! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalrekening voor kinderen: waar let je op?

Wil je je kind leren omgaan met geld? Dan kun je een bankrekening voor je kind openen. Bij de meeste banken is dit gratis. Vaak krijgt je kind een eigen bankpas en kan hij of zij vanaf een bepaalde leeftijd zelf internetbankieren of mobiel bankieren. 
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 oktober 2021

online-betalen-kinderen

Betaalrekening voor je kind

Als je een betaalrekening voor je kind opent, kun je als ouder vaak meekijken. Bij sommige banken kun je ook bepalen wat je kind al mag (bijvoorbeeld een eigen betaalpas) en wat (nog) niet.

Voor jezelf is het ook handig als je kind een eigen rekening heeft, want je kunt bijvoorbeeld het zakgeld automatisch overboeken. Nooit meer op zoek naar muntjes om je kinderen hun zakgeld te geven!

Let op: bereikt je kind de eindleeftijd, dan wordt de kinderbetaalrekening automatisch omgezet in een daaropvolgende rekening. Dat kan een jongerenrekening of studentenrekening zijn, maar ook een rekening voor volwassenen. Aan een betaalrekening voor volwassenrekening zijn wel kosten verbonden. Maak je kind hiervan bewust en laat hem of haar eventueel banken vergelijken.

Banken met kinderrekeningen

Bijna alle banken bieden een betaalrekening voor kinderen aan, behalve Knab. Bunq-klanten kunnen voor hun kind een rekening openen: Bunq Easy Bank. Die extra rekening kost €2,99 per maand en is geen speciale kinderrekening.

De mogelijkheden en de leeftijd waarop je een rekening kunt openen verschillen per bank.

Let op: Triodos Bank is de enige bank die vaste kosten in rekening brengt voor de rekening: €12 per jaar.

Bankrekening

Leeftijd (jaren)

Creditrente  

Overschrijven naar andere rekeningen

ABN Amro Jongerengroeirekening

0-18

x

ja

ASN Juniorrekening

6-12

0,1% <€1000 0,01% >€1000

nee (niet zelf)

ASN Jongerenrekening

12-25

0,01%

ja

ING Kinderrekening

0-12

x

ja, vanaf 8 jaar

ING Jongerenrekening

12-18

x

ja

Rabobank Jongerenrekening

0-18

x

ja, vanaf 15 jaar

RegioBank JongWijs

8-18

x

ja, vanaf 12 jaar

SNS Jeugd Betalen

6-12

0,01% <€500

ja

SNS Jongerenrekening

12-25

0,01% <€5000

ja

Triodos Jongeren Rekening

10-18

x

ja

Peildatum: 12 maart 2021

Ouders kijken mee

De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meestal de ouder of verzorger) moet altijd toestemming geven om een rekening te openen. Als ouder of verzorger kun je vaak ook meekijken op de rekening, soms alleen als je zelf ook een rekening bij dezelfde bank hebt.

  • Bij ABN Amro en ING moet je als ouder zelf ook een betaalrekening hebben om een rekening voor je kind te openen.
  • Bij de Rabobank en Triodos Bank hoef je als ouder geen betaalrekening te hebben om een rekening voor je kunt te openen. Maar je kunt wel alleen meekijken als je er zelf ook een rekening hebt.
  • Bij ASN Bank, RegioBank en SNS hoef je als ouder geen betaalrekening bij de betreffende bank te hebben en kun je wel meekijken via internetbankieren of mobiel bankieren.

Ouders bepalen

De ABN Amro Jongerengroeirekening kun je als ouders helemaal instellen. Je bepaalt onder meer wanneer je kind een bepaalpas krijgt en hoeveel hij ermee kan pinnen (maximaal €300 per dag: €150 voor geldopnames en €150 voor betalingen) en of hij kan internetbankieren en welke betalingenhij dan kan doen.

Kinderen met een ING Kinderrekening kunnen maximaal €250 per dag opnemen. Dit bedrag kun je niet instellen. Als je als ouder vindt dat je kind (in dat geval) nog niet toe is aan een betaalpas, kun je deze volgens de bank het beste gewoon nog even wegleggen. Bij de overige banken kun je de limieten vaak wel naar beneden bijstellen.

Rood staan niet mogelijk

Op geen van de rekeningen voor kinderen is het mogelijk om rood te staan. Alleen op de rekeningen die na de 18de verjaardag doorlopen (ASN en SNS Jongerenrekening) en op studentenrekeningen is rood staan (vanaf 18 jaar) wél mogelijk.

Contant geld storten op de kinderrekening

Kinderen krijgen nog regelmatig contant geld, bijvoorbeeld voor hun rapport of verjaardag. Bij welke banken kunnen ze terecht om dat geld op hun rekening te zetten?

  • ABN Amro: papiergeld: 0,5% over het gestorte bedrag tot €2.000 , boven de €2.000 €2,50 plus 1% over het gestorte bedrag, munten: tot €600 gratis, boven de €600 €12 per storting plus 1% over het gestorte bedrag (per 1 juli).
  • ING: 2 (Jongerenrekening) of 3 (Kinderrekening) stortingen per jaar gratis, daarna €6 per storting (vanaf 1 januari 2022).
  • Rabobank: eerste 4 stortingen per jaar gratis, daarna €9,50 per storting (tarieven per 1 september).
  • RegioBank: alleen als het kantoor een kasfunctie heeft
  • SNS: gratis via geldwisselkantoor (GWK)

Bij ASN Bank en Triodos Bank is het niet mogelijk om contant geld op je rekening te storten.

Een aantal banken brengt ook kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Op dit moment doet alleen ABN Amro dit voor kinderrekeningen:

  • ABN Amro: boven de €2.000 betaal je €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag (tarieven per 1 juli).

Overige kosten

Hoewel de meeste kinderrekeningen gratis zijn, worden voor sommige diensten wél kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld:

Sparen op je kinderbetaalrekening

De meeste banken geven rente over het tegoed op een kinderbetaalrekening. Alleen bij ING, Rabobank en Triodos Bank ontvangt je kind geen rente. De hoogte van de rente is bijna bij alle banken 0,01%. Alleen bij de ASN Juniorrekening is rente nog 0,1%, zie creditrente. De rente is ongeveer even laag als op een spaarrekening voor volwassenen. Een aantal spaarrekeningen voor kinderen levert iets meer rente op. Soms zijn daar echter wel voorwaarden aan verbonden.

Nieuwste artikelen