icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Energieleverancier kiezen: waar let je op?

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom en wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Voor het eerst een energieleverancier kiezen

Voor het eerst een energieleverancier kiezen is niet moeilijk. Deze tips helpen je op weg.

Je energierekening omlaag

Samen energie inkopen levert voordeel op. Sluit je aan bij het Energiecollectief en bespaar in een paar stappen tot honderden euro’s. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten en alles wordt voor je geregeld.

Doe ook mee

ec-mediapool-stekkerblok
Koopadvies_channel1

2
Overstappen naar een andere energieleverancier

3
Hoe stap je over naar een andere leverancier?

4
Waar krijg je de duurzaamste energie?

Vind je duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies dan voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert en geen kolencentrales bouwt. Groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn dan vervuilende energie.

Wij onderzochten samen met andere organisaties hoe duurzaam alle energieleveranciers zijn. De verschillen zijn nog steeds erg groot: de beste leveranciers krijgen een 10 terwijl er ook diepe onvoldoendes zijn. De duurzaamste stroomcontracten krijgen ons predicaat 'Groenste stroomproduct'.

In de energievergelijker kun je gemakkelijk kiezen voor het groenste product dat in jouw situatie het goedkoopst uitpakt. De vergelijker houdt rekening met je energiegebruik en of je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Er zijn nog veel misverstanden over groene stroom. We zetten een aantal misverstanden op een rij.

Lees meer over soorten energie, zoals windenergie. Of ga zelf stroom produceren met je eigen zonnepanelen.

5
Kiezen voor vaste of variabele tarieven

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Ze hebben allen hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze goed door te nemen. Zo maak jij de juiste keuze voor jouw situatie. Alle contracten zijn te vinden in onze Energievergelijker.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

 • Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
 • Nadeel: er zijn helaas geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

 • Voordeel: je hebt gedurende de loop van het contract zekerheid over de prijs. Daarnaast ontvang je vaak een hoge welkomstkorting.
 • Nadeel: of het ook goedkoper is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Dit is een risico dat je neemt.

Tip: Houd de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten. Zo kun je inschatten wat de prijzen zullen doen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

 • Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. Bovendien zijn er contracten met dezelfde tarieven waar je niet aan vast zit.

Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting kun je vaak het meest besparen. Je moet dan wel bereid zijn het jaar erop weer over te stappen/een nieuw contract af te sluiten. Anders ga je na je contractjaar automatisch over naar een variabel contract tegen meestal hoge tarieven.

Bekijk welk contract bij jou past en welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is: vergelijk energieprijzen van de energieleveranciers en stap meteen over met de Energievergelijker.

6
Kies je voor 1 jaar of een langer contract?

Behalve voor een jaarcontract kun je ook kiezen voor een contract met vaste tarieven en een looptijd van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar.

Als je verwacht dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen kun je voor een wat langer contract kiezen, maar als de prijzen dalen dan ben je achteraf duurder uit.

Natuurlijk heb je met een langer contract ook langer geen omkijken naar je energieleverancier. Maar je krijgt ook minder vaak een welkomstkorting.

Check elk jaar welke energieleverancier het goedkoopst is voor jou en het beste bij je past. Als je dan een jaarcontract hebt kun je ook direct overstappen.

Artikel_jaarenafrekening

7
Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Of 4, als je ook stroom van eigen zonnepanelen wilt terugleveren. Een slimme meter heeft altijd 4 telwerken.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

Koopadvies_channel5

8
Zelf energie opwekken en duurzaam verwarmen

Zonnepanelen, op eigen dak of elders

Je kunt ook je eigen energie opwekken. Dat is duurzaam, en je bent ook minder afhankelijk van wisselende energieprijzen. Steeds vaker plaatsen mensen zonnepanelen op hun dak om hun eigen stroom op te wekken.

Als je eigen dak daar niet voor geschikt is kun je ook zonnepanelen kopen die elders geïnstalleerd worden, investeren in zonnepanelen zonder ze te kopen, of stroom kopen van andermans zonnepanelen.

Warm kraanwater of verwarming via de zon

Met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Meestal gaat het om warm kraanwater, maar de zon kan ook bijdragen aan je centrale verwarming. Dit doe je met een zonneboiler. Op de aanschaf van een zonneboiler krijg je subsidie.

Warmte van buiten gebruiken met een warmtepomp

Tenslotte kun je met een warmtepomp op een duurzame manier je huis verwarmen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van warmte uit de buitenlucht of grondwater. Je verwarmt dan 'all-electric' en kunt in principe je gasaansluiting opzeggen. Minder drastisch is de optie om een minder dure, kleine 'hybride' warmtepomp te combineren met een zuinige HR-cv-ketel om minder aardgas te gebruiken. Op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp krijg je subsidie.

Energie besparen

Energie besparen is natuurlijk sowieso altijd een goed idee!

zonnige lucht zonnepanelen

9
Veelgestelde vragen over energie

 • Kan ik geld besparen als ik overstap?

  Energieleveranciers kunnen je uitsluitend voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting. Deze kosten vormen slechts een onderdeel van je totale energierekening. Hoeveel je kunt besparen kun je berekenen via onze Energievergelijker.

  Kost het geld om over te stappen naar een andere energieleverancier?

  Nee, de kosten die worden gemaakt bij het switchen worden niet bij je in rekening gebracht. Wanneer je het contract voortijdig beëindigd kan de oude leverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen.

  Kan mijn energieleverancier mijn elektriciteit afsluiten als ik de rekening niet op tijd betaal?

  Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Wanneer je ook de aanmaning niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet in staat bent om je rekening op tijd te betalen, probeer dan met je leverancier een betalingsregeling te treffen.

  Je energierekening omlaag

  Samen energie inkopen levert voordeel op. Sluit je aan bij het Energiecollectief en bespaar in een paar stappen tot honderden euro’s. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten en alles wordt voor je geregeld.

  Doe ook mee

  ec-mediapool-stekkerblok
 • Moet ik elektriciteit en gas van dezelfde energieleverancier nemen?

  Nee, je kunt ervoor kiezen om elektriciteit en gas van verschillende energieleveranciers af te nemen. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger. 

  Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, deze is gebonden aan je woonplaats.

  Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Autoriteit Consument en Markt voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

  Lees meer veelgestelde vragen

Bespaar op energiekosten

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Kan ik beter enkel- of dubbeltarief nemen en moet ik daar nog wat voor doen? Hoe wijs ik de slimme meter af? En wat kan ik doen om een beter energielabel te krijgen voor mijn woning? Vraag het op het forum of deel je ervaringen.

Community-channel

Topics over energie vergelijken