icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je stoomstrijkijzer

Wat is de handigste manier om je stoomstrijkijzer te ontkalken? En heb je na het strijken vaak last van bruine vlekken op je schone was? Wij geven je advies over het gebruik van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator.

1

Kalk en andere problemen

Kalk kan voor veel problemen zorgen. Spoel de watertank daarom regelmatig schoon en voorkom dat het strijkijzer volledig verkalkt. Strijkijzers en stoomgeneratoren hebben allerlei manieren om kalkaanslag te verhelpen. 

Lees meer over strijkijzer ontkalken en schoonmaken.

Maar het kan ook gebeuren dat het strijkijzer lekt, niet goed stoomt of dat er vieze vlekken op je wasgoed komen.

Lees meer over problemen met je strijkijzer.

 

 

 

Gebruikstips_ontkalkenenandereproblemen

2

Met wat voor water strijk je?

Kraanwater

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken

Gedestilleerd of gedemineraliseerd water

Woon je ergens waar het water harder is? Dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Let op: Niet alle strijkijzers zijn gelijk. Verschillende materialen en ontkalkers reageren anders op dit water. Kijk daarom in de handleiding wat de fabrikant adviseert over onthard water. 

Strijkwater

Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Deze toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding. En je hebt kans dat het apparaat eerder kapot gaat. 

Condenswater of regenwater

Gebruik geen condenswater van wasdroger. En ook geen opgevangen regenwater of water uit een airco. Hierin kunnen nog kleine deeltjes zitten die het strijkijzer verstoppen of beschadigen.

Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken

3

Zo strijk je het best: strijktips

Strijk op de juiste temperatuur

Voor strijken is warmte nodig. Je verwarmt de vezels in de stof. Maar voorkom dat je te heet strijkt. Strijk op de juiste temperatuur. Deze staat op het wasvoorschrift.

Strijk met stoom

Om mooi glad te strijken, is het belangrijk dat het wasgoed een beetje vochtig is. Daarom strijk je het beste met stoom. Maar stoom niet te veel, want dan wordt het wasgoed te nat en gaat de boel lekken. 

Kwetsbare stoffen strijken

Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.

Lees onze strijktips om je wasgoed snel en gemakkelijk kreukvrij te krijgen. 

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

4

Niet strijken is ook een optie

Tijdens het wassen kun je al zorgen dat de was niet te veel kreukt. Stop bijvoorbeeld niet te veel wasgoed tegelijk in de machine en gebruik niet te veel wasmiddel. Of kies een programma dat niet hard centrifugeert. En haal de was direct uit de wasmachine zodra het klaar is. Dit helpt ook:

  • Sla de was uit voordat je het ophangt.
  • Hang spijkerbroeken op aan de pijpen, zodat het zware deel de pijpen gladtrekt.
  • Hang overhemden en shirts te drogen aan een kleerhanger.
  • Trek lakens en beddengoed glad als je ze opvouwt.
  • Hang je kleding in de badkamer als daar nog een beetje stoom hangt. Kreukels verdwijnen dan vaak vanzelf.
Gebruikstips_nietstrijken

5

Repareren of vervangen en wegdoen

Repareren

Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuw strijkijzer of een nieuwe stoomgenerator kopen: het bespaart grondstoffen. Ook is het vaak goedkoper.

Kijk eerst of de garantie nog geldt, want dan moet de winkel je helpen. Is de garantie voorbij dan kun je je strijkijzer of -generator op verschillende manieren (laten) repareren:

Recyclen

Het is beter voor het milieu om het strijkijzer of de stoomgenerator te laten recyclen. Zo worden giftige stoffen veilig afgevoerd. En van de grondstoffen kunnen nieuwe dingen worden gemaakt.

Inleveren voor recycling kan via de gemeente of via de winkel.

  • Een winkel moet je oude apparaat innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.
  • Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je er géén nieuw apparaat koopt. Strijkijzers en generatoren zijn vaak iets groter, maar je kunt het altijd vragen.
  • 6000 andere winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra) hebben inleverbakken. 
  • Op wecycle.nl staan inzamelpunten bij jou in de buurt.

Let op: betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.

Test stoomstrijkijzers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun stoomstrijkijzer? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum