icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Met een paar simpele stappen ben je al goed op weg.  
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 december 2020

Begeef jezelf veilig in de digitale wereld. Bescherm je apparaten en gegevens goed. En wees op de hoogte van oplichtingstrucs als WhatsApp-fraude en bank spoofing.

Apparaten en gegevens beschermen

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:

 1. Let goed op
  Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

 2. Kies goede antivirussoftware
  Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).

 3. Goed wachtwoordbeheer
  Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. We hebben 12 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

 4. Gebruik tweefactorauthenticatie
  Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen. 

 5. Update je apparaten
  Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.

 6. Maak back-ups
  Maak een back-up van je bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van je data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Digitale veiligheid verbeteren helpt vaak voor je online privacy. Vergeet zeker ook niet: cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pc, op Android en op op iPhones en iPads.

De grootste oplichtingstrucs en digitale gevaren

Weet op welke trucs en gevaren je moet letten, zoals:

 • WhatsApp-fraude: criminelen doen zich meestal via WhatsApp voor als bekenden van je. Bijvoorbeeld je zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen dat ze tijdelijk even geld nodig hebben.
 • Bank spoofing of bankhelpdeskfraude : nep-bankmedewerkers bellen je op omdat je bankrekening in gevaar zou zijn. Ze willen je geld 'veilig stellen 'op een kluisrekening. Of je bankpas vervangen. Ga niet in op hun verzoeken.
 • Ransomware: deze gijzelsoftware is een vorm van malware die al je persoonlijke bestanden als foto's en documenten op slot kan zetten. Criminelen eisen honderden euro's losgeld om de blokkade op te heffen. Betaal je niet en heb je geen back-up, dan ben je vaak je bestanden kwijt.
 • Phishing: Nepberichten lokken je naar nepwebsites om je inlog- of betaalgegevens te bemachtigen. Soms lijken deze berichten verdraaid echt. Nepmails zijn ook verspreiders van virussen en andere malware. Dat doen ze via bijlages en/of linkjes. Bekijk onze tips om nepmails (phishing) te herkennen.
 • Nepbellersnepmedewerkers van Microsoft of andere bellers bellen je op om je zogenaamde computerproblemen op te lossen. 
 • Stelen van inloggegevens via lekke of gehackte websites. Voorkom problemen: gebruik sterke en unieke wachtwoorden .