icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overstappen van bank

Stap je over naar een andere bank? Vraag dan de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. De Overstapservice regelt veel, maar niet alles. Wat je zelf moet regelen, zetten we voor je op een rij. Sommige banken bieden extra hulp bij het overstappen.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:2 november 2023

Overstappen van bank 2022

Overstappen van bank

Geen gedoe

Uit ons jaarlijkse onderzoek onder consumenten blijkt dat niet veel mensen overstappen van bank. Veel denken dat overstappen van bank veel gedoe is. In de praktijk blijkt dat mee te vallen. Ruim 75% van ons panel vond de overstap (zeer) makkelijk verlopen. En nog eens 18% vond het niet makkelijk, maar ook niet lastig.

Wie wil overstappen, kan gebruikmaken van de Overstapservice. Dat is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De service regelt bepaalde zaken voor je, waardoor het overstappen van bank makkelijker wordt. Je moet nog wel een paar zaken zelf regelen.

Verplichte betaalrekening

Sommige mensen zitten 'vast' aan hun bank, omdat ze ook andere producten hebben bij diezelfde bank. Bijvoorbeeld een hypotheek, beleggingsrekening of verzekering.

Een betaalrekening is niet vaak niet echt verplicht, maar je krijgt bijvoorbeeld korting op je hypotheekrente. Toch kan het lonen om over te stappen. Bekijk eens of je je andere bankproducten ook bij andere aanbieders kunt onderbrengen. Bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten.

Overstapservice: wat regelt de bank?

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor de volgende zaken:

Overstapservice: wat moet je zelf doen?

De Overstapservice neemt veel werk uit handen, maar lang niet alles. Dit moet je zelf doen:

Nummerbehoud (nog) niet mogelijk

Zolang consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen blijft overstappen naar een andere bank een hoop gedoe. De Consumentenbond pleit al langer voor nummerbehoud bij betaalrekeningen, zodat je veel makkelijker van bank kunt overstappen. Makkelijk kunnen overstappen bevordert de concurrentie tussen banken. Dit kan leiden tot lagere tarieven, meer innovatie en betere dienstverlening.

Aliasgebruik

De Nederlandsche Bank (DNB) deed in 2020 op verzoek de minister van Financiën onderzoek naar de mogelijkheden van aliasgebruik voor betaalrekeningnummers in Nederland. Een 'alias' is een alternatief voor nummerbehoud. Een alias is gekoppeld aan de betaalrekening. Als je van bank wisselt blijft de alias hetzelfde. Dit is mogelijk technisch minder complex dan nummerbehoud.

DNB concludeert in haar rapport dat aliasgebruik in Nederland niet de juiste keuze is, maar ziet 2 alternatieven die overstappen kunnen vereenvoudigen:

  • Verdere verbetering van Overstapservice.
  • Het invoeren van een alias op Europees niveau die breder te gebruiken is dan alleen in het betalingsverkeer.

De minister heeft beide punten opgepakt en onder de aandacht gebracht bij banken en de Europese Commissie. Op dit moment is het nog niet duidelijk of er een alias op Europees niveau zal komen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.