! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen in het buitenland: hoeveel kost dat?

Binnen eurolanden kun je meestal zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. Buiten eurolanden betaal je vaak extra kosten. Neem daarom ook een extra betaalmiddel mee op reis, bijvoorbeeld een creditcard.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 september 2021

Gebruikstips_buitenland

Pinnen in eurolanden

Geld opnemen en betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft.

Creditcard

Heb je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld je creditcard gebruiken. Met een creditcard is betalen in een euroland gratis. Geld opnemen met je creditcard in eurolanden kost wel geld, ook in Nederland.

Geld opnemen

Geld opnemen in eurolanden is gratis, tenzij de bank ook extra kosten in rekening brengt voor de inwoners van het betreffende euroland. Dit komt steeds vaker voor. Vooral in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje. 

Melding kosten

De kosten moeten vooraf wel duidelijk gemeld worden. Bijvoorbeeld met een sticker op de geldautomaat of een melding tijdens de opname. Ook moet het mogelijk zijn de transactie na de melding af te breken. 

Geldautomaat

Let goed op of je het hele bedrag dat je wilde opnemen hebt ontvangen voordat je wegloopt bij een geldautomaat. Soms komen hoge bedragen in 2 keer uit een geldautomaat.

Kosten in Nederland

Bij sommige banken betaal je ook voor geldopnames binnen Nederland, zoals bij het ING OranjePakket met korting. Die kosten betaal je dan ook in andere eurolanden.

Wat is de beste manier om te betalen buiten eurolanden?

Betalen met je betaalpas is buiten eurolanden meestal het voordeligst. Voor klanten van Bunq (behalve met Bunq Easy Bank), Moneyou, N26 en Openbank is het zelfs gratis. Lukt het niet met je betaalpas, gebruik dan een creditcard.

Geld opnemen vaak duurder

Geld opnemen is bijna altijd duurder dan direct betalen. Met de meeste creditcards is het sowieso vaak erg duur. Je betaalt minimaal €4,50 plus een koersopslag. Betaal dus liever direct met je betaalpas of creditcard. Moet je toch geld opnemen? Doe dit dan met je betaalpas. 

Er is wel een uitzondering. Met een creditcard van ICS betaal je naast de koersopslag maar 1% (maximaal €1,50) per opname. Dit geldt alleen als je een positief saldo op je creditcard hebt.

Betaalrekeningen vergelijken

Ben jij duur of juist goedkoop uit bij jouw bank? Vergelijk betaalrekeningen en de kosten voor betalen en geld opnemen buiten eurolanden. Heb je verschillende passen, bekijk dan welke pas voor welke situatie het voordeligst is.

Betaal in de lokale munteenheid

Lokale munteenheid goedkoper dan euro's

Veel banken, hotels en (web)winkels bieden een ‘omrekenservice’ aan. Dit is de Dynamic Currency Conversion (DCC). Bij een geldautomaat wordt het vaak ‘withdrawal with conversion’ of ‘without conversion’ genoemd. Het bedrag dat je betaalt of opneemt is dan al omgerekend in euro's. Dat klinkt makkelijk, maar is vaak een stuk duurder dan afrekenen in de lokale munteenheid. 

Kies je voor euro’s dan rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het voor je om. Deze partijen verdienen hiermee hun geld. Winkels, banken en hotels die DCC aanbieden delen mee in de winst. Ze hebben er dus baat bij dat zo veel mogelijk klanten voor deze optie kiezen.

Meer duidelijkheid

BEUC is de overkoepelende Europese consumentenorganisatie waarbij ook de Consumentenbond aangesloten is. BEUC wil meer transparantie over DCC. Voor consumenten moet het direct duidelijk zijn welke toeslag ze betalen voor het omrekenen naar euro's. 

Mede door de inzet van BEUC zijn er afspraken vastgelegd in een herziene Europese verordening voor grensoverschrijdende betalingen. Vanaf het tweede kwartaal van 2020 zou je de toeslag voor DCC moeten zien voordat de transactie plaatsvindt. BEUC vindt de regels nog te vaag en zal monitoren hoe ze in de praktijk gaan uitpakken.

Kies de lokale munteenheid

Ons advies: kies voor afrekenen of geld opnemen altijd de lokale munteenheid. Dit geldt niet alleen voor landen buiten de Europese Unie. Ook voor Europese landen zonder de euro zoals Hongarijke, Polen en Tsjechië.

Vreemde valuta bestellen

Vreemde valuta bestellen in Nederland is duur. Meestal geldt: hoe ‘vreemder’ de valuta, hoe ongunstiger de wisselkoers of koersopslag.

Contant geld

Als je bij aankomst in het buitenland toch contant geld nodig hebt of gewoon op zak wilt hebben, kun je geld bestellen bij ABN AMRO, GWK Travelex of een ander geldwisselkantoor. Je kunt ook vreemde valuta kopen op Schiphol, via ABN AMRO-verkooppunten, wisselautomaten of GWK Travelex. 

Geldwisselkantoren

Naast GWK Travelex zijn er ook een aantal andere geldwisselkantoren zoals Pott Change en Geldwisselkantoor. Het loont om de wisselkoersen en kosten te vergelijken. Let wel op eventuele bijkomende kosten en controleer of een geldwisselkantoor een vergunning van de De Nederlandsche Bank heeft. Pott Change en Geldwisselkantoor hebben een vergunning. 

Vergelijk de kosten ook met de kosten die je maakt als je het geld op de plek van bestemming opneemt. Dit is meestal goedkoper. Kijk van tevoren of er een geldautomaat op de plek van bestemming is. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Mastercard.

Noodgeld

De meeste banken bieden de mogelijkheid om snel aan contant geld te komen als je betaalpas gestolen of kwijtgeraakt is. Dit heet emergency cash of noodgeld.

 • Bij de ASN Bank, ING, RegioBank en SNS maakt noodgeld onderdeel uit van het pakket en kun je gratis tot €1000 (ING €2000) ophalen. Meestal bij een kantoor van Western Union en/of GWK (Moneygram).
 • Voor Rabobank-klanten zijn de kosten afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Alleen klanten met een RiantPakket (alle bedragen) of TotaalPakket (tot €1000) betalen niets extra's. Voor de andere pakketten geldt:
  • €16,50 voor een bedrag van €250 tot €550.
  • €22 voor een bedrag van €550,01 tot €1000.
  • €57,25 voor een bedrag van €1000,01 tot €2200.
  • €62,75 voor een bedrag van €2200,01 tot €6200 (het maximale bedrag).
 • ABN AMRO biedt de 'Stand-By Service' aan. Deze service biedt onder meer tot €1000 noodgeld. Klanten met het BasisPakket Betalen kunnen hiervoor kiezen als extra optie en betalen dan €18 per jaar.
 • Met een betaalrekening bij Bunq, Knab, MoneYou of Triodos Bank kun je geen gebruik maken van deze service.

Je kunt in de meeste landen gebruikmaken van noodgeld. In Europa geldt dit voor alle landen behalve Estland, Luxemburg en Servië. Buiten Europa zijn er landen waar het aanvragen van noodgeld niet mogelijk is. Vraag dit voor jouw reisbestemming na bij je bank. 

Andere manieren

Er zijn ook andere mogelijkheden om aan noodgeld te komen:

 • Als je een creditcard van een andere aanbieder dan je bank hebt, zoals een ANWB- of Bijenkorf-card.
 • Een reisverzekering biedt soms uitkomst.
 • Familie of vrienden kunnen met spoed geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo kost €1000 overmaken naar de Verenigde Staten bijna €30.

Tips voor betalen in het buitenland

 • Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid, in plaats van in euro's.
 • Neem naast je betaalpas ook een ander betaalmiddel mee, zoals een creditcard.
 • Je betaalpas gestolen of verloren op vakantie? Blokkeer je betaalpas zo snel mogelijk en doe aangifte. Sla de nummers om je pas te blokkeren op in je telefoon.
 • Er zijn handige apps zoals de mobiel bankieren-app van je bank om bijvoorbeeld je pas te blokkeren of een app met actuele wisselkoersen. Denk bij het gebruik van je mobiele telefoon wel aan de extra kosten voor internetgebruik buiten de EU.
 • In het buitenland gelden vaak lagere daglimieten voor geld opnemen en betalen. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren.
 • Ga je buiten Europa op vakantie? Kijk of je je betaalpas moet aanzetten voor werelddekking. Dit kan via internetbankieren, telefonisch, bij een bankkantoor of via mobiel bankieren.
 • Sommige banken, zoals ING en Rabobank, houden een lijst bij met buitenlandse banken die Maestro-betaalpassen (tijdelijk) niet accepteren. Of waarbij je maar een beperkt bedrag kunt opnemen.
 • Bewaar je identiteitsbewijs en betaalkaarten nooit allemaal op dezelfde plek. Niet in je portemonnee bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat alles tegelijk wordt gestolen.