icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waar moet je op letten bij wifi-speakers

Draadloze speakers met wifi werken meestal met een stekker en zijn bedoeld voor thuis. Je verbindt ze met je wifi-netwerk en bedient ze met een app. Veel speakers hebben een slimme assistent en multiroom.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert draadloze speakersBijgewerkt op:30 april 2024

Draadloze Wifi speaker 1200x800

Wifi-speakers aansluiten

Wifi-speakers hebben geen accu. Ze zijn dus afhankelijke van netstroom. Het instellen kost iets meer tijd dan bij een bluetooth speaker. Je hebt namelijk een bijbehorende app nodig op je smartphone. Daarmee detecteer je de speaker en voeg je hem toe aan je eigen wifi-netwerk. Deze apps zijn meestal eenvoudig te gebruiken.

Eenmaal aangesloten, kun je de speaker via diezelfde app bedienen. Veel speakers ondersteunen ook bediening vanuit andere apps, zoals Spotify. Let wel op dat je soms wel een account moet aanmaken om alle functies te kunnen gebruiken, zoals bij Sonos.

Voordelen

  • Beter bereik dan bluetooth.
  • Betere geluidskwaliteit, al is dat bij nieuwe bluetooth-versies minder merkbaar.
  • Opties voor slimme assistent en smart home integratie.
  • Vaak uitbreidbaar dankzij multiroom. 

Nadelen

  • Afhankelijk van de ondersteuning van de fabrikant.
  • Geen accu en daardoor niet geschikt voor onderweg.
  • De beste speakers zijn prijzig.

Geteste wifi-speakers

Hieronder zie je de wifi-speakers in onze test. Ben je ingelogd, dan zie je de 5 best scorende modellen. Zo niet, dan zie je de meest recent geteste speakers. Klik op de link onder de tabel om verder te kunnen filteren, bijvoorbeeld op formaat.

Wil je meer weten of draadloze speakers? Lees ook onze uitleg bij bluetooth speakers.

Formaat wifi-speakers

Denk bij een wifi-speaker niet aan het formaat van traditionele luidsprekers. Ze zijn meestal een stuk compacter. In onze test maken we onderscheid tussen 2 formaten wifi-speakers: klein en groot.

Kleine wifi-speakers

Bekende kleine speakers zijn de Apple HomePod Mini, de Amazon Echo Dot en de Google Nest Mini/Audio. Deze speakers passen ongeveer in je handpalm. Ze zijn dus behoorlijk klein. Je kunt ze makkelijk in je huis kwijt, en verplaatst ze ook eenvoudig. Speakers zoals de Sonos Era 100, de Harman Kardon Citation One MKIII en de Apple HomePod zijn iets groter maar geef je nog altijd makkelijk een plekje in je kamer.

Grote wifi-speakers

Sommige speakers zijn te groot om in een hoekje weg te stoppen. De Bowers & Wilkins Zeppelin, de Sonos Era 300 en de Denon Home 250 / 350 zijn zware jongens die het best tot hun recht komen op een vaste plek. Je verplaatst ze namelijk minder makkelijk. Deze speakers zijn qua grootte ongeveer vergelijkbaar met een flinke tafellamp.

Wanneer een grote?

Net als voor bluetooth-speakers geldt dat kleine speakers minder klinken dan hun grote broers. Door de kleinere klankkast zijn vooral lagere tonen minder aanwezig dan bij speakers van een maatje groter. Ook is het maximum volume een stuk lager. Wil je dus een hele grote ruimte voorzien van geluid, kies dan een grote speaker.

Geluidskwaliteit wifi-speakers

Wifi-speakers klinken zuiverder dan bluetooth speakers. Het wifi-signaal heeft een grotere bandbreedte waardoor minder compressie van het geluid nodig is. Comprimeren is het slim verpakken en deels weglaten van informatie in een bestand, zoals een muzieknummer. Hierbij gaat de geluidskwaliteit soms achteruit. 

Dankzij moderne bluetooth-technieken is het verschil tegenwoordig klein. De meeste luisteraars zullen het niet of nauwelijks horen. Wifi-speakers zijn zeker niet altijd beter. Een goed ontworpen bluetooth-speaker klinkt beter dan een slecht ontworpen wifi-speaker.  

Multiroom / stereopaar

Wifi-speakers zijn vaak uitbreidbaar. Ze ondersteunen multiroom waarmee je meerdere speakers van hetzelfde merk met elkaar kunt verbinden. Je kunt dan muziek afspelen in het hele huis. Je moet dan wel een goede wifi-dekking hebben. Heb je een soundbar van hetzelfde merk? Dan kun je die vaak ook uitbreiden met wifi-speakers voor surround geluid. Of zonder soundbar door bijvoorbeeld 2 losse speakers in te stellen als stereopaar. Het nadeel van dit alles is natuurlijk wel dat je meer geld kwijt bent dan voor een enkele speaker.

Slimme assistent

Er is ook een groot aanbod van speakers met een slimme assistent. Deze kun je naast de app ook via spraak bedienen. Bijvoorbeeld om muziek af te spelen of in het algemeen vragen te stellen. Zo’n stemassistent werkt altijd via het internet.

Alexa en Siri

De bekendste assistenten zijn Google Assistant, Amazon Alexa en Apple Siri. Deze merken maken zelf ook speakers die speciaal als stemassistent bedoeld zijn. De Google Nest kun je ook gebruiken als centrale hub in een smart home netwerk. Zo kun je bijvoorbeeld via de stemassistent ook het licht bedienen.

Andere merken voegen steeds vaker een Google of Amazon slimme assistent toe, maar de nadruk bij deze speakers ligt meestal op muziek. De mogelijkheden voor de assistent zijn vaak minder uitgebreid. Over het algemeen zijn deze speakers meer gericht op geluidskwaliteit en minder op de functionaliteit van de assistent.

App en ondersteuning

De app is een essentieel onderdeel van een wifi-speaker. Daarmee bedien je het apparaat en voorzie je hem van updates. Je kunt vaak ook het geluid aanpassen, bijvoorbeeld met bepaalde klankpresets. Je bent voor de werking dus afhankelijk van de fabrikant. Als de app het niet meer doet, heb je mogelijk een onbruikbare speaker. Al zijn we dat gelukkig in de praktijk nog niet tegengekomen. 

Wifi én bluetooth

Sommige wifi-speakers hebben naast wifi ook bluetooth en/of een lijningang. Dat betekent dat je ze sowieso nog kunt gebruiken als de ondersteuning er mee op houdt. Vind je de levensduur dus belangrijk, dan is het goed om daar bij aanschaf op te letten.   

Prijs wifi-speakers

De goedkoopste speakers van Google en Amazon kosten €30 tot €60. Dat gaat dan om de kleinste modellen, zoals de Nest Mini. Een gemiddelde speaker kost rond de €100, maar voor het beste geluid kom je al snel uit tot (soms ver) boven de €200. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.