icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Bankenmonitor

Hoe goed de producten en diensten van een bank ook zijn, uiteindelijk zijn het de klanten zelf die bepalen wat een bank waard is. Wij vroegen een groot internetpanel wat zij van hun bank vinden en maakten de balans op. Bankklanten zijn over het algemeen vrij positief. Toch zijn de verschillen tussen de diverse banken groot.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel_eerlijkebanken

Geen onvoldoende

Geen enkele bank krijgt gemiddeld een onvoldoende van zijn klanten. Wel is het percentage mensen dat een onvoldoende geeft bij de ene bank groter dan bij de andere. De ASN Bank, Knab en Triodos Bank krijgen van (bijna) niemand een onvoldoende. Bij ABN Amro en Rabobank is het percentage onvoldoendes het hoogst: 9% (ABN Amro) en 7% (Rabobank). Klanten van de grote banken (ABN Amro, ING en Rabobank) zijn wel meer tevreden dan vorig jaar, toen lag het aantal onvoldoendes een stuk hoger bij deze banken.

De deelnemers aan het onderzoek worden uitgebreid ondervraagd. Zij moeten hun oordeel geven over het internetbankierprogramma van hun bank, de kosten, de communicatie en de service van de bank.

Kosten

Mensen zijn het minst tevreden over de verhouding tussen de kosten van bankieren en de diensten die de bank levert. Velen vinden het onbegrijpelijk dat ze steeds meer betalen voor hun bankrekening, terwijl ze steeds meer zelf moeten doen, bijvoorbeeld via internetbankieren.

Bijna 20% is (zeer) ontevreden over het kostenplaatje. De ontevreden geluiden komen nauwelijks van klanten van de ASN Bank en Knab, die zijn aanzienlijk vaker (zeer) tevreden over de kosten van hun bank dan klanten van de andere banken. Vooral ABN Amro, ING en Rabobank springen er negatief uit: respectievelijk 20%, 19% en 22% van hun klanten geeft hier een onvoldoende voor.

De cijfers

  Algemeen Internet-bankieren

Kosten

Service
ASN Bank 9,1 8,5 8 8,4
Knab 9,1 8,4 8 8,6
Triodos Bank 9 8,3 7,3 8,4
RegioBank 8,6 8,3 7,5 8,3
SNS 7,8 8,1 7,2 7,7
ING 7 7,9 6,3 7,3
Rabobank 7 7,9 6,2 7,2
ABN Amro 6,9 7,9 6,3 7,2

Peildatum: juni 2016

Er zijn geen beoordelingen over bunq, omdat er onvoldoende deelnemers waren.

Lees ook waar je, naast de mening van andere klanten, nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen of vergelijk meteen de tarieven en mogelijkheden van de betaalrekeningen en -pakketten.

Nieuwste artikelen

Vergelijk betaalrekeningen