icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Mastercard stopt met Maestro betaalpassen

Vanaf half 2023 stopt Mastercard met het uitgeven betaalpassen van het merk Maestro. De meeste bankpassen in Nederland zijn van het merk Maestro. Wat merk je hier als consument van en wat moet je doen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 4 april 2022

Meastro op pas betalen

Maestro en V PAY

In Nederland hebben de meeste consumenten een Maestro-betaalpas van Mastercard. Een kleiner deel heeft een V PAY-betaalpas van Visa. Beide merken stoppen.

Deze betaalpassen worden vervangen door debitkaarten: de Debit Mastercard of Visa Debit.

Waarom stoppen Maestro en V PAY?

  • Nederlanders kunnen er vaak niet mee betalen in winkels buiten Europa.
  • Met een Maestro of V PAY betaalpas kan je niet online betalen.
  • Buitenlandse klanten en Nederlandse klanten die bankieren bij Bunq of een buitenlandse bank zoals N6 of Revolut, hebben vaak een Mastercard Debit. Ze kunnen daar in veel Nederlandse winkels niet mee betalen.

Vervanging betaalpassen

Vanaf half 2023 geeft Mastercard geen nieuwe Maestro betaalpassen meer uit. Je kunt je Maestro betaalpas wel gewoon blijven gebruiken. Heb je een nieuwe betaalpas nodig, bijvoorbeeld omdat de geldigheidsdatum is verstreken?  Dan wordt dat vanaf half 2023 een Debit Mastercard. Je hoeft zelf niets te doen. Voor V PAY betaalpassen geldt hetzelfde.

Individuele banken kunnen zelf kiezen eerder te stoppen met de Maestro of V PAY betaalpassen. Op dit moment heeft alleen Rabobank dit gedaan. De bank start vanaf de 2e helft van 2022 met het vervangen van de Maestro betaalpassen. Ook Rabobankklanten hoeven zelf niets te doen.

Het is nog niet bekend welke extra mogelijkheden de nieuwe betaalpas van Rabobank zal hebben. Ook van de andere banken is dat nog niet bekend.

Aanpassen betaalautomaten

Betaalautomaten in winkels accepteren nu vaak alleen Maestro en V PAY. Winkeliers moeten hun betaalautomaten aan laten passen om ook  debitkaarten (Mastercard Debit en Visa Debit) te kunnen accepteren. Meestal gebeurt dit via een update van de software. Dit moet eind 2022 geregeld zijn. Betalen met een Maestro- of V PAY-betaalpas blijft daarnaast gewoon mogelijk.

Je kunt nu al betalen met een Mastercard Debit of Visa Debit op plekken waar je met een creditcard van Mastercard of Visa kunt betalen.

Geldautomaten (voor opnames van contant geld) zijn meestal al geschikt voor opnames met verschillende soorten kaarten. Waaronder creditcards van Mastercard en Visa.

Pas op oplichters

Oplichters maken vaak ook gebruik van dit soort nieuwe ontwikkelingen. Let dus goed op als je een e-mail of sms krijgt waarin je bijvoorbeeld zelf een nieuwe pas kunt aanvragen. Dit doen banken niet. Het gaat dan vaak om phishing of een andere vorm van fraude. Neem contact op met je eigen bank als je twijfelt.