icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je stoomstrijkijzer

Wat is de handigste manier om je stoomstrijkijzer te ontkalken? En heb je na het strijken vaak last van bruine vlekken op je schone was? Wij geven je advies over het gebruik van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Met welk water strijk je?

Strijk met kraanwater

Strijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik van kraanwater. In het Nederlandse kraanwater zit over het algemeen weinig kalk, waardoor je het gewoon in je stoomstrijkijzer kunt gebruiken. De meeste apparaten hebben een ontkalkingsmethode om het teveel aan kalk uit het water te onttrekken. 

Gedestilleerd of gedemineraliseerd water

Woon je ergens waar het water wat harder is, dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Let op: Niet alle strijkijzers zijn gelijk en verschillende materialen en ontkalkers kunnen hier anders op reageren. Kijk daarom in de handleiding wat geadviseerd wordt over onthard water. 

Strijkwater

Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Dergelijke toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, of bezinksel veroorzaken en daardoor vlekken op je kleding. En je hebt kans dat het apparaat eerder kapot gaat. 

Condenswater of regenwater

Gebruik geen condenswater van je koelkast of wasdroger. En ook geen opgevangen regenwater of water uit een airco. Hierin kunnen nog kleine deeltjes zitten die het strijkijzer verstoppen of beschadigen.

Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken

2
Kalk en andere problemen

Kalk kan zorgen voor veel problemen met je strijkijzer. Voorkom dat je strijkijzer volledig verkalkt, door het waterreservoir regelmatig om te spoelen. Strijkijzers en stoomgeneratoren hebben allerlei manieren om kalkaanslag te verhelpen. 

Lees meer over het ontkalken van je stoomstrijkijzer.

Maar het kan ook gebeuren dat het strijkijzer lekt, niet goed stoomt of dat er vieze vlekken op je wasgoed komen.

Lees meer over hoe je veelvoorkomende strijkijzerproblemen kunt verhelpen. 

 

 

 

Gebruikstips_ontkalkenenandereproblemen

3
Zo strijk je het best: strijktips

Strijk op de juiste temperatuur

Om glad te strijken, is het nodig de vezels in de stof te verwarmen. Maar voorkom dat je te heet strijkt. Kijk voor de juiste temperatuur op het wasvoorschrift.

Strijk met stoom

Om glad te strijken, is het ook nodig dat het wasgoed een beetje vochtig is. Gebruik hiervoor stoom. Maar stoom niet te veel, dan wordt het wasgoed te nat en gaat de boel lekken. 

Kwetsbare stoffen strijken

Je kunt kwetsbare stoffen strijken aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof beschermen door er een theedoek op te leggen. Of je houdt het strijkijzer iets boven de stof en strijkt het met de hand glad.

Lees de strijktips om je wasgoed snel en gemakkelijk kreukvrij te krijgen. 

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

4
Niet strijken is ook een optie

Tijdens het wassen kun je al zorgen dat je was niet te veel kreukt. Stop bijvoorbeeld niet teveel wasgoed tegelijk in de machine en gebruik niet teveel wasmiddel. Of kies voor een programma die niet hard centrifugeert. En haal de was direct uit de wasmachine zodra het klaar is. Verder kun je ook nog het volgende doen:

  • Sla de was uit voordat je het ophangt.
  • Hang spijkerbroeken op aan de pijpen, zodat het zware gedeelte de pijpen gladtrekt.
  • Hang een overhemd te drogen aan de kleerhanger.
  • Trek lakens en beddengoed glad als je ze opvouwt.
  • Hang je kleding in de badkamer als daar nog een beetje stoom hangt. Kreukels verdwijnen dan vaak vanzelf.
Gebruikstips_nietstrijken

Test stoomstrijkijzers

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een specifiek model? Heb je ervaring met verschillende stoomstrijkijzers? Stel je vraag op de Community of deel je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...