icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
energievergelijker

Energie vergelijken

Het aanbod in onze vergelijker is soms beperkt of zelfs leeg. Heb je variabele tarieven? Vergelijk ze regelmatig. Vergelijk energie

koopadvies

Energieleverancier kiezen

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom? En wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

1

Een energieleverancier kiezen

Deze tips helpen je op weg:

 • Vergelijk de tarieven van diverse energieleveranciers.
 • Bereken de totaalprijs met jouw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting.
 • Bekijk welke leverancier het duurzaamste is en de groenste stroom levert.
 • Lees de voorwaarden: hoe lang is een actietarief geldig? Welke prijzen gelden daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij je?

Dit kun je allemaal doen via de Energievergelijker. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Ga dan naar het Energiecollectief en profiteer van onze onderhandelingen met energieleveranciers over scherpe tarieven. 

Heb je een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden dan door aan je leverancier. Bewaar zelf een kopie. De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.

Artikel_eindafrekening

2

Overstappen naar een andere energieleverancier

Veranderen van energieleverancier kan op 3 verschillende manieren:

 1. Via een energieveiling of collectief, zoals het Energiecollectief.
 2. Via een vergelijker, zoals de Energievergelijker.
 3. Zelf je overstap regelen.

Bij een verhuizing kan de energieleverancier gewoon meeverhuizen. Je bent verplicht de verhuizing te melden. Er wordt dan een eindafrekening gemaakt voor het oude huis. 

Let op

 • Je ontvangt de beloofde welkomstkorting niet als je het contract te vroeg opzegt.
 • Je moet een boete betalen als je een contract voor bepaalde tijd te vroeg opzegt. 
 • Controleer na het overstappen goed de eindafrekening die je van je vorige leverancier krijgt.

Video: overstappen naar een andere energieleverancier

3

Waar krijg je de duurzaamste energie?

Vind je duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies in de Energievergelijker dan voor het groenste product dat in jouw situatie het goedkoopst uitpakt. We onderzochten samen met andere organisaties hoe duurzaam energieleveranciers zijn.

Lees meer over:

4

Kiezen voor vaste, variabele of dynamische tarieven

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Alle contracten zijn te vinden in onze Energievergelijker. Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

 • Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
 • Nadeel: er zijn geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

 • Voordeel: tijdens de looptijd heb je zekerheid over de prijs en krijg je vaak een hoge welkomstkorting.
 • Nadeel: of het ook goedkoper is dan een contract voor onbepaalde tijd hangt af van actuele energieprijzen. 

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

 • Nadeel: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. 

Energiecontract met dynamische tarieven

Vergelijk energieprijzen en stap meteen over met de Energievergelijker.

5

Kies je voor 1 jaar of een langer contract?

De energiemarkt staat op z'n kop. Het is erg lastig te voorspellen wat de prijzen gaan doen.

Een 1-jarig contract. Deze zijn nu erg duur (als ze al verkrijgbaar zijn), maar dan kun je volgend jaar wel opnieuw een contract afsluiten. Je kiest voor flexibiliteit op de middellange termijn met de hoop dat de prijzen weer zakken.
 
Een meerjarig contract is nu slecht verkrijgbaar. Maar tarieven kunnen lager zijn dan een contract voor 1 jaar. Of dat over een jaar nog zo is, weten wij niet. Je kiest voor zekerheid en hoeft voorlopig niet om te kijken naar je energiecontract.
 
Variabele tarieven bij een andere leverancier zijn inmiddels ook overal hoog, maar liggen misschien wel lager dan bij je huidige leverancier. Je kiest hiermee voor flexibiliteit op de korte termijn. Je contract is maandelijks opzegbaar.

Op dit moment passen energieleveranciers de prijzen regelmatig aan. Je moet hier 30 dagen van tevoren over op de hoogte worden gebracht door je leverancier. In de toekomst kun je alsnog overstappen naar een contract met vaste tarieven. Dat kan dan voordeliger zijn dan nu. Dit is een verstandige aanpak als je de markt goed in de gaten houdt.

kies-voor-een-jaar-1200x800px

6

Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een slimme meter nodig.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, hangt af van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

Koopadvies_channel5

7

Zelf energie opwekken en duurzaam verwarmen

Zonnepanelen, op eigen dak of elders

Je kunt ook je eigen energie opwekken. Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op het dak om eigen stroom op te wekken. Als jouw dak daar niet geschikt voor is, kun je ook:

Warm kraanwater of verwarming via de zon

Met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Dit doe je met een zonneboiler. Op de aanschaf van een zonneboiler krijg je subsidie.

Warmte via een warmtepomp

Tenslotte kun je met een warmtepomp op een duurzame manier je huis verwarmen. Verwarm je 'all-electric', dan kunt je in principe je gasaansluiting opzeggen.

Een hybride warmtepomp combineer je met een zuinige HR cv-ketel om minder aardgas te verbruiken. Op de aanschaf van een warmtepomp krijg je subsidie.

Energie besparen

Energie besparen is natuurlijk sowieso altijd een goed idee!

energie-zelf-opwekken-1200x800px

8

Veelgestelde vragen over energie

Kan ik geld besparen als ik overstap?

Energieleveranciers kunnen je uitsluitend voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting. Deze kosten vormen slechts een onderdeel van je totale energierekening. Hoeveel je kunt besparen kun je berekenen via onze Energievergelijker.

Kost het geld om over te stappen naar een andere energieleverancier?

Nee, de kosten die worden gemaakt bij het switchen worden niet bij je in rekening gebracht. Wanneer je het contract voortijdig beëindigt kan de oude leverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen.

Kan mijn energieleverancier mijn elektriciteit afsluiten als ik de rekening niet op tijd betaal?

Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Wanneer je ook de aanmaning niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet in staat bent om je rekening op tijd te betalen, probeer dan met je leverancier een betalingsregeling te treffen.

Moet ik elektriciteit en gas van dezelfde energieleverancier nemen?

Nee, je kunt ervoor kiezen om elektriciteit en gas van verschillende energieleveranciers af te nemen. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger.

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, want deze is gebonden aan je woonplaats.

Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Autoriteit Consument en Markt voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

Lees meer veelgestelde vragen

Bespaar op energiekosten

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of hoe zij besparen op hun energie? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum