icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips

Test stoomstrijkijzers

Stoomstrijkijzer ontkalken en schoonmaken

Kalk is de grote boosdoener van veel strijkijzerproblemen. Er zijn verschillende methodes waarop stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren kalk te lijf gaan. Voorkom problemen, ontkalk je strijkijzer regelmatig en maak hem goed schoon. 

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 november 2018

Artikel_problemenmetjestrijkijzer

Kalkaanslag in het strijkijzer

Kalkafzetting ontstaat wanneer je water met kalk verhit. Kalkdeeltjes lossen moeilijker op bij hoge temperaturen. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag. Kalk kan leiden tot allerlei problemen met je strijkijzer.

Daarnaast hebben alle apparaten een voorziening om kalkafzetting tegen te gaan. Dat vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk.

Kalkaanslag voorkomen

Het voorkomen van kalkaanslag is beter dan achteraf ontkalken. Spoel het strijkijzer daarom per 10 strijkbeurten even door met kraanwater. Liefst leeg je na elke strijkbeurt het waterreservoir. Is het leidingwater erg hard? Dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd water. Bekijk strijkijzers met verwijderbare watertank, dat is handig legen en vullen bij de kraan.

Ontkalken

antikalkstaafje-strijkijzerIn de handleiding van het apparaat staat hoe vaak je hem moet ontkalken. Meestal is dat 1 keer per maand. Stoomgeneratoren geven vaak aan wanneer het tijd is voor onderhoud. Wat je moet doen, hangt af van de antikalkmethode van het apparaat. Volg altijd de methode zoals beschreven in de handleiding. 

Over het algemeen kun je stoomstrijkijzers ontkalken door:

  1. Het waterreservoir te vullen
  2. Het ijzer op te warmen
  3. Het apparaat leeg stomen boven een wasbak, waarbij kalkdeeltjes meekomen. 

Daarnaast zijn er verschillende antikalkmethodes. Bekijk en vergelijk de verschillende antikalkmethodes per strijkijzer 

Ontkalkingsknop

ontkalkingsknop-strijkijzerontkalkingssetting-strijkijzerOp sommige strijkijzers zit een speciale reinigingsknop. Deze wordt ook wel 'Calc-Clean', 'De-Calc' of 'zelfreiniging' genoemd. Druk deze knop in en schud de kalk en troep boven de gootsteen uit de gaatjes in de strijkzool. Als je leidingwater harder is, kun je deze functie wat vaker gebruiken.

Thermische schok

Het ontkalken via een ontkalkingsknop gaat meestal met een thermische schok. 

Hiemee schud je de kalkdeeltjes in de zool los. De strijkzool warmt op, terwijl het water in het reservoir koud blijft. Als je het mechanisme activeert, stroomt koud water door de gaatjes van de warme zool. Door het temperatuurverschil brokkelt de kalk af.

Hierna kun je het stoomstrijkijzer gewoon gebruiken, maar er is wel kans dat er losse kalkdeeltjes op je strijkgoed terecht komen. Strijk hier vooral niet overheen, maar verwijder ze van je wasgoed. Of strijk eerst even een oude lap om de deeltjes kwijt te raken.

Antikalkstaafje

antikalkstaaf-generator-strijkijzerZowel strijkijzers als generatoren hebben een antikalkstaafje. Dit staafje trekt kalk uit het water aan en moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten. Kijk in de handleiding van je strijkijzer hoe vaak je dit hoort te doen.

Antikalkpatronen

antikalkcassette-strijkijzerSommige stoomgeneratoren gebruiken speciale patronen om kalkvorming te voorkomen. Deze heten ook wel cassettes of cartridges. Door de chemische werking verzachten ze het leidingwater. Het apparaat geeft aan wanneer de patronen zijn uitgewerkt en je ze moet vervangen. De kosten voor deze patronen verschillen. Van een paar euro tot wel €25 per jaar.

Strijkzool

Na verloop van tijd kan de strijkzool vies worden. Hierdoor strijkt het ijzer minder goed. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 

strijkijzerzool-vies

  • Kalk in de stoomgaatjes en verkalkt water.
  • Strijkwater of andere middeltjes.
  • Verbrandde textieldeeltjes in de stoomgaatjes. 
  • Opdruk van het wasgoed.

strijkijzers-krasbestendigheid-testRegelmatig onderhouden/ontkalken zoals hierboven beschreven, kan een hoop voorkomen en verhelpen. De strijkzool kun je schoonmaken met een vochtige doek of zacht sponsje. Gebruik nooit schuurmiddelen op de strijkzool. Ook kun je vol stomend over een dikke, oude stof strijken, om zo de troep uit de gaatjes en van de zool te strijken. Je kunt ook speciale schoonmaaksticks kopen om hardnekkig vuil van de strijkzool te poetsen. 

Een beschadigde zool strijkt minder goed. Strijk daarom niet over knopen, ritsen of metalen onderdelen. Zet het strijkijzer ook niet met de zool naar beneden op een metalen of ruwe ondergrond. Vergelijk de krasbestendigheid van de strijkijzers

Lees ook:

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips

Test stoomstrijkijzers