! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Met een paar simpele stappen ben je al goed op weg.  

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:2 juli 2020


Zo kun je veilig internetten

Digitale veiligheid is goed voor je online privacy. Dat geldt ook voor cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pc, op Android en op op iPhones en iPads.

 1. Let goed op
  Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

 2. Kies goede antivirussoftware
  Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepmails (phishing).

 3. Goed wachtwoordbeheer
  Maak een sterke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager is dan handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. We hebben 19 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest. Controleer af en toe of je wachtwoorden niet zijn gelekt of gehackt. Bijvoorbeeld via haveibeenpwned.com of Password Checkup voor Chrome.

 4. Gebruik tweefactorauthenticatie
  Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Die hoef je meestal maar 1 keer per apparaat of 1 keer per maand te bevestigen. 

 5. Maak back-ups
  Maak een back-up voor als er toch iets fout gaat. Het liefst maak je 2 kopieën van je data, waarvan je er een op een andere locatie (of online) bewaart.

De grootste digitale gevaren

Als je weet wat de digitale gevaren zijn, kun je jouw apparaten daar beter tegen beschermen. Wij geven je tips zodat je weet wat je kunt doen tegen onder andere: 

 • WhatsApp-fraude: bekenden vragen om geld.
 • Ransomware: gegevens gijzelen voor losgeld. De malware versleutelt je pc of persoonlijke bestanden. Criminelen eisen honderden euro's losgeld om de blokkade op te heffen.
 • Phishing: malware en gegevensdiefstal. Virussen en andere malware komen binnen via kwaadaardige programmaatjes en websites en via bijlages en links van nepmails. Bekijk onze tips voor het herkennen van nepmails (phishing) en oplichting door nepmedewerkers van Microsoft
 • Nepbellersnepmedewerkers van Microsoft of andere bellers bellen je op om je zogenaamde computerproblemen op te lossen. 
 • Stelen van inloggegevens via lekke of gehackte websites.

Lees meer over de grootste digitale gevaren.

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken regelmatig of bedrijven goed omgaan met jouw gegevens. En we pakken bedrijven aan die veiligheid en privacy niet serieus nemen. Zodat jij digitale diensten en producten kunt gebruiken die veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

White-PrivacyMeter