! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste bank volgens consumenten

Hoe goed de producten en diensten van een bank ook zijn, uiteindelijk zijn het de klanten die bepalen wat een bank waard is. Wij vragen jaarlijks aan een groot internetpanel wat zij van hun bank vinden. Bankklanten zijn over het algemeen vrij positief. Toch zijn de verschillen tussen de diverse banken groot.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 september 2021

Artikel_eerlijkebanken

Geen onvoldoende

RegioBank scoort het beste met een 9,7 op algemene tevredenheid. Dit blijkt uit ons jaarlijkse panelonderzoek onder ruim 12.000 consumenten. Vorig jaren stond RegioBank ook al bovenaan.

ABN Amro eindigt met een 6,7 op de laagste plek. Dat is een halve punt minder dan vorig jaar (7,2). Hierdoor staat ING niet meer onderaan zoals eerdere jaren. ING eindigt alsnog op de op één na laagste plek. Dit jaar krijgt de bank een 7 van ons panel. Vorig jaar was dit een 7,1.

Geen enkele bank krijgt gemiddeld een onvoldoende van zijn klanten. Wel is het percentage mensen dat een onvoldoende geeft bij de ene bank groter dan bij de andere. De ASN Bank, Knab, RegioBank en Triodos Bank krijgen van (bijna) niemand een onvoldoende. Bij ABN Amro is het percentage onvoldoendes het hoogst: 12%.

Deelnemers aan het onderzoek worden uitgebreid ondervraagd. Zij worden gevraagd om een oordeel geven over:

  • internetbankieren
  • mobiel bankieren app
  • kosten
  • communicatie naar de klant
  • service van de bank

Kosten

Mensen zijn het minst tevreden over de verhouding tussen de kosten van bankieren en de diensten die de bank levert. Velen vinden het te duur, in verhouding tot wat je er voor krijgt. Ook vindt het panel het onbegrijpelijk dat ze steeds meer betalen voor hun bankrekening, terwijl ze bijna alles zelf online regelen.

Bijna 19% geeft het kostenplaatje een onvoldoende. De ontevreden geluiden komen nauwelijks van klanten van de ASN Bank, Knab en RegioBank, die zijn aanzienlijk vaker (zeer) tevreden over de kosten van hun bank dan klanten van de andere banken.

Vooral ABN Amro, ING en Rabobank springen er negatief uit: respectievelijk 36%, 32% en 27% van hun klanten geeft hier een onvoldoende voor. Opvallend dit jaar is dat de ABN Amro op ook hier het slechtste scoort. Mogelijk heeft dit te maken met de recente prijsverhoging en de invoering van de kosten voor het opnemen van contant geld.

Overstappen

We vroegen onze panelleden ook of ze in afgelopen 12 maanden zijn overgestapt van bank. Dat deed maar 2% van het panel. De belangrijkste redenen voor een overstap zijn:

Voor degene die niet wilde overstappen (77%) zijn de belangrijkste redenen:

  • ‘Ik ben tevreden over mijn bank’
  • ‘Alle banken zijn hetzelfde’

En dan is er nog een groep die eigenlijk wel wil overstappen, maar het (nog) niet gedaan heeft. De belangrijkste redenen daarvoor zijn:

  • ‘Ik vind het te veel gedoe’
  • ‘Ik kan niet hetzelfde nummer houden’

Overstappers kunnen gebruikmaken van de Overstapservice. Dat deden de meeste panelleden ook. Ruim 75% vond de overstap (zeer) eenvoudig verlopen. En 15% vond het niet eenvoudig, maar ook niet lastig.

De cijfers

  Algemeen Internet- en mobiel bankieren

Kosten

Service
RegioBank

9,7

8,9 8 8,9
ASN Bank 9,1 8,5 7,5 8,4
Knab 8,9 8,6 7,9 8,4
Triodos Bank 8,8 8,3 6,8 8,3
SNS 8,2 8,4 7 8
Rabobank

7,3

8,2 6,2 7,3
ING 7 8,1 6 7,2
ABN Amro 6,7 8,1 5,9 6,9

Peildatum: juni 2021

Er zijn geen beoordelingen over Bunq omdat er onvoldoende deelnemers waren.

Lees ook waar je, naast de mening van andere klanten, nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen. Of vergelijk direct de kosten van betaalrekeningen en bekijk wel betaalrekening het best bij jou past.

Nieuwste artikelen