icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalrekening voor kinderen: waar let je op?

Wil je je kind leren omgaan met geld? Open dan een bankrekening voor je kind. Bij de meeste banken is dit gratis. Vaak krijgt je kind een eigen bankpas om vanaf een bepaalde leeftijd zelf te leren internetbankieren of mobiel bankieren. Wat zijn de voor- en nadelen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:3 juni 2024

online-betalen-kinderen

Voor- en nadelen

Als je een betaalrekening voor je kind opent, kun je als ouder vaak meekijken. Bij sommige banken kun je ook bepalen wat je kind al mag en wat (nog) niet. Bijvoorbeeld een eigen betaalpas en zelf geld overboeken en tot welk bedrag.

Voor jezelf is het ook handig als je kind een eigen rekening heeft. Je kunt bijvoorbeeld het zakgeld automatisch overboeken.

Eindleeftijd

Het nadeel is dat als je kind de eindleeftijd bereikt, de kinderbetaalrekening automatisch wordt omgezet in een volgende rekening. Zo zorgen deze kinderrekeningen voor nieuwe (betalende) klanten. De rekening kan ook eerst nog een jongerenrekening of studentenrekening zijn. Maar ook een rekening voor volwassenen, waar kosten aan verbonden zijn. Maak je kind hiervan bewust en vergelijk alternatieven of laat je kind dat doen. 

Banken met kinderrekeningen

Bijna alle banken bieden een betaalrekening voor kinderen aan, behalve Knab. Bunq-klanten kunnen voor hun kind een rekening openen: Bunq Easy Bank. Die extra rekening kost €3,99 per maand en is geen speciale kinderrekening.

De mogelijkheden en de leeftijd waarop je een rekening kunt openen verschillen per bank.

Alle betaalrekeningen zijn gratis.

Verschillende kinderrekeningen

Bankrekening

Leeftijd (jaren)

Creditrente  

Zelf overschrijven naar andere rekeningen

ABN AMRO Jongerengroeirekening

0-18

x

ja

ASN Juniorrekening

6-12

0,10 % <€1.000    0,01% >€1.000

nee

ASN Jongerenrekening

12-25

0,01%  <€1.000

ja, vanaf 12 jaar

ING Kinderrekening

0-12

x

ja, vanaf 8 jaar

ING Jongerenrekening

12-18

x

ja

Rabobank Jongerenrekening

0-18

x

ja, ouders geven aan wanneer

RegioBank JongWijs 

8-18

x

ja, vanaf 12 jaar

SNS Jeugd Betalen 

6-12

0,01% <€500

nee

SNS Jongerenrekening 

12-25

0,01% <€5000

ja

Triodos Jongeren Rekening

6-18

x

ja, vanaf 10 jaar

Peildatum: 4 juni 2024

Ouders kijken mee

De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meestal de ouder of verzorger) moet altijd toestemming geven om een rekening te openen. Als ouder of verzorger kun je vaak ook meekijken op de rekening. Soms kan dit alleen als je zelf een rekening bij dezelfde bank hebt.

 • Bij ABN AMRO en ING moet je als ouder zelf ook een betaalrekening hebben om een rekening voor je kind te openen.
 • Bij de Rabobank hoef je als ouder geen betaalrekening te hebben om een rekening voor je kind te openen. Maar je kunt wel alleen meekijken als je er zelf ook een rekening hebt.
 • Bij ASN Bank, RegioBank, SNS en Triodos Bank hoef je als ouder geen betaalrekening bij de betreffende bank te hebben. Je kunt wel meekijken via internetbankieren of mobiel bankieren.

Bij de meeste banken kun je als ouder (een deel) van de mogelijkheden bepalen, zoals:

 • Hoeveel geld je kind kan opnemen.
 • Tot welk bedrag je kind kan betalen met een betaalpas.
 • Of je kind overboekingen kan doen en tot welk limiet.

Rood staan niet mogelijk

Op geen van de rekeningen voor kinderen is het mogelijk om rood te staan. Alleen op de rekeningen die na de 18e verjaardag doorlopen (ASN en SNS Jongerenrekening). Ook op studentenrekeningen is rood staan (vanaf 18 jaar) mogelijk.

Contant geld storten op de kinderrekening

Kinderen krijgen nog vaak contant geld, bijvoorbeeld voor hun rapport of verjaardag. Bij welke banken kunnen ze terecht om dat geld op hun rekening te zetten?

 • ABN AMRO: bij papiergeld betaal je 0,5% over het gestorte bedrag tot €2000. Boven de €2000 betaal je €2,50 plus 0,5% over het gestorte bedrag. De eerste 3 stortingen per jaar tot €2.000 zijn gratis. Het storten van munten is tot €600 gratis. Boven de €50 betaal je €2,80 plus 0,25% over het gestorte bedrag.
 • ASN: gratis via een Western Union bureau.
 • ING: 2 (Jongerenrekening) of 3 (Kinderrekening) stortingen van papiergeld en/of munten per jaar gratis, daarboven €6 per storting.  Een storting max €1.000 zijn en in totaal max €5.000 per jaar. 
 • Rabobank: eerste 4 stortingen per jaar gratis. Daarna €9,50 per storting.
 • RegioBank: alleen als het kantoor een kasfunctie heeft.
 • SNS: gratis via een Western Union-bureau.

Bij Triodos Bank is het niet mogelijk om contant geld op je rekening te storten.

Kosten opnemen contant geld

Een aantal banken brengt ook kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Op dit moment doet alleen ABN AMRO dit voor kinderrekeningen.Boven de €2000 betaal je €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Tot €2.000 zijn opnames in euro's nog wel gratis.

Andere kosten

De meeste kinderrekeningen zijn gratis. Maar voor sommige diensten worden wél kosten in rekening gebracht. Bijvoorbeeld:

Sparen op de kinderbetaalrekening

Maar weinig banken geven nog rente over het tegoed op een kinderbetaalrekening. Op een spaarrekening is de rente hoger. Er zijn ook spaarrekeningen voor kinderen. Die leveren soms meer rente op, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.