icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Contant geld

Steeds minder mensen betalen contant. Toch mogen banken niet zomaar geld rekenen voor cashopnames of het aantal geldautomaten verlagen. Wat zijn de regels voor het opnemen en storten van cash?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:26 maart 2024

contant-geld

Afspraken

Het gebruik van contant geld neemt af. Toch betaalt nog altijd 20% van de consumenten het liefste contant. Eurobiljetten en -munten zijn een wettig betaalmiddel in de eurozone. Dit moet ook zo blijven. Iedereen die dat wil moet gebruik kunnen maken van cash.

Door het afnemend gebruik stijgen de kosten per transactie. De toegang tot contant geld staat onder druk. De banken, DNB, chartale dienstverleners, winkeliers en consumentenorganisaties hebben daarom afspraken gemaakt over het gebruik en de kosten van cash. Die afspraken staan in het Convenant Contant Geld. Dit convenant is ingegaan op 7 april 2022 en loopt tot uiterlijk 7 april 2027.

Zorgen over stijgende kosten

Wel maken we ons zorgen over de stijgende prijzen van de betaalpakketten. Die werden in 5 jaar tijd flink duurder. Bij ING en ABN AMRO stegen de kosten zelfs met meer dan 100% in deze periode. Consumenten konden in 2019 nog voor €18 per jaar bankieren. Nu moeten ze daar minimaal €32 voor neertellen. 

Contant geld als wettig betaalmiddel

In mei 2023 liet minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer weten dat ze werkt aan een nieuwe wet. De wet moet het Convenant Contant Geld vervangen. In het wetsvoorstel staan onder andere de volgende maatregelen:

  • Grote banken worden verplicht om op landelijk niveau te zorgen voor voldoende beschikbare geldautomaten.
  • Het opnemen en storten van bankbiljetten moet voor particulieren gratis zijn.
  • Er komt meer controle op geldtransportondernemingen.

De Consumentenbond is blij met het voornemen van de minister. We hebben ook gereageerd op het wetsvoorstel.

Het gebruik van contant geld staat in de hele eurozone onder druk. Ook de Europese Commissie werkt aan een nieuwe wet. Die verduidelijkt de status van contant geld als wettig betaalmiddel. En er komende strengere regels voor de acceptie van contant geld door winkeliers. Die mogen hiervoor geen toeslag rekenen. Pin-only, het beleid van enkele apotheken, wordt waarschijnlijk verboden. Een goede zaak!

Een andere Europese wet maakt het straks mogelijk om maximaal €50 op te nemen aan de toonbank van een winkel zonder dat je er iets koopt. Deze wet is de opvolger van PSD2. De winkelier is niet verplicht deze service te verlenen. Hij mag er een tarief voor rekenen, maar alleen als dat vooraf bekend is.

Veelgestelde vragen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.