icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Energieverbruik

Energieverbruik is een flinke kostenpost in veel huishoudens. Hoe worden de kosten berekend? En hoe kun je het energieverbruik omlaag krijgen?
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 13 mei 2022

Kosten energieverbruik

De kosten voor energieverbruik hangen voor een deel af van het verbruik, maar er zijn ook andere kosten die niet samenhangen met het verbruik. Verbruiksafhankelijke en verbruiksonafhankelijke kosten dus. Beide soorten kosten vind je terug op je energierekening.

Verbruiksafhankelijk

Het leveringstarief dat je betaalt per gebruikte kWh stroom en m3 gas hangt af van je verbruik. Daarnaast wordt over elke gebruikte kWh en m3 energiebelasting en opslag duurzame energie geheven. Over het totaal betaal je ook nog btw. Een huishouden van 2 personen verbruikt gemiddeld 2.500 kWh en 1.100 m3 gas per jaar.

Verbruiksonafhankelijk

Het maandelijkse vastrecht betaal je voor levering, transport, aansluiting en meterhuur. Dit is verbruiksonafhankelijk,. De kosten hiervoor hangen wel samen met de capaciteit van je aansluiting.

Energieverbruik omlaag

Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden bestaat voor ongeveer 75% uit verbruiksafhankelijke kosten. Dat is een flink deel en dus de moeite waard om op te besparen.

Je kunt het energieverbruik vaak heel eenvoudig omlaag krijgen. Bijvoorbeeld door de televisie uit te zetten in plaats van op stand-by te laten staan. Je kunt ook aardig wat energie besparen door een energiezuiniger model te kopen.  

Lees alles over energie besparen in huis. Hierbij gaat het niet alleen om het besparen van kosten. Het is natuurlijk ook beter voor het milieu.

Zelf stroom opwekken

Met zonnepanelen kun je vaak zelf voor een heel jaar stroom opwekken. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.