icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Maar hoe voorkom je dat je in phishingmails trapt of al je bestanden worden gegijzeld? Lees onze tips hoe jij je kunt beschermen tegen virussen en internetcriminaliteit.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:2 juli 2020


Virussen en phishing

Vooral bij virusbesmettingen en phishing speelt het onbewust verkeerd klikken een grote rol. Virussen en andere malware komen niet alleen binnen via kwaadaardige programmaatjes en websites, maar steeds vaker ook via bijlages en links van nepmails. Bekijk onze tips voor het herkennen van nepmails (phishing) en oplichting door nepmedewerkers van Microsoft

Ransomware (gijzelsoftware) is waarschijnlijk het grootste internetgevaar. Dit komt mee in nepmails, maar wordt ook op andere manieren verspreid. De malware versleutelt je pc of persoonlijke bestanden. Criminelen eisen honderden euro's losgeld om de blokkade op te heffen. Let goed op, maak regelmatig back-ups en gebruik een goede virusscanner om niet al je foto's, documenten en andere belangrijke zaken kwijt te raken.

Bekijk meer over ransomware voorkomen en verwijderen en kies de beste antivirussoftware

Software updaten of verwijderen

Internetcriminelen maken gebruik van lekken in software om binnen te dringen in je digitale apparaten. Door software up-to-date te houden dicht je nieuw ontdekte lekken. Voer updates uit op al je apparaten, maar vooral die met Windows. Want daar richten de meeste internetcriminelen zich op. Stel in dat Windows automatisch bijwerkt en update ook je internetbrowser en andere programma's. Uit een veiligheidstest van 100 computers (Digitaalgids mei/juni 2019) bleek dat ruim een derde veroudere software bevat met één of meerdere kritische lekken.

Sommige software kent zo veel lekken of wordt niet meer bijgewerkt, dat je het beter kunt verwijderen of anders moet instellen. Het gaat bijvoorbeeld om Java, Adobe Flash en Apple Quicktime. Ook het gebruik van Windows XP en Vista is niet meer veilig. Met programma's als Scancircle of PatchMyPC kun je eventueel je pc scannen op verouderde software.

Lees meer over het up-to-date houden van software.

Sterke wachtwoorden maken en beheren

nternetcriminelen proberen achter je wachtwoord te komen. Zo kunnen ze betalingen doen met jouw gegevens of virussen of spam verspreiden. Gebruik dus een sterk wachtwoord. En gebruik voor elke dienst of site een ander wachtwoord. Zeker voor je e-mail, want dat is vaak de sleutel tot veel andere gegevens.

Zo maak en onthoud je een sterk wachtwoord:

Gratis cursus Veilige wachtwoorden

Leer in 5 korte video's hoe je sterke wachtwoorden maakt en welke extra beveiligingsmogelijkheden je hebt. Volg de cursus gemakkelijk op je laptop, pc of tablet. En in je eigen tempo!

Naar de cursus

cursus-veilige-wachtwoorden

Wees extra voorzichtig bij internetbankieren

Van alle dingen die je kan overkomen op internet is fraude met internetbankieren een van de meest beangstigende. Van het ene op het andere moment is je rekening leeg, een schrikbeeld voor veel mensen.

Gelukkig is internetbankieren in Nederland behoorlijk veilig en zijn consumenten redelijk goed beschermd als het toch fout gaat. Alleen als je zelf 'grof nalatig' bent geweest krijg je geen geld terug. Een onafhankelijke partij (het Kifid of een rechter) beslist uiteindelijk of dat het geval is.

Lees meer over veilig internetbankieren.

Maak een back-up van je bestanden

De laatste jaren is gijzelsoftware (ransomware) erg in opkomst. De gevaarlijkste variant (cryptoware) versleutelt al je persoonlijke bestanden. Als je geen goede back-ups hebt, moet je honderden euro's aan de criminelen betalen om er weer bij te kunnen. Dit virus illustreert nog maar eens hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups van je bestanden te maken.

Lees meer over het maken van back-ups.

Privacy op internet

Privacy is een steeds groter onderwerp van discussie. Hoe weet je dat je niet constant via cookies gevolgd wordt door bedrijven, de overheid en misschien wel hackers? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om in ieder geval die laatste buiten de deur te houden.

Controleer of je draadloze wifi-netwerk veilig is ingesteld. Met een VPN-verbinding kun je veiliger en anoniemer internetten, bijvoorbeeld bij betalingen via een openbaar wifinetwerk of 'wifi hotspot'.

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken regelmatig of bedrijven goed omgaan met jouw gegevens. En we pakken bedrijven aan die veiligheid en privacy niet serieus nemen. Zodat jij digitale diensten en producten kunt gebruiken die veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

White-PrivacyMeter