icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Draadloze speaker kopen: waar let je op?

Met een draadloze speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning op een wifi-speaker kun je liedjes zelfs afspelen via speakers in verschillende kamers. Waar moet je op letten als je een draadloze speaker wilt kopen?

1

Welke draadloze speaker past bij jou?

Hulp nodig? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen een draadloze speaker.

Help mij kiezen

Keuzehulp Draadloze speakers

2

Video: kooptips draadloze speakers

Bluetooth speaker, draadloze speaker, wifi-speaker: wat is het verschil? We geven je 3 kooptips. 

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste speakers

3

Soorten draadloze speakers

Wifi-speakers

Belangrijk is waar je de draadloze speakers voor wilt gebruiken. Luister je vooral thuis naar online muziek? Dan is een draadloze speaker voor thuisgebruik het meest geschikt. Dit zijn meestal wifi-speakers. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet.

Lees meer:
Waar moet je op letten bij een wifi-speaker?
 

Bluetooth-speakers

Neem je de speaker graag mee van de ene naar de andere ruimte of ook naar buiten? Dan is een speaker met een accu handig. Dat zijn meestal bluetooth-speakers, en dit zijn de beste speakers voor onderweg. Bij een bluetooth-speaker stream je muziek direct vanaf je smartphone of tablet.

Lees meer:
Waar moet je op letten bij een bluetooth-speaker?
 

Alleskunners

Speakers hebben steeds vaker een slimme assistent waar je mondeling opdrachten aan geeft. Deze werkt het handigst als hij zelfstandig met internet kan verbinden, dus in een wifi-speaker. Er zijn steeds meer ‘alleskunners’: speakers met wifi en bluetooth én een accu. Of ze alles ook echt goed kunnen verschilt sterk.

4

Speakers met of zonder accu

Zonder accu (wifi-speakers)

Belangrijk is waar je de draadloze speakers voor wilt gebruiken. Luister je vooral thuis naar online muziek? Dan is een draadloze speaker voor thuisgebruik het meest geschikt. Dit zijn meestal wifi-speakers. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet.

Lees meer:
Waar moet je op letten bij een wifi- speaker?

Met accu (bluetooth-speakers)

Neem je de speaker graag mee van de ene naar de andere ruimte of ook naar buiten? Dan is een speaker met een accu handig. Dat zijn meestal bluetooth-speakers, en dit zijn de beste speakers voor onderweg. Bij een bluetooth-speaker stream je muziek direct vanaf je smartphone of tablet.

Lees meer:
Waar moet je op letten bij een bluetooth-speaker?

Alleskunners

Speakers hebben steeds vaker een slimme assistent waar je mondeling opdrachten aan geeft. Deze werkt het handigst als hij zelfstandig met internet kan verbinden, dus in een wifi-speaker. Er zijn steeds meer ‘alleskunners’: speakers met wifi en bluetooth én een accu. Of ze alles ook echt goed kunnen verschilt sterk.

5

Formaat en gewicht

Het formaat en het gewicht spelen een belangrijke rol bij de geluidskwaliteit. Grote speakers klinken aanzienlijk beter dan hun kleinere broertjes. Door de grotere klankkast zijn vooral lage tonen meer aanwezig dan bij speakers van een maatje kleiner. Ook kunnen ze een stuk luider. Wil je dus een hele grote ruimte voorzien van geluid, kies dan een grote speaker.

Zeker een speaker voor thuis mag best groot zijn, als je de ruimte ervoor hebt. Je hoeft hem niet vaak te verplaatsen waardoor het grotere en zwaardere formaat niet zo'n bezwaar is.

Bij speakers voor onderweg is compact en licht juist prettiger. Hierdoor klinken ze wel minder goed. Dat is voor fabrikanten dus een lastig compromis. Gebruik je de speaker toch vooral thuis? Overweeg dan ook een iets grotere (middelgroot). 

Bekijk en vergelijk: 
Grote speakers voor thuis
Lichte tot zeer lichte speakers
Middelgrote speakers

Gewicht en bouw

6

Accuduur speakers

Een speaker is pas echt draadloos als hij een accu heeft. Dan kun je waar je ook bent naar muziek luisteren. Draadloze speakers zonder accu hebben altijd een netsnoer nodig.

De meeste speakers met accu zijn bedoeld om draagbaar te zijn. Maar vaak ontbreekt een handvat. En er zijn speakers die heel groot en zwaar zijn, zoals partyspeakers.

De accuduur kan nogal verschillen, van zo’n 4 uur tot wel 45 uur. Gemiddeld is de accuduur van grotere speakers iets beter omdat er accu's met meer capaciteit in passen. Accu's slijten en dan wordt de accuduur korter. Een accu bij een speaker kun je niet of lastig vervangen. Kies dus een accuduur die meer is dan je nu nodig hebt.

Bekijk en vergelijk: 
De speakers met de beste accu's (alleen voor leden)

Accuduur2

7

Mogelijkheden van speakers

CB Draadloze speakers test

Speakers bedienen met je smartphone

Bij draagbare bluetooth-speakers heb je alleen een app nodig waarmee je muziek afspeelt. Zoals de Spotify-app. Met de app van de fabrikant kun je dan instellingen wijzigen. Bijvoorbeeld klank- en samenspeelmogelijkheden.

Gebruik je een wifi-speaker thuis? Dan heb je de app van de fabrikant nodig. Vaak hebben deze apps een demostand. Dan kun je hem uitproberen, voor je de speaker koopt en aansluit. De apps verschillen behoorlijk. Daarom testen we grondig het gebruiksgemak en de functionaliteit.

Slim Google speakers

Slimme assistenten

Speakers met een slimme assistent kun je stemcommado's geven. Bijvoorbeeld om muziek te kiezen of vragen te stellen aan Google. Je hebt dan wel wifi nodig. Bij Bij bluetooth-speakers werkt het alleen via de internetverbinding van een smartphone. 

Bedrijven die zo'n slimme assistent aanbieden zijn: Google, Amazon, Apple en Samsung. Deze merken maken ook speakers die vaak speciaal als stemassistent bedoeld zijn. 

Andere merken voegen steeds vaker een Google of Amazon slimme assistent toe. Maar de nadruk bij deze slimme speakers van andere merken ligt meestal op muziek. De mogelijkheden voor de assistent zijn vaak minder uitgebreid. Speakers die zowel goed zijn als assistent als voor muziek zijn zeldzaam. 

Bluetooth speaker

Stereo en multiroom

Bluetooth-speakers kunnen vaak met een tweede speaker een stereokoppel vormen. Als je ze goed opstelt, kun je een spelende muziekband bijna realistisch terughoren. Soms wel meer dan 2 speakers koppelen, maar meestal niet in meerdere kamers. Daarvoor is het bereik van bluetooth te beperkt.

Wifi-speakers hebben ook een multiroom-optie, waarmee je muziek in heel het huis kunt afspelen. Je hebt dan wel een goede wifi-dekking nodig.  Bij de meeste wifi-speakers kun je met een tweede speaker een stereokoppel vormen. Soms ontbreekt deze mogelijkheid, dus let hier op.

8

Wat kun je nog meer met een speaker?

Bedenk welke functies je verwacht van een draadloze speaker. Ga met dat lijstje op zoek naar de beste speaker voor jou. Bijvoorbeeld:

  • Handsfree bellen.
  • Je smartphone opladen met een usb-aansluiting. Je gebruikt de speaker dan als een soort powerbank.
  • Feesten: sommige speakers hebben gekleurde verlichting die verandert met instellingen of op de maat van de muziek.
  • Bij het zwembad of in de regen zitten: veel speakers voor onderweg zijn regen- of waterresistent.

In onze vergelijker kun je filteren op allerlei functies en opties, zoals waterdichtheid, streamingopties of spraakassistent. 

Andere kenmerken

9

Wat zegt de prijs over een speaker?

De prijs die je voor een speaker betaalt varieert sterk. De kwaliteit ook, maar het verband met de prijs is vaak ver te zoeken. Soms dalen de prijzen enorm in de tijd dat een speaker op de markt is. Dat komt door de grote marges op draadloze speakers. 

De kwaliteit van de speaker is niet goed te zien, maar bij langer gebruik wel goed te merken. Daarom testen wij draadloze speakers.

Sommige speakermerken proberen je te verleiden met woorden als X-balanced of Pro Sound. Laat je niet afleiden door zelfbedachte termen. Het betekent lang niet altijd een beter geluid.

Bij wifi-speakers komen er soms nog nieuwe functies bij. Maar in het algemeen is er weinig innovatie. Daarom kun je gerust een wat oudere draadloze speaker kiezen als die in de aanbieding is.

Bekijk en vergelijk: 
Draadloze speakers tot €100

10

Levensduur speakers

Accu

De accu kan verslijten. Kies daarom een speaker met een grotere accu met een langere accuduur. Een grote accu slijt minder, omdat je hem minder vaak oplaadt.

Software

De software kan stoppen met werken. Bijvoorbeeld als een fabrikant geen software-updates meer levert, of de voorwaarden van een clouddienst verandert. Pas in ieder geval op voor goedkope aanbiedingen van minder bekende merken.

Met een lijningang of met bluetooth doet de speaker het nog als de software en internet niet meer werken.

Bekijk en vergelijk: 
Speakers die goed scoren op duurzaamheid (alleen voor leden)

Levensduur en duurzaamheid3

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke draadloze speakers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Draadloze speakers