icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalrekening voor jongeren (18+) en studenten

Studenten kunnen bij veel banken een gratis rekening openen. Voor rood staan en een creditcard betalen ze wel kosten. Die zijn meestal lager dan bij een betaalrekening voor volwassen. Waar kun je als student of jongere een betaalrekening openen en wat zijn de kosten en mogelijkheden?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 juli 2022

jongeren-betaalrekening

Studenten- of jongerenrekening

Om een studentenrekening te openen moet je studiefinanciering ontvangen en/of een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je, als je jonger dan 25 bent, een jongerenrekening nemen. Dat is goedkoper dan een betaalrekening voor volwassenen, omdat er geen vaste kosten zijn. De jongerenrekening van ASN Bank en SNS kun je als kind al openen en laten doorlopen als je 18 bent. Die van de RegioBank open je vanaf je 18de.

Bankrekeningen 

Net als de meeste betaalrekeningen voor kinderen, hebben studenten- en jongerenrekening geen vaste kosten. Wel betaal je de reguliere kosten voor bijvoorbeeld betalen en geld opnemen buiten eurolanden.

Studenten die bij ING bankieren mogen tot 12 keer per jaar gratis geld opnemen binnen EER-landen en in euro's. Daarna betalen ze €0,80 per geldopname.

Op een studentenrekening kun je rood staan en een creditcard nemen. Daar betaal je wel voor.

Bankrekening Leeftijd Creditcard
(per jaar)
Rood staan
Studenten      
ABN Amro Studenten Pakket 16-30 €14 8,1%
ASN Bank Studentenrekening 17-26 €26 7%*
ING Studentenrekening 16-30 €14,40 7,2%
Rabobank Studentenpakket 17-34 €15 8,2%
SNS Studentenrekening 17-27 €14 7%*
Jongeren      
ASN Jongerenrekening** 12-25 €26 x
RegioBank Jongerenbetaalrekening 18-25 €23 7,5%
 SNS Jongerenrekening** 12-25 €14 7%*

* ASN Bank en SNS: 3 dagen per maand gratis rood staan

** ASN en SNS jongerenrekening: deze cijfers gelden vanaf 18 jaar

Peildatum: juli 2022

Creditrente

De meeste banken bieden geen rente over het tegoed op een studenten- of jongerenrekening. Alleen ASN Bank en SNS bieden jongeren en studenten 0.01% rente. Dat is ongeveer even laag als op een spaarrekening voor volwassenen.

Creditcard 

Bij alle studenten- en jongerenrekeningen kun je vanaf je 18de een creditcard nemen. Dat is meestal een speciale creditcard voor studenten met een lager tarief. De creditcards van ASN Bank en RegioBank zijn voor iedereen even duur, dus voor jongeren, studenten en volwassen.

Er zijn 2 belangrijke verschillen met een creditcard voor volwassenen:

 • De bestedingslimiet is over het algemeen lager. 
  • Bij ABN Amro is het bestedingslimiet €500 (inkomen van €500 tot €1150) of maximaal €2500 (inkomen boven de €1150).
  • Bij ING en Rabobank €1000.
  • Bij SNS is het bestedingslimiet €500 (inkomen van €500 tot €1150) of maximaal €1000 (inkomen boven de €1150).
  • Bij ASN Bank en RegioBank is het bestedingslimiet niet standaard lager voor studenten, maar afhankelijk van het inkomen.
 • Bij sommige creditcards kun je gespreid betalen. Je betaalt dan een hoge rente over het uitstaande saldo. Dat is voor studenten en jongeren niet mogelijk. Je moet elke maand het gehele uitstaande saldo aflossen. Hierdoor betaal je geen rente, maar alleen de vaste kosten voor een creditcard.

Contant geld storten en opnemen

Steeds meer banken brengen kosten in rekening voor het storten van contant geld. Ook het opnemen van contant geld (in euro's) is niet altijd meer gratis.

Geld storten

 • ABN Amro: papiergeld: 0,5% over het gestorte bedrag tot €6.000. Boven de €6.000 €2,50 plus 1% over het gestorte bedrag. Munten: €2,80 per storting + 0,25% over het gestorte bedrag,
 • ING: 2 stortingen per jaar gratis, daarna €6 per storting. 
 • Rabobank: eerste 4 stortingen per jaar €2,25. Daarna €9,50 per storting.

Bij ASN Bank en Triodos Bank is het niet mogelijk om contant geld op je rekening te storten.

Contant opnemen in euro's

 • ABN Amro: tot €6.000 per jaar gratis. Daarboven €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag.
 • ING: 12 opnames per jaar gratis, daarna €0,80 per opname.
 • Rabobank:  €0,75 per opname bij een geldautomaat die niet van Rabobank of Geldmaat is.

Rood staan

Op de meeste studenten- en jongerenrekeningen, behalve de jongerenrekening van ASN Bank, kun je vanaf je 18e rood staan. De rente is een stuk lager dan bij rood staan voor volwassenen, maar nog steeds tussen 7 en 8,3%. Bij ASN Bank en SNS mag je 3 dagen per maand gratis rood staan, net als op de betaalrekening voor volwassenen van SNS.

De limieten voor rood staan zijn wel lager dan bij volwassen:

 • ABN Amro, RegioBank: max €500
 • ASN Bank: max €250
 • ING, Rabobank, SNS: €1000 

Mobiel betalen

Bij alle banken kun je als jongere of student gratis contactloos betalen met je mobiele telefoon. Of het mogelijk is, is afhankelijk van je telefoon:

 • ABN Amro: Apple Pay (iPhone)  en Google Pay (Android).
 • ASN Bank en SNS: Apple Pay (iPhone) of de aparte Mobiel Betalen App (Android).
 • ING: Apple Pay (iPhone) of via de mobiel bankieren app met je Android-toestel.
 • Rabobank: Apple Pay (iPhone) of Google Pay (Android).

Automatisch omgezet

Ben je afgestudeerd of heb je de eindleeftijd van de studenten- of jongerenrekening bereikt? Dan wordt je rekening meestal automatisch omgezet in een rekening voor volwassen. 

Je gaat dan niet alleen vaste kosten betalen voor je betaalrekening of -pakket, maar vaak ook hogere kosten voor rood staan en kosten voor je creditcard. Uit berekeningen van de Consumentenbond blijkt dat je het 2 tot 3 keer meer kost. We gaan hier uit van de vaste kosten, een creditcard, een aantal dagen per jaar rood staan en mobiel betalen.

Bekijk dus goed welke betaalrekening voor volwassen het best bij je past en overweeg om over te stappen naar een andere bank. Gebruik hiervoor onze vergelijker.

Korting op verzekeringen

ABN Amro, ING en Rabobank geven studenten kortingen bij verzekeringen.  

 • De 3-in-1 Studentenverzekering van ING bestaat standaard uit een aansprakelijkheids-(AVP), inboedel- en ongevallenverzekering. 
 • De Studentenverzekering van ABN Amro bestaat ook uit die 3 verzekeringen, waarbij alleen de ongevallenverzekering optioneel is.  

Deze verzekeringen heb je vaak niet allemaal nodig als je op kamers gaat. Bijvoorbeeld omdat je nog meeverzekerd bent bij je ouders, ook als uitwonend student. Een inboedelverzekering kan soms wel nuttig zijn voor studenten. 

 • De inboedelpolis van ABN Amro en ING is alleen af te sluiten als je daar al een (studenten)rekening hebt. 
 • Rabobank (Interpolis) hanteert deze eis niet, maar geeft weer alleen korting als je daar een studentenrekening hebt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.