icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig internetten

Je kunt jezelf tegen oplichting via internet en de telefoon beschermen door de belangrijkste trucs van criminelen te kennen én door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert veilig internettenBijgewerkt op:7 december 2022

Begeef jezelf veilig in de digitale wereld. Bescherm je apparaten en gegevens goed. En wees op de hoogte van oplichtingstrucs als WhatsApp-fraude en bank spoofing.

Apparaten en gegevens beschermen

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:

  1. Let goed op
    Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude en nepmails (phishing).

  2. Kies goede antivirussoftware
    Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).

  3. Goed wachtwoordbeheer
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is erg veilig én handig. Je hoeft nog maar 1 hoofdwachtwoord te onthouden en de rest vult het programmaatje voor je in. We hebben 20 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

  4. Gebruik tweefactorauthenticatie
    Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen. 

  5. Update je apparaten
    Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.

  6. Maak back-ups
    Maak een back-up van je bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van je data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Digitale veiligheid verbeteren helpt vaak voor je online privacy. Vergeet zeker ook niet: cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pc, op Android en op op iPhones en iPads.

De grootste oplichtingstrucs en digitale gevaren

Weet op welke trucs en gevaren je moet letten, zoals:

  • WhatsApp-fraude
    Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich meestal via WhatsApp voor als bekenden van je. Bijvoorbeeld je zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen dat ze tijdelijk even geld nodig hebben.
  • Bank spoofing of bankhelpdeskfraude
    Bij bankhelpdeskfraude bellen nep-bankmedewerkers je op omdat je bankrekening in gevaar zou zijn. Ze willen je geld 'veilig stellen 'op een kluisrekening. Of je bankpas vervangen. Ga niet in op hun verzoeken.
  • Aankoopfraude
    Herken nepwebwinkels. Deze duiken steeds meer op.
  • Ransomware
    Deze gijzelsoftware is een vorm van malware die al je persoonlijke bestanden als foto's en documenten op slot kan zetten. Criminelen eisen grote bedragen om de blokkade op te heffen. Betaal je niet en heb je geen back-up, dan ben je vaak je bestanden kwijt.
  • Phishing
    Berichten die er echt uitzien lokken je naar nepwebsites om je inloggevens of betaalgegevens te bemachtigen. Nepmails verspreiden ook virussen en andere malware. Dat doen ze via bijlages en/of linkjes. Bekijk onze tips om nepmails (phishing) te herkennen.
  • Nepbellers
    Steeds meer bedrijven en diensten worden telefonisch nagedaan (gespooft), van nepmedewerkers van Microsoft tot de valse bellers van de politie, fraudehelpdesk en webwinkels. Let ook op wanneer je zelf belt bij valse virusmeldingen of als je een klantenservice via Google zoekt.
  • Inloggegevens stelen 
    Inloggegevens stelen via datalekken of gehackte websites. Voorkom problemen: gebruik sterke en unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.