icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Strijken met stoom

Een strijksysteem werkt het beste met stoom. Maar waarom heb je stoom nodig om sneller en makkelijker te strijken?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017

strijken met stoom

Wat is strijken?

In gekreukte stof liggen de vezels niet keurig recht meer. Door strijken probeer je de lange 'polymeerketens' in de vezels van de stof los te maken en opnieuw te ordenen.

Als de moleculen in de stof heet zijn, kunnen de vezels worden uitgerekt door het gewicht van het strijkijzer. Bij zwaardere stoffen zoals katoen of linnen is het moeilijker om de verbindingen tussen de moleculen los te maken. Vezels komen gemakkelijker los met wat warmte en vocht. Stoom kan het strijken dan makkelijker maken.

Wanneer de vezels weer afkoelen en drogen, behouden ze de uitgestrekte vorm. Om mooi glad te blijven, moet het wasgoed dus goed droog zijn. Het is handig als je de stoomtoevoer kunt instellen, zodat je eerst mét stoom en daarna zonder kunt strijken totdat de stof droog is. In onze vergelijker zie je per strijkijzer of je de stoomtoevoer kunt regelen.

Stoomkamer

Stoom ontstaat door een samenspel van water en warmte. Deze wordt aangemaakt in de stoomkamer van het apparaat. Bij strijkijzers zit de stoomkamer vlak boven de strijkzool. Als de strijkzool (of het plaatje eronder) goed opgewarmd is, verdampt het water uit het reservoir tot stoom.

Bij stoomgeneratoren wordt stoom aangemaakt in de boiler bij de watertank. De stoom wordt door de stoomslang richting het ijzer gepompt. Bij de tussenvarianten wordt het water door de slang gepompt en wordt de stoom in het ijzer aangemaakt.

Stoomhoeveelheid en stoomdruk

Bij strijkijzers en stoomgeneratoren wordt de hoeveelheid stoom, of stoomafgifte, aangegeven in grammen per minuut. Vaak wordt een waarde gegeven van de normale, continue stoomtoevoer en de waarde bij een stoomstoot.

De stoom wordt met een bepaalde kracht uit het ijzer het textiel in gestoten. Deze stoomdruk wordt bij stoomgeneratoren aangegeven in bar. Bij de tussenvarianten stoomgeneratoren wordt geen stoomdruk opgebouwd in de tank. Hierbij wordt gesproken over pompdruk.

Te veel stoom

Er zit een grens aan de hoeveelheid benodigde stoom. Als een te grote hoeveelheid stoom weer condenseert, wordt het wasgoed of de strijkplank te nat. Als er te veel stoom wordt gevraagd, maar het ijzer niet heet genoeg is, lekt het strijkijzer.

Ook interessant:

Test stoomstrijkijzers