! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Draadloze speakers

Laatste update van de test: 11 oktober 2021

Met een draadloze speaker stream je draadloos muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop. Wij hebben een aantal speakers uitgebreid getest.

Keuzehulp Draadloze speakers

Kies in een paar stappen de draadloze speaker die het beste bij je past.
Yvo Verschoor, Expert Elektronica

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Hoe wij testen
  8 jul.

  Hoe wij draadloze speakers testen

  Maandelijks testen we nieuwe bluetooth- wifi speakers en voegen we ze toe aan de productvergelijker. Geluidskwaliteit is het belangrijkst, maar ook accuduur, energieverbruik, gebruiksgemak en veelzijdigheid komen aan bod.
 • Black-friday-1200x800px
  29 nov.

  Beste deals van vandaag

  Vliegen de aanbiedingen je om de oren en zie je door de bomen het bos niet meer? Wij bieden de zekerheid van de juiste keuze door voor jou in alle Black Friday-deals te duiken. Zo weet je zeker dat je goed zit en voorkom je een miskoop.
 • Google Nest Hub 2nd edition
  Eerste indruk | 4 mei.

  Google Nest Hub (2e generatie)

  Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van de Nest Hub. Deze slimme speaker kan de kwaliteit van je slaap in de gaten houden.

Draadloze speaker kopen: waar let je op?

Met een draadloze speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning op een wifi-speaker kun je liedjes zelfs afspelen via speakers in verschillende kamers. Waar moet je op letten als je een draadloze speaker wilt kopen?

Yvo Verschoor Expert Elektronica
 1. 1

  Soorten draadloze speakers

  Wifi-speakers

  Draadloze speakers zijn er in allerlei soorten en maten. Belangrijk is waar je de speakers voor wilt gebruiken. Luister je vooral thuis naar online muziek? Dan is een draadloze speaker voor thuisgebruik het meest geschikt. Dit zijn meestal wifi-speakers. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet.

  Bluetooth-speakers

  Neem je de speaker graag mee, van de ene naar de andere ruimte of ook naar buiten, dan is een speaker met een accu handig. Dit zijn meestal bluetooth-speakers, en dat zijn de beste speakers voor onderweg. Bij een bluetooth-speaker stream je muziek direct vanaf je smartphone.

  Alleskunners

  Een slimme assistent waar je mondeling opdrachten aan geeft vind je steeds vaker op speakers. Deze werkt het handigst als hij zelfstandig met internet kan verbinden, dus in een wifi-speaker. Er zijn steeds meer ‘alleskunners’: speakers met wifi en bluetooth én een accu. Of ze alles ook echt goed kunnen verschilt sterk.

  Inklappen
 2. 2

  Accuduur speakers

  Een speaker is pas echt draadloos als hij een accu heeft. Dan kun je waar je ook bent naar muziek luisteren. Draadloze speakers voor thuis, zonder accu, hebben altijd nog een netsnoer nodig.

  De meeste speakers met accu zijn bedoeld om draagbaar te zijn. Maar vaak ontbreekt een handvat. En er zijn speakers die heel groot en zwaar zijn.

  De accuduur kan nogal verschillen, van zo’n 4 uur tot wel 45 uur. Misschien vind je 4 uur, of 8 uur accuduur wel voldoende. Maar accu’s slijten, en dan wordt de accuduur alleen maar korter. Een accu bij een speaker kun je niet of lastig vervangen. Kies dus een accuduur die (veel) meer is dan je nu nodig hebt.

  Accuduur2
  Inklappen
 3. 3

  Wat zegt de prijs over een speaker?

  De prijs die je voor een speaker betaalt varieert sterk. De kwaliteit ook, maar het verband met de prijs is vaak ver te zoeken. Bij draadloze speakers horen vaak grote marges. Dat zie je soms aan enorme prijsdalingen gedurende de tijd waarin een product op de markt is.

  De kwaliteit van de speaker is niet goed te zien, maar bij langer gebruik wel goed te merken. Daarom testen wij speakers.

  Bij wifi-speakers komen er soms nog nieuwe functies bij. Maar in het algemeen is er weinig innovatie. Daarom kun je gerust een wat oudere draadloze speaker kiezen als die in de aanbieding is.

  Inklappen
 4. 4

  Ontwerp en gewicht

  Het oog wil ook wat. Zeker bij speakers voor thuis is het ontwerp belangrijk omdat ze zichtbaar zijn en een lange tijd een vaste plek hebben. Ook het materiaalgebruik en afwerking zijn belangrijk. En dat is lastig om op foto’s te beoordelen. Glanzende oppervlakken kunnen mooi zijn, maar in de buurt van knoppen zie je direct alle vingerafdrukken.

  Een speaker voor thuis mag zwaar zijn. Dat gewicht helpt om een speaker trillingsvrij te maken. Bij speakers voor onderweg is gewicht juist niet prettig. Daar moeten fabrikanten dus zoeken naar een compromis. Zeker omdat ook de accu, afhankelijk van de grootte, relatief veel gewicht toevoegt.

  Gewicht en bouw
  Inklappen
 5. 5

  Stereo en multiroom

  Bluetooth-speakers kunnen vaak met een tweede speaker een stereokoppel vormen. Met 2 speakers kun je een spelende muziekband bijna realistisch terughoren, als je ze goed opstelt. Met verreweg de meeste wifi-speakers kan dit ook. Soms ontbreekt deze mogelijkheid, dus let hier op.

  Wifi-speakers hebben ook een multiroom-optie, omdat je wifidekking in heel het huis kunt hebben. Bij speakers met alleen bluetooth kun je soms wel meer dan 2 speakers koppelen. Maar dit in meerdere kamers laten klinken gaat niet goed, omdat het bereik van bluetooth beperkt is.

  Inklappen
 6. 6

  Speakers bedienen met je smartphone

  Bij draagbare bluetooth-speakers heb je geen app nodig om hem te laten werken met je smartphone. Je hebt alleen de app nodig waarmee je de muziek afspeelt. Zoals de Spotify-app of de muziekapp van Apple of Android. Levert de fabrikant er een app bij, dan is die voornamelijk bedoeld om bepaalde instellingen te wijzigen, zoals klank- en samenspeelmogelijkheden.

  Gebruik je een wifi-speaker thuis? Dan heb je de app van de fabrikant nodig. Vaak hebben deze apps een demostand. Dan kun je hem uitproberen, voor je de speaker koopt en aansluit. De apps verschillen behoorlijk. We testen het gebruiksgemak grondig.

  CB Draadloze speakers test
  Inklappen
 7. 7

  Slimme assistenten

  Naast ‘gewone’ bluetooth- of wifi-speakers zijn er ook speakers die een slimme assistent hebben. Je kunt dan met stemcommando’s muziek kiezen, maar vaak kun je ook bredere vragen stellen via bijvoorbeeld Google. Zo’n stemassistent werkt altijd via een computer elders op internet, omdat daar veel rekenkracht en gegevens aanwezig zijn.

  Er zijn maar enkele grote bedrijven die deze rekenkracht aanbieden, namelijk Google, Amazon, Apple en Samsung. Deze merken maken ook speakers die vaak speciaal als stemassistent bedoeld zijn. Andere merken voegen steeds vaker een Google of Amazon slimme assistent toe, maar de nadruk ligt meestal op muziek. Speakers die zowel goed zijn als assistent als voor muziek zijn zeldzaam.

  Voor slimme hulp is een permanente internetverbinding nodig; dus wifi. Bij bluetooth-speakers werkt het alleen via de internetverbinding van een smartphone.

  Slim Google speakers
  Inklappen
 8. 8

  Levensduur speakers

  Levensduur is een probleem bij draadloze speakers. Dat komt vooral door: 

  • De accu
  • De software

  Beide onderdelen zijn doorgaans niet makkelijk te vervangen.

  Accu

  De accu kan verslijten. Kies daarom een speaker met een grotere accu met een langere accuduur. Een grote accu slijt minder, omdat hij minder vaak wordt opgeladen.

  Software

  De software kan stoppen met werken. Bijvoorbeeld als een fabrikant geen software-updates meer levert, of de voorwaarden van een clouddienst verandert. We testen speakers van merken die enige tijd software onderhouden. Het beleid van alle fabrikanten kan beter. Pas in ieder geval op voor goedkope aanbiedingen van minder bekende merken.

  Met een lijningang of bluetoothverbinding doet de speaker het nog als de software en internet niet meer werken.

  Levensduur en duurzaamheid3
  Inklappen
 9. 9

  Wat kun je nog meer met een speaker?

  • Handsfree bellen.
  • Je smartphone opladen met een usb-aansluiting. Handig, want je gebruikt de speaker dan als een soort powerbank.
  • Feesten; sommige speakers hebben gekleurde verlichting die verandert met instellingen of op de maat van de muziek.
  • Bij het zwembad of in de regen zitten; sommige speakers zijn waterdicht.

  Bedenk vooral voor jezelf welke functies je verwacht van een draadloze speaker. Ga met dat lijstje op zoek naar de beste speaker voor jou.

  Sommige speakermerken kunnen je voor de koop imponeren met woorden als X-balanced of Pro Sound. Laat je niet afleiden door zelfbedachte termen, het zorgt niet voor een beter geluid.

  Andere kenmerken
  Inklappen
 10. 10

  Waar koop je draadloze speakers

  Draadloze speakers zoek en bestel je eenvoudig op internet. Maar in een echte winkel kopen heeft voordelen, speciaal bij speakers. We testen de geluidskwaliteit bij alle speakers. De een is beter dan de ander, maar ze zijn nooit perfect. Soms is de klank goed maar de ruimtelijkheid minder, of andersom. Wat je prettig of onprettig vindt klinken is deels persoonlijk. Zelf luisteren is nuttig, als je die kans hebt.

  In een winkel zie je ook het best of het uiterlijk en de omvang je bevallen. Kies een rustig moment en luister naar muziek die je al goed kent. Dit geldt nog het meest voor draadloze speakers voor thuis, omdat details daar extra belangrijk zijn. Sommige winkels bieden nog extra garantie op producten. Dat is bij speakers met accu zeker een voordeel.

  Inklappen
 11. 11

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke draadloze speker het beste bij jouw situatie past? Beantwoord de vragen in onze keuzehulp en kies de juiste draadloze speaker uit een selectie die wij voor je maken.

  Help mij kiezen

  Draadloze speakers
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel kost een goede draadloze speaker? En welke streamingsdienst is het beste? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum