icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je stoomstrijkijzer

Wat is de handigste manier om je stoomstrijkijzer te ontkalken? En heb je na het strijken vaak last van bruine vlekken op je schone was? Wij geven je advies over het gebruik van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Met welk water strijk je?

Strijk met kraanwater

Strijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik van kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. De meeste apparaten hebben bovendien een methode om kalk uit het water te halen. 

Gedestilleerd of gedemineraliseerd water

Woon je ergens waar het water harder is, dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Let op: Niet alle strijkijzers zijn gelijk en verschillende materialen en ontkalkers reageren anders op dit water. Kijk daarom in de handleiding wat de fabrikant adviseert over onthard water. 

Strijkwater

Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Deze toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding. En je hebt kans dat het apparaat eerder kapot gaat. 

Condenswater of regenwater

Gebruik geen condenswater van je koelkast of wasdroger. En ook geen opgevangen regenwater of water uit een airco. Hierin kunnen nog kleine deeltjes zitten die het strijkijzer verstoppen of beschadigen.

Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken

2
Kalk en andere problemen

Kalk kan voor veel problemen zorgen. Spoel het waterreservoir daarom regelmatig om en voorkom dat het strijkijzer volledig verkalkt. Strijkijzers en stoomgeneratoren hebben allerlei manieren om kalkaanslag te verhelpen. 

Lees meer over het ontkalken van je stoomstrijkijzer.

Maar het kan ook gebeuren dat het strijkijzer lekt, niet goed stoomt of dat er vieze vlekken op je wasgoed komen.

Lees meer over hoe je veelvoorkomende strijkijzerproblemen verhelpt.

 

 

 

Gebruikstips_ontkalkenenandereproblemen

3
Zo strijk je het best: strijktips

Strijk op de juiste temperatuur

Voor strijken is warmte nodig. Je verwarmt de vezels in de stof. Maar voorkom dat je te heet strijkt. Strijk altijd op de juiste temperatuur. Deze staat op het wasvoorschrift.

Strijk met stoom

Om mooi glad te strijken, is het belangrijk dat het wasgoed een beetje vochtig is. Daarom strijk je het beste met stoom. Maar stoom niet te veel, dan wordt het wasgoed te nat en gaat de boel lekken. 

Kwetsbare stoffen strijken

Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of je houdt het strijkijzer iets boven de stof en strijkt het glad met de hand.

Lees de strijktips om je wasgoed snel en gemakkelijk kreukvrij te krijgen. 

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

4
Niet strijken is ook een optie

Tijdens het wassen kun je al zorgen dat de was niet te veel kreukt. Stop bijvoorbeeld niet teveel wasgoed tegelijk in de machine en gebruik niet teveel wasmiddel. Of kies voor een programma dat niet hard centrifugeert. En haal de was direct uit de wasmachine zodra het klaar is. Dit helpt ook:

  • Sla de was uit voordat je het ophangt.
  • Hang spijkerbroeken op aan de pijpen, zodat het zware deel de pijpen gladtrekt.
  • Hang een overhemd te drogen aan de kleerhanger.
  • Trek lakens en beddengoed glad als je ze opvouwt.
  • Hang je kleding in de badkamer als daar nog een beetje stoom hangt. Kreukels verdwijnen dan vaak vanzelf.
Gebruikstips_nietstrijken

Test stoomstrijkijzers

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een specifiek model? Of heb je ervaring met verschillende stoomstrijkijzers en een tip die je met ons wilt delen? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

Bekijk het forum