icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Maar hoe voorkom je dat je in phishingmails trapt of al je bestanden worden gegijzeld? Lees onze tips hoe jij je kunt beschermen tegen virussen en internetcriminaliteit.


1
Virussen en phishing

Vooral bij virusbesmettingen en phishing speelt het onbewust verkeerd klikken een grote rol. Virussen en andere malware komen niet alleen binnen via kwaadaardige programmaatjes en websites, maar steeds vaker ook via bijlages en links van nepmails. Bekijk onze tips voor het herkennen van nepmails (phishing). Of doe onze phishingquiz om te zien of jij de trucs van criminelen doorziet. 

Ransomware (gijzelsoftware) is waarschijnlijk het grootste internetgevaar. Dit komt mee in nepmails, maar wordt ook op andere manieren verspreid. De malware versleutelt je pc of persoonlijke bestanden. Criminelen eisen honderden euro's losgeld om de blokkade op te heffen. Let goed op, maak regelmatig back-ups en gebruik een goede virusscanner om niet al je foto's, documenten en andere belangrijke zaken kwijt te raken.

Bekijk meer over ransomware voorkomen en verwijderen en kies de beste antivirussoftware

Home Veilig internet Channel1 Virus phishing2

2
Software updaten of verwijderen

3
Sterke wachtwoorden maken en beheren

Hackers zijn altijd op zoek naar wachtwoorden. Bijvoorbeeld om betalingen met jouw gegevens te doen of virussen te verspreiden via jouw e-mail of social media. Zorg dus dat je sterke wachtwoorden gebruikt en voor elke site een ander wachtwoord. Zorg in ieder geval dat je e-mailadres een uniek en sterk wachtwoord heeft, want je e-mailaccount is vaak de sleutel tot veel andere gegevens.

Er zijn verschillende manieren om sterke wachtwoorden te onthouden. Vind je dit lastig, dan is een wachtwoordmanager handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een moederwachtwoord. Als je ergens een nieuw wachtwoord moet aanmaken, genereerd het programma een uniek en sterk wachtwoord voor jou. Als je later weer moet inloggen, vult het programma dat wachtwoord voor je in.

We hebben 16 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

Naast een wachtwoordmanager verhoogt ook tweestaps-authenticatie de veiligheid. Naast een wachtwoord gebruik je (bijvoorbeeld) een telefoon met sms-functie om in te loggen.

Home Veilig internet 3 dubbele authenticatie

4
Wees extra voorzichtig bij internetbankieren

Van alle dingen die je kan overkomen op internet is fraude met internetbankieren een van de meest beangstigende. Van het ene op het andere moment is je rekening leeg, een schrikbeeld voor veel mensen.

Gelukkig is internetbankieren in Nederland behoorlijk veilig en zijn consumenten redelijk goed beschermd als het toch fout gaat. Alleen als je zelf 'grof nalatig' bent geweest krijg je geen geld terug. Een onafhankelijke partij (het Kifid of een rechter) beslist uiteindelijk of dat het geval is.

Lees meer over veilig internetbankieren.

Home Veilig internet 4 Bankieren

5
Maak een back-up van je bestanden

De laatste jaren is gijzelsoftware (ransomware) erg in opkomst. Bij de gevaarlijkste variant (cryptoware) worden bestanden op een geïnfecteerde computer versleuteld. De bestanden lezen kan alleen met een sleutel, die je pas krijgt na betaling van honderden euro's aan de criminelen achter het virus. Zonder betaling ben je je bestanden kwijt. Dit virus illustreert nog maar eens hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups van je bestanden te maken.

Lees meer over het maken van back-ups.

Home Veilig internet 5 Backup

6
Privacy op internet

Privacy is een steeds groter onderwerp van discussie. Hoe weet je dat je niet constant via cookies gevolgd wordt door bedrijven, de overheid en misschien wel hackers? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om in ieder geval die laatste buiten de deur te houden.

Controleer of je draadloze wifi-netwerk veilig is ingesteld. Met een VPN-verbinding kun je veiliger en anoniemer internetten, bijvoorbeeld bij betalingen via een openbaar wifinetwerk of 'wifi hotspot'.

Home Veilig internet 6 Privacy

Nieuw & interessant

 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • firefox-send
  Eerste indruk  |  4 aug.

  Firefox Send

  Grote bestanden verstuur je sinds jaar en dag via WeTransfer.com. De website heeft concurrentie gekregen van Firefox Send. Deze belooft meer veiligheid en privacy, maar in de praktijk valt dat vies tegen.
 • computer-screenshot-googledrive
  Eerste indruk  |  25 jul.

  Google Back-up en Sync

  Met Google Back-up en Sync kun je bestanden uit meerdere mappen opslaan in je Google Drive cloudopslag. We leggen uit hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn van ‘back-uppen’ met deze nieuwe software.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.