icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Modelcontract

Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van energieleveranciers. Het contract is maandelijks opzegbaar. 
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:19 februari 2024

energiecontracten

Wat is een modelcontract?

Een modelcontract is een standaardcontract dat elke energieleverancier in Nederland moet aanbieden. Zo vergelijk je eenvoudig de energietarieven van verschillende energieleveranciers.

Een modelcontract is altijd een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Dat betekent dat je het contract als klant per maand kunt opzeggen. De tarieven kunnen per 1 januari en 1 juli wijzigen. Maar ook op andere momenten, bij onvoorziene omstandigheden in de markt.

Een energieleverancier moet je altijd een modelcontract aanbieden als je een energiecontract wilt afsluiten.

Variabel tarief

Tarieven van maandelijks opzegbare contracten wisselden vroeger meestal 2 keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Sinds de energiecrisis worden de tarieven door veel leveranciers vaker én op andere momenten gewijzigd. Dat mag.

De energieleverancier moet de klant wel minimaal 30 dagen van tevoren op de hoogte stellen van een tariefswijziging.

Flexibel

Een modelcontract kan door de klant op elk moment worden opgezegd, met een opzegtermijn van 30 dagen. 

Let op: Een modelcontract is hoeft niet het voordeligste contract te zijn dat een leverancier aanbiedt. Het loont om verschillende contracten goed met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld via onze Energievergelijker.

Modelcontracten per energieleverancier

Hieronder vind je een link per energieleverancier naar hun modelcontract.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.