icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overstappen van bank

Stap je over naar een andere bank? Vraag dan de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. De Overstapservice regelt veel, maar niet alles. Wat je zelf moet regelen, zetten we voor je op een rij. Sommige banken bieden extra hulp bij het overstappen.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 september 2021

sArtikel_overstappenvanbank

De Overstapservice is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De service regelt bepaalde zaken voor je, waardoor het overstappen van bank makkelijker wordt. Je moet nog wel een paar zaken zelf regelen.

Wat regelt de bank?

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor de volgende zaken:

Tip: op acceptgiro's mag je het oude rekeningnummer met pen veranderen in het nieuwe rekeningnummer.

Wat moet je zelf doen?

De Overstapservice neemt veel werk uit handen, maar lang niet alles. Dit moet je zelf doen:

De Overstapservice gaat niet altijd vlekkeloos. Let daarom zelf altijd goed op of alles juist wordt afgehandeld.

Nummerbehoud (nog) niet mogelijk

Zolang consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen blijft overstappen naar een andere bank een hoop gedoe. Ondanks verschillende hulpmiddelen. De Consumentenbond pleit al langer voor nummerbehoud bij betaalrekeningen, zodat je makkelijk van bank kunt overstappen. 

Europese nummerportabiliteit

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een 'Europese nummerportabiliteit'. Dat houdt in dat consumenten en bedrijven een uniek nummer krijgen om mee te betalen, zoals een telefoonnummer. De Europese Commissie is in 2019 begonnen met een evaluatie van de betaalrekeningenrichtlijn. Er wordt hierbij ook opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor nummerportabiliteit.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), met vertegenwoordigers van banken en belangorganisaties zoals de Consumentenbond, pleit ook voor Europese nummerportabiliteit.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.