icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Overstappen van bank

Stap je over naar een andere bank? Vraag dan de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. De Overstapservice regelt veel, maar niet alles. Wat je zelf moet regelen, zetten we voor je op een rij. Sommige banken bieden extra hulp bij het overstappen.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 juni 2022

Overstappen van bank 2022

Overstappen van bank

Geen gedoe

Uit ons jaarlijkse onderzoek onder consumenten blijkt dat niet veel mensen overstappen van bank. Veel denken dat overstappen van bank veel gedoe is. In de praktijk blijkt dat mee te vallen. Ruim 75% van ons panel vond de overstap (zeer) makkelijk verlopen. En nog eens 16% vond het niet makkelijk, maar ook niet lastig.

Wie wil overstappen, kan gebruikmaken van de Overstapservice. Dat is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De service regelt bepaalde zaken voor je, waardoor het overstappen van bank makkelijker wordt. Je moet nog wel een paar zaken zelf regelen.

Verplichte betaalrekening

Sommige mensen zitten 'vast' aan hun bank, omdat ze ook andere producten hebben bij diezelfde bank. Bijvoorbeeld een hypotheek, beleggingsrekening of verzekering.

Een betaalrekening is niet vaak niet echt verplicht, maar je krijgt bijvoorbeeld korting op je hypotheekrente. Toch kan het lonen om over te stappen. Bekijk eens of je je andere bankproducten ook bij andere aanbieders kunt onderbrengen. Bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten.

Overstapservice: wat regelt de bank?

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor de volgende zaken:

Overstapservice: wat moet je zelf doen?

De Overstapservice neemt veel werk uit handen, maar lang niet alles. Dit moet je zelf doen:

Nummerbehoud (nog) niet mogelijk

Zolang consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen blijft overstappen naar een andere bank een hoop gedoe. Ondanks verschillende hulpmiddelen. De Consumentenbond pleit al langer voor nummerbehoud bij betaalrekeningen, zodat je makkelijk van bank kunt overstappen. 

Europese nummerportabiliteit

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een 'Europese nummerportabiliteit'. Dat houdt in dat consumenten en bedrijven een uniek nummer krijgen om mee te betalen, zoals een telefoonnummer. De Europese Commissie is in 2019 begonnen met een evaluatie van de betaalrekeningenrichtlijn. Er wordt hierbij ook opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor nummerportabiliteit.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), met vertegenwoordigers van banken en belangorganisaties zoals de Consumentenbond, pleit ook voor Europese nummerportabiliteit.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.