icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Muziek afspelen van je smartphone op een stereoset

Hoe speel je muziek van je smartphone af op een stereoset? We beschrijven de voor- en nadelen van luisteren via een kabel, bluetooth, wifi, Airplay, Google Cast en Spotify Connect.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 19 september 2022

Artikel muziek afspelen smartphone naar stereo

Draadloze speakers

Muziek klinkt nog altijd het beste uit een stel goede luidsprekers. Je kunt je bestaande luidspreker blijven gebruiken als je muziek af wilt spelen van je smartphone. Er zijn een hoop manieren om muziek vanaf je telefoon af te spelen op een stereoset. Je kunt de bestanden afspelen van je smartphone, of je telefoon gebruiken als afstandsbediening. In het laatste geval speel je de muziek direct af van internet.

Kabel

De gemakkelijkste manier om muziek van je telefoon af te spelen is ouderwets via een kabeltje. Meestal gebruik je hiervoor een jackplug naar tulpstekker of auxkabel. De jackplug-kant stop je in de hoofdtelefoonuitgang van de telefoon. De tulpstekker of auxkabel stop je in de versterker. Compacte apparaten, zoals smartphones, gebruiken altijd een kleinere 3,5 mm jackplug. Een normale jackplug is groter, namelijk 6,3 mm.

Voordelen:

 • Goedkoop (zo'n kabeltje kost een paar euro)Jackplug
 • Gebruiksvriendelijk
 • Niet afhankelijk van (extra) producten of apps van derde partijen

Nadelen:

 • Niet draadloos

Bluetooth / bluetooth-speakers

Met bluetooth verbind je je telefoon draadloos met je stereoset. Om het geluid af te spelen heb je een speciale bluetooth-adapter nodig, of een stereoset met ingebouwde bluetooth. Er zijn hele simpele en goedkope dongels of 'gateways', maar ook zeer uitgebreide en dure ontvangers of 'audiostreamers'.

Met zo'n audiostreamer stream je bijvoorbeeld ook muziek via Airplay of wifi. Bluetooth-adapters sluit je meestal aan met een aux- of tulpkabel. Zodra je bluetooth op je telefoon hebt ingeschakeld, moet je het apparaatje koppelen aan de ontvanger. Nadat je dat hebt gedaan, doet hij dat in het vervolg automatisch. Let op dat ook je gewone telefoongesprek via de huiskamer-speakers kan verlopen. Dat is niet altijd gewenst. Op de telefoon kun je omschakelen naar de telefoonluidspreker.

Voordelen:Bluetooth connect

 • Gebruiksvriendelijk: 'plug and play' 
 • Grotendeels draadloos

Nadelen:

 • Bereik tot 10 meter
 • Geluidskwaliteit iets lager dan normaal

Een alternatief is een speaker die zelf al bluetooth heeft ingebouwd. Deze bluetooth-speakers hebben daarnaast meestal een accu en kun je dus overal meenemen. Bekijk ook: De beste kleine bluetooth speaker, De beste middelgrote bluetooth-speaker of De beste grote bluetooth-speaker

Wifi / wifi-speakers

Je kunt er ook voor kiezen om muziek af te spelen via wifi. Net als bij bluetooth heb je daarvoor een ontvanger nodig in of bij je stereoset. Daarnaast moet je het apparaat draadloos of bedraad met je netwerk verbinden. Ook deze apparaten zijn er in allerlei vormen.

Op afstand bedienen

In plaats van het geluid van je telefoon af te spelen, kun je de telefoon ook gebruiken om een andere bron, zoals een computer of een audiostreamer, te besturen. Er zijn vrij dure audiostreamers zoals de Sonos Connect of de nieuwere Sonos Port. Deze kun je eventueel uitbreiden met spelers in verschillende kamers in huis voor een multi-room-systeem. Zo’n netwerkaudiosysteem bedien je dan met een app op je smartphone.

Goedkopere streaming-oplossingen zijn er in de vorm van mediaspelers. Met deze kleine kastjes kun je meestal ook video afspelen. Soms hebben ze een interne harde schijf waar je film, muziek en foto's op kunt zetten.

Voordelen:

 • Groot bereikWifi gebruik speaker
 • Telefoon wordt niet belast, maar gebruikt als afstandsbediening
 • Veelzijdige oplossing

Nadelen:

 • Niet altijd even gemakkelijk in te stellen
 • Relatief dure oplossing

Een alternatief is een speaker die zelf al wifi heeft ingebouwd. Deze wifi-speakers bedien je met een bijbehorende app op je smartphone. Bekijk ook: De beste kleine wifi-speakers of De beste grote wifi-speakers

Airplay van Apple

Heb je apparaten van Apple, dan ligt muziek streamen met Airplay voor de hand. Met Airplay stream je bestanden van je iPhone en andere iDevices naar Apple TV, Airport Express router of audioapparaat. Er zijn verschillende speakerdocks, receivers en stereosets met Airplay ondersteuning. 

Voordelen: Airplay

 • Gebruiksvriendelijk
 • Wifi-mogelijkheden: met Airport Express ook geschikt voor ouderwetse speakers 

Nadeel:

 • Speelt bijvoorbeeld Spotify af van je iPhone en niet direct van internet (belast je telefoon)

Google Cast

Met een draadloze speaker die Google Cast ondersteunt, speel je muziek direct af van internet. De smartphone fungeert dan als afstandsbediening. Zodra de muziek aanstaat, worden de telefoon of tablet in principe niet meer gebruikt door het programma.

Voordelen:Google Cast

 • Gebruiksvriendelijk
 • Speelt direct af van internet; je telefoon wordt niet belast
 • Werkt op alle apparaten met Google Cast-ondersteuning, zoals Chromecasts

Nadeel:

 • Werkt alleen met niet meer verkrijgbare Chromecast Audio op ouderwetse speakers of hifi-sets

Spotify Connect

Wie de Spotify-app op zijn smartphone heeft geïnstalleerd, kan een toestel dankzij Spotify Connect als afstandsbediening gebruiken. Daar heb je een wifi-streamer voor nodig of een speaker die het ondersteunt. Spotify heeft veel mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken, op te slaan en af te spelen. Met Connect speel je Spotify eenvoudig af op je stereoset.

Voordelen:Spotify Connect

 • Gebruiksvriendelijk
 • Speelt direct af van internet; je telefoon wordt niet belast

Nadelen

 • Je kunt met Spotify Connect niet het volume normaliseren
 • Werkt niet op traditionele speakers zonder wifi

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.