icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mastercard stopt met Maestro betaalpassen

Mastercard gaat stoppen met het uitgeven betaalpassen van het merk Maestro. De meeste bankpassen in Nederland zijn van het merk Maestro. Wat merk je hier als consument van en wat moet je doen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 april 2024

Meastro op pas betalen

Maestro stopt

Maestro gaat stoppen met het uitgeven van Maestro-betaalpassen. In Nederland hebben de meeste consumenten een Maestro-betaalpas van Mastercard. Een kleiner deel heeft een V PAY-betaalpas van Visa. Visa heeft (nog) niet aangekondigd te stoppen met de V PAY betaalpassen. Maar de banken die naast Maestro-betaalpassen ook V PAY-betaalpassen (ING, ASN Bank, RegioBank en SNS) uitgeven, zullen met beide stoppen.

Banken zullen dus alle Maestro- en V PAY betaalpassen op termijn vervangen door een debitkaart: de Debit Mastercard of Visa Debit.

Oorspronkelijk zou dat al per 1 juli 2023 zijn gebeurd. Dat bleek niet haalbaar voor de grotere Nederlandse banken en zal dus later gebeuren. Een exacte datum is nog niet bekend.

Waarom stopt Maestro?

  • Nederlanders kunnen er vaak niet mee betalen in winkels buiten Europa.
  • Met een Maestro of V PAY-betaalpas kun je niet online betalen.
  • Buitenlandse klanten en Nederlandse klanten die bankieren bij Bunq of een buitenlandse bank zoals N6 of Revolut, hebben vaak een Mastercard Debit of Visa Debit. Ze kunnen daar in veel Nederlandse winkels niet mee betalen.

Vervanging betaalpassen

Voorlopig kun je je Maestro of V PAY-betaalpas gewoon blijven gebruiken. Op termijn zul je van je bank een nieuwe pas ontvangen. Dit zal een Debit Mastercard of Visa Debit zijn. 

Op dit moment geven Triodos Bank en Knab de nieuwe betaalpassen al uit.

Vernieuwde betaalpas

Je hoeft zelf niets te doen. Je krijgt vanzelf een brief van je eigen bank met de vernieuwde betaalpas. Let wel op berichten van oplichters. Bijvoorbeeld een e-mail om een nieuwe pas aan te vragen. Of een brief om je oude pas op te sturen. Dit doen banken niet.

De vernieuwde betaalpas kun je:

  • Gebruiken om online mee te betalen, binnen en buiten Nederland.
  • Op meer plekken buiten Europa betalen en geld opnemen (overal waar Mastercard en/of Visa geaccepteerd wordt).

Aanpassen betaalautomaten

Betaalautomaten in winkels accepteerden to nu toe vaak alleen Maestro en V PAY. Winkeliers hebben hun betaalautomaten aan laten passen om ook debitkaarten (Mastercard Debit en Visa Debit) te kunnen accepteren. Meestal gebeurt dit via een update van de software. Betalen met een Maestro- of V PAY-betaalpas blijft daarnaast gewoon mogelijk.

Bankklanten die al een nieuwe betaalpas hebben (Triodos Bank, Knab) merken nu dat nog niet alle betaalautomaten zijn aangepast. De Betaalvereniging verzamelt deze meldingen en attendeert winkeliers hierop.

Je kunt nu al betalen met een Mastercard Debit of Visa Debit op plekken waar je met een creditcard van Mastercard of Visa kunt betalen.

Geldautomaten voor opname contant geld

Geldautomaten (voor opnames van contant geld) zijn meestal al geschikt voor opnames met verschillende soorten kaarten. Waaronder creditcards van Mastercard en Visa.

Pas op voor oplichters

Oplichters maken vaak ook gebruik van dit soort nieuwe ontwikkelingen. Let dus goed op als je een e-mail of sms krijgt waarin je bijvoorbeeld zelf een nieuwe pas kunt aanvragen. Dit doen banken niet. Het gaat dan vaak om phishing of een andere vorm van fraude. Neem contact op met je eigen bank als je twijfelt.