icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen in het buitenland

Binnen eurolanden kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. Buiten eurolanden betaal je wel extra kosten, meestal een koersopslag en/of een vast bedrag. Het is ook handig om een extra betaalmiddel mee op reis te nemen, bijvoorbeeld een creditcard. Neem alleen in noodgevallen geld op met je creditcard, want dat is altijd duur, zelfs in Nederland.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Gebruikstips_buitenland

Pinnen in eurolanden

Geld opnemen en betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden niets extra. Alle Nederlandse banken verstrekken een wereldpas met het Maestro-logo. Als een buitenlandse winkel dat logo voert, kun je er gewoon pinnen. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld uitwijken naar je creditcard.

Met een creditcard is betalen in een euroland gratis. Geld opnemen met je creditcard in de eurozone kost wel geld, ook in Nederland.

Let op: Banken mogen wel extra kosten in rekening brengen als ze dat voor inwoners van het eigen land ook doen, bijvoorbeeld in Duitsland. Dit moet dan wel van tevoren zijn aangeven op de geldautomaat met een sticker.

Betalen in niet-eurolanden

Gebruik je de bankpas in een land waar niet met de euro wordt betaald? Dan kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen. Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, Bunq, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 0.5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen geen koersopslag, maar vragen €0,15 per betaling.

Geld opnemen in niet-eurolanden

Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder dan direct betalen. De banken brengen naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening. Alleen Rabobank-klanten met een Totaal- of RiantPakket betalen geen vaste kosten per opname. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen alleen vaste kosten per opname (€2,25) en geen koersopslag.

Creditcard gebruiken in niet-eurolanden

Ook het gebruik van de creditcard in een niet-euroland kost geld. Net als bij je betaalpas (ABN Amro, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank) rekent de bank een koersopslag. Deze is bij je creditcard iets hoger dan bij je betaalkaart. Betaal dus waar mogelijk met je betaalpas.

Geld opnemen met je creditcard is vaak erg duur (minimaal €4,50). Betaal dus bij voorkeur direct met je betaalpas of creditcard. Moet je toch geld opnemen? Doe dit dan met je betaalpas.

Betalen buiten de eurozone

Betalen met je betaalpas is in niet-eurolanden meestal het voordeligst. Lukt het niet met je betaalpas, gebruik dan een creditcard. Geld opnemen is bijna altijd duurder dan direct betalen. Heb je toch contant geld nodig, kies dan altijd voor geldopname in de plaatselijk valuta.

Ben jij duur of juist goedkoop uit bij jouw bank? Vergelijk de kosten voor betalen en geld opnemen buiten eurolanden. Heb je verschillende passen, bekijk dan welke pas voor welke situatie het voordeligst is.

Vreemde valuta bestellen

Vreemde valuta bestellen in Nederland is duur. Meestal geldt: hoe ‘vreemder’ de valuta, hoe ongunstiger de wisselkoers of koersopslag. Wie bij aankomst in het buitenland toch contant geld op zak wilt hebben, kan geld bestellen bij ABN Amro, Rabobank en GWK Travelex. Rabobank heeft deze service alleen voor eigen klanten. Op Schiphol, via ABN Amro-verkooppunten, buitenlands geld kopen is ook een optie, maar wel een dure.

Wil je vreemde valuta bestellen? Kijk dan op de sites van ABN Amro, Rabobank en GWK hoeveel vreemde valuta je voor je geld krijgt en wat de bijkomende kosten zijn. Goedkoper is om van tevoren te kijken of er een geldautomaat op de plek van bestemming is. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Mastercard.

Houd je na terugkeer uit het buitenland vreemde valuta over? Dan kan je die bij ABN Amro en GWK Travelex weer omwisselen. Bij ABN Amro kan dat binnen 31 dagen en tot €200 met de Buy-back service als je een ABN Amro-rekening hebt. De bank rekent dan geen provisie. GWK Travelex heeft een Buy Back Guarantee, waarbij vreemde valuta binnen 45 dagen tegen de oorspronkelijke koers teruggewisseld kunnen worden. Deze service kost wel €4,95. Gezien de toch al ongunstige koersen is het slimmer om het geld tijdens je reis op te maken. Het is in restaurants bijvoorbeeld vaak mogelijk om een deel contant te betalen het laatste restje geld en de rest met een betaalpas te betalen.

Pasblokkades

De meeste banken (ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS) blokkeren passen voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Wie op vakantie gaat naar een land buiten Europa moet zijn betaalpas 'aanzetten'. Dit kan via internetbankieren, telefonisch, bij een bankkantoor of via mobiel bankieren (ING, Rabobank en SNS). Het is dus handig om je kaartlezer voor internetbankieren mee te nemen en/of het telefoonnummer van je bank op te slaan in je telefoon als je naar het buitenland gaat.

Welk land tot Europa wordt gerekend, verschilt per bank. Kijk voordat je op reis gaat of jouw vakantiebestemming volgens je bank tot Europa behoort. Let vooral op eilanden of koloniale gebieden die bij een Europees land horen en sommige Oost-Europese landen.

Noodgeld

De meeste banken bieden de mogelijkheid om snel aan contant geld te komen (emergency cash of noodgeld) als je betaalpas gestolen of kwijtgeraakt is.

 • Bij de ASN Bank, ING, RegioBank en SNS maakt het onderdeel uit van het pakket en kun je gratis tot €1000 (ING €2000) ophalen, meestal bij een kantoor van Western Union en/of GWK (Moneygram).
 • Wie een TotaalPakket of RiantPakket van de Rabobank heeft kan gratis tot respectievelijk €1000 of €5000 noodgeld ontvangen.
 • Met een Rabo BasisPakket of DirectPakket betaal je €22 voor €1000.
 • Klanten van ABN Amro betalen €12 (PrivéPakket) of €18 (losse betaalrekening) extra voor €1000 'emergency cash'.
 • Met een betaalrekening bij Knab of Triodos Bank kun je geen gebruik maken van deze service.

Er zijn ook andere mogelijkheden om aan geld te komen:

 • Als je een creditcard van een andere aanbieder dan je bank hebt (zoals een ANWB- of Bijenkorf-card).
 • Een reisverzekering biedt soms ook uitkomst.
 • Familie of vrienden kunnen ook met spoed geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo kost €1000 overmaken naar de Verenigde staten bijna €30.

Tips

 • Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid in plaats van in euro's. Kies bij een geldautomaat en in winkels daarom zo mogelijk voor 'withdrawal without conversion'. Banken gebruiken voor het omrekenen naar euro's (Dynamic Currency Conversion) namelijk ongunstige wisselkoersen.
 • Neem naast je betaalpas ook een ander betaalmiddel mee, bijvoorbeeld een creditcard.
 • Je betaalpas gestolen of verloren op vakantie? Blokkeer je betaalpas zo snel mogelijk en doe aangifte. Sla de nummers om je pas te blokkeren op in je telefoon.
 • Er zijn ook een handige apps; zoals de app van je bank (om bijvoorbeeld je pas te blokkeren) of een app met actuele wisselkoersen. Denk bij het gebruik van je mobiele telefoon wel aan de extra kosten voor internetgebruik in het buitenland.
 • In het buitenland gelden vaak lagere daglimieten voor geld opnemen en betalen. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren.
 • Sommige banken - zoals ING en Rabobank - houden een lijst bij met buitenlandse banken die Maestro-betaalpassen (tijdelijk) niet accepteren of waarbij je maar een beperkt bedrag kunt opnemen.
 • In hotels kun je ook beter in de lokale munteenheid afrekenen. Hotels rekenen namelijk soms de lokale munteenheid al om in euro's. Je betaalt je hotelrekening dan in euro's, maar de kans is groot dat het hotel een veel hogere koersopslag rekent dan je bank. Hotels moeten hier vooraf voor waarschuwen.
 • Bewaar je identiteitsbewijs en betaalkaarten nooit allemaal op dezelfde plek (je portemonnee bijvoorbeeld) om te voorkomen dat alles tegelijk wordt gestolen. Je kunt ook een scan maken van je identiteitsbewijs en naar je eigen e-mailadres sturen. Het moet dan wel een e-mailadres zijn dat overal toegankelijk is, zoals Hotmail of Gmail. Let er wel op dat je dit op een zo veilig mogelijke manier doet.

Tip: Geldgids met korting

Financiële beslissingen maak je makkelijker met de juiste informatie. Voor onafhankelijk advies over onderwerpen als hypotheken, belastingen en pensioenen lees je de Geldgids. Nu met 35% korting.

Meer informatie

geldgids-6-2107

Lees ook:

Vergelijk betaalrekeningen