Stoomstrijkijzers
Wij testen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren heel uitgebreid. Zo weet jij precies wat je nodig hebt. Bekijk de testresultaten.

We hebben .... stoomstrijkijzers getest
Kies in een paar stappen jouw ideale stoomstrijkijzer.


Nieuw & interessant
- 20 mrt.
Strijktips
Wij geven advies over hoe je het best je was strijkt. Hoe bevalt je stoomstrijkijzer?
Help anderen met een review over jouw stoomstrijkijzer.
- 25 feb.
Hoe wij stoomstrijkijzers testen
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren testen we uitgebreid in ons lab. We kijken onder andere hoe glad ze strijken en hoe lang ze meegaan.
Stoomstrijkijzer kopen: waar let je op?
Ben je op zoek naar een nieuw stoomstrijkijzer? Of heb je misschien meer aan een stoomgenerator? Lees onze tips zodat je weet waar je op moet letten.

- 1
Waar let je op?
Waar kun je allemaal op letten als je een strijkijzer koopt? Bekijk de video voor onze kooptips.
Bekijk direct het beste stoomstrijkijzer, de beste stoomgenerator of vergelijk alle strijkijzers en stoomgeneratoren.
Video: Kooptips stoomstrijkijzers
Inklappen - 2
Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?
Stoomstrijkijzer
Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel achter elkaar strijkt, je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt. Het is het meest gekochte strijkijzer.
Stoomgenerator
Een stoomgenerator is een strijkijzer met een losse watertank. Die zit aan het strijkijzer vast via een stoomsnoer. Kies voor een stoomgenerator als je veel en vaak strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger. En omdat je een losse watertank hebt, is het strijkijzer lichter. Dat strijkt extra prettig. Een goed apparaat kost minstens €100.
Lees ook: Verschillen tussen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.
Inklappen - 3
Stoomhoeveelheid en stoomfuncties
Stoomhoeveelheid
De hoeveelheid stoom bepaalt voor een deel het strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 95 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad. Vergelijk strijkijzers en kijk bij specificaties naar strijkprestaties.
Regelbare stoomtoevoer
Voor het beste strijkresultaat strijk je eerst mét en daarna zónder stoom. Het is daarom handig als de stoomtoevoer te regelen is.
Extra stoomfuncties
Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.
Lees meer over strijken met stoom.
Inklappen - 4
Een handige watertank
Een goede watertank is lekker groot en kun je makkelijk vullen.
Capaciteit watertank
Hoe groter de tank, hoe meer je in één keer kunt strijken. Strijkijzers hebben een watertank onder het handvat van zo’n 0,3 liter. Stoomgeneratoren hebben een losse watertank van ongeveer 1,5 liter of meer. Een grotere watertank maakt de generator wel zwaarder. En neemt meer (berg)ruimte in. Het is prettig als je het waterniveau makkelijk kunt controleren.
Water bijvullen
De watertank vul je via een opening met een klepje. Kijk of dat makkelijk opengaat en hoe groot de vulopening is. Het is handig als je de tank eraf kunt halen. Bij strijkijzers kan dit niet. Maar bij stoomgeneratoren kun je de tank meestal loshalen. Bekijk generatoren met een verwijderbare watertank.
Inklappen - 5
Een goede strijkzool
Goede vorm strijkzool
Een strijkzool heeft een goede vorm als hij flink breed is en een spitse, platte punt heeft. Met een brede zool strijk je in één beweging een groot stuk stof. Met een spitse, platte punt kun je goed tussen knoopjes en in hoekjes strijken. Soms is de achterkant van de zool afgerond, waardoor je zowel naar voren als naar achteren kunt strijken.
Krasbestendige strijkzool
Een strijkzool met krassen strijkt minder goed glad. Met een krasbestendige strijkzool heb je langer plezier van je strijkijzer. Om de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend te maken, wordt metaal gebruikt, vaak met een extra toplaag (coating). Coatings kunnen erg verschillen in gladheid en krasbestendigheid. ‘Emaille’ is over het algemeen glad en krasbestendig. Inox/RVS is niet krasbestendig en glijdt minder goed. De termen die fabrikanten gebruiken zeggen vaak weinig. Daarom testen wij of de strijkzool krasbestendig is. Bekijk strijkijzers met een krasbestendige zool.
Inklappen - 6
Ontkalken en schoonmaken
Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.
Ontkalkingsknop
Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes.
Antikalkstaafje
Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.
Antikalkpatronen
Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen. Op jaarbasis kunnen de patronen of cassettes wel €30 kosten.
Thermische schok
Wanneer het ijzer volledig verkalkt is, kun je de kalkdeeltjes losbreken door middel van de functie ‘thermische schok’. Hierbij stroomt koud water langs een hete strijkzool, waardoor de kalkdeeltjes losbrokkelen.
Lees meer over je strijkijzer ontkalken en schoonmaken.
Inklappen - 7
Gebruiksgemak
Naast een handige watertank en ontkalkopties, zijn er nog een paar kenmerken waar je op kunt letten.
Strijkijzersnoer
Het snoer moet lang genoeg en flexibel zijn. Het moet in verschillende richtingen kunnen bewegen vanuit het ijzer (tuimelsnoer). Hoe langer het snoer, des te groter de bewegingsvrijheid als je strijkt. Bekijk strijkijzers met een grote bewegingsvrijheid.
Opberggemak
Er zijn verschillende manieren om het apparaat gemakkelijk op te bergen. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Daarnaast hebben sommige stoomgeneratoren de mogelijkheid om het ijzer op de basis vast te zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep kunt verplaatsen.
Automatische uitschakeling
Sommige strijkijzers schakelen vanzelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld als het ijzer op de achterkant staat, na 8 minuten of als de zool naar beneden staat (na 30 seconden).
Geen temperatuur instellen
Bij een standaard strijkijzer kun je de thermostaat instellen op de juiste stand uit het wasvoorschrift (*, **, ***, max). Steeds meer strijkijzers hebben geen thermostaat. Deze strijken op één 'veilige' temperatuur. Je hoeft dus geen was te sorteren en temperatuur in te stellen.
Gewicht van het ijzer
Kies een strijkijzer met een zo'n laag mogelijk gewicht. Zeker als je lang achter elkaar doorstrijkt, ga je het gewicht van het ijzer op den duur voelen. De lichtste ijzers vind je bij stoomgeneratoren, omdat de tank daar los staat van het strijkijzer. Bij stoomstrijkijzers is de tank ingebouwd. Die zijn daardoor gemiddeld zwaarder.
Inklappen - 8
Meest verkochte merken
Er zijn veel merken strijkijzers te koop. Uit onderzoek blijkt dat van alle strijkijzers de helft een model van Philips is. Vooral de stoomstrijkijzers zijn favoriet.
Tefal staat op de tweede plaats. Een kwart van de mensen heeft een strijkijzer van Tefal. Van Tefal worden juist meer stoomgeneratoren verkocht. Waarschijnlijk omdat de Tefal stoomgeneratoren gemiddeld wat goedkoper zijn.
Inklappen - 9
Andere soorten stoomapparaten
Handstomer of kledingstomer
Naast strijkijzers en generatoren zijn er kledingstomers. Hiermee stoom je hangende kleding glad. Lees onze eerste indruk van de Philips Steam&Go of bekijk een stukje over de Tefal kledingstomer in de videoreportage. Overigens kun je met vrijwel alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren verticaal strijken.
Strijksysteem of strijkmachine
Voor de fanatieke strijkers zijn er ook strijksystemen waarbij het strijkijzer en de strijkplank samenwerken. Het ijzer krijgt het stoom uit een waterreservoir in het systeem en de strijkplank zuigt het strijkgoed vast of blaast kwetsbaardere stof luchtig. Deze modellen zijn zeer prijzig.
Stoomkast
Uit Azië is er een kast op de markt gekomen, waarin je je kleding kunt hangen om op te frissen. Van onderaf wordt stoom verspreid die opstijgt door de heen-en-weer bewegende kleding. Lees meer over de stoomkast van LG.
Inklappen