icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017
Koopadvies

Energieleverancier kiezen: waar let je op?

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom en wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.


1
Voor het eerst een energieleverancier kiezen

Voor het eerst een energieleverancier kiezen is niet moeilijk. Toch zijn er een aantal tips die je op weg helpen.

 • Vergelijk de tarieven van diverse energieleveranciers..
 • Bereken de totaalprijs met jouw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting.
 • Lees de voorwaarden. Hoe lang is een eventueel actietarief geldig? Welke prijzen gelden daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij je?
 • Je kunt dit alles doen via de Energievergelijker van de Consumentenbond, of alles zelf uitzoeken. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Ga dan naar het Energiecollectief van de Consumentenbond.
 • Heb je een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden door aan de leverancier. Bewaar zelf een kopie.
 • De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.

Je energierekening omlaag

Samen energie inkopen levert voordeel op. Sluit je aan bij het Energiecollectief en bespaar in een paar stappen tot honderden euro’s. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten en alles wordt voor je geregeld.

Doe ook mee

ec-mediapool-stekkerblok
Koopadvies_channel1

2
Overstappen naar een andere energieleverancier

3
Hoe stap je over naar een andere leverancier?

4
Kun je beter voor vaste of variabele tarieven kiezen?

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Ze hebben allen hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze goed door te nemen. Zo maak jij de juiste keuze voor jouw situatie. Alle contracten zijn te vinden in onze Energievergelijker.

Energiecontract voor onbepaalde tijd:

 • Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
 • Nadeel: er zijn helaas geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven:

 • Voordeel: je hebt gedurende de loop van het contract zekerheid over de prijs. Daarnaast ontvang je vaak een hoge welkomstkorting.
 • Nadeel: of het ook goedkoper is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Dit is een risico dat je neemt.

Tip: Houd de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten. Zo kun je inschatten wat de prijzen zullen doen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven:

 • Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. Bovendien zijn er contracten met dezelfde tarieven waar je niet aan vast zit.

Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting kun je vaak het meest besparen. Je moet dan wel bereid zijn het jaar erop weer over te stappen/een nieuw contract af te sluiten. Anders ga je na je contractjaar automatisch over naar een variabel contract tegen meestal hoge tarieven.

Er zijn ook contracten met vaste tarieven met een looptijd van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Je hebt dan langer geen omkijken naar je contract, maar krijgt ook minder vaak een welkomstkorting.

Bekijk welk contract bij jou past en welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is: vergelijk energieprijzen van de energieleveranciers en stap meteen over met de Energievergelijker.

5
Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Of 4, als je ook stroom van eigen zonnepanelen wil terugleveren. Met een slimme meter zit je altijd goed.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- of dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt. Lees meer over enkel- en dubbeltarief.

Koopadvies_channel5

6
Wat moet je weten over duurzame energie?

Kies voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert. Wij onderzochten samen met andere organisaties hoe duurzaam alle energieleveranciers zijn. De verschillen zijn nog steeds erg groot!

Er zijn nog veel misverstanden over groene stroom. We hebben er een aantal op een rij gezet.

Lees meer over soorten energie, zoals windenergie.

7
Zelf energie opwekken

Zonnepanelen, op eigen dak of elders

Je kunt ook je eigen energie op wekken. Dat is duurzaam, en je bent ook minder afhankelijk van wisselende energieprijzen. Steeds vaker plaatsen mensen zonnepanelen op hun dak om hun eigen stroom op te wekken.

Als je eigen dak daar niet voor geschikt is kun je ook zonnepanelen kopen die elders geïnstalleerd worden, investeren in zonnepanelen zonder ze te kopen, of stroom kopen van andermans zonnepanelen.

Warm kraanwater of verwarming via de zon

Met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Meestal gaat het om warm kraanwater, maar de zon kan ook bijdragen aan je centrale verwarming. Dit doe je met een zonneboiler.

Warmte van buiten gebruiken met een warmtepomp

Ten slotte kun je met een warmtepomp op een duurzame manier je huis verwarmen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van warmte uit de buitenlucht of grondwater.

zonnige lucht zonnepanelen

8
Veelgestelde vragen over energie

 • Kan ik geld besparen als ik overstap?

  Energieleveranciers kunnen je uitsluitend voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting. Deze kosten vormen slechts een onderdeel van je totale energierekening. Hoeveel je kunt besparen kun je berekenen via onze Energievergelijker.

  Kost het geld om over te stappen naar een andere energieleverancier?

  Nee, de kosten die worden gemaakt bij het switchen worden niet bij je in rekening gebracht. Wanneer je het contract voortijdig beëindigd kan de oude leverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen.

  Kan mijn energieleverancier mijn elektriciteit afsluiten als ik de rekening niet op tijd betaal?

  Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Wanneer je ook de aanmaning niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet in staat bent om je rekening op tijd te betalen, probeer dan met je leverancier een betalingsregeling te treffen.

  Je energierekening omlaag

  Samen energie inkopen levert voordeel op. Sluit je aan bij het Energiecollectief en bespaar in een paar stappen tot honderden euro’s. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten en alles wordt voor je geregeld.

  Doe ook mee

  ec-mediapool-stekkerblok
 • Moet ik elektriciteit en gas van dezelfde energieleverancier nemen?

  Nee, je kunt ervoor kiezen om elektriciteit en gas van verschillende energieleveranciers af te nemen. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger. 

  Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, deze is gebonden aan je woonplaats.

  Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Energiekamer voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

  Lees meer veelgestelde vragen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Wat is de beste energieleverancier? En is dubbeltarief echt wel zo voordelig? Deel je ervaringen in de Community!

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..