icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Bankrekening openen

Een nieuwe bankrekening openen kan handig zijn als je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Of misschien wil je overstappen naar een andere bank. Waar kun je op letten als je een bankrekening opent?
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering


De kosten

Voor een betaalrekening- of pakket betaal je vaste kosten. Deze kosten lopen per bank en pakket uiteen van €14,40 (Rabobank DirectPakket) tot bijna €70 bij dezelfde bank (Rabobank Riant Pakket) per jaar. Maar het bedrag dat je uiteindelijk aan je bank betaalt bestaat meestal ook nog uit andere kosten, bijvoorbeeld:

In de vergelijker vind je al deze en andere kosten van de verschillende bankrekeningen. De Consumentenbond berekenden ook aan de hand van een aantal voorbeeldsituaties welke betaalrekening of -pakket het goedkoopst is.

Mogelijkheden internetbankieren en mobiel bankieren

De mogelijkheden van internetbankieren verschillen per bank. Zo kun je bij de ene bank tot 10 jaar terugzoeken in je bij- en afschrijvingen, terwijl dat bij de andere bank maar tot 13 maanden terug kan. Bij ABN Amro en Rabobank kun je via FiNBOX digitale acceptgiro's ontvangen. En heb je een creditcard van je bank? Dan kan je bij een aantal banken ook je transacties van je creditcard terugzien in het internetbankierprogramma. Ook bieden sommige banken de mogelijkheid om je uitgaven bij te houden via een digitaal huishoudboekje.

Ook de mogelijkheden van mobiel bankieren lopen uiteen. Bij sommige banken kun je naar alle Nederlandse IBANs geld overmaken, bij andere banken kan dit alleen naar rekeningen waarin je de afgelopen periode geld hebt overgemaakt. En aantal bankapps bieden handige mogelijkheden zoals het blokkeren van je pas bij diefstal of verlies, het zoeken naar de dichtsbijzijnde geldautomaat of het (de)activeren van je betaalpas voor betalen in het buitenland.

Ga naar de vergelijker om alle belangrijke mogelijkheden van internetbankieren en mobiel bankieren per bank te bekijken.

Wil je juist een bankrekening openen waar je nog zonder internetbankieren of mobiel bankieren terecht kunt? Lees dan bij welke banken je nog zonder internet kunt bankieren.

Oordeel van andere klanten

Wie een bankrekening wil openen kan ook de ervaringen van andere klanten meenemen in zijn beslissing. De Consumentenbond houdt de mening van consumenten over hun bank jaarlijks bij via de Bankenmonitor. De rapportcijfers die consumenten aan hun bank geven vind je ook terug in de vergelijker.

In de vergelijker kunnen bezoekers van de site ook hun review van hun betaalrekening of betaalpakket achterlaten.

Beleid van banken

Zorgen over duurzaamheid en ontevredenheid over bonusbelatingen aan bankdirecteuren kunnen ook een belangrijke reden zijn om een nieuwe bankrekening te openen. Hoe banken scoren op thema's zoals bonussen, klimaatverandering, mensenrechten, dierenwelzijn en wapens kun je nakijken in de vergelijker en op de site van de EerlijkeBankwijzer.

Tip: Wie besluit over te stappen met naar een andere bank, kan gebruiken maken van de overstapservice.

Betaalrekeningen voor kinderen en studenten

Wil je een betaalrekeningen openen voor je kind? Veel banken bieden speciale betaalrekeningen voor kinderen aan. Die zijn vaak gratis en soms kun je als ouder bepalen wat je kind wel en niet mag; bijvoorbeeld tot een bepaald maximum pinnen of overboeken naar andere rekeningen.

Ook bieden veel banken een rekening voor studenten of jongeren aan. Die zijn bijna altijd voordeliger dan een betaalrekening voor volwassen.

Vergelijk betaalrekeningen