! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stoomstrijkijzers

Laatste update van de test: 21 juni 2021

Wij testen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren heel uitgebreid. Zo weet jij precies wat je nodig hebt. Bekijk de testresultaten.

Keuzehulp stoomstrijkijzers

Kies in een paar stappen het stoomstrijkijzer dat het beste bij je past.
Els Punt, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Gebruikstips_dejuistestrijktechniek
  13 jul.

  Strijktips

  Wij geven advies over hoe je het best je was strijkt.
 • strijken met stoom
  13 jul.

  Strijken met stoom

  Een strijkijzer of generator werkt het best met stoom. Waarom is dat eigenlijk?
 • nieuw-type-stoomgeneratoren-getest
  13 jul.

  Hoe wij stoomstrijkijzers testen

  Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren testen we uitgebreid in ons lab. We kijken onder andere hoe glad ze strijken en hoe lang ze meegaan.

Stoomstrijkijzer kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuw stoomstrijkijzer? Of heb je misschien meer aan een stoomgenerator? Lees onze tips zodat je weet waar je op moet letten.

Els Punt Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Waar let je op?

  Waar kun je allemaal op letten als je een strijkijzer koopt? Bekijk de video voor onze kooptips. 

  Bekijk direct het beste stoomstrijkijzer, de beste stoomgenerator of vergelijk alle strijkijzers en stoomgeneratoren.

   

  Video Kooptips stoomstrijkijzers

  Video: Kooptips stoomstrijkijzers

  Inklappen
 2. 2

  Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

  Stoomstrijkijzer

  Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel achter elkaar strijkt, je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt. Het is het meest gekochte strijkijzer.

  Stoomgenerator

  Een stoomgenerator is een strijkijzer met een externe watertank die met het strijkijzer verbonden is via een stoomsnoer. Kies voor een stoomgenerator als je veel en vaak strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger. Een goed apparaat kost al gauw €150.

  Lees ook: Verschillen tussen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

   

   

  Koopadvies_channel1
  Inklappen
 3. 3

  Stoomhoeveelheid en stoomfuncties

  Stoomhoeveelheid

  De hoeveelheid stoom bepaalt voor een deel het strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 90 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad. Vergelijk strijkijzers en kijk bij specificaties naar strijkprestaties.

  Regelbare stoomtoevoer

  Voor het beste strijkresultaat strijk je eerst mét en daarna zónder stoom. Het is daarom handig als de stoomtoevoer te regelen is. 

  Extra stoomfuncties

  Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.

  Lees meer over strijken met stoom.

  Inklappen
 4. 4

  Een handig waterreservoir

  Een goed waterreservoir heeft een ruime capaciteit en is gemakkelijk te vullen.

  Capaciteit waterreservoir

  Hoe groter het reservoir, hoe meer je in één keer kunt strijken. Strijkijzers hebben een waterreservoir onder het handvat van zo’n 0,3 liter. Stoomgeneratoren hebben een extern waterreservoir van ongeveer 1,5 liter. Een groter waterreservoir maakt het strijkijzer wel zwaarder en neemt meer ruimte in.

  Het is prettig als je het waterniveau makkelijk kunt controleren.

  Water bijvullen

  Het waterreservoir vul je via een opening met een klepje. Kijk of dat makkelijk opengaat en hoe groot de vulopening is. Het is handig als je het reservoir eraf kunt halen. Bij stoomgeneratoren kan dit soms, bij strijkijzers meestal niet. Bekijk generatoren met een verwijderbaar waterreservoir.

  Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken
  Inklappen
 5. 5

  Een goede strijkzool

  Goede vorm strijkzool

  Een strijkzool heeft een goede vorm als hij flink breed is en een spitse, platte punt heeft. Met een brede zool strijk je in één beweging een groot stuk stof. Met een spitse, platte punt kun je goed tussen knoopjes en in hoekjes strijken. Soms is de achterkant van de zool afgerond, waardoor je zowel naar voren als naar achteren kunt strijken.

  Materiaal van de strijkzool

  Om de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend te maken, wordt een metaal gebruikt, eventueel met een coating. Coatings kunnen erg verschillen in gladheid en krasbestendigheid. ‘Emaille’ is over het algemeen glad en krasbestendig. Inox/RVS is niet krasbestendig en glijdt minder goed. De termen die fabrikanten gebruiken zeggen vaak weinig. Ook kan de aanduiding 'keramiek' betekenen dat er slechts een keramische coating is gebruikt.

  Benieuwd wat voor jouw situatie handig is?

  Gebruikstips_dejuistestrijktechniek
  Inklappen
 6. 6

  Ontkalken en schoonmaken

  Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.  

  Ontkalkingsknop

  Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes.

  Antikalkstaafje

  Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.

  Antikalkpatronen

  Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen. Op jaarbasis kunnen de patronen of cassettes wel €30 kosten. 

  Thermische schok

  Wanneer het ijzer volledig verkalkt is, kun je de kalkdeeltjes losbreken door middel van de functie ‘thermische schok’. Hierbij stroomt koud water langs een hete strijkzool, waardoor de kalkdeeltjes losbrokkelen. 

  Lees meer over je strijkijzer ontkalken en schoonmaken.

  Inklappen
 7. 7

  Gebruiksgemak

  Naast een handige watertank en ontkalkopties, zijn er nog een paar kenmerken waar je op kunt letten.  

  Strijkijzersnoer

  Het snoer moet lang genoeg en flexibel zijn. Het moet in verschillende richtingen kunnen bewegen vanuit het ijzer (tuimelsnoer). 

  Opberggemak

  Er zijn verschillende manieren om het apparaat gemakkelijk op te bergen. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Daarnaast hebben sommige stoomgeneratoren de mogelijkheid om het ijzer op de basis vast te zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep kunt verplaatsen.

  Automatische uitschakeling

  Sommige strijkijzers schakelen vanzelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld als het ijzer op de achterkant staat, na 8 minuten of als de zool naar beneden staat (na 30 seconden).

  Geen temperatuur instellen

  Bij een standaard strijkijzer kun je de thermostaat instellen op de juiste stand uit het wasvoorschrift (*, **, ***, max). Steeds meer strijkijzers hebben geen thermostaat. Deze strijken op één 'veilige' temperatuur. Je hoeft dus geen was te sorteren en temperatuur in te stellen. 

  Gewicht van het ijzer

  Kies een strijkijzer met een zo'n laag mogelijk gewicht. Zeker als je lang achter elkaar doorstrijkt, ga je het gewicht van het ijzer op den duur voelen. Stoomstrijkijzer zijn gemiddeld zwaarder dan de ijzers van stoomgeneratoren omdat ze een waterreservoir hebben.

  Artikel_kenmerkenstrijkijzersengeneratoren
  Inklappen
 8. 8

  Meest verkochte merken

  Er zijn veel merken strijkijzers te koop. Uit onderzoek blijkt dat van alle strijkijzers de helft een model van Philips is. Vooral de stoomstrijkijzers zijn favoriet.

  Tefal staat op de tweede plaats. Een kwart van de mensen heeft een strijkijzer van Tefal. Van Tefal worden juist meer stoomgeneratoren verkocht. Waarschijnlijk omdat de Tefal stoomgeneratoren gemiddeld wat goedkoper zijn.

  stoomstrijkijzers-vergelijker
  Inklappen
 9. 9

  Andere soorten stoomapparaten

  Koopadvies_Stoomstrijkijzer_handstomer

  Handstomer of kledingstomer

  Naast strijkijzers en generatoren zijn er kledingstomers. Hiermee stoom je hangende kleding glad. Lees onze eerste indruk van de Philips Steam&Go of bekijk een stukje over de Tefal kledingstomer in de videoreportage. Overigens kun je met vrijwel alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren verticaal strijken.

  Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomsysteem

  Strijksysteem of strijkmachine

  Voor de fanatieke strijkers zijn er ook strijksystemen waarbij het strijkijzer en de strijkplank samenwerken. Het ijzer krijgt het stoom uit een waterreservoir in het systeem en de strijkplank zuigt het strijkgoed vast of blaast kwetsbaardere stof luchtig. Deze modellen zijn zeer prijzig.

  Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomkast

  Stoomkast

  Uit Azië is er een kast op de markt gekomen, waarin je je kleding kunt hangen om op te frissen. Van onderaf wordt stoom verspreid die opstijgt door de heen-en-weer bewegende kleding. Lees meer over de stoomkast van LG

  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een specifiek model? Of heb je ervaring met verschillende stoomstrijkijzers en een tip die je met ons wilt delen? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

 

Bekijk het forum