geval) nog niet toe is aan een betaalpas, kun je deze volgens de bank het beste gewoon nog even wegleggen. Bij de overige banken zijn de limieten vaak wel naar beneden bij te stellen.  

Contant geld storten op de kinderrekening

Kinderen krijgen nog regelmatig contant geld, bijvoorbeeld voor hun rapport of verjaardag. Bij welke banken kunnen ze terecht om dat geld op hun rekening te zetten?

 • ABN Amro: papiergeld gratis, munten tot €50 gratis
 • ING: 6 (Jongerenrekening) of 12 (Kinderrekening) stortingen per jaar gratis
 • Rabobank: gratis
 • RegioBank: alleen als het kantoor een kasfunctie heeft
 • SNS: gratis via geldwisselkantoor (GWK)

Bij ASN Bank en Triodos Bank is het niet mogelijk om contant geld op je rekening te storten.

Overige kosten

Hoewel de meeste kinderrekeningen gratis zijn, worden voor sommige diensten wél kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld:

Op geen van de rekeningen voor kinderen is het mogelijk om rood te staan. Alleen op de rekeningen die na de 18de verjaardag doorlopen (ASN en SNS Jongerenrekening) en op studentenrekeningen is rood staan (vanaf 18 jaar) wél mogelijk.

Sparen op je kinderbetaalrekening

De meeste banken geven rente over het tegoed op een kinderbetaalrekening. Alleen op de jongerenrekeningen van Triodos Bank en ING ontvangt je kind geen rente.

De hoogte van de rente varieert van 0,1% (Rabobank) tot 0,7% (SNS Jeugd Betalen, tot een saldo van €500): zie creditrente. Dat is ongeveer evenveel als op een spaarrekening voor volwassenen. Een aantal spaarrekeningen voor kinderen levert meer rente op. Soms zijn daar echter wel voorwaarden aan verbonden.

Let op: de rente op SNS Jeugd Betalen (0,7%) is, tot een saldo van €500, hoger dan op SNS Jeugd Sparen (0,5%).

Betaal- en spaarrekening in één

Soms is er sprake van een betaal- en spaarrekening in één.

 • JongWijs van de RegioBank begint voor kleine kinderen als spaarrekening. Zodra je kind 8 wordt, komt er een betaalrekening bij met betaalpas en zodra je kind 12 wordt de mogelijkheid tot overboeken via internet- en mobiel bankieren.
 • De Jongerengroeirekening van ABN Amro is ook een spaar- en betaalrekening in één, waarbij ouders bepalen op welk moment en wat het kind met de rekening mag doen.  
 • Ook de Kinderrekening van ING wordt zowel als betaal- als spaarrekening voor kinderen aangeboden. 

Lees ook:

Vergelijk betaalrekeningen