! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overstappen van bank

Stap je over naar een andere bank? Vraag dan de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. De Overstapservice regelt veel, maar niet alles. Wat je zelf moet regelen zetten we voor je op een rij. Sommige banken bieden wat extra hulp bij het overstappen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:11 maart 2021

sArtikel_overstappenvanbank

De Overstapservice is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De service regelt bepaalde zaken voor je, waardoor het overstappen van bank iets makkelijker is. Je moet nog wel een paar zaken zelf regelen.

Wat regelt de bank?

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor de volgende zaken:

Tip: op acceptgiro's mag je het oude rekeningnummer met pen veranderen in het nieuwe rekeningnummer.

Wat moet je zelf doen?

De Overstapservice neemt veel werk uit handen, maar lang niet alles. Dit moet je zelf doen:

De Overstapservice functioneert niet altijd vlekkeloos. Let daarom zelf altijd goed op of alles juist wordt afgehandeld.

Let op: je hoeft je oude rekening niet aan te houden en er dus ook niet meer voor te betalen.

Nummerbehoud (nog) niet mogelijk

Zolang consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen blijft overstappen naar een andere bank een hoop gedoe, ondanks allerlei hulpmiddelen. De Consumentenbond pleit al langer voor nummerbehoud bij betaalrekeningen, zodat je gemakkelijk van bank kunt overstappen. 

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een 'Europese nummerportabiliteit'. Dat houdt in dat consumenten en bedrijven een uniek nummer krijgen - zoals een telefoonnummer - om mee te betalen. De Europese Commissie is in 2019 begonnen met een evaluatie van de betaalrekeningenrichtlijn. Er wordt hierbij ook opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor nummerporabiliteit.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), met vertegenwoordigers van banken en belangorganisaties zoals de Consumentenbond, pleit ook voor Europese nummerportabiliteit.

Hulp bij financiële vragen

Heb je een algemene financiële vraag over bijvoorbeeld betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en schenken? Met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd staan we voor je klaar en helpen je snel op weg.

Speciaal voor leden: de Financiële Helpdesk
Onze experts zijn bereikbaar op 070 - 445 45 45 (ma t/m vrij, 9:00 tot 18:00 uur).

helpdesk

Lees verder