! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je draadloze speaker

Met een draadloze speaker speel je draadloos muziek af van je smartphone, tablet of laptop. Je kunt natuurlijk je eigen muziek afspelen. Maar steeds meer mensen gebruiken daarbij streamingdiensten. De muziek en het volume regel je eenvoudig via een app op je telefoon. Maar waar zet je je speaker neer, en hoe behoud je de accuduur?

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Waar zet je de speaker neer?

De plaats van de speaker in de ruimte heeft veel invloed op hoe je muziek klinkt.

Zet je de speaker in een hoek van de kamer of in de hoek van muur en de grond. Dan klinken de lage tonen luider. Speakers zijn verschillend, maar de meeste geven de hoge tonen enigszins gericht af. Draai de speaker dus niet van je af, want dan zijn hoge tonen minder aanwezig.

Afhankelijk van hoe je luistert kun je met de plaatsing experimenteren tot je een goed compromis vindt.

Zorg er voor dat de speaker op een stevige ondergrond staat, die niet mee kan trillen.

sonos-speaker

2
Gebruik je Wifi of Bluetooth?

Veel draadloze speakers voor thuis kun je met zowel bluetooth als wifi gebruiken.

Voordelen van wifi

  • Je kunt er veel gegevens mee versturen. Geluid behoudt hoge kwaliteit. Dat kan ook nog terwijl iemand anders thuis naar een video kijkt.
  • Je kunt de speaker zelfstandig muziek laten streamen. Als je een playlist hebt gekozen, heb je geen smartphone meer nodig.
  • Je hebt in het hele huis dekking. Soms met een enkele wifi-router, maar nog beter met 2 of 3 wifi-routers. Zo kun je multiroom gebruiken: hetzelfde of juist verschillend geluid in meerdere kamers .

Voordelen van bluetooth

  • Het is makkelijker om te verbinden.
  • Je bent minder afhankelijk van de software en app van de speaker. 
  • Je kunt het geluid van laptops, smartphones en tablets moeiteloos en behoorlijk goed laten klinken.
  • Bluetooth is zuinig met energie. Dat komt goed uit bij apparaten die met een accu werken.

Bluetooth ‘past’ minder goed bij speakers die altijd thuis aangesloten zijn. Gebruik daar dus wifi, tenzij je de beperkingen van bluetooth niet zo’n probleem vindt.

Wifi of BT Sonos speaker

3
Online of lokaal muziek luisteren

Online streamen

Online muziek streamen levert vooral veel gemak op. Voor een vast bedrag per maand luister je naar een enorme bibliotheek met muziek. Gratis luisteren kan ook, maar dan met reclame. Bekende streamingdiensten zijn: Spotify, Apple Music, Deezer, Youtube Music, Soundcloud en Tidal.

Zoals met elke dienst, kan de dienstaanbieder de voorwaarden en het aanbod veranderen.

Eigen muziek luisteren

Bij cd’s en andere bronnen waar je zelf mp3’s van maakt, heb je niet het probleem dat de voorwaarden en het aanbod veranderen. Ook kun je muziek zonder internetverbinding, dus vanaf je eigen speaker afspelen. Maar dit vergt wel meer handelingen.

4
Je accu langer laten meegaan

Speakers verslijten vrijwel niet en kunnen dus lang mee gaan. De accu kan wel snel slijten. Door er op een juiste manier mee om te gaan kun je de slijtage wel beperken, of langzamer laten verlopen.

  • Vermijd hoge temperaturen. Leg de speaker dus niet te lang in de zon. Zorg ervoor dat de speaker ook bij opladen enigszins koel blijft.
  • Gebruik je de speaker lange tijd niet, bewaar hem dan met een accu die tot zo'n 70% is opgeladen. Leg je de speaker lange tijd helemaal 'leeg' weg, dan gaat de accu na enige tijd stuk. Een precies percentage kun je soms in de bijbehorende app terugvinden.
  • Zet de speaker sowieso echt uit, voor je hem weglegt, anders loopt hij mogelijk alsnog helemaal leeg. 
Levensduur en duurzaamheid2

5
Je speaker afdanken of repareren

Is je speaker stuk, dan kun je hem afhankelijk van wat er kapot is (laten) repareren.

De accu van een draadloze speaker kun je bijna nooit zelf vervangen. Denk je dat de accu toch te vervangen is, kijk dan of je het kunt laten repareren via een repair café. Lukt dat niet, of heb je een andere lastige reparatie, neem dan contact op met de winkel waar je je speaker gekocht hebt.

Als de speaker niet meer te repareren is, dank je hem af. Een draadloze speaker bevat elektronica die gerecycled kan worden. Je kunt hem inleveren bij een winkel met een inzamelpunt, of bij de milieustraat van jouw gemeente.