! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in onze vergelijker beperkt. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Energie besparen in huis

In huis kun je flink op energie besparen. Dat is goed voor het milieu en het levert je geld op. Sommige maatregelen zijn gratis, soms moet je eerst investeren. Maar die investering verdien je vaak verrassend snel terug. Lees onze tips om te besparen op je energierekening. 
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 30 september 2020

Heb jij stroomvreters in huis?

  • De kosten en het gebruik zijn gemiddelden per jaar en indicatief
  • Kosten zijn gebaseerd op €0,22 per kWh (peildatum september 2019)
  • Cijfers zijn deels afkomstig van Milieu Centraal

Energie besparen door slim verwarmen

Natuurlijk is het fijn als je huis lekker warm is, maar je kunt wel besparen op verwarming. Een simpele maatregel scheelt al snel heel wat euro's per jaar. Lees onze bespaartips over verwarming

Er is bijna altijd winst te behalen door je woning te isoleren. Zeker als je een wat oudere woning hebt, kun je veel energie en geld besparen door je huis te isoleren.

Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Met een paar simpele tips kun je veel energie besparen op je wasmachine en -droger. Ook op de vaatwasser kun je flink besparen.

Sommige huishoudelijke apparaten van vóór het jaar 2000 kun je beter vervangen. Koelkasten of vriezers ouder dan 15 jaar zijn vaak energieslurpers. Let bij de aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat op het energielabel. Energielabel A is lang niet altijd het zuinigst.

Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar zo'n 450 kWh (€100) kwijt aan standby-verbruik. Tweederde kun je voorkomen door de apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op standby te laten staan. Zo bespaar je tientallen euro's. 

Soms is het lastig een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen die de stand-bystand volledig uitschakelt.

Apparaten die volgens Milieu Centraal vaak vermijdbare sluipstroom gebruiken, zijn:

  • Miniboiler
  • Uitgebreide decoder met HDD
  • Slecht geïsoleerde kokendwaterkraan
  • VHS-DVD-combi en satellietontvanger

Energiezuinig omgaan met elektronica

Als je stroom wilt besparen, kun je beter een laptop gebruiken dan een gewone computer. Een tablet is nog zuiniger. Het opladen kost maar een paar euro per jaar.

Bij televisies maakt het nogal uit hoeveel uur je hem aan hebt staan. Per dag 4 uur en de rest op stand-by kost gemiddeld €25 per jaar. Hoe groter het scherm, des te meer stroom de televisie gebruikt. Het energielabel speelt ook een belangrijke rol.

Energie besparen in de keuken

Gebruik een kleine pan alleen op een kleine pit. Een deksel op de pan scheelt ook warmteverlies. Warm op in de magnetron. Dat gaat sneller en is energiezuiniger dan op het fornuis of in de oven. Een combimagnetron met heteluchtfunctie is zuiniger dan een oven.  

Oven

Houd de deur van de oven tijdens de bereiding zoveel mogelijk dicht en haal de bakplaat weg als die niet nodig is. Dat belemmert de luchtstroming.

Waterkoker

Een waterkoker verbruikt veel minder stroom dan een kokend-waterkraan. Verwarm niet meer water in de waterkoker dan je nodig hebt. Ontkalk een waterkoker regelmatig.

Isoleren

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je veel energie en geld. Vooral bij een ouder huis is veel winst te behalen.

Lees ook: