icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Betalen in het buitenland: hoeveel kost dat?

Binnen eurolanden kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. Buiten eurolanden betaal je wel extra kosten. Neem ook een extra betaalmiddel mee op reis, bijvoorbeeld een creditcard.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 februari 2019

Gebruikstips_buitenland

Pinnen in eurolanden

Geld opnemen en betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een wereldpas met het  Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld je creditcard gebruiken.

Met een creditcard is betalen in een euroland gratis. Geld opnemen met je creditcard in de eurozone kost wel geld, ook in Nederland.

Let extra op bij geldautomaten: banken mogen wel extra kosten in rekening brengen als ze dat voor inwoners van het eigen land ook doen, zoals in Duitsland en Spanje. Dit moeten ze wel van tevoren aangeven, bijvoorbeeld met een sticker op de geldautomaat.

Let ook goed op of je het hele bedrag dat je wilde opnemen hebt ontvangen voordat je wegloopt bij een geldautomaat. Soms komen hoge bedragen in 2 keer uit een geldautomaat.

Pinnen buiten eurolanden

Gebruik je de bankpas in een land waar niet met de euro wordt betaald? Dan kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen, behalve voor klanten van Bunq en Moneyou.

Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 0,5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen geen koersopslag, maar vragen €0,15 per betaling. ABN Amro rekent zowel een koersopslag (1,2%) als een vast bedrag (€0,15) per betaling.

Geld opnemen buiten eurolanden

Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder dan direct betalen. De banken brengen naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening.

Bunq-klanten betalen geen extra kosten, behalve als ze meer dan 10 keer per maand een geldopname doen, dan kost het €0,99 per opname.
Rabobank-klanten met een Totaal- of RiantPakket betalen geen vaste kosten per opname.
ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen alleen vaste kosten per opname (€2,25) en geen koersopslag.

Creditcard gebruiken in niet-eurolanden

Een creditcard gebruiken in een niet-euroland kost geld, behalve met de creditcard van Bunq.

Net als bij je betaalpas rekent de bank een koersopslag. Dat doen ABN Amro, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank. Deze koersopslag is bij je creditcard iets hoger dan bij je betaalkaart. Betaal als het kan dus met je betaalpas.

Geld opnemen met je creditcard is vaak erg duur: minimaal €4,50 + een koersopslag). Betaal dus liever direct met je betaalpas of creditcard.
Moet je toch geld opnemen? Doe dit dan met je betaalpas.

Er is wel een uitzondering: heb je een creditcard van ANWB, de Bijenkorf, een Mastercard of World Card? Of een creditcard van ASN Bank, RegioBank of SNS (van Visa, uitgegeven door ICS)? Dan betaal je naast de koersopslag maar 1% (maximaal €1,50) per opname als je een positief saldo op je creditcard hebt.

Wat is de beste manier om te betalen buiten de eurozone?

Betalen met je betaalpas is in niet-eurolanden meestal het voordeligst. Lukt het niet met je betaalpas, gebruik dan een creditcard. Geld opnemen is bijna altijd duurder dan direct betalen.

Ben jij duur of juist goedkoop uit bij jouw bank? Vergelijk betaalrekeningen en de kosten voor betalen en geld opnemen buiten eurolanden. Heb je verschillende passen, bekijk dan welke pas voor welke situatie het voordeligst is.

Dynamic Currency Conversion (DCC)

Veel banken, hotels en (web)winkels bieden een ‘omrekenservice’ aan, de Dynamic Currence Conversion (DCC). Bij een geldautomaat wordt het vaak ‘withdrawal with conversion’ of ‘without conversion’ genoemd.

Kies je voor lokale valuta (without conversion) dan rekent de eigen bank het bedrag om naar euro’s en brengt daar kosten voor in rekening.
Als je kiest voor betalen in euro’s rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het voor je om. Deze partijen verdienen hiermee hun geld. Winkels, banken en hotels die DCC aanbieden delen mee in de winst. Ze hebben er dus baat bij dat zo veel mogelijk klanten voor deze optie kiezen.

BEUC, de overkoepelende Europese consumentenorganisatie waarbij ook de Consumentenbond aangesloten is, wil een verbod op DCC. De belangrijkste reden hiervoor is dat consumenten in vrijwel alle situaties duurder uit zijn als ze kiezen voor DCC. Tot het verbod er is, geldt: Kies voor afrekenen of geld opnemen in de lokale munteenheid.

Vreemde valuta bestellen

Vreemde valuta bestellen in Nederland is duur. Meestal geldt: hoe ‘vreemder’ de valuta, hoe ongunstiger de wisselkoers of koersopslag.

Als je bij aankomst in het buitenland toch contant geld nodig hebt of gewoon op zak wilt hebben, kun je geld bestellen bij ABN Amro, GWK Travelex of een ander geldwisselkantoor. Je kunt ook vreemde valuta kopen op Schiphol, via ABN Amro-verkooppunten of wisselautomaten of GWK Travelex. 

Naast GWK Travelex zijn er ook een aantal andere geldwisselkantoren zoals Pott Change en Geldwisselkantoor. Het loont de moeite om de wisselkoersen en kosten te vergelijken. Let wel op eventuele bijkomende kosten en controleer of een geldwisselkantoor een vergunning van de De Nederlandsche Bank (Pott Change en Geldwisselkantoor hebben een vergunning). 

Wil je vreemde valuta bestellen?  Vergelijk dan op de sites van ABN Amro, GWK  en andere geldwisselkantoren hoeveel vreemde valuta je voor je geld krijgt en wat de bijkomende kosten zijn.

Vergelijk de kosten ook met die als je het geld op de plek van bestemming geld opneemt.  Dit is meestal goedkoper. Kijk van tevoren of er een geldautomaat op de plek van bestemming is. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Mastercard.

Vreemde valuta weer inwisselen

Houd je na terugkeer uit het buitenland vreemde valuta over? Dan kun je die bij ABN Amro, GWK Travelex en andere geldwisselkantoren zoals Pott Change weer omwisselen. Bij ABN Amro kan dat alleen op de wisselkantoren op Schiphol. Tot €200 betaal je €3,25 per transactie, daarboven rekent de bank geen provisie.

Klanten van ABN Amro die ook vreemde valuta hebben besteld kunnen gebruikmaken van de buy-back service. Binnen 31 dagen na aankoop kun je op vertoon van de aankoopbon je vreemde valuta zonder provisie omwisselen.

GWK Travelex heeft een Valuta Terugkoopgarantie waarbij vreemde valuta (maximaal €4500) binnen 45 dagen tegen de oorspronkelijke koers teruggewisseld kunnen worden. Deze service kost wel €4,95. Gezien de toch al ongunstige koersen is het slimmer om het geld tijdens je reis op te maken. Het is in restaurants bijvoorbeeld vaak mogelijk om een deel contant te betalen met het laatste restje geld en de rest met een betaalpas te betalen.

Pasblokkades

De meeste banken (ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS) blokkeren passen voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Ga je buiten Europa met vakantie, dan moet je je betaalpas 'aanzetten'. Dit kan via internetbankieren, telefonisch, bij een bankkantoor of via mobiel bankieren.

Het is daarom handig om je kaartlezer voor internetbankieren mee te nemen en/of het telefoonnummer van je bank op te slaan in je telefoon als je naar het buitenland gaat.

Welk land tot Europa wordt gerekend, verschilt per bank. Kijk voordat je op reis gaat of jouw vakantiebestemming volgens je bank tot Europa behoort. Let vooral op bij eilanden of koloniale gebieden die bij een Europees land horen en sommige Oost-Europese landen.

Noodgeld

De meeste banken bieden de mogelijkheid om snel aan contant geld te komen (emergency cash of noodgeld) als je betaalpas gestolen of kwijtgeraakt is.

 • Bij de ASN Bank, ING, RegioBank en SNS maakt het onderdeel uit van het pakket en kun je gratis tot €1000 (ING €2000) ophalen, meestal bij een kantoor van Western Union en/of GWK (Moneygram).
 • Voor Rabobank klanten zijn de kosten afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Alleen klanten met een RiantPakket betalen niets extra's. Voor de andere pakketten geldt:
  • €16,50 voor een bedrag van €250 tot €550
  • €22 voor een bedrag van €550,01 tot €1000
  • €57,25 voor een bedrag van €1000,01 tot €2200
  • €62,75 voor een bedrag van €2200,01 tot €6200 (het maximale bedrag)
  • Rabobank-klanten met een TotaalPakket betalen tot €1000 niks.
 • ABN Amro biedt de 'Stand-By Service' aan. Deze service biedt onder meer tot €1000 noodgeld.
  Klanten met BetaalGemak Standaard betalen €18 voor deze service, met BetaalGemak Extra €12 en voor klanten met BetaalGemak Max is de service gratis.
 • Met een betaalrekening bij Bunq, Knab, MoneYou of Triodos Bank kun je geen gebruik maken van deze service.

Landen waar je geen noodgeld kunt krijgen

Je kunt in de meeste landen gebruikmaken van noodgeld (emergency cash). In Europa geldt dit voor alle landen behalve Estland, Luxemburg en Servië.

Buiten Europa zijn er landen waar het aanvragen van noodgeld (emergency cash) niet mogelijk is. Dit zijn:

 • Argentinië
 • Armenië
 • Bangladesh
 • Bonaire
 • Brazilië
 • Cuba
 • Curaçao
 • Gili Trawangan (Indonesië)
 • India
 • Iran
 • Macedonië
 • Namibië
 • Nigeria
 • Saba
 • Sri Lanka
 • St. Eustatius
 • Syrië
 • Tadzjikistan
 • Venezuela
 • Zuid-Afrika.

Andere manieren

Er zijn ook andere mogelijkheden om aan geld te komen:

 • Als je een creditcard van een andere aanbieder dan je bank hebt (zoals een ANWB- of Bijenkorf-card).
 • Een reisverzekering biedt soms ook uitkomst.
 • Familie of vrienden kunnen ook met spoed geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo kost €1000 overmaken naar de Verenigde Staten bijna €30.

Tips

 • Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid in plaats van in euro's.
 • Neem naast je betaalpas ook een ander betaalmiddel mee, bijvoorbeeld een creditcard.
 • Je betaalpas gestolen of verloren op vakantie? Blokkeer je betaalpas zo snel mogelijk en doe aangifte. Sla de nummers om je pas te blokkeren op in je telefoon.
 • Er zijn ook een handige apps zoals de app van je bank (mobiel bankieren) om bijvoorbeeld je pas te blokkeren of een app met actuele wisselkoersen. Denk bij het gebruik van je mobiele telefoon wel aan de extra kosten voor internetgebruik in buiten de EU.
 • In het buitenland gelden vaak lagere daglimieten voor geld opnemen en betalen. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren.
 • Sommige banken - zoals ING en Rabobank - houden een lijst bij met buitenlandse banken die Maestro-betaalpassen (tijdelijk) niet accepteren of waarbij je maar een beperkt bedrag kunt opnemen.
 • Bewaar je identiteitsbewijs en betaalkaarten nooit allemaal op dezelfde plek (je portemonnee bijvoorbeeld) om te voorkomen dat alles tegelijk wordt gestolen. Je kunt ook een scan maken van je identiteitsbewijs en naar je eigen e-mailadres sturen. Het moet dan wel een e-mailadres zijn dat overal toegankelijk is, zoals Hotmail of Gmail. Doe dit wel zo veilig mogelijk en voorkom identiteitsfraude.

Tip: Geldgids met korting

Financiële beslissingen maak je makkelijker met de juiste informatie. Voor onafhankelijk advies over onderwerpen als hypotheken, belastingen en pensioenen lees je de Geldgids. Nu met 35% korting.

Meer informatie

geldgids-6-2107

Lees ook: