icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

De beste manier van strijken

Of kreukels uit je kleren gaan heeft te maken met de manier waarop je strijkt. Niet elke stof is hetzelfde, dus daar moet je ook rekening mee houden.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

Strijktips

  • Lees het wasvoorschrift van het wasgoed
  • Sorteer het wasgoed van koude naar warme temperatuurinstelling
  • Gebruik stoom, maar niet te veel. Stoom vooral bij zware stoffen en hardnekkige kreukels, maar niet te veel achter elkaar. Stoom minder bij kwetsbaardere stoffen. Daarvoor is het ijzer vaak ook niet warm genoeg, wat kan leiden tot watervlekken.
  • Strijk niet te heet en druk niet te hard op het ijzer. Daarmee voorkom je beschadigde of glanzende stof.
  • Strijk het wasgoed weer droog en laat het kreukvrij afkoelen.

Verschillende soorten stoffen strijken

Kwetsbare stoffen

Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Ook kun je de stof beschermen door het onder een theedoek te leggen. Of je houdt het strijkijzer iets boven de stof en strijkt het met de hand glad.

Opdruk of pailletten

Strijk stoffen met opdruk of pailletten aan de binnenkant. Als je dat niet doet, kun je zowel het wasgoed als de strijkzool beschadigen.

Zijde

Strijk zijde aan de binnenkant. Kunstzijde moet je egaal bevochtigen en niet besproeien, want dat geeft vlekken. Onbewerkte zijde kun je het beste droog strijken.

Breiwerk

Strijken van breiwerk is niet aan te raden. Wil je dit toch, beweeg je strijkijzer dan niet over de stof, dan trek je de vorm uit het breiwerk. Zet het strijkijzer op een gedeelte van het kledingstuk, haal het weg en zet het weer op een ander gedeelte.

Dubbele stof

Kragen, manchetten, zomen en andere dubbele stoffen zijn het beste eerst aan de binnenkant te strijken. Met een extra stoomstoot worden ze goed glad.

Mouwen

Sommige strijkplanken hebben een speciaal ‘mouwdeel’ waar je een mouw omheen kunt doen om deze te strijken. Als je strijkplank dat niet heeft, kun je bijvoorbeeld een handdoek oprollen en die in de mouw stoppen.

Plooien

Voor het strijken van plooien kun je met een paperclip de plooi voorzichtig vastzetten. Begin vervolgens aan de onderkant met strijken en strijk de plooi van binnen naar buiten.

Stel de juiste temperatuur in

Kreukels gaan gemakkelijker uit het wasgoed als de vezels worden verwarmd. Maar als de vezels té warm worden, raakt de stof beschadigd. De stof kan verbranden of gaan glanzen. De ene stof is kwetsbaarder dan de ander.

Kijk daarom altijd eerst goed op het wasvoorschrift. In het voorschrift staat een symbool met een strijkijzer. Heeft het symbool 1 stip dan moet je koud strijken, met 2 stippen warm en 3 stippen geeft aan dat je heet moet strijken. Een strijkijzer met een kruis betekent dat je het niet mag strijken. Sorteer het wasgoed van koud naar warm.

Er zijn steeds meer strijkijzers zonder thermostaat. Deze apparaten strijken op één temperatuur, waardoor je de was niet meer hoeft te sorteren.

Gebruik de juiste hoeveelheid stoom

  • Kreukels gaan gemakkelijker uit het wasgoed als de stof een beetje vochtig is. Als je strijkijzer geen stoomfunctie heeft, gebruik dan een plantenspuit om het wasgoed te bevochtigen.
  • Vraag het apparaat niet om te veel stoomstoten achter elkaar. Het wasgoed wordt dan te nat of er komen druppels uit de strijkplank. Bovendien is het niet nodig om continu te stomen.
  • Vraag het apparaat niet te stomen als het ijzer daar (nog) niet warm genoeg voor is. Dan kan het strijkijzer gaan lekken.
  • Hardnekkige kreukels kun je te lijf gaan met een extra stoomstoot of de sproeifunctie.
  • Het wasgoed blijft het beste kreukvrij als het wasgoed weer goed droog afkoelt. Het best strijk je daarom na het stomen het wasgoed weer droog. Dit gaat gemakkelijk met een regelbare stoomtoevoer op het apparaat. In onze vergelijker zie je per strijkijzer of je de stoomtoevoer kunt regelen.

Test stoomstrijkijzers