! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bank spoofing: oplichting door nepmedewerkers

Een belletje van je bank met de waarschuwing dat je rekening in gevaar is klinkt alarmerend. De medewerker is echter nep en door zogenoemde spoofing wordt het telefoonnummer vervalst. Deze oplichtingsvorm kost slachtoffers vaak duizenden euro’s.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 december 2020

Dossier veilig internetten

Wat is bank spoofing?

Samen met WhatsAppfraude is het zogenoemde 'bank spoofing' een van de grootste oplichtingsgevaren van 2020. Criminelen bellen je op met het echt lijkende vervalste (gespoofte) telefoonnummer van de bank. Ze vertellen dat er verdachte activiteiten zijn met je bankrekening. Heel geraffineerd wordt uitgelegd dat je je geld veilig moet stellen.

Het komt ook voor dat de nepmedewerker zegt dat je bankpas vervangen moet worden. Of ze zeggen zelfs dat er iemand aan huis komt om te 'helpen' of om de oude pinpas op te halen.

Loos alarm

In werkelijkheid is je bankrekening niet in gevaar. Met het veiligstellen van het geld maak je het zelf over naar de criminelen. Zij sluizen het weg via de rekening van zogenoemde katvangers of geldezels. Zeggen criminelen dat je de pinpas moet doorknippen? En dat je de pinpas moet opsturen of dat ze hem komen ophalen? Dan repareren de criminelen de pas. Samen met de ontfutselde pincode gebruiken ze hem alsnog.

Deze geavanceerde babbeltrucs kosten slachtoffers soms tienduizenden euro’s. De bank vergoedt de schade niet. Steun onze actie voor vergoeding van bank spoofing.

Ga ook niet in op mails of sms’jes van banken die je vragen op een link te klikken. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe pinpas zou moeten aanvragen of omdat je rekening is geblokkeerd.

Helpdeskoplichting uit naam van andere partijen - zoals Microsoft - komt ook voor.

Voorkom oplichting door bank spoofing

 • Je bank belt je nooit om te zeggen dat je geld moet veiligstellen, moet overboeken naar een 'kluisrekening' of iets vergelijkbaars.
 • Stuur geen (doorgeknipte) pinpas op. Laat hem ook niet ophalen.
 • Als je twijfelt, vraag de 'medewerker' om zijn naam, hang op en bel zelf naar de bank.
 • Zwicht niet voor verstrekte informatie om zogenaamd te bewijzen dat de bank je belt. De oplichter weet soms persoonlijke gegevens van je via uit phishing of van internet.
 • Houd nooit een te hoog saldo aan op je betaalrekening; ook bij andere vormen van oplichting (zoals een gestolen pinpas) kan de schade zo minder makkelijk oplopen.

Kenmerken bank spoofing

 • Je wordt gebeld, zogenaamd door je bank.
 • Het telefoonnummer op het scherm komt vaak overeen met dat van je bank; het telefoonnummer is vervalst (gespoofd).
 • De nepbankmedewerker zegt dat er verdachte activiteiten zijn op je rekening. Hij zegt ook dat je je geld moet veiligstellen en/of dat je pinpas vervangen moet worden.
 • Spoofen is het nadoen van het (nood)nummer. Het heeft nog extra effect als je het nummer in al in je adresboek hebt staan om zo snel te bellen bij pinpasdiefstal.
  Zodra de criminelen je bellen verschijnt op je telefoon dan Noodnummer ING/Rabobank/etc of vergelijkbare zelfgekozen tekst.

Na (poging tot) oplichting

Ben je opgelicht? Bel direct je bank. Ook al vergoeden ze schade vaak niet, soms kan er nog iets worden gedaan.

Doe ook aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via de website van de politie.

Lees ook: