icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Overstappen van bank

Stap je over naar een andere bank? Vraag dan de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. De Overstapservice van je nieuwe bank regelt veel, maar niet alles. Wat je zelf moet regelen hebben we voor je op een rijtje gezet.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

sArtikel_overstappenvanbank

Wat regelt de bank?

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor de volgende zaken:

  • Het automatisch doorstorten van bijschrijvingen naar je nieuwe rekening.
  • Automatische incasso's die via de oude rekening liepen, worden rechtstreeks afgeschreven van de nieuwe betaalrekening.
  • Heb je een hypotheek of verzekering bij je oude bank? De rente, aflossing of premie worden dan automatisch van je nieuwe betaalrekening afgeschreven. Let er wel op dat hypotheekverstrekkers soms willen dat de hypotheekrente en verzekeringspremies worden afgeschreven van een betaalrekening die bij hen loopt.
  • Na 12 maanden krijg je een herinnering dat na 13 maanden de Overstapservice wordt beĆ«indigd. Voor de termijn van 13 maanden is gekozen omdat dan alle bij- en afschrijvingen minimaal 1 keer per jaar zijn langsgekomen.

Tip: Op acceptgiro's mag je het oude rekeningnummer met pen veranderen in het nieuwe rekeningnummer.

Wat moet je zelf doen?

De Overstapservice neemt veel werk uit handen, maar lang niet alles. Dit moet je zelf doen:

  • Download via het internetbankierprogramma van je oude bank de lijst van periodieke overboekingen of vraag de bank om dit te doen als je dit niet zelf kunt. Zet de overboekingen stop en zorg dat ze voortaan lopen via de nieuwe rekening.
  • Download ook al je bij- en afschrijvingen van je oude bank als je geen papieren afschriften meer ontvangt. Handig als je iets moet terugzoeken. Je hebt namelijk geen toegang meer tot je internetbankieromgeving als je bankrekening is opgezegd.
  • Stuur je werkgever, uitkeringsinstantie, verzekeraar of andere instanties een overstapkaart. Deze krijg je van je nieuwe bank. Zo worden je inkomsten voortaan op je nieuwe rekening gestort.
  • Had je op je oude rekening incassomaatregelen getroffen? Spreek met de nieuwe bank dezelfde maatregelen af of stel ze zelf in.

De Overstapservice functioneert niet altijd vlekkeloos. Let daarom zelf altijd goed op of alles juist wordt afgehandeld.

Let op: in tegenstelling tot wat soms door banken beweerd wordt, hoef je je oude rekening niet aan te houden en hoef je er dus niet meer voor te betalen.

Nieuwste artikelen

Vergelijk betaalrekeningen