icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalrekening voor kinderen: waar let je op?

Wil je je kind leren omgaan met geld? Open dan een bankrekening voor je kind. Bij de meeste banken is dit gratis. Vaak krijgt je kind een eigen bankpas om vanaf een bepaalde leeftijd zelf te leren internetbankieren of mobiel bankieren. 
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 oktober 2021

online-betalen-kinderen

Betaalrekening voor je kind

Als je een betaalrekening voor je kind opent, kun je als ouder vaak meekijken. Bij sommige banken kun je ook bepalen wat je kind al mag en wat (nog) niet. Bijvoorbeeld een eigen betaalpas.

Zakgeld overboeken

Voor jezelf is het ook handig als je kind een eigen rekening heeft. Je kunt bijvoorbeeld het zakgeld automatisch overboeken. Nooit meer op zoek naar muntjes om je kinderen hun zakgeld te geven.

Eindleeftijd

Bereikt je kind de eindleeftijd, dan wordt de kinderbetaalrekening automatisch omgezet in een volgende rekening. Dat kan een jongerenrekening of studentenrekening zijn. Maar ook een rekening voor volwassenen. Aan een betaalrekening voor volwassenen zijn kosten verbonden. Maak je kind hiervan bewust en ga eventueel banken vergelijken.

Banken met kinderrekeningen

Bijna alle banken bieden een betaalrekening voor kinderen aan, behalve Knab. Bunq-klanten kunnen voor hun kind een rekening openen: Bunq Easy Bank. Die extra rekening kost €2,99 per maand en is geen speciale kinderrekening.

De mogelijkheden en de leeftijd waarop je een rekening kunt openen verschillen per bank.

Let op: Triodos Bank is de enige bank die vaste kosten in rekening brengt voor de rekening: €12 per jaar.

Verschillende kinderrekeningen

Bankrekening

Leeftijd (jaren)

Creditrente  

Overschrijven naar andere rekeningen

ABN AMRO Jongerengroeirekening

0-18

x

ja

ASN Juniorrekening

6-12

0,1% <€1000 0,01% >€1000

nee (niet zelf)

ASN Jongerenrekening

12-25

0,01%

ja

ING Kinderrekening

0-12

x

ja, vanaf 8 jaar

ING Jongerenrekening

12-18

x

ja

Rabobank Jongerenrekening

0-18

x

ja, vanaf 15 jaar

RegioBank JongWijs

8-18

x

ja, vanaf 12 jaar

SNS Jeugd Betalen

6-12

0,01% <€500

ja

SNS Jongerenrekening

12-25

0,01% <€5000

ja

Triodos Jongeren Rekening

10-18

x

ja

Peildatum: 12 maart 2021

Ouders kijken mee

De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meestal de ouder of verzorger) moet altijd toestemming geven om een rekening te openen. Als ouder of verzorger kun je vaak ook meekijken op de rekening. Soms kan dit alleen als je zelf een rekening bij dezelfde bank hebt.

  • Bij ABN AMRO en ING moet je als ouder zelf ook een betaalrekening hebben om een rekening voor je kind te openen.
  • Bij de Rabobank en Triodos Bank hoef je als ouder geen betaalrekening te hebben om een rekening voor je kind te openen. Maar je kunt wel alleen meekijken als je er zelf ook een rekening hebt.
  • Bij ASN Bank, RegioBank en SNS hoef je als ouder geen betaalrekening bij de betreffende bank te hebben. Je kunt wel meekijken via internetbankieren of mobiel bankieren.

Ouders bepalen

De ABN AMRO Jongerengroeirekening kun je als ouders helemaal instellen. Je bepaalt onder meer wanneer je kind een bepaalpas krijgt en hoeveel ermee gepind kan worden. Dit is maximaal €300 per dag, €150 voor geldopnames en €150 voor betalingen. Ook kies je of je kind kan internetbankieren en welke betalingen hij of zij mag doen.

Kinderen met een ING Kinderrekening kunnen maximaal €250 per dag opnemen. Dit bedrag kun je niet instellen. Als je als ouder vindt dat je kind daarom nog niet toe is aan een betaalpas, kun je deze volgens ING het beste gewoon nog even wegleggen. Bij de overige banken kun je de limieten vaak wel naar beneden bijstellen.

Rood staan niet mogelijk

Op geen van de rekeningen voor kinderen is het mogelijk om rood te staan. Alleen op de rekeningen die na de 18e verjaardag doorlopen (ASN en SNS Jongerenrekening) en op studentenrekeningen is rood staan (vanaf 18 jaar) wel mogelijk.

Contant geld storten op de kinderrekening

Kinderen krijgen nog regelmatig contant geld, bijvoorbeeld voor hun rapport of verjaardag. Bij welke banken kunnen ze terecht om dat geld op hun rekening te zetten?

  • ABN AMRO: bij papiergeld betaal je 0,5% over het gestorte bedrag tot €2000. Boven de €2000 betaal je €2,50 plus 1% over het gestorte bedrag. Bij munten is tot €600 gratis, boven de €600 €12 per storting plus 1% over het gestorte bedrag (per 1 juli).
  • ING: 2 (Jongerenrekening) of 3 (Kinderrekening) stortingen per jaar gratis. Daarna €6 per storting (vanaf 1 januari 2022).
  • Rabobank: eerste 4 stortingen per jaar gratis. Daarna €9,50 per storting (tarieven per 1 september).
  • RegioBank: alleen als het kantoor een kasfunctie heeft
  • SNS: gratis via geldwisselkantoor (GWK)

Bij ASN Bank en Triodos Bank is het niet mogelijk om contant geld op je rekening te storten.

Kosten opnemen contant geld

Een aantal banken brengt ook kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Op dit moment doet alleen ABN AMRO dit voor kinderrekeningen:

  • ABN AMRO: boven de €2000 betaal je €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag (tarieven per 1 juli).

Andere kosten

Hoewel de meeste kinderrekeningen gratis zijn, worden voor sommige diensten wél kosten in rekening gebracht. Bijvoorbeeld:

Sparen op je kinderbetaalrekening

De meeste banken geven rente over het tegoed op een kinderbetaalrekening. Alleen bij ING, Rabobank en Triodos Bank ontvangt je kind geen rente. De hoogte van de rente is bijna bij alle banken 0,01%. Alleen bij de ASN Juniorrekening is de  rente nog 0,1%, zie creditrente.

De rente is ongeveer even laag als op een spaarrekening voor volwassenen. Een aantal spaarrekeningen voor kinderen levert iets meer rente op. Soms zijn daar wel voorwaarden aan verbonden.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.