icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Draadloze speaker kopen: waar let je op?

Met een draadloze speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning op een wifi-speaker kun je liedjes zelfs afspelen via speakers in verschillende kamers. Waar moet je op letten als je een draadloze speaker wilt kopen?

Snel naar:

1

Soorten draadloze speakers

Wifi-speakers

Draadloze speakers zijn er in allerlei soorten en maten. Belangrijk is waar je de speakers voor wilt gebruiken. Luister je vooral thuis naar online muziek? Dan is een draadloze speaker voor thuisgebruik het meest geschikt. Dit zijn meestal wifi-speakers. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet.

Bluetooth-speakers

Neem je de speaker graag mee van de ene naar de andere ruimte of ook naar buiten? Dan is een speaker met een accu handig. Dit zijn meestal bluetooth-speakers, en dat zijn de beste speakers voor onderweg. Bij een bluetooth-speaker stream je muziek direct vanaf je smartphone of tablet.

Alleskunners

Een slimme assistent waar je mondeling opdrachten aan geeft vind je steeds vaker op speakers. Deze werkt het handigst als hij zelfstandig met internet kan verbinden, dus in een wifi-speaker. Er zijn steeds meer ‘alleskunners’: speakers met wifi en bluetooth én een accu. Of ze alles ook echt goed kunnen verschilt sterk.

2

Accuduur speakers

Een speaker is pas echt draadloos als hij een accu heeft. Dan kun je waar je ook bent naar muziek luisteren. Draadloze speakers voor thuis, zonder accu, hebben altijd nog een netsnoer nodig.

De meeste speakers met accu zijn bedoeld om draagbaar te zijn. Maar vaak ontbreekt een handvat. En er zijn speakers die heel groot en zwaar zijn, zoals partyspeakers.

De accuduur kan nogal verschillen, van zo’n 4 uur tot wel 45 uur. Misschien vind je 4 uur, of 8 uur accuduur wel voldoende. Maar accu’s slijten, en dan wordt de accuduur alleen maar korter. Een accu bij een speaker kun je niet of lastig vervangen. Kies dus een accuduur die meer is dan je nu nodig hebt.

Accuduur2

3

Wat zegt de prijs over een speaker?

De prijs die je voor een speaker betaalt varieert sterk. De kwaliteit ook, maar het verband met de prijs is vaak ver te zoeken. Bij draadloze speakers horen vaak grote marges. Dat zie je soms aan enorme prijsdalingen gedurende de tijd waarin een product op de markt is.

De kwaliteit van de speaker is niet goed te zien, maar bij langer gebruik wel goed te merken. Daarom testen wij draadloze speakers.

Bij wifi-speakers komen er soms nog nieuwe functies bij. Maar in het algemeen is er weinig innovatie. Daarom kun je gerust een wat oudere draadloze speaker kiezen als die in de aanbieding is.

Bekijk alle draadloze speakers tot €100.

4

Ontwerp en gewicht

Het oog wil ook wat. Zeker bij speakers voor thuis is het ontwerp belangrijk. Ze zijn zichtbaar en hebben een lange tijd een vaste plek. Ook het materiaalgebruik en afwerking zijn belangrijk. En dat is lastig om op foto’s te beoordelen. Glanzende oppervlakken kunnen mooi zijn, maar in de buurt van knoppen zie je direct alle vingerafdrukken.

Een speaker voor thuis mag zwaar zijn. Dat gewicht helpt om een speaker trillingsvrij te maken. Bij speakers voor onderweg is gewicht juist niet prettig. Daar moeten fabrikanten dus zoeken naar een compromis. Zeker omdat ook de accu, afhankelijk van de grootte, relatief veel gewicht toevoegt.

Bekijk alle lichte tot zeer lichte speakers (wifi en bluetooth).

Gewicht en bouw

5

Stereo en multiroom

Bluetooth-speakers kunnen vaak met een tweede speaker een stereokoppel vormen. Met 2 speakers kun je een spelende muziekband bijna realistisch terughoren, als je ze goed opstelt. Met verreweg de meeste wifi-speakers kan dit ook. Soms ontbreekt deze mogelijkheid, dus let hier op.

Wifi-speakers hebben ook een multiroom-optie, waarmee je muziek in heel het huis kunt afspelen. Je hebt dan wel een goede wifi-dekking nodig. Bij speakers met alleen bluetooth kun je soms wel meer dan 2 speakers koppelen, maar meestal niet in meerdere kamers. Daarvoor is het bereik van bluetooth te beperkt.

6

Speakers bedienen met je smartphone

Bij draagbare bluetooth-speakers heb je geen app nodig om hem te laten werken met je smartphone of tablet. Je hebt alleen de app nodig waarmee je de muziek afspeelt. Zoals de Spotify-app of de muziekapp van Apple of Android. Levert de fabrikant er een app bij, dan is die voornamelijk bedoeld om bepaalde instellingen te wijzigen, zoals klank- en samenspeelmogelijkheden.

Gebruik je een wifi-speaker thuis? Dan heb je de app van de fabrikant nodig. Vaak hebben deze apps een demostand. Dan kun je hem uitproberen, voor je de speaker koopt en aansluit. De apps verschillen behoorlijk. We testen het gebruiksgemak en de functionaliteit grondig.

Bekijk alle speakers met een app voor afspeelfuncties.

CB Draadloze speakers test

7

Slimme assistenten

Naast ‘gewone’ bluetooth- of wifi-speakers zijn er ook speakers die een slimme assistent hebben. Je kunt dan met stemcommando’s muziek kiezen, maar vaak kun je ook bredere vragen stellen via bijvoorbeeld Google. Zo’n stemassistent werkt altijd via een computer elders op internet, omdat daar veel rekenkracht en gegevens aanwezig zijn.

Er zijn maar enkele grote bedrijven die zo'n assistent aanbieden, namelijk Google, Amazon, Apple en Samsung. Deze merken maken ook speakers die vaak speciaal als stemassistent bedoeld zijn. 

Andere merken voegen steeds vaker een Google of Amazon slimme assistent toe, maar de nadruk bij deze speakers ligt meestal op muziek. De mogelijkheden voor de assistent zijn vaak minder uitgebreid. Speakers die zowel goed zijn als assistent als voor muziek zijn zeldzaam. 

Voor slimme hulp is een permanente internetverbinding nodig; dus wifi. Bij bluetooth-speakers werkt het alleen via de internetverbinding van een smartphone.

Slim Google speakers

8

Levensduur speakers

Levensduur is een probleem bij draadloze speakers. Dat komt vooral door: 

  • De accu
  • De software

Beide onderdelen zijn doorgaans niet makkelijk te vervangen.

Accu

De accu kan verslijten. Kies daarom een speaker met een grotere accu met een langere accuduur. Een grote accu slijt minder, omdat hij minder vaak wordt opgeladen.

Software

De software kan stoppen met werken. Bijvoorbeeld als een fabrikant geen software-updates meer levert, of de voorwaarden van een clouddienst verandert. We testen speakers van merken die enige tijd software onderhouden. Het beleid van alle fabrikanten kan beter. Pas in ieder geval op voor goedkope aanbiedingen van minder bekende merken.

Met een lijningang of bluetoothverbinding doet de speaker het nog als de software en internet niet meer werken.

Levensduur en duurzaamheid3

9

Wat kun je nog meer met een speaker?

  • Handsfree bellen.
  • Je smartphone opladen met een usb-aansluiting. Handig, want je gebruikt de speaker dan als een soort powerbank.
  • Feesten; sommige speakers hebben gekleurde verlichting die verandert met instellingen of op de maat van de muziek.
  • Bij het zwembad of in de regen zitten; sommige speakers zijn regen- of waterdicht.

Bedenk vooral voor jezelf welke functies je verwacht van een draadloze speaker. Ga met dat lijstje op zoek naar de beste speaker voor jou.

Sommige speakermerken kunnen je voor de koop imponeren met woorden als X-balanced of Pro Sound. Laat je niet afleiden door zelfbedachte termen. Het zorgt lang niet altijd voor een beter geluid.

Andere kenmerken

10

Waar koop je draadloze speakers

Draadloze speakers zoek en bestel je eenvoudig op internet. Maar in een echte winkel kopen heeft voordelen, speciaal bij speakers. We testen de geluidskwaliteit bij alle speakers. De een is beter dan de ander, maar ze zijn nooit perfect. Soms is de klank goed maar de ruimtelijkheid minder, of andersom. Wat je prettig of onprettig vindt klinken is deels persoonlijk. Zelf luisteren is nuttig, als je die kans hebt.

In een winkel zie je ook het best of het uiterlijk en de omvang je bevallen. Kies een rustig moment en luister naar muziek die je al goed kent. Dit geldt nog het meest voor draadloze speakers voor thuis, omdat details daar extra belangrijk zijn. Sommige winkels bieden nog extra garantie op producten. Dat is bij speakers met accu zeker een voordeel.

11

Maak de juiste keuze

Wil je weten welke draadloze speker het beste bij jouw situatie past? Beantwoord de vragen in onze keuzehulp en kies de juiste draadloze speaker uit een selectie die wij voor je maken.

Help mij kiezen

Draadloze speakers