icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen in het buitenland: wat kost dat?

Binnen eurolanden kun je meestal zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. Buiten eurolanden betaal je vaak extra kosten. Neem daarom ook een extra betaalmiddel mee op reis, bijvoorbeeld een creditcard.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 november 2023

Betalen in het buitenland

Pinnen in eurolanden

Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.

Kosten geld opnemen

Geld opnemen in eurolanden is gratis, tenzij de bank ook extra pinkosten in rekening brengt voor de inwoners van het betreffende euroland. Dit komt steeds vaker voor. Vooral in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje. 

De kosten moeten vooraf wel duidelijk gemeld worden. Bijvoorbeeld met een sticker op de geldautomaat of een melding tijdens de opname. Ook moet het mogelijk zijn de transactie na de melding af te breken. 

Klanten van ABN AMRO, Bunq, ING en Rabobank betalen in sommige gevallen ook voor geldopnames binnen Nederland. Die kosten betaal je dan ook in andere eurolanden.

Let op: ING-klanten betalen ook €3,50 voor een opname in euro’s buiten de Europese Economische Ruimte (de EER bestaat uit alle EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein).

Creditcard

Je kunt naast je betaalpas ook een creditcard gebruiken. Met een creditcard is betalen in een euroland gratis. Geld opnemen met je creditcard in eurolanden kost wel geld, ook in Nederland.

Wat is de beste manier om te betalen buiten eurolanden?

Betalen met je betaalpas is buiten eurolanden (dus in vreemde valuta) meestal het voordeligst. Lukt het niet met je betaalpas van Maestro of V Pay? Gebruik dan een creditcard van Mastercard, Visa of American Express. 

Let op: komende periode worden alle Maestro-passen vervangen voor een betaalpas van Mastercard of Visa.

Geld opnemen vaak duurder

Geld opnemen is bijna altijd duurder dan direct betalen. Moet je geld opnemen? Kijk dan goed wel pas je hiervoor gebruikt.

Voor een geldopname betaal je naast de koersopslag meestal een vast bedrag. Dat varieert voor de betaalpas van €2,25 tot €3,50 per opname.
Klanten van Knab en Rabobank met het Totaal- RiantPakket betalen alleen de koersopslag en geen vast bedrag.

Bij een geldopname met de creditcard is het vaste bedrag meestal minimaal €4,50. Behalve als je een creditcard van ICS hebt en zorgt dat er een positief saldo op je rekening staat. Dan betaal je, naast de koersopslag, 1% (maximaal €1,50) per opname. Die korting geldt niet voor ABN Amro-klanten met een ICS Mastercard. Bekijk dus goed welke kaart het voordeligst is voor een geldopname in vreemde valuta.

Wisselkoers

Banken gebruiken een wisselkoers om vreemde valuta om te rekenen in euro's. De meeste banken gebruiken die van Mastercard of Visa. Bovenop die wisselkoers betaal je een koersopslag. Die wisselt per bank. 

Alle banken moeten daarnaast ook laten zien hoeveel koersopslag zij berekenen ten opzichte van de koers van de Europese Centrale Bank. Dit is Europese wetgeveing met als doel de kosten transparanter te maken. Je bank is verplicht je hier een bericht over te sturen als je ene betaling of geldopname in vreemde valuta hebt gedaan.

Betaalrekeningen vergelijken

Ben jij duur of juist goedkoop uit bij jouw bank? Vergelijk betaalrekeningen en de kosten voor betalen en geld opnemen buiten eurolanden. Heb je verschillende passen, bekijk dan welke pas voor welke situatie het voordeligst is.

Als je vaak reist, kan een buitenlandse bank, zoals Revolut, Wise of N26 ook voordelig zijn.

Betaal in de lokale munteenheid

Lokale munteenheid goedkoper dan euro's

Veel banken, hotels en (web)winkels bieden een ‘omrekenservice’ aan. Dit is de Dynamic Currency Conversion (DCC). Bij een geldautomaat wordt het vaak ‘withdrawal with conversion’ of ‘without conversion’ genoemd. Het bedrag dat je betaalt of opneemt is dan al omgerekend in euro's. Dat klinkt makkelijk, maar is vaak een stuk duurder dan afrekenen in de lokale munteenheid. 

Kies je voor euro’s dan rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het voor je om. Deze partijen verdienen hiermee hun geld. Winkels, banken en hotels die DCC aanbieden delen mee in de winst. Ze hebben er dus baat bij dat zo veel mogelijk klanten voor deze optie kiezen.

Meer duidelijkheid

Mede door de inzet van BEUC, de overkoepelende Europese consumentenorganisatie waarbij ook de Consumentenbond is aangesloten,
zijn hierover afspraken gemaakt. Sinds begin 2020 moet de toeslag voor DCC te zien zijn voordat de transactie plaatsvindt. Dit geldt wel alleen voor landen binnen de Europese Unie. Hoewel BEUC het liefst een verbod op DCC wilde, geeft dit in ieder geval meer duidelijkheid. BEUC monitort of er in de praktijk problemen voorkomen. Als dat zo is wordt er mogelijk nog actie ondernomen.

Ons advies: kies voor afrekenen of geld opnemen altijd de lokale munteenheid. Dit geldt niet alleen voor landen buiten de Europese Unie. Ook voor Europese landen zonder de euro zoals Hongarijke, Polen en Tsjechië.

Vreemde valuta bestellen

Vreemde valuta bestellen in Nederland is duur. Meestal geldt: hoe ‘vreemder’ de valuta, hoe ongunstiger de wisselkoers of koersopslag.

Contant geld

Als je bij aankomst in het buitenland toch contant geld nodig hebt of gewoon op zak wilt hebben, kun je geld bestellen bij GWK Travelex of een ander geldwisselkantoor. Bij banken is dit niet meer mogelijk. 

Geldwisselkantoren

Naast GWK Travelex zijn er ook een aantal andere geldwisselkantoren zoals Pott Change en Goudwisselkantoor (met een geldwisseldienst). Het loont om de wisselkoersen en kosten te vergelijken. Let wel op eventuele bijkomende kosten en controleer of een geldwisselkantoor een vergunning van de De Nederlandsche Bank heeft. Pott Change en Geldwisselkantoor hebben een vergunning. 

Vergelijk de kosten ook met de kosten die je maakt als je het geld op de plek van bestemming opneemt. Dit is meestal goedkoper. Kijk van tevoren of er een geldautomaat op de plek van bestemming is. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Mastercard.

Noodgeld

De meeste banken bieden de mogelijkheid om snel aan contant geld te komen als je betaalpas gestolen of kwijtgeraakt is. Dit heet 'emergency cash' of noodgeld.

 • Bij de ASN Bank, ING, RegioBank en SNS maakt noodgeld onderdeel uit van het pakket en kun je gratis tot €1000 (ING €2000) ophalen. Meestal bij een kantoor van Western Union en/of GWK (Moneygram).
 • Voor Rabobank-klanten zijn de kosten afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Alleen klanten met een RiantPakket (alle bedragen) of TotaalPakket (tot €1000) betalen niets extra's. Voor de andere pakketten geldt:
  • €16,50 voor een bedrag van €250 tot €550.
  • €22 voor een bedrag van €550,01 tot €1000.
  • €57,25 voor een bedrag van €1000,01 tot €2200.
  • €62,75 voor een bedrag van €2200,01 tot €6200 (het maximale bedrag).
 • ABN AMRO biedt de 'Stand-By Service' aan. Deze service biedt onder meer tot €1000 noodgeld. Klanten met het BasisPakket Betalen kunnen hiervoor kiezen als extra optie en betalen dan €18 per jaar.
 • Met een betaalrekening bij Bunq, Knab, MoneYou of Triodos Bank kun je geen gebruik maken van deze service.

Je kunt in de meeste landen gebruikmaken van noodgeld. In Europa geldt dit voor alle landen behalve Estland, Luxemburg en Servië. Buiten Europa zijn er landen waar het aanvragen van noodgeld niet mogelijk is. Vraag dit voor jouw reisbestemming na bij je bank. 

Andere manieren

Er zijn ook andere mogelijkheden om aan noodgeld te komen:

 • Als je een creditcard van een andere aanbieder dan je bank hebt, zoals een ANWB-card.
 • Een reisverzekering biedt soms uitkomst.
 • Familie of vrienden kunnen met spoed geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo kost €1000 overmaken naar de Verenigde Staten bijna €30.

Tips voor betalen in het buitenland

 • Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid, in plaats van in euro's.
 • Neem naast je (Maestro of V-Pay) betaalpas ook een ander betaalmiddel mee, zoals een creditcard (Visa of Mastercard).
 • Je betaalpas gestolen of verloren op vakantie? Blokkeer je betaalpas zo snel mogelijk en doe aangifte. Sla de nummers om je pas te blokkeren op in je telefoon.
 • Er zijn handige apps zoals de mobiel bankieren-app van je bank om bijvoorbeeld je pas te blokkeren of een app met actuele wisselkoersen. Denk bij het gebruik van je mobiele telefoon wel aan de extra kosten voor internetgebruik buiten de EU.
 • In het buitenland gelden vaak lagere daglimieten voor geld opnemen en betalen. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren.
 • Ga je buiten Europa op vakantie? Kijk of je je betaalpas moet aanzetten voor werelddekking. Dit kan via internetbankieren, telefonisch, bij een bankkantoor of via mobiel bankieren.
 • Sommige banken, zoals ING en Rabobank, houden een lijst bij met buitenlandse banken die Maestro-betaalpassen (tijdelijk) niet accepteren. Of waarbij je maar een beperkt bedrag kunt opnemen.
 • Bewaar je identiteitsbewijs en betaalkaarten nooit allemaal op dezelfde plek. Niet in je portemonnee bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat alles tegelijk wordt gestolen. 
 • Let bij een geldopname goed op of je het hele bedrag hebt ontvangen voordat je wegloopt bij een geldautomaat. Soms komen hoge bedragen in 2 keer uit een geldautomaat.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.