icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geld overmaken naar het buitenland

Wil je geld overboeken naar familie in het buitenland of een buitenlandse webwinkel? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via je bank of via een andere partij zoals Wise of Revolut. Hoe werkt dit? En zijn er kosten aan verbonden?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 12 oktober 2021

abnamro-edentifier2

Europabetaling gratis

Een betaling naar een rekening binnen Europa is gratis als:

 • Het een bankrekening binnen Europa is. Dat zijn de landen van de Europese Unie (inclusief de overzeese gebieden van Frankrijk, Spanje en Portugal), Zwitserland, Monaco, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen is. Ofwel het SEPA-gebied.
 • Het bedrag in euro's is.
 • De betaling een IBAN (international Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) heeft van de ontvanger. Je kunt deze gegevens opvragen bij de (bank van de) ontvanger.
 • De transactiekosten worden gedeeld met de ontvanger. Dit wordt ook wel aangegeven als SHA of Shared Cost. Nederlandse banken berekenen geen kosten. De ontvangende banken kunnen wel kosten in rekening brengen. Deze betaalt de ontvanger.

Vreemde valuta overmaken

Banken mogen kosten rekenen voor alle betalingen in vreemde valuta (niet in euro's) of een land buiten het SEPA-gebied.

Denk aan een betaling naar een Amerikaanse of Australische rekening. Of een overboeking in Engelse ponden. Je kunt dit via je eigen bank doen of via een andere partij, zoals als Wise of Revolut. Deze kosten verschillen nogal. Het is altijd goed om de kosten van je eigen bank te vergelijken met andere partijen.

Buitenlandse overboeking via je eigen bank

Bij een overboeking in vreemde valuta moet je kiezen:

 • Je deelt de kosten met de ontvanger: Shared Cost (SHA).
 • Je neemt alle kosten voor eigen rekening: Our Cost (OUR).
 • De kosten zijn voor rekening van de ontvanger: Beneficiciary Cost (BEN). Deze optie kost je niks, maar komt bijna nooit voor.

Koop je iets bij een buitenlandse webwinkel, dan zijn de kosten meestal voor jouw rekening als koper. Je kiest dan voor OUR. Een betaling naar een EER-land (de landen binnen de Europese Unie en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) kan alleen op basis van gedeelde kosten (SHA).

Kosten overboeking

Banken berekenen de kosten op verschillende manieren. Soms hangen de kosten af van het land waarnaar je overboekt.

Dit zijn de kosten per bank als je via internetbankieren overboekt:

 • ABN AMRO: €9 + een tarief per land (als je voor OUR kiest).
 • ASN Bank, RegioBank en SNS: 0,1% van het bedrag (minimum €5 en maximum €50). Als je voor OUR kiest: 0,25% van het bedrag (minimum €15 en maximum €165). 
 • Bunq: werkt samen met Wise voor het overboeken van verschillende vreemde valuta. Je betaalt geen koersopslag, maar wel de vaste prijs van Wise. Die verschilt per valuta. 
 • ING: €6 + een tarief per land als je voor OUR kiest (zie de tarieventabel van ING).
 • Knab: €15 (overboeking naar land binnen SEPA) + 0,1% koersopslag (naar land buiten SEPA).
 • Rabobank: €8 + 0,1% van bedrag (als je voor OUR kiest, min. €5 en max. €25).
 • Triodos Bank: 0,1% van het bedrag (minimum €7,50 en maximum €75) + €17,50 (als je voor OUR kiest).
 • Remitly

Alleen via internet

Alternatieven zoals Wise en PayPal werken alleen via internet. Opvallend is dat dit voor de meeste banken geldt.

ING-klanten kunnen hun wereldbetaling alleen via internetbankieren regelen. De bank schafte de ‘internationale overschrijvingskaart’ eind 2015 af. ABN AMRO is hier sinds 1 oktober 2020 mee gestopt. Europese overschrijvingen kunnen nog wel via een overschrijvingskaart. Ook bij de ASN Bank, Knab, SNS en Triodos Bank kan een wereldbetaling alleen via internetbankieren.

Overboeken zonder internet

De overboeking op een bankkantoor regelen, kan maar bij 4 banken:

 • ABN AMRO: je betaalt een toeslag van €25.
 • Rabobank: je betaalt een toeslag van €5.
 • RegioBank en SNS: kost 0,25% van het bedrag met een minimum van €17 en een maximum van €185 (OUR). Of 0,1% van het bedrag met een minimum van €7 en een maximum van €70 (SHA).

Verkeerd rekeningnummer

Heb je per ongeluk een overboeking naar een verkeerd rekeningnummer gedaan? Vraag dan aan jouw bank of ze het geld kunnen terughalen.

Andere partijen voor buitenlandse overboekingen

Als je geld over wilt maken naar het buitenland, vergelijk dan de kosten van jouw bank met alternatieven zoals Wise en Revolut.

Uit een praktijfproef blijkt dat deze manieren goedkoper kunnen zijn. Of dat zo is, hangt af van bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag en de valutasoort. Ook bieden niet alle apps elke valutasoort aan. 

Revolut

Het bedrijf Revolut heeft een app en een (prepaid) creditcard. Via de app kun je vanaf je Revolut-rekening geld overboeken naar andere betaalrekeningen. Voor elke internationale betaling betaal je een toeslag van 0,3% met een minimum van €0,30 en maximum van €5. Als de ontvanger ook een Revolut-gebruiker is vervalt de toeslag.

Daarnaast geldt een koersopslag van 0,5%. De eerste €1000 die je per maand overboekt in daarvan vrijgesteld.

Let op: in het weekend geldt altijd een extra koersopslag van 1%. Revolut rekent wel extra toeslagen voor de Thaise bakt en Oekraïense grivna.

Wise

Bij Wise werkt een overboeking heel anders dan bij banken. Het bedrijf heeft als het ware ‘stapeltjes’ vreemde valuta en zoekt mensen bij elkaar die deze nodig hebben. De euro’s die jij overmaakt gaan naar iemand die juist euro’s nodig heeft. Er zit geen bank tussen.

Groot voordeel is dat je direct ziet hoeveel de ontvanger krijgt, inclusief wisselkoers en bijkomende kosten. Bij Wise betaal je vaste servicekosten. Welke kosten je betaalt, hangt af van de snelheid van de transactie. Voor een overboeking naar de Verenigde Staten kun je bijvoorbeeld kiezen voor 2 dagen, dat is de goedkoopste optie.

GWK Travelex, MoneyGram en WesterUnion

Geld versturen kan ook via GWK TravelexMoneyGram of WesternUnion. De ontvanger moet het geld dan zelf ophalen bij een agentschap. Je kunt soms ook direct naar een betaalrekening overboeken.

Andere alternatieven

Ook via andere bedrijven kun je geld overboeken naar het buitenland. Het is de moeite waard om bij de verschillende aanbieders te kijken wat de kosten zijn.

Deze alternatieven zijn:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.