icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Maar hoe voorkom je dat je in phishingmails trapt of al je bestanden worden gegijzeld? Lees onze tips hoe jij je kunt beschermen tegen virussen en internetcriminaliteit.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica


1
Virussen en phishing

Vooral bij virusbesmettingen en phishing speelt het onbewust verkeerd klikken een grote rol. Virussen en andere malware komen niet alleen binnen via kwaadaardige programmaatjes en websites, maar steeds vaker ook via bijlages en links van nepmails. Bekijk onze tips voor het herkennen van nepmails (phishing) en oplichting door nepmedewerkers van Microsoft. Of doe onze phishingquiz om te zien of jij de trucs van criminelen doorziet. 

Ransomware (gijzelsoftware) is waarschijnlijk het grootste internetgevaar. Dit komt mee in nepmails, maar wordt ook op andere manieren verspreid. De malware versleutelt je pc of persoonlijke bestanden. Criminelen eisen honderden euro's losgeld om de blokkade op te heffen. Let goed op, maak regelmatig back-ups en gebruik een goede virusscanner om niet al je foto's, documenten en andere belangrijke zaken kwijt te raken.

Bekijk meer over ransomware voorkomen en verwijderen en kies de beste antivirussoftware

Home Veilig internet Channel1 Virus phishing2

2
Software updaten of verwijderen

3
Sterke wachtwoorden maken en beheren

Internetcriminelen zijn altijd op zoek naar wachtwoorden. Bijvoorbeeld om betalingen met jouw gegevens te doen of virussen te verspreiden via jouw e-mail of social media. Zorg dus dat je sterke wachtwoorden gebruikt en voor elke dienst of site een andere. Dat geldt helemaal voor je e-mail, want is vaak de sleutel tot veel andere gegevens.

Er zijn verschillende manieren om sterke wachtwoorden te onthouden. Vind je dit lastig, dan is een wachtwoordmanager handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. Als je ergens een nieuw wachtwoord moet aanmaken, kan de manager deze voor je verzinnen. Bij het inloggen, vult het programma automatisch de juiste wachtwoorden in.

We hebben 16 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

Naast een wachtwoordmanager verhoogt ook tweestaps-authenticatie de veiligheid. Naast een wachtwoord gebruik je bijvoorbeeld een sms of app met met een extra inlogcode.

Home Veilig internet 3 dubbele authenticatie

4
Wees extra voorzichtig bij internetbankieren

Van alle dingen die je kan overkomen op internet is fraude met internetbankieren een van de meest beangstigende. Van het ene op het andere moment is je rekening leeg, een schrikbeeld voor veel mensen.

Gelukkig is internetbankieren in Nederland behoorlijk veilig en zijn consumenten redelijk goed beschermd als het toch fout gaat. Alleen als je zelf 'grof nalatig' bent geweest krijg je geen geld terug. Een onafhankelijke partij (het Kifid of een rechter) beslist uiteindelijk of dat het geval is.

Lees meer over veilig internetbankieren.

Home Veilig internet 4 Bankieren

5
Maak een back-up van je bestanden

De laatste jaren is gijzelsoftware (ransomware) erg in opkomst. De gevaarlijkste variant (cryptoware) versleutelt al je persoonlijke bestanden. Als je geen goede back-ups hebt, moet je honderden euro's aan de criminelen betalen om er weer bij te kunnen. Dit virus illustreert nog maar eens hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups van je bestanden te maken.

Lees meer over het maken van back-ups.

Home Veilig internet 5 Backup

6
Privacy op internet

Privacy is een steeds groter onderwerp van discussie. Hoe weet je dat je niet constant via cookies gevolgd wordt door bedrijven, de overheid en misschien wel hackers? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om in ieder geval die laatste buiten de deur te houden.

Controleer of je draadloze wifi-netwerk veilig is ingesteld. Met een VPN-verbinding kun je veiliger en anoniemer internetten, bijvoorbeeld bij betalingen via een openbaar wifinetwerk of 'wifi hotspot'.

Home Veilig internet 6 Privacy

Nieuw & interessant

 • Artikel webwinkelen in china
  22 feb.

  Chinese webshops

  Winkelen bij Chinese webwinkels heeft het afgelopen jaar een flinke vlucht genomen. De prijzen zijn laag en het assortiment is groot. Maar is het wel verstandig om hier je aankopen te doen?
 • circle-home-packaging
  Nieuws  |  21 feb.

  Circle with Disney: hackgereedschap voor beginners

  ‘Circle with Disney’ heeft als onbedoelde bijwerking dat het wifihacken voor beginners mogelijk maakt. Dát maakt het kastje behoorlijk gevaarlijk.
 • wachtwoord-onveilig
  Nieuws  |  19 feb.

  Update: zwakke wachtwoorden nog steeds toegestaan

  Uit een eerdere steekproef van de Consumentenbond onder 87 sites bleek dat heel wat sites geen enkele moeite hebben met een onveilig wachtwoord als 1234. Wat is de huidige stand van zaken?
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.