icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankrekening openen

Een nieuwe bankrekening openen is handig als je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Of misschien wil je overstappen naar een andere bank. Waar let je op als je een bankrekening opent?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 september 2021

bankrekening-openen

Kosten

Voor een betaalrekening- of pakket betaal je vaste kosten. Deze kosten verschillen per bank en pakket van €18,60 (ING OranjePakket  met korting) tot bijna €96 (Bunq easyMoney) per jaar.

Extra kosten

Het bedrag dat je uiteindelijk aan je bank betaalt, bestaat meestal ook nog uit andere kosten. Bijvoorbeeld:

In onze vergelijker kun je betaalrekeningen vergelijken op de totale kosten. Inclusief eventuele extra betaalpas en/of creditcard(s). De Consumentenbond berekende ook aan de hand van een aantal voorbeeldsituaties welke betaalrekening of welk betaalpakket het goedkoopst is.

Mogelijkheden internetbankieren en mobiel bankieren

De mogelijkheden van internetbankieren verschillen per bank. Zo kun je bij de ene bank terugzoeken in al je bij- en afschrijvingen, terwijl dat bij de andere bank maar tot 15 maanden terug kan. Heb je een creditcard van je bank? Bij een aantal banken zie je dan ook je transacties van je creditcard terug in het internetbankierprogramma. Sommige banken bieden de mogelijkheid om je uitgaven bij te houden via een digitaal huishoudboekje.

De mogelijkheden van mobiel bankieren lopen ook uiteen. Een aantal bankapps bieden handige mogelijkheden, zoals:

  • Het versturen van een betaalverzoek.
  • Het blokkeren van je pas bij diefstal of verlies.
  • Het zoeken naar de dichtsbijzijnde geldautomaat.
  • Het (de)activeren van je betaalpas voor betalen in het buitenland.

Geen internet

Wil je juist een bankrekening openen waar je nog zonder internetbankieren of mobiel bankieren terecht kunt? Lees dan bij welke banken je nog zonder internet kunt bankieren.

Oordeel van andere klanten

Als je een bankrekening wilt openen, kun je ook de ervaringen van andere klanten meenemen in je beslissing. De Consumentenbond vraagt de mening van consumenten over hun bank jaarlijks via de Bankenmonitor. De rapportcijfers die consumenten aan hun bank geven vind je ook terug in de vergelijker.

Beleid van banken

Zorgen over duurzaamheid van een bank en ontevredenheid over hoge bonussen voor bankdirecteuren zijn belangrijke redenen om een nieuwe bankrekening te openen. Geef in onze vergelijker aan op welke thema's jouw bank goed moet scoren. Zoals bonussen, klimaatverandering, mensenrechten, dierenwelzijn en wapens. De scores zijn gebaseerd op gegevens van de EerlijkeGeldwijzer.

Tip: besluit je om over te stappen naar een andere bank, maak dan gebruik van de Overstapservice.

Betaalrekeningen voor kinderen en studenten

Wil je een betaalrekening openen voor je kind? Veel banken bieden speciale betaalrekeningen voor kinderen. Die zijn vaak gratis. Soms kun je als ouder bepalen wat je kind wel en niet mag. Bijvoorbeeld tot een bepaald maximum pinnen of overboeken naar andere rekeningen. 

Ook bieden veel banken een rekening voor studenten of jongeren aan. Die zijn bijna altijd voordeliger dan een betaalrekening voor volwassen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.